IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Вистината
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вистината

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 19>
Автор
Порака
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 15:33
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Gi prochitav komentarite na Dragancho i Messinger , vnimatelno povekje pati .
Znachi tuka stanuva zbor za razlichno "gledanje" na rabotite . Gi pochituvam vash*te stavovi no ne mozam da kazam deka se soglasuvam . Ponatamu diksujita ne bi imala smisla za mene .
Znachi ako mozam da zaklucham neshto toa bi bilo deka vashiot stav e deka nie ziveeme vo iluzija i se ona shto se sluchuva e nerealno i daleku od vistinata a vistinata u sushtina i ne postoi spored vas sekako toa e samo "mozochna interpretacija"
Jas mozam da kazam za sebe deka se trudam da bidam praktichen tip t.e. toa sho go gledam veruvam deka e vistina no sepak toa e samo moj lichen stav i ne bi go promenil iako ve razbiram sho sakate da kazete sepak bi se odluchil da prodolzam da funkcioniram na staromodniot nachin nekako povishe mi odgovara .

Pozdrav i sekoe dobro , se chitame na drugite temi :)

Mnogu raboti vo naseto sekojdnevie ne gi gledame,pa mislime deka se vistina.Po tvojata teorija,zen,i Hitler veruval samo vo svojata vistina sto bi znacelo deka bilo vistina.

Sto bi rekol Marko Aurelije:

"Ne veruvas deka Bogovite postojat oti ne gi gledas?Pa jas ne go gledam tvojot mozok a veruvam deka go imas."

Taka i so vistitnata...ona sto treba da pravime e da veruvame vo nea,no nikako kako gotovo proizvod na nasiot mozok....sekogas postoi nesto drugo,nesto novo i malku poinakvo sto mu dava dopolnitelen kolorit na nasata vistina

Изменето од Joshua_Tree - 18.Април.2010 во 15:37
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 16:01
ako teorijata e takva

togas ako mu dam na nekoj nogu u dupe
znaci toa ne go boli oti e toa samo moja vistina so se slucilo
ama kje me boli koga toj kje mi vrati edna pedagoshka oti toa e pak moja vistina

znaci moja vistina e samo do nogata u dupe
i negovata zaushka pedagoshka na mojata glava

kje vi recam neso

vistinata e cudna rabota ali e mnogu bolna brej смеење

fak

Изменето од anakin - 18.Април.2010 во 16:02
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 16:37
Do momentot na bolka....da.Od tamu pa nataka se razvivaat drugi mehanizmi za pedagoshkata kaj drugata strana...голема%20насмевка

Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 16:47
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Gi prochitav komentarite na Dragancho i Messinger , vnimatelno povekje pati .
Znachi tuka stanuva zbor za razlichno "gledanje" na rabotite . Gi pochituvam vash*te stavovi no ne mozam da kazam deka se soglasuvam . Ponatamu diksujita ne bi imala smisla za mene .
Znachi ako mozam da zaklucham neshto toa bi bilo deka vashiot stav e deka nie ziveeme vo iluzija i se ona shto se sluchuva e nerealno i daleku od vistinata a vistinata u sushtina i ne postoi spored vas sekako toa e samo "mozochna interpretacija"
Jas mozam da kazam za sebe deka se trudam da bidam praktichen tip t.e. toa sho go gledam veruvam deka e vistina no sepak toa e samo moj lichen stav i ne bi go promenil iako ve razbiram sho sakate da kazete sepak bi se odluchil da prodolzam da funkcioniram na staromodniot nachin nekako povishe mi odgovara .

Pozdrav i sekoe dobro , se chitame na drugite temi :)

Mnogu raboti vo naseto sekojdnevie ne gi gledame,pa mislime deka se vistina.Po tvojata teorija,zen,i Hitler veruval samo vo svojata vistina sto bi znacelo deka bilo vistina.

Sto bi rekol Marko Aurelije:

"Ne veruvas deka Bogovite postojat oti ne gi gledas?Pa jas ne go gledam tvojot mozok a veruvam deka go imas."

Taka i so vistitnata...ona sto treba da pravime e da veruvame vo nea,no nikako kako gotovo proizvod na nasiot mozok....sekogas postoi nesto drugo,nesto novo i malku poinakvo sto mu dava dopolnitelen kolorit na nasata vistina

Ne sum siguren deka me razbra sho sakam da kazam .

Ovaa pogovorkava na Marko Aurelije ne znam dali e zastarena ili e retardirana .
Za mene dokaz deka nekoj ima mozok e faktot deka moze da zboruva ili da go koordinira svoeto telo oti ako nema mozok nema da moze i plus moze na rentgen ili na magnetna rezonaca da se dokaze deka ima mozok . Ne znam kako i so koe nabljuduvanje ili so koja naprava kje se dokaze deka ima bogovi .

Mojot zivot e realen ili barem jas taka sakam da go dozivuvam . Site moi radosti , tagi , bolki i stravovi se del od mene i site gi chuvstvuvam i toa me potsetuva na realnosta taka chuvstvuvam deka ziveam . Ako vo bilo koj moment go izgubam toa togash mojot zivot ne bi imal smisla .

p.s. Messenger ne sum siguren deka iluzijata e prosvetluvanje NO sepak duri i toa e individualna rabota .

[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 17:01
Originally posted by anakin anakin напиша:

ako teorijata e takvatogas ako mu dam na nekoj nogu u dupeznaci toa ne go boli oti e toa samo moja vistina so se sluciloama kje me boli koga toj kje mi vrati edna pedagoshka oti toa e pak moja vistinaznaci moja vistina e samo do nogata u dupei negovata zaushka pedagoshka na mojata glavakje vi recam nesovistinata e cudna rabota ali e mnogu bolna brej смеењеfak

Зависи и то е релативно оти на некој можи да му се бендиса па да ти побара уште нешто друго по дупето.

Изменето од DragancoLeskoec - 18.Април.2010 во 17:02
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 17:02
"Sopstvenata vistina" kroena po "Sopstven terk" zen ....
Zosto ja vrzuvas VISTINATA samo so materijalni nesta?
Dali ti toa baras da se ubedis samiot sebe vo onaa vo sto go veruvas?
Kako bi ja unificiral vistinata vrzana za cuvstva a?
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 17:34
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Originally posted by anakin anakin напиша:

ako teorijata e takvatogas ako mu dam na nekoj nogu u dupeznaci toa ne go boli oti e toa samo moja vistina so se sluciloama kje me boli koga toj kje mi vrati edna pedagoshka oti toa e pak moja vistinaznaci moja vistina e samo do nogata u dupei negovata zaushka pedagoshka na mojata glavakje vi recam nesovistinata e cudna rabota ali e mnogu bolna brej смеењеfak

Зависи и то е релативно оти на некој можи да му се бендиса па да ти побара уште нешто друго по дупето.

Ova e mnogu dobar primer za toa deka vistinata zavisi od perceptivniot aparatus i interpretacijata na dobienata informacija.

Ako klocata vo zadnica anakin ja interpetira kako bol, nekoj mazohist klocata vo svojata zadnica kje ja interpretira kako zadovolstvo, a tret nema da pochuvstvuva nishto.

Ako jas chuvstvuvam slichno kako anakin, jas i toj mozheme da se dogovorime deka vistina e oti klocata vo zadnica predizvikuva bolka. Dokolku najdeme deka povekjeto lugje chuvstvuvaat taka, togash kje aproksimirame deka toa kje bide "apsolutna vistina" i kje ja propagirame kako takva.

Ako toa go pravime dovolno dolgo, lugjeto od novite generacii ovaa "apsolutna vistina" kje ja prifatat kako samoevidentna i kje rechat deka taa ne e vo kontradikcija so samata sebe si bidejki "sekoj koj kje dobie kloca vo zadnicata kje se uveri vo toa".

Za propozicijata "vistina (apsolutna i neosporliva) e vistina koga ne e vo kontradikcija sama so sebe " ima bezbroj primeri, no site tie se ralativni i postojat edinstveno vo sistemot koj gi generiral. Na primer, fo futbalot sme se dogovorile deka igranjeto so race e nedozvoleno i kje bide sankcionirano. Dokolku vo igra nekoj ja dopirne topkata so raka kje recheme deka napravil prekrshok spored pravilata i deka toa e samoevidentna vistina koja ne e vo nikakva kontradikcija samata so sebe.

No taa vistina koja ne e vo kontradikcija so samat sebe si e relevatna za futbalot, a ne za kosharkata i rakometot. So drugi zborovi,iako ne e vo kontradikcija samata so sebe, taa sepak e subjektivna ili relativna vo odnos na neshto .

Zatoa za sekojdnevnite praktichni potrebi, vistinata e sekogash onoa shto e subjektivno uverlivo i zadovoluvachki za chovekoviot perceptivno/umstven kapacitet. Kako takva, taa sekogash se generira i postoi edinstveno vo chovekot.

Tamu, nadvor od chovekot, ne postojat kategorii "vistina" i "laga".

Изменето од Messenger - 18.Април.2010 во 18:37
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 19:23
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Vistina ne postoi nikade nadvor od nashiot um i toa se sovpagja edinstveno so onoa shto NIE sme determinirale kako nekakva megjusebna dogovorena "vistina" za NAS, za edno oderedeno vreme, dodeka eventualno ne go smenime toj dogovor so neshto drugo.

Matematikata, isto taka e kreacija na NASHIOT um i taa ne postoi nikade nadvor od NAS.

Јас сум сигурен дека ако земеме 50 денари и го прашаме секој писмен и нормален човек во Македонија, дека ќе знае колку пари се и што може да направи со нив. Тие што не знаат или се неписмени, или се ненормални.

Ако по математика напишиш дека 2+2=5, факт е дека ќе добиеш единица. Затоа што вистината е дека 2+2=4 и е докажан факт.

Praktichno i poednostaveno kazhano so tvojot primer na belata boja: ako belata boja e nashiot zaednichki percetivno/umstven (interpetatorski) kvalitet (limit), togash jas i ti kje se slozhime deka dve beli boi, staveni edna do druga se isti i toa kje e vistinata za nas, no ako so nas e nekoj koj ima porazlichen perceptiven aparatus (daltonist ili poosetliv od nas), toj kje tvrdi deka ima razlika vo nijansite i za nego nashata vistina kje bide laga.

Затоа што е поразличен, а нормално е да ги препознава боите, а различно од нормално е ненормално, затоа ќе има поинаква перцепција од нас, т.е. ненормална, што никогаш не може да се земе за точно, т.е. вистина.

Mislam deka prilichno tochno si ja dolovil relanosta na NASHIOT svet. Iako zvuchi fantastichno, denes nauchno potvrden stav e deka zhiveeme vo iluzija kreirana od interpretacijata na nash*te percepcii.

Ne samo shto svetot za nas e vo sushtina samo nasha interpretacija, tuku nie aktivno deluvame na nego so istata taa nasha percepcija.

So drugi zborovi, nie istovremeno zhiveeme vo iluzija na nashata percepcija i ja menuvame taa iluzija so samoto percepiranje.

Zakluchok: nie nikogash ne znaeme, nitu mozheme da doznaeme, kakov e VISTINSKIOT svet bidejki, za nas, toj ne postoi nadvor od nas.

Ме изнасмеа со првиот болд. голема%20насмевка
Велиш дека научно докажано е дека се што гледаме и знаеме е илузија. Тогаш, како може да се докаже нешто што е илузија, а илузијата е само привид? Тоа што тие го докажале е само илузија, нестварност? Ама сепак докажано е....?

Ние знаеме каков е надворешниот свет. Можеме да го видиме.

Водата е прозирна, и за мене, и за останатите, без оглед каква е нивната перцепција. И не ми треба со никој да се договорам, дека треба да ја перцепираме како прозирна. Таква е каква што ја гледам.

Вистината според мене е апсолутна и неменлива. Тоа е така, поради тие и тие причини. Земјата се врти околу сонцето, месечината околу земјата. И денес кога ќе станам така ќе биде, и после 10 години исто, како што било исто и пред 10 години.
Тие работи ги гледам и се научно докажани. Не ми треба ништо друго.

Ако е се илузија, тогаш и Богот во кој што верувате е илузија?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 19:33
Ако вистината е релативна, т.е. онаква каква што ги перцепираме работите, оти кога ќе се испонашам некако на форум, одма кркам бан. Кој им дал таква одговорност на модераторите, да банираат според нивна перцепција? збунетостголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 20:09
Filozofijata ne e egzaktna nauka i nema resavanje na zbirovi sto sme gi naucile vo skolo na cas po matematika.Malku mu se primerite na Mesi ekstremni(mnogu od onie sto citaat ke zalutaat vo niv),sepak navleguvaat vo sustinata na nestata.

Pocnuvas,Mesi,da se doblizuvas do moite gledanja na promenite okolu i vo nas samite...среќа

Baniranjata nema da gi komentiram....голема%20насмевка
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 20:44
Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Вистината според мене е апсолутна и неменлива.

Apsolutno se slozhuvam so ova, a istoto go veli i naukata.

Znam deka e chudno i na prv pogled neprifatlivo od aspekt na nashiot sekojdneven zhivot, ama tokmu toa e onoa shto go veli kvantnata mehanika.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 20:51
Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Ако вистината е релативна, т.е. онаква каква што ги перцепираме работите, оти кога ќе се испонашам некако на форум, одма кркам бан. Кој им дал таква одговорност на модераторите, да банираат според нивна перцепција? збунетостголема%20насмевка

Krkash ban zatoa shto nie sme se dogovorile spored koi pravila i propisikje se odnesuvame na ovoj forum i shto je sledi kako sankcija dokolku odime protiv niv.

Administratorot im dal odgovornost na moderatorite da go vodat forumov spored tie pravila, onaka kako shto gi razbiraat napishanite komentari.

Iako imame skoro identichno percepiranje na napishanoto, poradi razlichnoto interpretiranje imame i razlichni soznanija i razbiranja za istoto, pa zatoa imame i razlichni soznanija za "vistinata" na napishanoto. Poradi toa ponekogash doagjame do nedorazbiranje i mozhebi nepotrebni baniranja.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 20:53
Epten ja istupi seaaaсмеењесмеењесмеењесмеење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2010 во 20:58
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Epten ja istupi seaaaсмеењесмеењесмеењесмеење

Е оти де ја иступил. Кажи, можит ние не знајме.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.