|
Ѓорѓи Пулески |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 24> |
Автор | ||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А чекај, во предговорот кому му ја упатува книгата?
|
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Никому, барем јас колку што гледам, меѓутоа нешто друго кажува, што ми падна во очи. Имено, говори дека со оваа книга ги исправа грешките кои постоеле во првата книга. А прва книга е онаа каде јазикот го нарекува српско-албански. Тоа многу кажува, зар не? |
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, во првата книга јазикот српско-албански (српски од Албанија), а во втората е с.македонски. Не најдов некаде да е славјано-македонски, насекаде е с.македонски. Ако ги исправал грешките дали пак сега не значи српски од Македонија? Пред време прашавме за шкиништ македонисе и се согласивме дека е славјански, ама сега кога се спореди за исправката на грешките .... Не тврдам ништо, само да забележам. Изменето од Каснакоски - 21.Февруари.2010 во 09:26 |
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И што со тоа,пак врти сучи не е бугарски.Ете Пулевски не е наш србин е .Еден помалку кај вас и кај нас.
Ама прашањето што ти виде во историјата што тој ја пишел,земи најди си книга прочитај и немој да се глупираш демек ти си забележал. Што се мијаците?Словенско Србско и Бугарско племе |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Препрочитај си го предговорот уште еднаш, а потоа и прочитај си го делото, особено делот за јазиците, каде говори и за посебен македонски јазик, на кој се учат Славјаните од Македонија. |
||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, само што предговорот е на српски и од српски е преведено на албански и турски и во него вели дека треба да се учиме „на матерњем језику“. Ако сакал да им удоволи на србите со предговор на српски, тоа ќе го направел на српски, без да преведува на албански и турски.
|
||
|
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како што посочив книгата е издадена во државна печатница, во Белград, па сосема нормално е да е на српски предговорот. А мајчиниот јазик кој го споменува е македонскиот, што и во самиот предговор може да се прочита. А преводот на албански и турски е затоа што речникот е наменет и за нив. |
||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прашав за "Самовила македонска", дали имаш сканиран оригинал, ништо не одговори. Дали е верно тоа, што пишуваат:
Во крајот на 1878 година издава поемата "Самовила Македонска", во која жали за неостваруваното обединување на Бугарија и Македонија и за пропаѓање на Санстефанскиот мировен договор. Изменето од lav4eto - 14.Март.2010 во 00:14 |
||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Незибежно се повторуваме, да. Пулевски учества во легиjата на Раковски пред Руско-турската воjна, ако треба да бидеме точни. Потоа во самата воjна е во Бугарски доброволски чети.Што се учи во школите е долг разговор и не за тука, а за улица, искрено не знам. Напишал многу повече од сите бугарски преродбеници? Полуграмотен самоук sидар? Тоа веке е несериозно, колега.намигнување А сите преродбеници, кои ги ставиш во едно семеjство се...чекаj да познам...руски шпиуни, потплатени да шират бугарштина во Македониjа?
Е , ете , убаво што ги потврди моите наводи , со што и овозможи да прашам . Тоа е вообичаената животна патека на еден СРБОМАН , за што е обвинет Пулевски . Човек кој живеел и творел во Бугарија , човек кој побарал пензија од Бугарија е оној кој по наредба на Новаковиќ го промвирал “ македонизмот “ . Добро колега , наброј ми ги напишаните страници на Софрониј Врачански , Априлов , Неофит Рилски , Раковски , Рајно Попович .... Никој од нив не бил етнолог , историчар и сл. Но тие за мене не се полуграмотни монаси , трговци , авантуристи , не , не сум толку очаен . |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи првом е идиотска задачата коjа ми поставуваш, да се мери делото на одредени луѓе со броj страници...
После можем и да претеглим на кило да видим кое тежи повеке, да? И сега многу мал дел од бугарските преродбеници се тие, за да влегуват во СИТЕ... Сега искрено не можам да го споредам Пулески како творец со Миладиновци, Шапкарев и другите од"семеjството", ама како борец- да, па и во Бугариjа завршува животот, изгледа добил пензиjа, за разлика од сопругата на Ботев, на коjа и било откажано... Твоите критериj се строги, колега... ти Пулевски го признаваш, ама Макензи и 'рби никако, памтам jас... И тие не биле ни историчари, ни етнолози... |
||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој тоа пишуваат? Уште ли не сфати дека тоа е обичен бугарски фалсификат. Во таа песна се величаат Македонците како големи јунаци, и се поврзуваат со Александар. Уште ништо не коментирате за називот Волгари кој ви го дал. Ништо ни за туранските и монголцките бугари на Мисирков. Изменето од depo - 14.Март.2010 во 02:05 |
||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас спомнав дека на училиште во Бугарија не се учи за Пулевски и за неговите дела , литературни , револуционерни , односно Пулевски не се третира според заслужената вредност . Вие цинично прашавте , цитирам : Напишал многу повече од сите бугарски преродбеници? Не , не ме демантиравте туку додавате : Значи првом е идиотска задачата коjа ми поставуваш, да се мери делото на одредени луѓе со броj страници...После можем и да претеглим на кило да видим кое тежи повеке, да? Секако ,во недостаток на аргументација , употребувате емотивна реакција - агресија . Пулевски напишал илјаднци страници , илјадници . Албанците дипломираат на филолошки факултет отсек албански јазик . Албанците неговите трудови ги користат бидејки го има опфатено во своите речници и албанскиот јазик кој се користел во средината на 19 век ( тогаш Албанците немаат свое писмо , своја граматика и.т.н. ) Пулевски пишувал и поезија со патриотска содржина за која во Бугарија не знаат . Пулевски пишувал и историја , илјадници и илјадници страни материјал за историјата на Македонците и за Бугарите , работи кои бугарската наука не ги користи во промовирање на “ бугарските “ теории , и.т.н. Од целиот опус на Пулевски , сакаш ти мери го во страни , кг , збир на глупости , или било како делата од еден автор , Вие во вашиот образовен систем не знаете за Пулевски , ништо не знаете за неговите активности , за неговите теории , затоа што “ вие “ Бугарите имате СРЕЌА и имате право на избор на историски извори , Пулевски не е ваш избор , не го користите во докажување на важите тези - вистини . Паисја , со само едно свое дело , со неколку страни пишан текст е прогласен за светец од бугарската политика - црква , само зашто истиот го прераскажал Орбини и некои други латински и грчки книги . Затоа не добив и одговор на прашањето : Зашто не се користат кинески историски извори за Бугарите , зашто не се користат арапски , татарски и.т.н. Знам дека нема да ми одговорите , но знам и дека веќе знаете дека јас и многумина на форумов знаме зашто истите не се искористуваат и толкуваат во бугарската историографија Не , не поминува дека сите автори од Азија се самоуки и полунаграмотни , не , не во науката Изменето од eptendosadno - 14.Март.2010 во 12:21 |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
на мене "с. македонскиот" език на Пулевски ми личи повеке српски, нели македонски:
"Дал сте чуле, Македонци, стари људи оти говорат: Од Македонци појунаци над них не било - Цар Александар Македонски триста лета пред Христа со Македонци сву вселену повладал... Ево днеска в македонској кралевини наши браќа тужат зашто само назе под ропство оставјат зато и мие хоштеме своју домовину... Браќа наши Македонци од православна вера, да се сви сложиме, јуначки бориме, како наши стари под цар Александром, повтор спомен своим имам по нас оставиме! Историју стару да оживиме." --- има падежи, нема членове... |
||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И многу се разликува од јазикот на „Четиријазичникот“
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |