|
Ѓорѓи Пулески |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 24> |
Автор | |
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како треба да се пишува Уговор според Пулевски.
Интересно, објаснува на с.македонски, а самиот Уговор е на с. јазик. Чудна работа. И со писмата е нешто слично. |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И ова тука исто ми се чини интересно.
|
|
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
во работите на Пулески дефинитивно цари хаосот
|
|
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вие ја криевте и Славјано-Македонска општа историја ама Блаже Ристевски ја пронајде и ја објави. Она за уговорот е мешано не е чисто како што велиш ти. Важно е што и покрај немањето литературен Македонски јазик поради грците и бугарите тој си пишува на својот јазик а има и обиди да напише Македонска граматика. |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Види како ги познавал Пулевски дека не се Бугари, ами се Македонци. (ама слава богу Самуил си е бугарски зар, само не разбрав дали бил поробувач на Македонците) |
|
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е така. Ги разграничил дека се Македонци. А Македонците знаеме какви ги смета (воедно и самиот) а какви ги смета Бугарите. Различни и со сосема различно потекло.
И Бугарски цар не значи исклучиво Бугарин по етнос туку може и да е друго - Куман, Влав , Македонец, Славјанин. |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Poznaval gi deka se Makedonci po mestoto i po geografijata.
Jas Mungose ne sum чувар на бугарите, a baram vistinata za minatoto. Mislis se okolu Pulevski ti e jasno? Mene -ne. |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На друго место го покажа писмото на Пулевски до бугарското Народно собрание со кое бара пензија како ПОБОРНИК. Беше многу заматено, процитав го се пак.
Ако не ти е проблем дали ќе го покажеш и вториот дел? |
|
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мора ова да ти го повторувам и да ти го напишам наједноставно за да не може да се правиш дека не си разбрал и за да не можеш да продолжиш со истата непринципиелна тактика на двојни аршини. |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Врати се Депо назад по темата, долго време те немаше, па може да си пропуштил.
Дали секогаш Пулевски се мислел за Македонец? Не и во 1872г. И што е според тебе „Србија или Србадија“ и зошто Македонија е во Србадија според Тријазичникот? Зошто Галичник е во Албанија? Има многу нејасни работи ама ги немаме сите примарни извори. Така да (?) не биди сигурен во извечната македонштина на Пулевски. Треба да ги анализираме и ПРЕДПЛАТНИЦИТЕ на неговата книга. Интересно е и таму. |
|
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не се чита добро, ама тука пишува: „А друго, това име је произљезено овака, све помеѓу себе намиљос си вељаед. Кои је од босна бошњак, или мнозина бошњаци се вељад, кои е од шумадија, шумадинец.....а кои е од македонија, македонец иљи мнозина македонци, мијаци..“ Има ли нација шумадинец? Или ова му е подметнато на Пулески, како и многуте српски зборови, или тој се имал за Србин, дилема нема. |
|
Zero Tolerance For Silence
|
|
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не ми личи на, а кои је, туку е некако вака „ако и је ...“
Изменето од DragancoLeskoec - 23.Март.2010 во 22:44 |
|
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Читај поубаво. Една реченица почнува со „кои је“ |
|
|
|
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да сега видов за што зборуваш. Меѓутоа друго е доста интересно: „све помеѓу себе намиљос си вељаед“
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1516171819 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |