IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Посни јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Посни јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
Автор
Порака
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2010 во 17:28
Нема поубава манџа од посната со печурки,морков,компир,брокула, грашок,пченка,пашканат,целер, и секако запршка со пченкарно брашно...
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 00:49
Ми се бендисува рецептов..ќе го пробам...
МИР со сите
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 17:24
Recepti.korica.jpg

Да го прочистиме нашиот организам......
да му дадеме можност за ревитализација по некоја болест.....
да му дадеме можност за ослободување од вишокот на килограми.....
да му дадеме можност за стабилизирање после празниците....
таканаречени манастирски или посни рецепти со или без масло....

Гладувањето е храна за молитвата
Ние не се молиме и не постиме само за нашето исцеление и спасение, туку тоа го правиме пред се' за целата Црква и за сите луѓе, а најпосле за нас, се зборовите на сестринството на манастирот „Свети великомаченик Димитрија“ во близина на Скопје, попознат како Марков манастир. Трите монахињи - игуманијата Илијана и сестрите Даниела и Сарита......

- Постот и молитвата ни се голем дар од Бога без кој за нас луѓето нема обожавање и спасение. Нив ги осветил и ни ги подарил во Црквата самиот Господ, богочовекот Исус Христос, постејќи во пустината четириесет дена и четириесет ноќи. Телесниот пост е воздржување од некои јадења во деновите и временските периоди што Црквата ги одредила во текот на годината и е неразделно поврзан со духовниот пост. Нема вистински пост без покајание, без смирение, без молитва, без трпение, без љубов и милост кон ближните и без другите свети добродетели во што се состои и нашата подготовка - велат монахињите од Марковиот манастир.

- Гладот е храна за молитвата, а вистинската молитва проследена со плач и солзи не' соединува со Бога. За нас, монасите, целиот пост, па и крајот на постот, е проследен со вежбање пред се' во духовниот пост, а тоа е смирението, трпението, љубовта кон ближните и кон се' што не' опкружува. Благодатното чувство на покајание, солзите, плачот за сите луѓе кои се во болка, во тага, во неволја е нашата награда од постот. Тоа е благодатно чувство, преку кое љубовно го прегрнуваш целиот свет - потенцираат во манастирот.Тие велат дека работните обврски што им се доверуваат на сестрите како пред постот така и за време на постењето се извршуваат во целост.

- Постот во никој случај не може да биде пречка за извршување на дневните обврски. Напротив, тој ни дава телесно и духовно здравје и сила. Сите што го практикуваат со благослов од духовниот отец, го знаат тоа и ги вкусуваат плодовите од постот - се зборовите на сестринството....... губитник

горенаведениот  текст нека не води во нашиот пост без разлика за која цел и причина.......да бидеме силни и да истраеме во посната трапеза....големо%20гушкање




Изменето од bijonse1 - 16.Февруари.2010 во 17:46
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 17:26
Посни рецепти без масло (на вода)

ЌОФТИЊА ОД ЛЕЌА

леќа, хељда, морков во ист сооднос (на пр. по ½ шолја од сите)
средината од 2-3 парчиња стар леб
по желба праз/кромид/лук/магдонос
сол, бибер, кари, вегета

Леќата се вари околу 30 мин. (да биде цврсто зрното) и се цеди. Хељдата се мие, се вари во малку вода (колку да ја покрие), првата вода се фрла; во втората вода се додава сол; кога ќе ја впие целата вода тогаш е сварена. Морковот се бари на пареа или се вари (ако се употребува праз истата постапка како за морковот). Зеленчукот се сечка на ситно, се меша со леќата и хељдата (ако нема хељда, може ориз или просо), се додава сув леб и се зачинува по вкус. Смесата се меша убаво, се остава да отстои за да го впие вишокот течност, се обликуваат ќофтиња (или ќебапи). Се редат во тавче посипано со брашно (може палента или презла место брашно) и се печат во претходно загреана рерна до 200°С околу 40 минути до 1 час.........



Изменето од bijonse1 - 18.Февруари.2010 во 17:50
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 17:28

ПАШТЕТА ОД ОРЕВИ

4-5 компири
250 гр. мелени ореви
1-2 лажици доматно пире
1-2 лажици сенф
Сок од ½ лимон
Сол, бибер, ситно сечкан млад лук и кромид по вкус

Компирите се лупат, се варат (како за пире); кога ќе се свари водата се одделува (не се фрла, по потреба се додава во пирето). Компирот се пасира, се додаваат оревите и другите состојки. Се меша со миксер и се дотерува по вкус со зачините........трепкање



Изменето од bijonse1 - 16.Февруари.2010 во 17:32
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 17:33


ХУМУС

200-250 гр. печена лебле*ија се меле во мелница за кафе. Се додава сенф, сол, сок од ½ лимон, млака вода колку да се добие густина на паштета. На крајот се додава толчено лукче по вкус........трепкање

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 17:48
КРЕМ-СУПА

основа за крем-супа:
4-5 компири
2 лажици таан
Сок од ½ лимон
Сол, бибер, копар/магдонос

Излупените компири се варат во толку вода колку да се покријат компирите. Кога ќе се сварат се вадат од водата и се ладат. Изладени се ставаат во блендер со 1 чаша ладна вода, таан и лимон. Се блендира и се истура во водата во која бил варен компирот. Се додава толку вода колку да се добие густина на крем-супа. Се остава да зоврие и се зачинува со сол, бибер и копар или магдонос.

Ова е основен рецепт за крем-супи на вода. Може да се употребуваат многу комбинации: компир + морков, компир + печурки, компир + грашок, компир + спанаќ, компир + праз, компир + брокула и сл.......................да

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2010 во 17:48

БИСТРА СУПА ОД ЗЕЛЕНЧУК

1-2 моркови
½ кг. спанаќ
1/3 пашканат
1/3 корен од целер
1 шака овесни снегулки или пченични никулци ..
Сол, бибер, вегета

Морковот, пашканатот и целерот се сечкаат на коцки и се варат во малку вода. При крајот од варењето се додава вода по потреба (литар и пол до два), се остава да зоврие, се додава крупно исечен спанаќ и овесните снегулки или никулците и сето тоа се вари 5-6 минути. Вкусот се дотерува со сол, бибер, вегета.Овој рецепт може да се користи за други комбинации: брокула, компир, карфиол, блитва и сл. Наместо овесни снегулки или никулци може да се употреби фиде без јајца, други посни тестенини или ориз......среќа



Изменето од bijonse1 - 18.Февруари.2010 во 17:51
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 16:37
Тофу во фолија

Се сечат тенки и долги парчиња тофу. Секое парче се премачкува со сенф и се накапува со една, две капки сос од соја и маслиново масло. Врз едното парче тофу се става патлиџан и малку босилок. Врз второто парче се става оригано. Врз третото парче се става гомасио. Врз четвртото парче се става кари.
Сите парчиња тофу поединечно се завиткуваат во фолија и се ставаат во рерна. Готови се кога тофуто ќе омекне и ќе поприми од мирисот на зачините.

Овој рецепт дава можности за развивање на фантазијата и експериментирање со вкусовите
МИР со сите
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2010 во 12:31
Сејтан во сос од тофу


Сејтанот се сече како шницли. Се премачкува со малцуцка ајвар и малцуцка лукче. Се остава да отстои и потоа се пржи на масло.

За сосот:

Тофуто се сечка на коцки, се става во малку млака вода, се додава сечкан компир на ситни коцки,печурки буковки, лукче, магдонос, млеко од соја и соја сос, бибер и сол. сето се динста на тивко. Кога се ќе омекне се блендира во блендер.

Се служат шницлите од сејтан полиени со сосот и одозгора се накапува маслиново масло...
МИР со сите
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2010 во 22:48
Ne sum probala sejtan da gotvam, a redovno si kupuvam sendic so sejtan i salati od NINO....

Sega sakam da napravam tortilji so sejtan- sto mislis polzavce- kje ja bide kombinacijava?


Изменето од Kali - 31.Март.2010 во 22:50
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 12:23
Ехеееееееј...не да ја биде.....ми мириса дека ќе бидат вкусни....

И после кажи како испаднаа, дали беа добри....
МИР со сите
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 16:18
Овес варен, со цецкани ореви, морско оревче  и црн пипер (бибер), малку маслиново масло. Излегува кашесто ама може да се обликува по желба. Може да се служи како главно јадење а може и како прилог.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2010 во 22:49
lubenica
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.