IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 55>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 15:06
Originally posted by Powerful Powerful напиша:

Јас ги почитувам другите религии.
Е сега, која е вистинска?
Не постои вистинска и невистинска религија.
Секој си има своја религија во која верува.

Но сепак, што точно се случило и која е вистината, нема никогаш да дознаеме.

Eden den se ke doznaeme .

Inaku i jas gi pocituvam  i drugite religii a i onie sto ne veruvaat.

No, ubeden sum deka ova sto go veruvam e Vistina . Ako nekoj me razubedi, spremen sum  da napravam promeni vo moite gledista.

Nemam predrasudi i imam otvoren um, fala mu na Boga za toa . да
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 16:34
Ima eden problem so veruvanjata i otvoreniot um.

Imeno, po defolt, veruvanje znachi zatvoranje na umot vo eden koncept koj ne se bazira na fakti i dokazi, tuku na dopagjanje, tradicija ili pripagjanje vo edna odredena sredina.

Koga nie reshavame da prifatime edno veruvanje kako nash temel na zhiveenje, toa znachi deka reshavame da se distancirame od sekoe drugo. Bidejki veruvanjeto ne se bazira na fakti i dokazi, povekje ne postoi nachin kako da go evaluirame i koregirame toa veruvanje, nastrana shto samoto veruvanje, po defolt, ne smee da bide staveno pod somnenie, da se preispituva i da se menuva. Poradi toa, vrzuvajki se za nego nie s'e povekje ja filtrirame realnosta i site pojavi gi interpretirame preku adoptiranata dogma. Na toj nachin, kako vo nekoja beskonechna spirala, s'e povekje i povekje se vrzuvame i zarobuvame vo nego i sekoja pojava vo svetot okolu nas ja gledame samo kako potvrda na istoto. Na krajot toa stanuva potpolen del od nashiot umstveno-duhoven mejkup i sekoja pomisla ili sredba so drugo veruvanje, argument, fakt ili dokaz go dozhivuvame kako lichen atak i kako napad na nashiot duhoven i intelektualen integritet, kako i potvrda deka samo nie sme odbrale ispravno veruvanje i site drugi se beznanedzhno greshni.

Ili objasneto poednostavno i so drugi zborovi:

Sekoe veruvanje tvrdi deka ja osoznala Kreacijata i deka go sobrala Kreatorot vo edna Kniga. Posledovatelno, sekoj nejzin vernik e na edinstveniot prav pati i site drugi se pogreshni. Normalno, iako vernikot formalno veli deka drzhi otvoren um, de facto negoviot um e potpolno zatvoren za s'e drugo osven za onoa shto go zacvrstuva negovoto veruvanje.

Posveteniot vernik nikogash nema otvoren um.

Vistinskiot otvoren um ne se vrzuva za nikakvo veruvanje, dogma, doktrina, tradicija ili obichai. Otvoreniot um e otvoren bidejki nikogash ne se zatvora vo nitu eden koncept i sekogash istrazhuva, sporeduva, proveruva i se odnesuva onaka kako shto mu nalozhuva svesta.

Изменето од Messenger - 24.Август.2010 во 18:13
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 16:46

Istoto moze da se kaze i za tebe brate messi. I ti imas veruvanje vo tvojata "dogmata bez dogmi " намигнување i se drzis cvrsto za nea.

Zarem tvoeto ne e veruvanje? среќа
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 17:35
KINGDAVID, koga komentirav ne mislev specijalno na tebe, iako bev inspiriran od onoa shto go kazha.

Komentiranoto vazhi za site vernici, a ne sum iskluchok nitu jas.

Razlikata e vo bidnuvanjeto svesen za toa... ili ostanuvanjeto nesvesen za toj fenomen. Oti ako se razbere fenomenologijata na subjektivnoto umstveno dozhivuvanje na pojavite, togash kje se razbere dispozicijata megju veruvanjata so dogmite i otvoreniot um koj zhivee so neprikinatoto menuvanje i osoznavanje na Svetov i samiot sebe.

Togash posveten vernik kje razbere deka e oksimoronstvo da se kazhe deka ima otvoren um, a onoj shto ima otvoren um nema nikogash da se deklarira kako vernik na nekakva dogma.

Ednoto so drugoto se vzaemno iskluchivi.

P.S. Verojatno edinstveno Budizmot mozhe da polaga pravo na otvoren um vo ramkite na svojata doktrina. No, od druga strana toj i ne e religija, tuku umstveno-duhovna nauka. Negovata osnova e neprekinatoto istrazhuvanje i menuvanje spored osoznavanjata za svetot i chovekot, pa kako takov e navistina potpolno otvoren za sorabotka i eventualna korekcija od strana na naukata.

Vo toj smisol odlichna kniga za razbiranjeto na budistichkata doktrina vo sporedba so granichnite dostiganja na modernata nauka e knigata "The Quantum and the Lotus" od Matthieu Ricard i Trinh Xuan Thuan.

Изменето од Messenger - 24.Август.2010 во 20:51
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 17:53
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ima eden problem so veruvanjata i otvoreniot um.

Imeno, po defolt, veruvanje znachi zatvoranje na umot vo eden koncept koj ne se bazira na fakti i dokazi, tuku na dopagjanje, tradicija ili pripagjanje vo edna odredena sredina.

Koga nie reshavame da prifatime edno veruvanje kako nash temel na zhiveenje, toa znachi deka reshavame da se distancirame od sekoe drugo. Bidejki veruvanjeto ne se bazira na fakti i dokazi, povekje ne postoi nachin kako da go evaluirame i koregirame toa veruvanje, nastrana shto samoto veruvanje, po defolt, ne smee da bide staveno pod somnenie, da se preispituva i da se menuva. Poradi toa, vrzuvajki se za nego nie s'e povekje ja filtrirame realnosta i site pojavi gi interpretirame preku adoptiranata dogma. Na toj nachin, kako vo nekoja beskonechna spirala, s'e povekje i povekje se vrzuvame i zarobuvame vo nego i sekoja pojava vo svetot okolu nas ja gledame samo kako potvrda na istoto. Na krajot toa stanuva potpolen del od nashiot umstveno-duhoven mejkup i sekoja pomisla ili sredba so drugo veruvanje, argument, fakt ili dokaz go dozhivuvame kako lichen atak i kako napad na nashiot duhoven i intelektualen integritet, kako i potvrda deka samo nie sme odbrale ispravno veruvanje i site drugi se beznanedzhno greshni.

Ili objasneto poednostavno i so drugi zborovi:

Sekoe veruvanje tvrdi deka ja osoznala Kreacijata i deka go sobrala Kreatorot vo edna Kniga. Posledovatelno, sekoj nejzin vernik e na edinstveniot prav pati site drugi se pogreshni. Normalno, iako vernikot formalno veli deka drzhi potvoren um, de facto negoviot um e potpolno zatvoren za s'e drugo osven za onoa shto go zacvrstuva negovoto veruvanje.

Posveteniot vernik nikogash nema otvoren um.

Vistinskiot otvoren um ne se vrzuva za nikakvo veruvanje, dogma, doktrina, tradicija ili obichai. Otvoreniot um e otvoren bidejki nikogash ne se zatvora vo nitu eden koncept i sekogash istrazhuva, sporeduva, proveruva i se odnesuva onaka kako shto mu nalozhuva svesta.

БРАВО. дадада
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 19:28

KINGDAVID, koga komentirav ne mislev specijalno na tebe, iako bev inspiriran od onoa shto go kazha.

Pa ako ne si isklucok, zosto se obiduvas da ja izvadis raskata od okoto na vernicite koi iskreno veruvaat vo svojata vera?

I ti si vernik na "dogmata bez dogmi" i cvrsto se drzis za nea .намигнување

Ne gledam nekoja razlika pomegju mene i tebe ili bilo koj drug vernik ovde na forumot среќа.

Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 19:45
Procitav nesto denovive sto mislam deka moze da se napise tuka, ova se zborovi na eden avtor, veli deka:" Religijata e prekrasna molitva, a ako ja ostavime nastrana poezijata, religijata vsusnost e moralen kodeks izrazen niz legendi, mitovi ili kakov i da bilo knizeven proizvod, so cel da se vospostavi sistem na veruvanja, vrednosti i pravila so koi se regulira nekoja kultura ili pak nekoe opstestvo".

Dodeka pak verata e prifakjanje, prifakjanje na prikaznata sto ni ja nudat!
always look on the bright side of the life!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 20:23
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Pa ako ne si isklucok, zosto se obiduvas da ja izvadis raskata od okoto na vernicite koi iskreno veruvaat vo svojata vera? I ti si vernik na "dogmata bez dogmi" i cvrsto se drzis za nea .намигнување Ne gledam nekoja razlika pomegju mene i tebe ili bilo koj drug vernik ovde na forumot среќа.

KINGDAVID, ja gubish poentata...

Jas ne vadam reska od nichie oko, ja gledam i svojata, pa si dozvoluvam so otvoren um da diskutiram za niv. Gledash, jas mozham da go kazham onoa shto go napishav bez da gi krijam i bez da gi izvrtuvam rabotite za da se chuvstvuvam dobro. Jas mozham da kazham deka ne sum imun na nitu edna chovechka umstvena devijacija, deka sekogash sum podgotven da naucham neshto novo i da se koregiram vo onoa za shto do vchera sum smetal deka bilo vredno za moeto vnimanie. Jas sum podgotven postojano da osoznavam i da se menuvam, a toa po definicija podrazbira nevenchanje za nikakva dogma. Ako neshto e vredno i ako go minuva testot na vremeto, togash nemam nishto protiv da ostane takvo doveka. No ako ushte utre se pokazhi deka ne bilo toa za koe se deklariralo, togash bez grizha na sovest da go simnam od tronot.

Patem, ne postoi "dogma bez dogmi". Toa e oksimoronstvo. Ostavi gi apologetite so nivnite mentalni egzibicii... ako odish po nivniot terk togash treba da se otkazhesh i od logikata i od otvoreniot um.

Изменето од Messenger - 25.Август.2010 во 01:33
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 22:43
.

Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 13:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 23:29

Messi, kovanicata "dogma bez dogmi " e moja. Treba da ja patentiram голема%20насмевка намигнување

Ne e losha idejata neli ? размислување плазење
Кон врв
Pejik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Поени: 313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2010 во 10:06

За оној што верува во неа,таа е за него вистинската!намигнување

Кон врв
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Септември.2011
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2012 во 03:22
Shto napravija (skoro) site religii od Boga ?!

(Skoro) site religii od Boga napravija strashilo za na niva.

Vo Indokina, ima edno pleme, koe nema odredeni bozhestva, ni rituali, no, koga cje umre nekoj, toa go slavat kako rodenden. Nivnata religija ("religija") e vo pravo.

(od ostanatite religii, Baptistite i Budistite se najblisku do Vistinata).
Кон врв
goran-twin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Јануари.2012
Поени: 385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2012 во 18:43
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

toa  deka Muhammed  se pojavil pred 1400 god  ne znaci deka togas ISLAMOT pocnal.Na primer pred  muhammed poslanici koi povikuvale vo veruvanje samo vo eden bog bile Musa( Mojsej) , Ibrahim (Avram)
David  i uste  mnogu drugi. No sekoj poslanik bil slezen vo vremeto koga  bilo potrebno i bile slezeni na nivnite narodi.Site povikuvale vo edno (da  se  obozava eden edinstven bog) no ritualite na obozavanje bile razlicni.Muhammed (neka e  mir i spas na nego ) e posleden poslanik od  ALLAH i praten na ovoj narod ,i  toj ke ostane  se  do srusuvanjeto na zemjata.Se  nadevam deka  sega  rabotite  ti stanaa jasni
epa vaka,islamot e lazna religija koja poteknuva od 7 vek pa navamu.zosto go tvrdam ova.nie ziveeme vo period koga ima arheologija .nema nikakov iskopan dokaz na star zavet spored islamska verzija koj poteknuva pred muhamed vreme,ednostavno ne postoj nikakov arheoloshki dokaz na star zavet islamska verzija ili bilo kakov drug iskopan dokument koj e spored vasa verzija ali da poteknuva pred muhamed.ednostavno ne postoj.ne vikam deka covekot sam lazel mozebi gavolot stvarno mu go dal kuranot .ali sepak ucenjeto islamsko e lazno i gavolsko.a za biblijata ima eden kup dokazi i bibliski i nebibliski.se imaat najdeno pisma od star zavet i se vo sklad so segasnata biblija.tie pisma se cuvaat vo muzeite.zapazeni se 8000 manuskripti na latinski,4000 na starogrcki,13000 manuskripti na noviot zavet,manuskriptite vo kumran itn.na primer rakopisite na prorok isaija vo pesterata kumran koi poteknuvaat pred hrista i ja zboruvaat nasata verzija a ne islamskata;pismoto na zenata na pontij pilat prokula koja stanala hristijanka i dava opisi za hristos koi se sovpagaat so poznavanjeto za nego ,toa pismo se cuva vo muzej vo italija;pismata na nekoi upraviteli vo toa vreme;poglednete gi samo rimskite nebibliski dokazi i pisma i ke se uverite za nastanite sto se odigruvale vo toa vreme,a ne nekoj vo 7 vek da mi pisuva sosema druga verzija koja nema nikakvo pokritie ni od rimskite dokazi ni pa ima nekoe versko pismo najdeno vo toa vreme da zboruva za vasa verzija.najstara religija od religiite sega sto postojat e judeizmot(stariot zavet),potoa se pojavuva budizmot,potoa hristijanstvoto,pa najposledna e vasata kopija, so izmeni itri, islamot.no koga ke vidime deka najstarata religija,vsusnost ona sto bese vo pocetokot, judeizmot(star zavet),celata zboruva za najavata za hristos kako mesija i sin bozji i za nov zavet ke svatime deka hristijanstvoto e vistinska vera,a ovie drugite odpadnaa zosto ne poveruvaa vo hristos.
Кон врв
goran-twin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Јануари.2012
Поени: 385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2012 во 19:10
vie gi nemate islamskite objavi i pisma na prorocite pred muhamed.no nie gi imame hristijanskite objavi i knigi na prorocite pred Hrista koi sto svedocat za Hrista.eve ke vi dadam link koi sto konecno pismata koi sto se najdeni vo pesterata kumran se dostapni na internet i moze sekoj da gi ispituva.edno od tie pisma,pismoto na isaija koe poteknuva pred Hrista e prevedeno na angliski i otvorete ja biblijata i sporeduvajte ja sekoja recenica od togasnoto staro pismo i segasnata biblija.e sega koj toa tvrdi deka imalo izmeni?ili se osvrnuvate samo na sitnite tehnicko nenamerni greski i pravite celi teorii za nekoj si skrsnat pat.... http://dss.collections.imj.org.il/ islamot tvrdi deka site pisma od biblijata postepeno se menuvale i deneska nema niedno pismo vo biblijata zacuvano vo neizmeneta forma.megutoa kumranskoto pismo od isaija ja dokaza golemata laga.najiskreno i so dobra namera sakam toa da go priznaete.DEKA MUHAMED I ISLAMOT NE BILE VO PRAVO ZA IZMENUVANJE NA PISMATA,PISMOTO NA ISAIJA NE E IZMENETO.FAKT ISLAM = LAGA.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.