IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Нема фотографирање без согласност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Нема фотографирање без согласност

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Нема фотографирање без согласност
    Испратена: 29.Јануари.2010 во 10:02
Кон врв
stariot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 194
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stariot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2010 во 11:49
Ima, samo nema objavuvanje vo mediumi bez soglasnost. :D

Изменето од stariot - 29.Јануари.2010 во 11:51
Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
Кон врв
KoKi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 466
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KoKi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2010 во 13:27
i sto e so tekstov...
nisto novo, samo konfuzija :)
naslovot nema veze, najsoodvetno e "nema objavuvanje na fotogrrafii bez soglasnost, dokolku ne se 'od javen interes' "

Дозволено е објавување фотографии на јавни личности и без нивна согласност, освен оние со кои се претставува нивното секојдневие и интимен живот, велат во Дирекцијата за заштита на личните податоци
Објавувањето без согласност од лицето е дозволено само кога е во прашање јавниот интерес, што значи објавување на фотографии од јавни места, јавни настани, паркови, улици, плоштади

pa vaka i bese, ili barem trebalo da bide...

a sto se podrazbira pod 'javni licnosti'?
ako taa licnost urinina na/pokraj pat, dali e toa javen interes ili intimen zivot/sekojdnevie? смеење

Кон врв
stariot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2007
Поени: 194
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stariot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2010 во 15:53
Hahahahahahahaha!
Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2010 во 16:03
Iako zakonov e osobeno vazhen za profesionalnite fotografi i onie koi rabotat za stock bibliotekite, vazhen e i za site onie ljubiteli na fotografijata kako shto se nash*te chlenovi.

Zakonot ednostavno veli deka likot na chovekot e unikaten i mu pripagja samo nemu. Spored toa, likot po defolt e zashtiten (copyright) od sopstvenikot i treba da se bara soglasnost za negovoto zabelezhuvanje vo bilo koja forma.

Ako toa vi izgleda deka ne e nishto specijalno, togash razmislete ushte ednash... pojdete na idividi.foto i videte, na primer, kolku ima poedinechni i grupni portreti na deca po ulici i lugje koi sedat na klupa vo parkovi. Vakvite fotografii, spored zakonot ne smeat da se pravat dokolku ne se dobie pravo od fotgorafiranite lugje, kako i da se dobie pravo za objavuvanje na javni mesta, kako shto se internet sajtovi, vesnici ili izlozhbi.

Nekoj mozhe da rechi deka toa e fotografirane na javno mesto, pa zakonot go dozvoluva istoto. Toa ne e tochno. Ako se fotografira nekoe javno mesto so cel da se zabelezhi mestoto, togash sekoj INCIDENTEN minuvach mozhe da bide zabelezhan bez negova soglasnost (iako i ova e diskutabilno), no ne mozhe bez dozvola da se fotografira na javno mesto so intencija nekoj da bide zabelezhan tamu. Razlikata vo dvata sluchai e ogromna.

Spored zakonot takvoto fotografiranje i objavuvanje na slikite e dozvoleno edinstveno ako se zabelezhuva neshto sto e od javen interes. Prevedeno na obichen jazik toa bi znachelo javni sportski natprevari, paradi, koncerti, protesti (od ova izostaveni se privatni zabavi)... onamu kade shto sopstvenikot na likot doagja da bide zabelezhan od site drugi. Zatoa vo vakvite sluchai nema potreba da se bara negova soglasnost - toj de facto se izjasnil deka nema protiv da bide viden i zabelezhan vo bilo koja forma.

Javnite lichnosti spagjaat vo istata kategoija. Zatoa i za niv nema potreba da se bara soglasnost za fotografiranje, dodeka se pretstavuvaat vo svojata javna fukcija. Ednostavno kazhano, Gruevski mozhete da go fotografirate bez problem bilo koe vreme dodeka ja vrshi svojata javna funkcija, no nemate nikakvo pravo da go pravite toa vo negovite privatni momenti dokolku toj ne vi go dozvoli toa.

Изменето од Zoran K - 29.Јануари.2010 во 16:04
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2010 во 17:28

Мене сега нешто друго ми се наметнува...

Забрането е фотографирање без дозвола, но дали е забрането и снимање видео без дозвола. Ако е... што правиме со стотици камери кои се ставаат насекаде? Денеска има толку многу што едноставно може да се застане под или до било која и да се снима, и што правиме тогаш... правила, закони, ... секаде може да се употреби или злоупотреби.
Во принцип јас кога снимам или фотографирам нешто, гледам да ме приметат (нормално не врескамголема%20насмевка) т.е. да не бидам сокриен па ако не ми се сокриваат, вртат грб, или прават некакви гестови ОК во спротивно или воопшто не снимам/фотографирам, или пак бришам. Среќа што не е класичен филм па да се изнервирам и да го искинам. голема%20насмевка

Изменето од Александар_А - 29.Јануари.2010 во 17:29
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2010 во 17:53
Istoto vazhi i za video snimanje.

Toa shto se naogjash na otvoreno i si vidliv ne ti dava avtomatski dozvola da fotografirash ili snimash kogo sakash.

Eve kako vazhat zakonite posebno za tvoite snimanja svadbi...

Ti si dogovoren so zetot i nevestata da ja snimash nivnata javna manifestacija. So dogovorot gi snimash niv i site onie gosti koi doagjaat na ovaa javna veselba. So toj del nemash nikakov problem. Onie koi ne se del od veselbata i koi ne doagjaat so cel da bidat gosti, kako kelnerite, vozachot na limoto, razni rabotnici i t.n., se sluchajni minuvachi pred tvojat kamera i tvojata namera ne e specijalno nivnoto snimanje. Znachi i od taa strana si chist.

Grupata shto sviri ili muizikata od disk dzhokejot (i dvete se copyright) za tebe se sluchajno prisutni i neodbeglivi vo tvoeto zabelezhuvanje na onoa shto se sluchuva so zetot i nevestata. Zatoa i tuka si vo red so zakonot. Muzicharite i disk dzhokejot se tamu da ja reproduciraat muzikata i tie se dolzhni da se gi raschistat pravnite raboti so sopstvenicite na muzichkiot materijal, a ne ti. Druga rabota kje beshe ako ti dojdesh specijalno da gi snimash muzicharite ili DJ-ot. Togash treba da se dogovorash i da barash pravo od niv.

Snimeniot materijal ti go davash na zetot i nevestata i ne smeesh da go davash ili prodavash na drugi lichnosti bez nivno odobrenie poradi pogore objasnetite raboti.
Кон врв
driver_off Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај driver_off Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 00:52
А дали е дозволено да сликаш некој и без негово одобрение а ако немаш намера да ја обајвуваш сликата во јавност туку само да ти стои дома на HDD или сл... ?

И дали ова значи дека веќе нема да гледаме случајни минувачи на насловни страни по весниците?

Исто дали ако ја објавиш фоторгафијата а лицето на човекот ти е замаглено си чист пред законот ?
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 03:00
Originally posted by driver_off driver_off напиша:

А дали е дозволено да сликаш некој и без негово одобрение а ако немаш намера да ја обајвуваш сликата во јавност туку само да ти стои дома на HDD или сл... ?

Zakonot ednostavno veli deka likot na chovekot e unikaten i mu pripagja samo nemu. Spored toa, likot po defolt e zashtiten (copyright) od sopstvenikot i treba da se bara soglasnost za negovoto zabelezhuvanje vo bilo koja forma, bez obzir shto planirash da pravish so tie sliki. Tochka.

Ova ti shto prashuvash e isto kako nekoj da reche - jas kje gi presnimuvam pesnive, filmovive i programive samo za moe zadovolstvo... ne gi prodavan, tie se samo za mene.

И дали ова значи дека веќе нема да гледаме случајни минувачи на насловни страни по весниците?

Ako se fotografira nekoe javno mesto ili manifestcija so cel da se zabelezhi mestoto i menifestacijata, togash sekoj sluchaen minuvach mozhe da bide zabelezhan bez negova soglasnost.

Исто дали ако ја објавиш фоторгафијата а лицето на човекот ти е замаглено си чист пред законот ?

Lice e onoa shto se gleda i shto se raspoznava...   

Изменето од Zoran K - 30.Јануари.2010 во 03:08
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 04:12
Koga ne bese internetot i digitalnata fotografija postoese kontrola sto se objavuva vo pecateni mediumi kako fotografija ili video sodrzina na televizija. I nikoj nemase golem problem. No sega bidejki se izgubi kontrolata sto, kade, na kakov nacin i kako kje se upotrebi odredena fotografija ili video mora da se donese regulativa koj moze i sto da fotografira.
Ako mene me prasuvate jas sum za zakon koj kje dozvoli da moze da se odzeme memoriskata karticka na sekoj sto fotografira bez da prasa. Toa znaci deka ako nekoj mene me fotografira na ulica i jas go vidam da imam pravo da si ja zemam kartickata so fotografiite.
Zatoa gi podrzuvam zakonite koi sega se proveduvaat vo USA i UK za kontrola na fotografiranjeto na ulica. Nekoj kje kaze deka toa e diskriminiracki, pa toa bilo umetnost, pa kaj se pravata na izrazuvanje i ostanati kvazi gluposti. Koj saka da si fotografira lugje neka si prasa i neka si fotografira kolku saka. Bez prasanje i potoa objavuvanje e kako sto kaza Zoran narusuvanje na "copyright".
Na primer mozebi nekoj ne saka da bide registriran so kogo i kade bil i potoa toa da se objavi na internet mozebi kje ima dalekusezni posledici po taa licnost.
I za kraj, vo London na ulica ako ve vidat kako fotografirate policijata ima pravo da vi ja odzeme kartickata pa duri i da ve privede.
Jas go podrzuvam toa да

Da dopolnam. Fotoreporterite kje mozat da si prodolzat so svojata rabota so toa sto bi im se izdavale licenci i bi se regulirala nivnata rabota. A za drugata boranija neka si ja slika familijata na ulica ili neka prasuva намигнување.
I na stock sajtovite za da objavite covecki lik vi treba dogovor.

Изменето од Tegla - 30.Јануари.2010 во 04:20
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 09:38

Фотографирање за мањачење нема проблем, проблем е ако другите ги тераш на мањачење. голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Мала шала, не замерувајнамигнување.
Поздрав!

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 09:53
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Koga ne bese internetot i digitalnata fotografija postoese kontrola sto se objavuva vo pecateni mediumi kako fotografija ili video sodrzina na televizija. I nikoj nemase golem problem. No sega bidejki se izgubi kontrolata sto, kade, na kakov nacin i kako kje se upotrebi odredena fotografija ili video mora da se donese regulativa koj moze i sto da fotografira.
Ako mene me prasuvate jas sum za zakon koj kje dozvoli da moze da se odzeme memoriskata karticka na sekoj sto fotografira bez da prasa. Toa znaci deka ako nekoj mene me fotografira na ulica i jas go vidam da imam pravo da si ja zemam kartickata so fotografiite.
Zatoa gi podrzuvam zakonite koi sega se proveduvaat vo USA i UK za kontrola na fotografiranjeto na ulica. Nekoj kje kaze deka toa e diskriminiracki, pa toa bilo umetnost, pa kaj se pravata na izrazuvanje i ostanati kvazi gluposti. Koj saka da si fotografira lugje neka si prasa i neka si fotografira kolku saka. Bez prasanje i potoa objavuvanje e kako sto kaza Zoran narusuvanje na "copyright".
Na primer mozebi nekoj ne saka da bide registriran so kogo i kade bil i potoa toa da se objavi na internet mozebi kje ima dalekusezni posledici po taa licnost.
I za kraj, vo London na ulica ako ve vidat kako fotografirate policijata ima pravo da vi ja odzeme kartickata pa duri i da ve privede.
Jas go podrzuvam toa да

Da dopolnam. Fotoreporterite kje mozat da si prodolzat so svojata rabota so toa sto bi im se izdavale licenci i bi se regulirala nivnata rabota. A za drugata boranija neka si ja slika familijata na ulica ili neka prasuva намигнување.
I na stock sajtovite za da objavite covecki lik vi treba dogovor.

Хахахаха! Тегла, ти дефинитивно би сакал да станеш колекционер на картички. голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Неможеш туку така да му земеш картичка на човекот. Би требало да си носиш лаптоп со тебе, да ги преснимаш останатите фотки кај што не си ти, па да му ја исформатираш картичката и да ја наполниш со нешто, па потоа да ја исформатираш и да му ги вратиш останатите фотографии назад, освен твојата фотка, се разбира. намигнувањеголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Изменето од Александар_А - 30.Јануари.2010 во 09:54
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 14:41
Ma znam deka ne mozam jas da mu odzemam na nekogo karticka намигнување. Rabotata e toa sto nekoi lugje ne sakaat da bidat fotografirani zatoa sto vo segasnite uslovi na internet objavi moze da dojde do sekakvi zloupotrebi. Zatoa se povekje kje ima razni zakoni preku koi bi trebalo da se regulira koj, kogo, kade i zosto fotografira.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
driver_off Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај driver_off Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 16:50
еве пример денека на последната страна на Вест имаше слика од 3-ца луѓе како седат во Жена Парк и сурфаат од кој на двујца и се гледаа лицата и тоа беа сликани ептен зумирани...

е сега јесте да Жена Парк е јавно место ама од него се гледа само половина клупа ништо друго...

а на Тегла маабето со картици зиманје е ок варијанта ама ако има полиција околу па да пријвеш па они да му ја одземат картицата а не ти да се тепаш со тај шо те сликал за да ти ја даде картицата со сликите
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.