|
ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ..... |
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кивито е супер овошје
Во текот на есента и почетокот на зимата кивите се враќаат во полн сјај. Во страв од настинките и грипот сè почесто го консумираме ова зелено овошје кое, за жал, го занемаруваме во останатиот период од годината. Кивите би требало да бидат задолжителен дел од вашето мени бидејќи освен подигнување на имунитетот, имаат и други моќни својства. Кивите потекнуваат од јужна Кина, каде се нарекуваат национално овошје, а во почетокот на 20 век од таму се прошириле на Нов Зеланд. Кивите се одлична комбинација на мал број калории и максимално позитивно делување на организмот. Нутриционистите ги нарекуваат супер овошје, а во продолжение дознајте зошто.
За нега на кожата |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сокот од каки го јакне имунитетот
Каки, национално јапонско овошје, е мошне слатко и дава енергија. Под портокаловата лушпа се наоѓа огромно количество бета-каротин. Откако ќе созрее, какито е релативно меко и без дамки. Се јаде слично како и кивито, т.е. се сече на половина, се посипува со малку сок од лимон и се лупи кожичката. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Целерот секогаш е здрав Сеедно како го подготвувате - како составен дел од зеленчукот за супа или исечен и пржен заедно со шницли или можеби рендан како салата - целерот секогаш е здрав. Покрај етерските масла што неговиот вкус го прават толку неодолив, содржи и многу железо (за анемичните) и витамин Е (за подмладување). |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Информации за оризотОризот е стар околу 5,000 години, а за негова колевка се сметааат Индија и Кина, од каде што е пренесен во Сирија и источна Африка. Поголемото одгледување на оризот во Европа започнало во VIII век, иако како благодарение на Александар е донесен во IV век п.н.е. Оризот во митологијата на Далечниот исток (Кина, Јапонија) завзема песебно место. Се смета за дар од боговите, односно во некои земји владетелот го сметале за бог на зреењето на оризот. Оризот е производ кој во текот на историјата има нахрането многу луѓе, повеќе од било која земјоделска култура. Денес оризот успешно се одгледува во целиот свет, а највеќе во топлите предели на Азика, Африка и во Средна и Јужна Америка. Енергетска и нутрициона вредност на оризот Покрај пченицата, оризот е највредната житарка во светот и претставува производ кој речиси нема место на светов каде што не се употребува. Во споредба со останатите житарки, оризот има најголема енергетска вредност. Во 100 грама ориз во просек има 12,6% вода, 0,6 гр. масти и 79,5 гр. јаглени хидрати. Богат е со скроб, а сиромашен е со протеини. Од витамини и минерали содржи: пантотенска киселина, тиамин, витамин Б6, рибофлавин, манган, селен, фосфор, цинк, магнезиум и железо. Кафениот или интегрален ориз има поголема прехрамбена вредност од белиот. Содржи повеќе хранливи материи, 3,5 повеќе магнезиум, 4 пати повеќе витамин Б1,5 пати повеќе никотинска киселина и 1,6 пати повеќе фолна киселина од белиот ориз. Лековити својства Оризот се вбројува во диеталните производи. Хранлив е и лесно се вари. Оризовиот скроб во устата помешан со плунката се претвора во шеќер, а во желудникот останува само два часа. За тоа време скоро целиот се разградува. Го регулира крвниот притисок, ја зголемува еластичноста на крвните садови, ја намалува нервозата, штити од артериосклероза, инфаркт, компликации за време на бременоста, а идеален е во исхраната на бубрежно болните личности. Се користи и како храна за бебињата. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Совети од кујната * Похуваните потврди домати можете да ги послужите како предјадење со сос од мајонез. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колку има кофеин во најчестите напивки?
* 150 мл какао - 2-6 мг |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Компирот - рудник на енергија Компирот е богат со глициди, супстанци кои на организмот брзо му обезбедуваат енергија, па на спортистите им се препорачува три часа пред тренингот да јадат компири за да избегнат хипогликемија и да го зголемат нивото на шеќер во крвта за време на засилениот физички напор. Компирот содржи и 22 минерали, пред се калиум, важен за правилна контракција на мускулите и работатата на срцето, железо и магнезиум, чии недостатоци предизвикуваат чувство на замор, а не е занемарлива ни содржината на целулоза која ја забрзува работатата на цревата. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пијалаци против стрес
Ако уморот и нервозата ве победат и преовладуваат во вашата моментална состојба наместо да посегнете по сокови и слатки напијте се нешто многу поефективно па освен што ќе се смиритеќе добиете и додатна енергија. - Чаша млеко – содржи трипофан кој го надградува метаболизамот со серотонин и на тој начин дава чуство на задоволство и ментална опуштеност. Освен тоа млекото е богато со калциум, магнезиум и калиум што имаат моќ да го намалат крвниот притисок. - Какао – топлите напитоци ја зголемуваат телесната температура а така и на мозокот му создаваат околина за опуштање. - Црн чај – истражувањата на еден колеџ во Лондон докажале дека 4 шољи црн чај на дан во период од 6 недели го драстично го намалуваат кортизолот, кој е всушност хормон кој се лачи за време на стрес и предизвикува психички и физички потешкотии. - Зелен чај – богат е со теанин кој ја зголемува способноста за учење и концентрација, ги смирува нервите и напнатоста, го симнува крвниот притисок и ги ублажува симптомите од ПМС . - Чаша ладна вода – го стимулира ендофринот кои создава чуство на среќа и задоволство. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Овошјето ги храни коските
Исхраната богата со калиум помага во заштитата од остеопороза, покажа американската студија која опфатила 60 жени во климактериум. Исхраната со висок процент на сол го извлекува калциумот од коските, а калиумот може да ја намали таа штета и да го запре забрзаниот процес на губење коскена маса. Затоа јадете овошје и зеленчук богати со калиум, пред се, банани, дињи, компири и домати. |
|
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Најјакото пиво на светот има 6о% алкохол
Холандски производител победи на натпреварот во произведување на најјакото пиво на свет со новиот производ кој во себе содржи 60% алкохол. "Овој производ не се пие како пиво, туку како коктел, во убава чаша за виски или коњак", кажа пиварот Јан Нијбоер за "Reuters". Нијбоеровата пивара "t'Koelschip" ("Оладен брод"), го продава новото пиво со име "Ѕвезда на иднината" во шише од 0,3 литри за 35 евра. Нијебор изјавил дека го измислил новото пиво за да влезе во чекор со шкотските пивари кои исто така ги поместуваат границите со процентот на алкохол. Неговиот претходен рекорд беше пивото "Oblix“,со 45% алкохол, а тргнато е од конк*ренција поради шкотското пиво кое има 55%. Тоа пиво наречено "Крај на историјата",го претстави малата пивара "BrewDog". Произведени се само 12 шишиња, а секое од нив е ставано во препарирани животни и продавани се за повеќе од 780 долари. "Ова стана мал натпревар",кажа Нијбоер. "Треба на тоа да гледаме како шега". |
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Грав и зелка за јаки вени Во текот на летните горештини многумина се жалат на тешки нозе. Како продукти, на пример лубеницата, интегралните производи и лукот, може да ви помогнат да излезете на крај со тој проблем, советува виенскиот здравствен стручњак, професорот Хадемар Банкхофер. Специјалните активни супстанцу ги јакнат ѕидовите на вените и венските залистоци. За да може врзното ткиво на венските ѕидови да ја задржи затегнатоста и да остане еластично потребни се витамините Б6 и Б12, кои ги има во интегралните производи, во киселата зелка и во печурките. За да бидат вените јаки, мошне се важни и аминокиселините пролин и глицин. Нив ги има во рибата, производите од соја, гравот и грашокот. Важна улога игра и колагенот, кој влијае вените да останат млади. За да може нашиот организам да произведе колаген, потребен му е микроелементот цинк. Поради тоа, професорот Банкхофер советува да се јаде пченка, коренест зеленчук и мешунки. Исто така, витаминот Ц ги зацврстува вените, а го има во киселото овошје, магдоносот и во пиперките. |
|
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |