IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Четвртата заповед : САБОТАТА!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Четвртата заповед : САБОТАТА!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 31>
Автор
Порака
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 10:10
"Od kade pak go izvadi sega ova? Zarem pak ke ima zivotinski zrtvi za prostuvanje na grevovite ?изненадување

Togas Hristos zaludno umre za nas збунетост изненадување"

Procitaj za tretiot hram vo Ezekil poslednite 8-9 glavi i ke vidish deka Sinot Bozji (princot) ke prinesuva sluzba. Sinot Bozji "umrel" za lugjeto, no se ushte ne e se zavrsheno, se ushte zemjata e greshna. Posle toa sleduva nova zemja i novo nebo (vidi otkrovenie 21), kade nema da ima hram i zrtvi kakvi shto gi znaeme denes.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 11:36
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Sabotata - evrejska!?

Mnogu cest slucaj koga razgovarate so hristijanite vo vrska so sabotata e tie da vi kazat: sabotata e evrejska, evrej ski praznik, koj vazel samo za Evreite, i kako dokaz go naveduvaat tekstot od 5. Mojseeva 5,15:...
Јас не го наведов текстот од 5 Мојсеева 5:15, туку текстот од Излез 31:13 и текстот од Излез 31:16.
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

„Речи им на Израелците: ‘Моите саботи треба да ги пазите, зашто саботата е знак меѓу Мене и вас од поколение до поколение,“ (Излез 31:31, Стариот Завет)„Затоа Израелците нека ја пазат саботата“ (Излез 31:16, Стариот Завет)
Но очигледно ти не ме читаш и не водиш дискусија, туку си водиш монолог копи-пејстирајќи од некои адвентистчки книги.Се читаме кога ќе бидеш подготвен за дисксуија.

EvAngelos mozam da ti odgovoram vo edna ili dve recenici na tvoeto prasanje, no ne go pravam toa , bidejki odgovorot sakam da bide poopsiren i pojasen.

Sabotata kako znak ili beleg vo Biblijata koj ja otkriva vistinskata Bozja crkva:
“Izraelcite neka ja pazat sabotata - praznuvajki ja od pokolenie do pokolenie - kako vecen sojuz (zavet). Taa neka e znak, zasekogas, megu mene i Izraelcite” (2. Mojseeva 31,16.17).

“Im gi dadov svoite saboti kako znak megu sebe i niv, neka znaat deka jas sum Gospod koj gi posvetuva... Praznuvajte gi moite saboti! Tie neka bidat znak megu mene i vas za da se znae deka jas sum Gospod, vas Bog” (Ezekil 20,12.20).
Uste ednas poslednite dve recenici: “Praznuvajte gi moite saboti! Tie neka bidat znak megu mene i vas za da se znae deka jas sum Gospod, vas Bog!” - Sabotata, veli Bog, e vidliv znak ili beleg so koj e obelezana mojata vistinska crkva. Mojot narod praznuva sabota, praznuva vo mojot svet den. Zatoa, pocituvani, Gospod i vas ve povikuva: Pridruzete mu se na mojot narod, na mojata crkva i praznuvajte vo sabota!

Uste nesto za znakot ili za belegot vo Biblijata! Vo staro vreme Bog baral od svojot narod da gi obrezuvaat site maski deca. Obrezanieto isto taka bilo znak ili beleg na Bozjata pripadnost.
“Sekoe masko megu vas neka bide obrezano. Obrezuvajte se, i toa neka e znak na zavetot megu mene i vas” (1. Mojseeva 17,10.11). Spored toa, i Avram bil obrezan:
“I go primi (Avram) znakot na obrezuvanjeto kako pecat na pravednosta sto ja dobi preku verata sto ja imase kako neobrezan, za da bide tatko na site koi veruvaat” (Rimjanite 4,11).
Se gleda deka vo novozavetniot period izrazot “pecat” se koristel kako sinonim za zborot “znak”. Za starozavetniot “znak na obrezanie” Pavle zboruva kako za “pecat na pravednosta”. Zatoa toj ovde, zaedno so zborot “znak”, go voveduva vo upotreba i zborot “pecat”, kako sinonim so isto znacenje. Spored toa, sabotata kako vidliv znak, spored koj Bog ja prepoznava svojata crkva, svojot narod, a i negoviot narod go prepoznava nego kako svoj Bog i Gospod, pretstavuva “Bozji pecat” so koj Bog gi zapecatuva svoite verni i predani deca za svoeto carstvo.

Изменето од Blagoj_s - 15.Септември.2010 во 11:37
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
teodul Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Септември.2010
Поени: 190
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 13:11

Imeno, Hristos lekuval mnogu bolni i vo sabota, cijsto slucaj, iskreno ka- zano, mozel da poceka za nekoj drug den.
Takov bil slucajot vo banjata Vitezda kade sto bolniot polni 38 godini se obiduval i kopneel da se dobere do zdravje, no ne uspeal. Hristos go iscelil vo sabota, a mozel vo nekoj drug den.
Ili slu- cajot so zenata 18 godini obzemena od los duh sto ja iscelil vo sabota i poradi toa bil izlozen na ostra kritika, zasto fariseite zabranuvale i lekuvanje vo sabota.
No Isus rekol: “Licemeri, dali sekoj od vas ne go odvrzuva svojot vol ili magare od jaslite vo sabota i ne go vodi li da go napoi? A ovaa zena, Avramova kerka, koja satanata ja vrza vese osumnaeset godini, ne trebase li da bide oslobodena od taa vrska vo saboten den?” (Luka 13,10-17).
Zamislete, bolen 38 ili bolna 18 godini i im se ukazuva posledna zivotna sansa Isus da gi isceli, zasto Toj nikogas nema veke da se vrati vo toj kraj, a ne smee da gi isceli zatoa sto e sabota!
Kakov den bi bila sabotata za niv? Crn den, gor- cliv den, cemer i glamna, omrazen den, vistinsko prokletstvo, nepodnosliv tovar i jarem, zar ne!? No Bog rekol poinaku za sabotniot den. Toj i za bolnite treba da bide den na mir i spokojstvo, so radost ocekuvan i posakuvan, vistinska “menuha”.
Taa sabota za ovie dvajca bolni bila tokmu takva sabota, najsrek niot den vo nivniot zivot, zasto Hristos gi oslobodil od stegite na nivnata dolgogodisna teska bolest sto go okovala i nivniot duh i im go glamnosuvala zivotot.
Zatoa, koga fariseite go obvinuvale deka ja prekrsuva sabotata zatoa sto lekuva vo sabota, Toj rekol: “Ve prasuvam: sto e dozvoleno da se pravi vo sabota, dobro ili zlo? Da se spasi zivot ili da se pogubi?”, i dodava: “Dozvoleno e da se pravi dobro vo sabota” (Luka 6,9; Matej 12,12).

По горе пишаното се гледа дека Христос сепак нешто работел а не одмарал.НО јас сум збунет на друго место - ке ми извините но ке биде убаво да разберам -
При создавање на светот Бог шест дена работел и до СЕДМИОТ ден завршил и во седмиот се одморил и рекол тој ден да одмараме и ние , Е сега математика ..
1 ден понеделник
2 ден вторник
3 ден среда
4 ден четврток
5 ден петок
6 ден САБОТА
7 ден НЕДЕЛА - ден кога Господ Бог рекол дека се одмора
НЕДЕЛА - Е ВОСКРЕСЕНИЕТО
Во САБОТА самите тие кои го предаваат на Крст не одмараат ами присуствуваат на погубување ( не го слават тој ден )

Во што е тука забуната ??
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 13:13
забуната е шо
зборот среда , кај тебе не е во срединаголема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 13:16

А демек кој дене среде во седум дена
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 13:30
e da

nedela -3
ponedelnik -2
vtornik -1
sreda 0
cetvrtok 1
petok 2
sabota 3

toa e taka da sreda e sredina i sabota 7 den
ova e matematicki

od druga strana , ne sum siguren no i sabat e sedum

se e toa promeneto, no neveruvam deka treba od toa da se pravi cela religija

Изменето од anakin - 15.Септември.2010 во 13:31
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 13:56
Седмица (седмични денови) не можеше да постои пред стварањето на светот, а Бог дуеи четвртиот ден (не од седмицата)го створи сонцето, Месечината и звездите, да го делат денот и нокта, да бидат знаци на времето, деновите ) и и годините (1Мој. 1.14-19).

Саботата никој не ја празнувал пред излагањето на евреите од Мисир. Дури во (2Мој. 16.25) саботата се спомнува како празник, но празник кој е изречито даден само на Евреите- као знак помегу Бога и синовите Израилеви (2Мој. 31.13-17); како спомен на излагањето од Мисир (5Мој. 5.15 ; 1Књ.о цар. 8.9); и како средство со чија помош Бог сакал да ја искуша верноста на израелскиот народ (2Мој. 16.4).

Во истото Св. Писмо на кое се повикуваат Саботјаните стои и пропис за обрезување и и Еврејските празници кои исто се наречени " закон вечен " (1Мој. 17.9-13 ; 3Мој. 23.1-44). А да ли Саботјаните го поштуваат и овај " вечен закон " као што се почитува саботата?

Во списите " правила на Светите Апостоли ", која потекнува од вториот век се вели: " ако некој од клирот биде затекнат да пости во ДЕНОТ ГОСПОДОВ ИЛИ ВО САБОТА, освен една едина, нека биде расчинет ".
Во списите " Апостолски уредби ", исто од вториот век, се вели " во денот на Воскресението, т.е. во ДЕНОТ ГОСПОДОВ СОБИРАЈТЕСЕ СЕКОГАШ фалејки го Бога ". Значи, за Христијаните од тоа време саботата е сабота, а НЕДЕЛА е " ден господов".
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 13:59
Се разбира со текстот не сакам да увредам никого , само дебатирам
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 14:05
Originally posted by anakin anakin напиша:

e danedela -3ponedelnik -2vtornik -1sreda 0cetvrtok 1petok 2sabota 3toa e taka da sreda e sredina i sabota 7 denova e matematickiod druga strana , ne sum siguren no i sabat e sedumse e toa promeneto, no neveruvam deka treba od toa da se pravi cela religija

Да да да да , а и во оваа математика некако ми е чудно четврток ден 0 ( значи ништо - не постои ) малу несвојствено , петок ден први , сабота ден втори ( сабат - седум ) ,недела ( неделај - не работи ) ден трети , и оооп мал заеднички содржател понеделник ден први . хуххх пак во ена седмица две трици и една ништо????ништо не разбирам .. НЕЈСЕ ДЕ КЕ СЕ ШКОЛУВАМ СО ДОДАТНИ ЧАСОВИ.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 14:09
Teodul, ti go pravish istoto kako i EvAngelos i Makedon: gi zamenuvash Bozjite zborovi so tvoite razbiranja. Sabotata postoi od sozdavanjeto na svetot. Adam i Eva ne bile isflenii od Edem zatoa shto ne ja drzele Sabotata, tuku zaradi drug grev. Znaci i oni ja drzele. No ke recesh toa e pred grevot. Tocno, no i posle grevot e isto, od mnogu ednostavna pricina shto ovde na forumov mnogu lesno se odi preku nea i se ignorira: OBIDOT DA SE DOKAZE DEKA NEDELATA E BOZJI DEN E SPROTIVNA NA BOZJITE ZBOROVI KOJ VELI DEKA E SABOTATA. So informaciite shto gi naveduvash od "vtori vek" sakash da gi izednacish istite so Bozjite zakoni deka se smeneti. Toa e obid za dokazuvanje na Bozjite zborovi deka se promenlivi i deka ne se vecni (vidi nekolku posta pogore).

Drugo, tvojot kalendar ne e spored Bozjiot kalendar. Ako ON veli deka sedmiot den e Sabota, togash e toj den. Ti moshesh i cetvrtiot den da go narecesh sabota (odmor), no toa ke vazi samo za tebe, zoshto tvojot avtoritet e nesporedlivo mal vo sporedba so Bozjiot avtoritet.

I tuka e poentata za diskusijava: koj sme nie lugjeto da si dozvoluvame da gi smenime Bozjite zborovi? So koj avtoritet go pravime toa? Koj duh stoi pozadi toa? Sekako ne Ruah HaKodesh - Bozjiot Duh.

Изменето од sk - 15.Септември.2010 во 14:11
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 14:47
"Зар сакаш да го изгазиш и мојот суд, да Ме обвиниш, за да се оправдаш себеси? Зар твојата мишка ја има Божјата сила? Зар можеш да грмиш со гласот како Него?" - Jov 40:8.9

Coveckata ideja za menuvanje na Bozjite zborovi e iskazana vo navedenite stihovi i direktno Bog e zagrozen so istata ideja. Da go obvinish Boga deka go smenil sabotniot den (od sedmi vo prvi, od sabota vo nedela) e direktno obvinenie protiv nego, "dokazuvajki" deka greshi, se promenil, a vo isto vreme se opravduvaat coveckite "religiozni" aktivnosti kako bozji.

Cij glas ke "grmi" posleden: Bozjiot nepromenliv zbor koj veli Sabota, sedmi den, ili covecki promenliv zbor koj veli nedela, prv den?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 15:01
"Нека е еден закон и за вас и за туѓинецот, кој живее среде вас. Тоа е вечен закон за вашите поколенија: пред Господа, како што е со вас, така нека биде и со странецот, кој живее среде вас. Еден закон и една заповед да е за вас и за туѓинецот кој е придојден меѓу вас.’” - Broevi 15:15

Eden e zakonot i za Avramovoto seme i tugincite koi ziveat so niv (so novo zavetna terminologija e evreite i "gentiles" - hristijanite, koi odele vo ista sinagoga vo prviot vek od ovaa era). Toa go veli Bog. EDEN ZAKON - Sabota i za hristijanite koi mu sluzat na Boga.

Изменето од sk - 15.Септември.2010 во 15:32
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 15:08
"Ако странец, кој престојува меѓу вас, сака да ја празнува Пасхата во чест на Господа, сите негови машки треба да се обрежат. Тогаш му е дозволено да ја слави, зашто е тогаш како и домородецот на земјата. Но необрезаните не смеат да јадат од неа. Нека важи исто правило и за домородецот и за придојденикот, кој престојува меѓу вас.” Сите Израелци послушаа: како што Господ им нареди на Мојсеја и Арона, така и направија. - Izlez 12:48-50

Zapazete deka Israelci se narekuvaat domorodecot ( od Avramovoto seme - evrei i muslimani) i pridojdeniot koj prestojuva megju niv (strancite, "gentiles" koj se priklucile so vera vo Boga i ziveat spored nivnata vera kon Boga). Izrael = Avramovo seme + dojdenci so vera vo Boga. Karakteristicno za site niv e: VAZAT ISTI ZAKONI!!!! ISTA DOKTRINA!!! Toa se lugjeto koi izlegle od Egipt.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2010 во 18:40
Originally posted by sk sk напиша:

Teodul, ti go pravish istoto kako i EvAngelos i Makedon: gi zamenuvash Bozjite zborovi so tvoite razbiranja. Sabotata postoi od sozdavanjeto na svetot.

Македон не наметнува свои зборови. Тоа што го говоревме за св.Апостол Павле и односот на римското и еврејското право е така како што е, му се допаѓало некому или не. Римското право е мошне јасно и доста развиено во тоа време, па не може да тврдиме дека истото не можело да ги заштити своите граѓани, во сопствената Империја.

Adam i Eva ne bile isflenii od Edem zatoa shto ne ja drzele Sabotata, tuku zaradi drug grev. Znaci i oni ja drzele.
No ke recesh toa e pred grevot. Tocno, no i posle grevot e isto, od mnogu ednostavna pricina shto ovde na forumov mnogu lesno se odi preku nea i se ignorira: OBIDOT DA SE DOKAZE DEKA NEDELATA E BOZJI DEN E SPROTIVNA NA BOZJITE ZBOROVI KOJ VELI DEKA E SABOTATA. So informaciite shto gi naveduvash od "vtori vek" sakash da gi izednacish istite so Bozjite zakoni deka se smeneti. Toa e obid za dokazuvanje na Bozjite zborovi deka se promenlivi i deka ne se vecni (vidi nekolku posta pogore).

Каде го пишува тоа за Адам и Ева и нивното држење на саботата? Јас колку што знам таква наредба се до давањето на заповедите на Мојсеј, не постои никаде во Светото Писмо.

Drugo, tvojot kalendar ne e spored Bozjiot kalendar. Ako ON veli deka sedmiot den e Sabota, togash e toj den. Ti moshesh i cetvrtiot den da go narecesh sabota (odmor), no toa ke vazi samo za tebe, zoshto tvojot avtoritet e nesporedlivo mal vo sporedba so Bozjiot avtoritet.

Сабота е седмиот ден, недела првиот, а Апостолите, токму на првиот ден се собирале, кршеле леб и проповедале.

[QUOTE=sk]
I tuka e poentata za diskusijava: koj sme nie lugjeto da si dozvoluvame da gi smenime Bozjite zborovi? So koj avtoritet go pravime toa? Koj duh stoi pozadi toa? Sekako ne Ruah HaKodesh - Bozjiot Duh.

Тоа прашање постави го и до Бога, кој даде такво видение, како и до оние кои застанаа и против обрезанието, како и нејадењето свинско месо, па и други нешта.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.