IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Вистината
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вистината

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 19>
Автор
Порака
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 20:11
Se dodeka se izdignuvame nad prirodata kako nasa "majka",se dotogas ke te potsetuvam deka sme razumni bitija sto ziveat vo sklad so prirodata...намигнување

Sakam da mi objasnis zosto toa go pravis?
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 20:18
connected, potpolno se slozhuvam so tebe koga velish "јас верувам дека таква постои". Jas go velam istoto - nie veruvame deka neshto e vistina. Biten e zborot veruvam.

No pokazhi mi edna vistina nadvor od nas, od nasheto percepiranje i interpretiranje (prepoznavanje kako takva spored nekakvi nashi merila) za nea i jas kje ti veruvam.   

Изменето од Messenger - 30.Април.2010 во 22:26
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 20:26
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Se dodeka se izdignuvame nad prirodata kako nasa "majka",se dotogas ke te potsetuvam deka sme razumni bitija sto ziveat vo sklad so prirodata...намигнувањеSakam da mi objasnis zosto toa go pravis?

Za da ti objasnam bilo shto prvo treba da se razbereme vo nekoi osnovni raboti.. No ochigledno ti ne me razbirash, a najchesto ne te razbiram nitu jas tebe, bez obzir kolku se obiduvam da go storam toa.

Zatoa, ako ne si me razbral do sega, ne gledam kako mozham da ti gi objasnam rabotite koi pogreshno gi sfakjash, kako tvojava posledna konstatacija deka "se izdignuvame nad prirodata kako nasha "majka"".

No, toa e vo red so mene. Normalno e lugjeto i da ne se razbiraat.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 20:30
Ne samo deka vo Svetov nema boi, tuku nema nitu mirisi i zvuci. Znam deka nie gi gledame, mirisame i slushame i tie se "vistina", no tie ne postojat vo Svetov kako takvi, tuku samo za nas.

I ne e samo toa, tuku i seto onoa okolu tebe ne e tokmu taka kako shto go gledash... i toa e podrugo. Onoa shto ti go percepirash kako cvrsta materija, so tochno odredena forma i kvalitet, vsushnost se porcii na energija koi postojano osciliraat i ti vo momentot na tvoeto vnimanie gi percepirash onakvi kakvi shto veruvash deka postojat.

Duri i elektronot ne e topche kako shto si uchel i si go gledal nacrtan vo uchebnicite... i toj zavzema forma i karakteristiki vo odnos na kvalitetot na tvoeto vnimanie shto go upatuvash kon nego.

I toa ne se moi stavovi, tuku toa e prirodata i sushtinata na Svetov, pa ne se kosish so mene tuku so nego. Shto e sosema vo red so mene.

I sega shto e vistina? Koja od tvoite veruvanja, koncepti, konteksti i iluzii za prirodata na Svetov se vistina?

Abe ajde...ne debatiram so tebe poveke....среќа
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 22:37
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

connected, potpolno se slozhuvam so tebe koga velish "јас верувам дека таква постои". Jas go velam istoto - nie veruvame deka neshto e vistina. Biten e zborot veruvam.

No pokazhi mi edna vistina nadvor od nas i nasheto interpretiranje (prepoznavanje kako takva spored nekakvi nashi merila) za nea i jas kje ti veruvam.   

неможам да те убедам за нешто што го ЗНАМ. „знам“ во субјективна смисла, а не „знам“ кое секој го поседува за одредена категорија.
за да ти покажам една вистина, или милион други, можеби е најдобро да немаш никаква перспектива (јас мислам дека ти ја имаш и затоа неможеш да ме разбереш).
ова го кажувам затоа што ти веќе во себе имаш определен шаблон како ги перципираш работите според твоите сетила и ум.
јас шаблон немам Меси, едноставно ги прифаќам работите такви какви што се. не отфрлам ништо, туку оставам самото од себе да се манифестира во мене, т.е. во мојот разум, сетила и срце.
верувај, тоа што е дел од вистината, останува кај тебе, како битие.

неможам никој да натерам сосила да се стави во позиција на „табула раса“ и да почне онака искрено да доживува и сфаќа некои работи.
незнам ни на што се должи тоа, но она што го знам дека е вистина неможе никој да ме убеди во спротивно.
веројатно сум поинаква, и што е најважно, најтешко е да се објасни тоа, иако на еден начин е наједноставна работа.

но како и да е, не е поентата да ме разбереш, поентата е што јас можам да разбирамплазење

а тоа што го „разбирам“ е дека Вистината сепак е афирмација на своето Вистинско Јас

Изменето од connected - 30.Април.2010 во 22:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 22:42
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Se dodeka se izdignuvame nad prirodata kako nasa "majka",se dotogas ke te potsetuvam deka sme razumni bitija sto ziveat vo sklad so prirodata...намигнување

Sakam da mi objasnis zosto toa go pravis?

незнам дали природата е нашата мајка, но да, навистина е убаво да живееш во баланс со неа, да ја прифатиш, да бидеш дел од неа и сето тоа да резултира во надминувањето на себеси
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 23:14
Originally posted by connected connected напиша:

... можеби е најдобро да немаш никаква перспектива ... едноставно ги прифаќам работите такви какви што се...

Ne mozhebi, tuku toa e edinstveniot nachin da se osoznae svetot. Vistinata, ako mozheme da go upotrebime toj termin, mozheme da ja nasetime edinstveno ako ja gledame Kreacijata vo total, bez fragmentiranje i interpretiranje spored nash*te nekogashni znaenja, veruvanja, tradicii, religii, morali, dogovori, shabloni i koncepti.

Tokmu zatoa site prosvetleni lugje velat deka treba da staneme kako decata. Decata se najmalu kontaminirani, najmalu tovareni so site onie pogore nabrojani raboti. Simni go sevkupniot bagazh i pogledni go svetot bez da go procenuvash i presuduvash... pa duri togash kje mozhesh da ja nasetish negovata vistina.

Ne znam dali navistina mozhesh toa da go storish, no ako za sebe velish oti postojano zhiveesh taka, togash nema prichina da ne ti veruvam.

Изменето од Messenger - 30.Април.2010 во 23:16
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 23:25

... можеби е најдобро да немаш никаква перспектива ... едноставно ги прифаќам работите такви какви што се...

Ne mozhebi, tuku toa e edinstveniot nachin da se osoznae svetot. Vistinata, ako mozheme da go upotrebime toj termin, mozheme da ja nasetime edinstveno ako ja gledame Kreacijata vo total, bez fragmentiranje i interpretiranje spored nash*te nekogashni znaenja, veruvanja, tradicii, religii, morali, dogovori, shabloni i koncepti.

Tokmu zatoa site prosvetleni lugje velat deka treba da staneme kako decata. Decata se najmalu kontaminirani, najmalu tovareni so site onie pogore nabrojani raboti. Simni go sevkupniot bagazh i pogledni go svetot bez da go procenuvash i presuduvash... pa duri togash kje mozhesh da ja nasetish negovata vistina.

Ne znam dali navistina mozhesh toa da go storish, no ako za sebe velish oti postojano zhiveesh taka, togash nema prichina da ne ti veruvam.

не ми треба твоја потврда меси,но благодарам многу што веруваш.
и јас незнам до кога ова ќе трае, но само знам дека ништо незнам, исто како што викал Сократ среќа
начинот на кој живееш нема никаква врска со оваа „перспектива“ на вистината.
ништо не се променува, се останува исто, единствено само што е поразлично е што знаеш дека си ја доловил суштината, или вистината  голема%20насмевка

или како што рече Џо во еден пост, се` се сплотува во едно 1 големо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2010 во 15:18

уште ли мислиш дека Вистината е релативна? намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2010 во 15:24
Kolku e ubavo da prifatis necii JAKI zborovi...bez ninajmalku sense za ona sto sledi...i koga ke te udri taka jako....
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2010 во 16:00

уште ли мислиш дека Вистината е релативна? намигнување

Praktichno, taa sekogash ostanuva takva.

Mislenjeto deka nekade neshto postoi nezavisno od nas nema nikakva praktichna vrednost na NAS. Toa e isto kako i da ne egzistira, kako da e potpolna fikcija, obichna mechta na nashiot um. Za nas sekogash postoi onoa shto e percepirano i interpetirano od NAS. I shtom onoa nadvor od nas minuva preku toj neizbezhen proces, togash sekogash ostanuva samo nasha relativna vistina.

Za nas, za nashiot chovekov svet, spored prirodata na nashata egistencija, spored onoa kako sme kreirani so site kvaliteti i limiti, vistinata postoi sekogash kako nasha interpretacija.

Ima prekrasna zen prikazna...

Uchenicite vo manastirot zabelezhale deka nivniot uchtel e neshto seriozno zamislen. Koga go prashale shto e prichinata za toa, ovoj im odgovoril:

- Imam eden golem i nereshliv problem.

- A koj e toj problem? - prashale uchenicite, zagrizheni kako toa za nivniot uchitel mozhe da postoi nekakov nereshliv problem.

- Sonuvav deka sum peperutka.

- E, pa toa ne e nishto, samo eden obichen son - se nasmeale uchenicite.

- Velite "obichen son"? - odgovoril ucitelot - Mojot son beshe tolku vistinit shto koga se razbudiv bev siguren deka tokmu togash sum zaspal. Sega me machi edna misla... dali sum jas vashiot uchitel koj spiel i sonuval deka e peperutka koja leta od cvet na cvet ili sum peperutkata koja sega zaspala umorena od letanjeto po cvekjinjata i sonuva deka sum vash uchitel?

Zatoa rekov deka:

Kako shto zabelezhuvash, napishav deka uslovno go upotrebuvam terminot "vistina" i ne velam deka kje ja doznaeme, tuku deka samo vo momentot na sebepoznavanjeto kakao edno Sebstvo so Kreacijata (znachi koga kje se prosvetlime), imame shansi da ja nasetime.

Izvini ama, za razlika od nekoi drugi, jas s'e ushte ne sum se prosvetlil za da tvrdam deka lichno sum ja nasetil Vistinata, deka tochno znam shto e Taa i deka vo toa sum potpolno siguren, neutralen i deka nishto ne interpretiram.

Tochno e samo deka denes sum podobar od vchera, no jasno mi e deka s'e ushte sum daleku od prosvetlenosta. Pa duri i ako eden den taa mi se sluchi, znam deka patot nema da zavrshi i deka nikogash nema da mozham da tvrdam deka Vistinata sum ja osoznal do kraj.

Изменето од Messenger - 02.Мај.2010 во 17:00
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2010 во 17:52
Сомнежот е по страшен и од наj страшната вистина.

Jас, Пагане.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2010 во 17:54
Mery has a little lamb iya iya yo.....

Pagane...tvojata vistina ne znaci deka e moj somnez....i obratnoголемо%20гушкање

Изменето од Joshua_Tree - 02.Мај.2010 во 17:55
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2010 во 17:56
Pagane...
Твојот сомнеж не значи дека е моја вистина...и обратно...збунетост
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.