IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Нема фотографирање без согласност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Нема фотографирање без согласност

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 21:40
Dokolku ovie fotografirani lugje ne bile na nekoja javna manifestacija, tuku toa bilo nivna privatna rabota, reporterot moral pred ili po pravenjeto na fotografijata da gi prasha dali davaat soglasnost taa slika da bide upotrebena vo vesnikot (za taa cel se zapishuvaat nivnite iminja). Toa shto toj e fotoraporter i shto slika za dneven vesnik ne mu dava nikakvo pravo da si go pika nosot vo privatniot zhivot na lugjeto koga se naogjaat na javno mesto. Iskluchok na ova se samo celebrities (iako i toa mozhe da bide diskutabilno).

Navedenite lugje imaat potpolno pravo da go sudat vesnikot za objavuvanje na nivnite likovi bez nivna soglasnost.

P.S. Mala shega kogja kje dade perspektiva na toa shto znachi narushivanje na privatnosta i kakvi posledici mozhe taa da ima:

Mozhebi nekoj od lugjevo i rekol na zhena mu deka toa vreme kje bide so shvalerkata, a na shvalerkata rekol deka kje bide so zhenata, pa sega, koga kje go vidat deka ne bil nitu so edna od niv, vo toa vreme na denot, kje go bere bostanot i od dvete.

Изменето од Zoran K - 30.Јануари.2010 во 21:43
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 23:23
Ednostavno se objasnuva.
Chuvstvoto na privatnost e mnogu malku menlivo so tekot na vremeto, dodeka mozhnosta za nesakana ekspozicija vo javen medium vo poslednite 10 godini se zgolemuva so ogromna progresija. Zatoa se javuva potreba na odbranben mehanizam.
Ako nekoj smeta deka mu e zagrozeno pravoto da fotografira sto saka, kade saka, koga saka i koj saka, togas i nekoj drug smeta deka mu e zagrozeno pravoto na privatnost so toa sto go fotografiraat ili snimaat.

That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
KoKi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 466
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KoKi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 03:29
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

...
I za kraj, vo London na ulica ako ve vidat kako fotografirate policijata ima pravo da vi ja odzeme kartickata pa duri i da ve privede.
...
Fotoreporterite kje mozat da si prodolzat so svojata rabota so toa sto bi im se izdavale licenci i bi se regulirala nivnata rabota. A za drugata boranija neka si ja slika familijata na ulica ili neka prasuva
...

ova ne mi se veruva изненадување

mnogu slicnosti so zakonite za poseduvanje i nosenje ogneno oruzje...
site imaat dozvola za poseduvanje (cuvanje doma), a samo tie so dozvola za nosenje(fotoreporterite vo slucajov) moze da go shetaat...
i ako te fatat nadvor bez dozvola... ke ti gi odzemat k*rshumite! голема%20насмевка a sto li ke se sluci ako pocnes da pukas...

Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 08:49
Originally posted by KoKi KoKi напиша:

Originally posted by Tegla Tegla напиша:

...
I za kraj, vo London na ulica ako ve vidat kako fotografirate policijata ima pravo da vi ja odzeme kartickata pa duri i da ve privede.
...
Fotoreporterite kje mozat da si prodolzat so svojata rabota so toa sto bi im se izdavale licenci i bi se regulirala nivnata rabota. A za drugata boranija neka si ja slika familijata na ulica ili neka prasuva
...

ova ne mi se veruva изненадување

mnogu slicnosti so zakonite za poseduvanje i nosenje ogneno oruzje...
site imaat dozvola za poseduvanje (cuvanje doma), a samo tie so dozvola za nosenje(fotoreporterite vo slucajov) moze da go shetaat...
i ako te fatat nadvor bez dozvola... ke ti gi odzemat k*rshumite! голема%20насмевка a sto li ke se sluci ako pocnes da pukas...

Ne e bas taka :-). Poloso e...

"It's a common law right to take pictures in public places and we are here to show that."

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8476318.stm

A od druga strana drzavata saka...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/7671046.stm

I znejki go "nivoto" na nasite policajci i sudii povtorno ke imame strasni posledici od ovoj zakon. Ke s e koristi za se, samo ne za vistinskata pricina za koja sto e namenet. Strasno e mokjta sto im se dava na policajcite i na sudiite, "znaejki" go nivnoto nivo i "nepotkuplivosta" osobeno za ovie vtorite. Samo uste eden nacin da si gi napolnat djebovite so "rusvet".

Sega znaci deka i na nastan kako detski rodenden, ako ja fotografirm kerkami na lizgalka, ako nekoe dete vleze vo kadarot treba dozvola od toj roditel pred da go postiram fotkite na nekoj od socio famiolijarnite sajtovi (facebook...)

Sega fotografiranje vo park, mora da se vnimava da ne ti vleta nekoj vo kadar, nema fotografiranje "street" fotografii, nema slikanje "babicki, dedovci, deca" za umetnicka cel.

Za plazite da ne praime muabet, odma ke bideme "zigosani"

Ne mi e jasno kako ekoj ke bara dozvola od 30 lugje ako gi ima vo kadarot, ima eden kup takvi fotografii po vesnicive sto go pokazuvaat zivotot vo Skopje, bilo da e za ekonomskite priliki, bilo da e za nekoj drugi priliki.

Pa duri i fotografijata za devojkata sto ja spasija od davenje ke trebase dozvola od site , znaci od nea od spasuvacot od site sto vlecea odozgora.

Ne e na arno...

Изменето од itan14 - 31.Јануари.2010 во 09:04
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 10:26
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Navedenite lugje imaat potpolno pravo da go sudat vesnikot za objavuvanje na nivnite likovi bez nivna soglasnost.

P.S. Mala shega kogja kje dade perspektiva na toa shto znachi narushivanje na privatnosta i kakvi posledici mozhe taa da ima:

Mozhebi nekoj od lugjevo i rekol na zhena mu deka toa vreme kje bide so shvalerkata, a na shvalerkata rekol deka kje bide so zhenata, pa sega, koga kje go vidat deka ne bil nitu so edna od niv, vo toa vreme na denot, kje go bere bostanot i od dvete.

Ма ова не е шега ,туку  жива вистина ,не случајно се  се работи на случајот.
Јавноста треба да има порозева слика за јавните личности,дека тие немаат пороци ,немаат мани ,дека се посветени на семејствата,а швалерки...ма дај,тоа е мислена именкаголема%20насмевка

Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
stariot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 194
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stariot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 11:20
Sega "street" fotografijata ke stane i legalen predizvik, ne samo fotografski.
Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
Кон врв
ivotoyota Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Јуни.2008
Поени: 290
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivotoyota Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 14:59
Ја имав лошо искуство како дете токму со фотографија што беше објавена во весник. Сликата беше од Таксират, ја во први редови, облечен во црно, метал хед... Сликата после два месеца излага во Дневник на насловна со наслов Екстазите го преплавија Скопје. Моите дома, роднини све полудеа... Затоа не смее да се објавуваат фотографии, посебно како архивирани и да се користат после за други намени. Едно е да имаш дневна вест со фотографија од нејзе (како девојката што се давеше), но друго е како во мојов случај...
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 15:58
iatn14, definitivno fotografiranjeto nema da bide bezgrizhno i neodgovorno slikanje kako do sega, no ne e tokmu taka kako shto naveduvash vo primerite.

Originally posted by itan14 itan14 напиша:

Sega znaci deka i na nastan kako detski rodenden, ako ja fotografirm kerkami na lizgalka, ako nekoe dete vleze vo kadarot treba dozvola od toj roditel pred da go postiram fotkite na nekoj od socio famiolijarnite sajtovi (facebook...).

Nikoj ne ti zabranuva da ja fotografirash kjerka ti kade shto sakash i pri toa da bide registriran i nekoj koj sluchajno vletal vo kadar. S'e dodeka celta na fotografiranjeto ne e nekoj drug, toa e vo red.

Sega fotografiranje vo park, mora da se vnimava da ne ti vleta nekoj vo kadar

S'e dodeka intencijata na fotografiranjeto ne ti bile tokmu lugjeto koi vletale vo kadarot nemash nikakov problem. Duri i ako celta ti bila da gi registrirash tokmu tie lugje, dokolku ne im se gledaat licata, povtorno si OK.

nema fotografiranje "street" fotografiir

Ova kje bide problematichno iakao ne e nevozmozhzno. dokolku slikanjeto e za vreme na nekoja javna manifestacija, toe e vo red. A ako ne e vo takva prilika, kje treba da pobarash odobrenie od onoj shto si go slikal.

nema slikanje "babicki, dedovci, deca" za umetnicka cel.r

Zoshto smetash deka sekoja babichka ili dedo nema da ti dozvolat da gi slikash?

Za plazite da ne praime muabet, odma ke bideme "zigosani"Ne mi e jasno kako ekoj ke bara dozvola od 30 lugje ako gi ima vo kadarot, ima eden kup takvi fotografii po vesnicive sto go pokazuvaat zivotot vo Skopje

Odgovorot na ova e daden prethodno. Na javno mesto, s'e dodeka konkretno ne slikash close-up na nekoj chovek, fotografiranjeto e vo red. Za fotoraporterite vazhi onoa shto vazhi i za sekoj drug fotograf - kje se pretstavi i kje si prasha za dozvola.

Pa duri i fotografijata za devojkata sto ja spasija od davenje ke trebase dozvola od site , znaci od nea od spasuvacot od site sto vlecea odozgora. Ne e na arno...

Za nea ne treba bidejki e javen nastan od opsht interes ili kako shto se veli - newsworty. Fotoreporterot kje go navede denot, datumot i imeto na spasenata devojka za koja sekako ivestivaat vesnicite, radijata i televiziite. Site lugje vo kadarot se incidentni minuvachi. Celta na fotoraporterot ne se tie nepoznati lugje, tuku devojkata i sluchajot so nea.
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 16:21
Нормално е да прашаш ако сакаш да објавиш некого. Ама за онака, ќе си сликаш што сакаш и каде сакаш, а уште поважно кого сакаш. А колку само нема да ми ја земе некој картичката, тоа е чудо едно.
Кон врв
KoKi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 466
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KoKi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 16:43

Pa duri i fotografijata za devojkata sto ja spasija od davenje ke trebase dozvola od site , znaci od nea od spasuvacot od site sto vlecea odozgora.

Pa duri i fotografijata za devojkata sto ja spasija od davenje ke trebase dozvola od site , znaci od nea od spasuvacot od site sto vlecea odozgora. Ne e na arno...

Za nea ne treba bidejki e javen nastan od opsht interes ili kako shto se veli - newsworty. Fotoreporterot kje go navede denot, datumot i imeto na spasenata devojka za koja sekako ivestivaat vesnicite, radijata i televiziite. Site lugje vo kadarot se incidentni minuvachi. Celta na fotoraporterot ne se tie nepoznati lugje, tuku devojkata i sluchajot so nea.

koga veke ja spomnavte...
ne mi e jasno, na fotografiite sto gi objavija vesnicite, liceto na devojkata bese zamateno
pred pet minuti gi dadoa istite fotografii na televizija bez nikakva cenzura?!

Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 17:59
Originally posted by KoKi KoKi напиша:

koga veke ja spomnavte...
ne mi e jasno, na fotografiite sto gi objavija vesnicite, liceto na devojkata bese zamateno
pred pet minuti gi dadoa istite fotografii na televizija bez nikakva cenzura?!

Tokmu taka, ne e poentata o zakonot (koj mozebi i ne e tolku los), tuku vo toa koj kako ke go tolkuva... i kolku selektivno ke se primenuva.
Кон врв
stariot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2007
Поени: 194
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stariot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 20:49

Tokmu taka, ne e poentata o zakonot (koj mozebi i ne e tolku los), tuku vo toa koj kako ke go tolkuva... i kolku selektivno ke se primenuva.

Zabrenoto e da se vari i prodava rakija, pa pak se pravi i prodava.

Изменето од stariot - 31.Јануари.2010 во 20:49
Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 22:04
Originally posted by stariot stariot напиша:

Zabrenoto e da se vari i prodava rakija, pa pak se pravi i prodava.

I toa e ista prikazna. Domasnata destilacija na alkohol treba NAJSTROGO DA SE ZABRANI. I sekoj sto saka da destilira da ima registrirana firma, licenca, kontrola za kvalitet i togas bujrum destiliraj i prodavaj. Se raboti za seriozni posledici od nekvalitetni destilati, dodatoci kako etil, sheker koi imaat seriozni posledici po zdravje.
Sekoj sto ja pravi samo za sebe znae kako treba da se napravi, a koga ja pravi komercijalno da zaraboti togas e druga prikazana.

Изменето од Tegla - 31.Јануари.2010 во 22:04
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 22:16
Originally posted by ivotoyota ivotoyota напиша:

Ја имав лошо искуство како дете токму со фотографија што беше објавена во весник. Сликата беше од Таксират, ја во први редови, облечен во црно, метал хед... Сликата после два месеца излага во Дневник на насловна со наслов Екстазите го преплавија Скопје. Моите дома, роднини све полудеа... Затоа не смее да се објавуваат фотографии, посебно како архивирани и да се користат после за други намени. Едно е да имаш дневна вест со фотографија од нејзе (како девојката што се давеше), но друго е како во мојов случај...

E, toa e toa sto go zboruvam. Zatoa generalno sum za strog zakon koj kje regulira kako site nie se odnesuvame. Ako nema regulativa kje treba 99% od lugeto da vnimavaat dali ima nekoj od onie 1% koi im teknalo da fotografiraat na ulica. Treba da e obratno, tie 1% da si prasaat. Konkretno za slucajot na Ivo ako imase strog zakon kje mozese da si naplati premija od madiumot koj mu ja objavil. Ili fotografot odkoga kje napravi fotografija od raspolozena publika da si gi izvesti, da im pokaze, ako ne im se dopagjaat da gi izbrise, da zeme kontakt i ako se objavat da znaat kade i zosto se objaveni. Nekoj kje se zali deka e pregolema procedura. Deka toa e skratuvanje na nekakvi umetnicki prava i slicno. A, kade se pravata na tie sto se na fotografijata. Ako nekoj go mrzi da si ja istera procedurata neka ne fotografira raspolozena publika krupno, ili neka fotografira krenati race намигнување.
A, za fotoreporterite. I tie treba da imaat licenci i kodeks na odnesuvanje za da ne gubat vreme. Ako bide narusen kodeksot licencata se odzema i nema rabota vo medium. Prosto i ednostavno. Dvostran kjar. So licencite fotografite kje si go zastitat zanaetot, a mediumite da moraat da vrabotuvaat fotografi so licenca. Licencite bi chinele skapo za da ne moze sekoj sto ne e seriozen da vleze vo biznisot - 2000 evra i gotovo. Ako ne si spremen da platis 2000 evra za licenca, togas znaci deka ne si siguren deka mozes da ja rabotis rabotata kvalitetno.

Изменето од Tegla - 31.Јануари.2010 во 22:17
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.