IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2010 во 07:15

Корисни совети за вашето здравје

Разбудете го мозокот со чај

За да почувствувате како ви расте енергијата, секое утро пијте по една шолја чај. Чајот содржи манган, кој им е потребен на клетките на мозокот и има два пати помалку кофеин од кафето. Со тоа чајот е нежен ментален стимуланс, па нема да ја поттикне посткофеинската криза

Направете 10 стомачни мускули

Ако цел ден работите во седечка положба, стомакот ќе ви биде опуштен и нема да изгледате привлечно. Затоа, секој ден наутро или навечер правете барем по десетина стомачни вежби.

Подмладете се со витамин Ц

Клучот за младешкиот изглед е колагенот (се наоѓа во подебелите слоеви од кожата) кој, заедно со витаминот Ц, создава нови клетки. Затоа, вашите оброци нека содржат големи количества свежи овошје и зеленчук. Витаминот Ц го спречува стеснувањето на артериите и штити од срцеви заболувања.

Расположение со тегови

Сите видови телесни вежби го поттикнуваат ослободувањето на ендорфинот, кој го подобрува расположението. Истражувањата покажале дека оние што креваат тегови се чувствуваат многу поажурно, уште по првата посета на вежбалницата.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2010 во 16:09

Целерот ги топи килограмите

Истражувањата покажуваат дека целерот е мошне ефикасен во лекувањето на многу болести. Освен што го намалува високиот крвен притисок, со сокот од целер се регулира и нивото на холестеролот. Освен тоа, неговото лековито дејство се манифестира и во лекувањето на астмата и болестите на бубрезите. Со чајот од целер се отстранува лошиот здив од устата, се лекува воспаление на грлото, а помага и во отежнатото варење. Вкусните супи и сосови од коренот на целер би било пожелно да бидат дел од исхраната на дијабетичарите, додека во сурова состојба е делотворен во санирањето на кожните заболувања.

* Исцедете сок од свеж корен, лист (што помалку зашто имаат горчлив вкус) и стебло на целер и направете напивка која е одличен лек против ревматизам и гихт, но е препорачлив за дебелите лица за намалување на вишокот килограми, но и за оние кои мака мачат со целулитот, зашто го забрзува метаболизмот.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2010 во 06:31
Кивито е супер овошје

Во текот на есента и почетокот на зимата кивите се враќаат во полн сјај. Во страв од настинките и грипот сè почесто го консумираме ова зелено овошје кое, за жал, го занемаруваме во останатиот период од годината. Кивите би требало да бидат задолжителен дел од вашето мени бидејќи освен подигнување на имунитетот, имаат и други моќни својства.

Кивите потекнуваат од јужна Кина, каде се нарекуваат национално овошје, а во почетокот на 20 век од таму се прошириле на Нов Зеланд. Кивите се одлична комбинација на мал број калории и максимално позитивно делување на организмот. Нутриционистите ги нарекуваат супер овошје, а во продолжение дознајте зошто.

Делува превентивно на астма и други респираторни болести

Една студија спроведена во Италија на 18.000 деца на возраст од 6-7 години покажа дека кивите делуваат позитивно на дишните органи. Резултатите покажаа дека децата кои јадат пет до седум киви неделно имаат за 44% помалку проблеми со дишењето. Позитивно делуваат на носните инфекции, како и на хроничните дишни болести, а посебно се добри за децата кои патат од астма.

Се бори против кардиоваскуларните болести

Консумирањето на едно киви секое утро има еднаков ефект врз здравјето на срцето како и аспиринот, додека истовремено не предизвикува никакви нуспојави и е потполно природно. Како богат извор на витамин Ц, го редуцира ризикот од срцев и мозочен удар.

Ги штити очите

Кивите се одличен извор на лутеин, природна состојка која ја има и во очите. Токму оваа состојка е многу важна за здравјето на нашите очи. Едно истражување покажа дека консумирањето на три киви дневно ја намалува дегенерацијата на окото, а особено го намалува ризикот за појава на макуларна дегенерација, што воедно е и еден од главните причинители на губењето на видот кај постарата популација.

За нега на кожата

Кивито е богато со витаминот Е, антиоксидант кој помага во борбата против разни оштетувања на кожата и делува делотворно на изгледот и здрајвето на нашата кожа.

Во борба против ракот

Овој антиоксидант има моќни својства кои делуваат како превенцијата на повеќе видови на рак. Бројни студии покажаа дека диеталните влакна на ова овошје ги отстрануваат токсините кои се наталожуваат во дебелото црево, што е многу корисно за превенција на рак на дебелото црево.

Делува позитивно и како превенција на ракот на кожа и на црниот дроб.

Го зајакнува имунитетот

Секој од нас знае дека кивите го зајакнуваат имунолошкиот систем бидејќи претставуваат богат извор на витамин Ц.

Но, мора да напоменеме дека треба да бидете внимателни. Ова моќно овошје консумирано во претерано големи количини може да предизвика алергиски реакции. Научниците предупредуваат дека луѓето кои се алергични на латекс, ананас и папаја треба исто така да избегнуваат и киви. Сепак, со едно киви на ден не може да се погреши.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 06:32
Сокот од каки го јакне имунитетот

Каки, национално јапонско овошје, е мошне слатко и дава енергија. Под портокаловата лушпа се наоѓа огромно количество бета-каротин. Откако ќе созрее, какито е релативно меко и без дамки. Се јаде слично како и кивито, т.е. се сече на половина, се посипува со малку сок од лимон и се лупи кожичката.
Покрај тоа што е вкусен, плодот на ова јапонско јаболко и лекува. Се користи во случај на проблеми со цревата (запек, воспаленија и инфекции), желудникот (лошо варење), хемороидите, со масен црн дроб. Сокот исцеден од плодот го намалува високиот крвен притисок, дејствува смирувачки и го јакне имунитетот.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2010 во 06:29

Целерот секогаш е здрав

Сеедно како го подготвувате - како составен дел од зеленчукот за супа или исечен и пржен заедно со шницли или можеби рендан како салата - целерот секогаш е здрав. Покрај етерските масла што неговиот вкус го прават толку неодолив, содржи и многу железо (за анемичните) и витамин Е (за подмладување).

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 06:08

Информации за оризот

 
Оризот е стар околу 5,000 години, а за негова колевка се сметааат Индија и Кина, од каде што е пренесен во Сирија и источна Африка. Поголемото одгледување на оризот во Европа започнало во VIII век, иако како благодарение на Александар е донесен во IV век п.н.е.

Оризот во митологијата на Далечниот исток (Кина, Јапонија) завзема песебно место. Се смета за дар од боговите, односно во некои земји владетелот го сметале за бог на зреењето на оризот.

Оризот е производ кој во текот на историјата има нахрането многу луѓе, повеќе од било која земјоделска култура.

Денес оризот успешно се одгледува во целиот свет, а највеќе во топлите предели на Азика, Африка и во Средна и Јужна Америка.  

Енергетска и нутрициона вредност на оризот

Покрај пченицата, оризот е највредната житарка во светот и претставува производ кој речиси нема место на светов каде што не се употребува. Во споредба со останатите житарки, оризот има најголема енергетска вредност. Во 100 грама ориз во просек има 12,6% вода, 0,6 гр. масти и 79,5 гр. јаглени хидрати. Богат е со скроб, а сиромашен е со протеини. Од витамини и минерали содржи: пантотенска киселина, тиамин, витамин Б6, рибофлавин, манган, селен, фосфор, цинк, магнезиум и железо.

Кафениот или интегрален ориз има поголема прехрамбена вредност од белиот. Содржи повеќе хранливи материи, 3,5 повеќе магнезиум, 4 пати повеќе витамин Б1,5 пати повеќе никотинска киселина и 1,6 пати повеќе фолна киселина од белиот ориз.

Лековити својства

Оризот се вбројува во диеталните производи. Хранлив е и лесно се вари. Оризовиот скроб во устата помешан со плунката се претвора во шеќер, а во желудникот останува само два часа. За тоа време скоро целиот се разградува. Го регулира крвниот притисок, ја зголемува еластичноста на крвните садови, ја намалува нервозата, штити од артериосклероза, инфаркт, компликации за време на бременоста, а идеален е во исхраната на бубрежно болните личности. Се користи и како храна за бебињата.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 14:45

Совети од кујната

* Похуваните потврди домати можете да ги послужите како предјадење со сос од мајонез.
* Најдобри се младите тиквички кои имаат од светло до темнозелена боја, а должината на плодот е околу 15 сантиметри. Во тој стадиум светлозелениот месест дел од тиквичките цврсто е сраснат со семките.
* Кога додавате пире од домати во јадење со месо, на пример, во гулаш, направете го тоа кога месото веќе е омекнато, зашто киселоста на доматите го забавува омекнувањето на месото.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2010 во 16:59
Колку има кофеин во најчестите напивки?

* 150 мл какао - 2-6 мг
* 200 мл чај - 6-30 мг
* 125 мл зелен чај - 20-50 мг
* 200 мл кола напивки - 30-70 мг
* 50 мл еспресо кафе - 50-60 мг
* 125 мл филтер кафе - 60-100 мг
* 250 мл енергетска напивка - 80 мг

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 12:24

Компирот - рудник на енергија

Компирот е богат со глициди, супстанци кои на организмот брзо му обезбедуваат енергија, па на спортистите им се препорачува три часа пред тренингот да јадат компири за да избегнат хипогликемија и да го зголемат нивото на шеќер во крвта за време на засилениот физички напор. Компирот содржи и 22 минерали, пред се калиум, важен за правилна контракција на мускулите и работатата на срцето, железо и магнезиум, чии недостатоци предизвикуваат чувство на замор, а не е занемарлива ни содржината на целулоза која ја забрзува работатата на цревата.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 06:38
Пијалаци против стрес
 

Ако уморот и нервозата ве победат и преовладуваат во вашата моментална состојба наместо да посегнете по сокови и слатки напијте се нешто многу поефективно па освен што ќе се смиритеќе добиете и додатна енергија.

- Чаша млеко – содржи трипофан кој го надградува метаболизамот со серотонин и на тој начин дава чуство на задоволство и ментална опуштеност. Освен тоа млекото е богато со калциум, магнезиум и калиум што имаат моќ да го намалат крвниот притисок.

- Какао – топлите напитоци ја зголемуваат телесната температура а така и на мозокот му создаваат околина за опуштање.

- Црн чај – истражувањата на еден колеџ во Лондон докажале дека 4 шољи црн чај на дан во период од 6 недели го драстично го намалуваат кортизолот, кој е всушност хормон кој се лачи за време на стрес и предизвикува психички и физички потешкотии.

- Зелен чај – богат е со теанин кој ја зголемува способноста за учење и концентрација, ги смирува нервите и напнатоста, го симнува крвниот притисок и ги ублажува симптомите од ПМС .

- Чаша ладна вода – го стимулира ендофринот кои создава чуство на среќа и задоволство.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2010 во 23:08
Овошјето ги храни коските

Исхраната богата со калиум помага во заштитата од остеопороза, покажа американската студија која опфатила 60 жени во климактериум. Исхраната со висок процент на сол го извлекува калциумот од коските, а калиумот може да ја намали таа штета и да го запре забрзаниот процес на губење коскена маса. Затоа јадете овошје и зеленчук богати со калиум, пред се, банани, дињи, компири и домати.

Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2010 во 13:00
Најјакото пиво на светот има 6о% алкохолизненадувањеизненадување

Холандски производител победи на натпреварот во произведување на најјакото пиво на свет со новиот производ кој во себе содржи 60% алкохол.

"Овој производ не се пие како пиво, туку како коктел, во убава чаша за виски или коњак", кажа пиварот Јан Нијбоер за "Reuters".

Нијбоеровата пивара "t'Koelschip" ("Оладен брод"), го продава новото пиво со име "Ѕвезда на иднината" во шише од 0,3 литри за 35 евра. Нијебор изјавил дека го измислил новото пиво за да влезе во чекор со шкотските пивари кои исто така ги поместуваат границите со процентот на алкохол.

Неговиот претходен рекорд беше пивото "Oblix“,со 45% алкохол, а тргнато е од конк*ренција поради шкотското пиво кое има 55%. Тоа пиво наречено "Крај на историјата",го претстави малата пивара  "BrewDog".

Произведени се само 12 шишиња, а секое од нив е ставано во препарирани животни и продавани се за повеќе од 780 долари. "Ова стана мал натпревар",кажа Нијбоер. "Треба на тоа да гледаме како шега".


Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 17:20

Сувото овошје извор на витамини и на минерали

Сувото овошје, како што се: оревите, бадемите и индиските ореви, доволно заситува и содржи големо количество витамини и минерали. Сепак, не се препорачува да се консумираат повеќе од сто грама дневно, бидејќи овие видови овошје содржат многу калории, што може негативно да се одрази врз линијата.
СУШЕНИТЕ БАДЕМИ содржат: влакнести материи кои го помагаат варењето, потоа витамин Е, железо, калциум и цинк.
СУВИТЕ ОРЕВИ се богати со: јаглеродни хидрати кои даваат енергија, витамини Б6 и Ц, калиум и фолна киселина.
ИНДИСКИТЕ ОРЕВИ влијаат врз подобрување на расположението, бидејќи имаат многу витамин Б6, цинк, железо и калциум.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 06:42

Грав и зелка за јаки вени

Во текот на летните горештини многумина се жалат на тешки нозе. Како продукти, на пример лубеницата, интегралните производи и лукот, може да ви помогнат да излезете на крај со тој проблем, советува виенскиот здравствен стручњак, професорот Хадемар Банкхофер. Специјалните активни супстанцу ги јакнат ѕидовите на вените и венските залистоци. За да може врзното ткиво на венските ѕидови да ја задржи затегнатоста и да остане еластично потребни се витамините Б6 и Б12, кои ги има во интегралните производи, во киселата зелка и во печурките. За да бидат вените јаки, мошне се важни и аминокиселините пролин и глицин. Нив ги има во рибата, производите од соја, гравот и грашокот. Важна улога игра и колагенот, кој влијае вените да останат млади. За да може нашиот организам да произведе колаген, потребен му е микроелементот цинк. Поради тоа, професорот Банкхофер советува да се јаде пченка, коренест зеленчук и мешунки. Исто така, витаминот Ц ги зацврстува вените, а го има во киселото овошје, магдоносот и во пиперките.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.