IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто го мразите Св.Ап. Павле?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто го мразите Св.Ап. Павле?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 17:27
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by spiros spiros напиша:

spiros, meri si gi malu zborovite. Kako shto gledam od komentarite i replikite do sega, nikoj ne go mrazi Pavle, no izgleda ti gi mrazish onie koi ne go spodeluvaat tvoeto mislenje za nego.

Inaku, kje si dozvolam eden komentar na tvojot prv pasus.

Spasenieto sekogash e spored milosta Bozhja. Ne mozhe nikoj da bide spasen bez Negovata milost. Rabotata e kako se steknuva taa milost? Pavle veli deka Bozhjata milost ne se steknuva so dela, tuku samo so veruvanje vo nea.

Ako se slozhuvash so Pavlovoto mislenje, togash neka ti bide taka.

Милоста БОЖЈА е незаслужен дар!

Кога не би бил дар, тогаш би било нешто мое. Но јас баш ништо добро немам што е мое и што не мие дарено!

Значи со што да се фалам? Со моите дела? И тие се дар!
Со законот? И тој е дар!

Има ли поголем дар од Љубовта БОЖЈА, од Милоста БОЖЈА која што БОГ ни ја дари (и дарува) преку (и во) Своето с?опфатно СЛОВО (Христос) ?

Има ли некој друг Апостол што повеќе трчал, се мачел и ни укажувал на тој факт!?

Да, месинџер. Луѓето денес кои Љубовта и Милоста БОЖЈА - со збор и дело - не ја ставаат на прво место, се фаризеите на денешницава, а таков беше и Савле кој се гордееше со своите дела, со својата вера, со своето знаење, со својот ум, со својата традиција... с? додека не падна од високиот коњ и не ја виде Совршената Светлина, Која е повисока и од хималаја.

ХалелуЈАХ!

п.с. Луѓето што го мразат Апостолот кој (можеби) највеќе од Апостолите се мачеше за Евангелието на Љубовта БОЖЈА (Христос), ги сакам само поради Евангелието Кое го прошири тој Апостол помеѓу паганите!

Opravduva, zasluzhuva, steknuva... kazhi kako sakash, a toa go veli Pavle:

Otkako uznavme deka chovekot se opravduva ne preku delata od Zakonot, tuku samo preku verata vo Isusa Hrista.
Pavle do Galatjanite 2:16

Toa go veli i Isus:

A ako sakash da vlezesh vo zhivotot, pazi gi zapovedite". Toj mu reche: "Koi?" A Isus odgovori: "Ne ubivaj, ne preljubodejstvuvaj, ne kradi, ne svedochi lazhno, pochituvaj go tatka si i najka si, sakaj gi blizhnite svoi kako sebe si!"
Mateja 19: 16-19

Ako beshe nezasluzhen dar togash sekoj kje go dobivashe i nemashe da ima potreba nitu od dela, nitu od vera, neli?

А бе Меси... па исполнувањето на заповедите е можно само ако човек верува во Бога. Ако човек не верува нема да ги исполнува заповедите. Што значи и во овој случај е потребна вера во Бога.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 17:34
Ova e ubavo salto AlDra... tolku e ubavo e ednostavno shto nikoj nema da ja vidi negovata poenta:

Chovek mozhe da gi ispolnuva zapovedite samo ako veruva vo Boga (onaka kako shto veli Mojata religija)

Demek, samo oni shto veruvaat mozhat da gi ispolnuvaat zakonite i da pravat dobri dela i samo onie shto veruvaat ne pravat loshi dela.

Znam deka nekoj kje prokomentira deka toa ne e bash taka, no kazhanoto e formulirano da znachi tokmu taka.

Patem, tuka zboruvame shto propovedal Isus i shto propovedal Pavle. Opravduvanjeto za Pavle deka vo sushtina negovoto tvrdenje ne e porazlichno od Isusovoto e samo toa - izgovor bidejki toj decidno tvrdi oti ne se opravduva preku dela.

Изменето од Messenger - 19.Јануари.2010 во 17:39
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 17:34

Znachi se slozhuvash so Pavle deka chovekot se opravduva samo preku verata, a ne preku delata.

Interesno e da se doznae zoshto lugjeto tolku sakaat da veruvaat oti samo preku verata mozhat da se steknat so bozhja milost i spasenie?

Odgvorot e mislam de mnogu ednostaven... sekoj znae deka ima napraveno tolku nedela niz svojot zhivot, shto prifakjanjeto na Isusovoto svedochenje deka se dokazhuvame preku delata e neshto shto site gi pravi krajno nekomfortni... lugjeto se plashat deka taka nema nikogash da se zdobijat so zhivot vechen. No, od drugata strana na ulicata gi cheka posvetlo sonce - treba samo da dadat zbor deka od sega kje veruvaat, a za delata... kolku shto mozhat, tolku.

Ubavo rekol Isus deka portata e tesna i deka malkumina kje minat niz nea.

Ne mozeme da se spasime samite so dobri dela, zasto spasenieto e dar Bozji.

Ako mozevme sami da se spasime, nemase potreba BOG da go prakja svojot Sin ISUS na Zemjata da umre za nasite grevovi.

Sekako, verata bez dela e mrtva. Sekoj eden vernik treba da pravi dobro vo svojot zivot,toa go uci Biblijata.

Samo verata bez dela ne spasuva.

Dvete se potrebni za spasenie.

Nie kolku i da sakame da pravime dobro, bidejki sme nesovrseni, ke gresime vo mislite i vo delata. Ako ne bese zrtvata na HRISTOS da gi pokriva nasite nenamerni greski, togas nie sme izgubeni i nikogas nema da zasluzime spasenie. AMIN!

P.S. Brate messi, dali ti nikogas ne pravis greski vo svojot zivot? Ima li covek koj ne pravi greski?

Jas za sebe toa ne bi mozel da go kazam. Fala mu na Boga za nezasluzenata ljubeznost i za prekrasniot dar .

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 17:41
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Spored kazhanovo, ti ne se soglasuvash so Pavle.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 17:45

Znachi se slozhuvash so Pavle deka chovekot se opravduva samo preku verata, a ne preku delata.

Interesno e da se doznae zoshto lugjeto tolku sakaat da veruvaat oti samo preku verata mozhat da se steknat so bozhja milost i spasenie?

Odgovorot e mislam mnogu ednostaven... sekoj znae deka ima napraveno tolku nedela niz svojot zhivot, shto prifakjanjeto na Isusovoto svedochenje deka se dokazhuvame preku delata e neshto shto site gi pravi krajno nekomfortni... lugjeto se plashat deka taka nema nikogash da se zdobijat so zhivot vechen. No, od drugata strana na ulicata gi cheka posvetlo sonce - treba samo da dadat zbor deka od sega kje veruvaat, a za delata... kolku shto mozhat, tolku.

Ubavo rekol Isus deka portata e tesna i deka malkumina kje minat niz nea.

Поентата на Христијанството е дека човек не може да се помири со Бога и да ги заработи своето спасение преку своите дела. Но, добрите дела извираат од христијанинот не за да биде спасен, туку затоа што е спасен, како еден вид благодарност кон Бог. Кога човек ќе погледне кон крстот Голготски, ќе сфати колкава љубов Бог покажа кон него, па инспириран од таа љубов и тој ќе започне да ја искажува. И пак велам: не за да биде спасен, туку затоа што е спасен.
Една добра илустрација: си биле двајца средношкоци. Се ближел крајот на нивниот средношколски живот, требало набргу да матурираат. Но, баш последниот ден на школо, направиле некоја беља и се уплашиле дека родителите ќе ги казнат и нема да им дозволат да одат на матурската забава. Си отишле дома и двајцата исплашени што ќе се случи. Првиот отишол дома и почнал да ја средува куќата. Го испрал автомобилот, ја средил градината, започнал дома да чисти... сето тоа со надеж дека татко му кога ќе си дојде ќе види што се тој направил, се што сработил па ќе му дозволи да оди на матурска. Но, цело време исплашен работел. Другиот си отишол дома, седнал и си рекол: ,,Јас не заслужувам да одам на матурската забава. Кога ќе дојде татко ми ќе му кажам дека ми е жал за тоа што го сторив, па ако реши да смилува и да ме пушти во ред, ако не пак е во ред зашто јас и онака не заслужувам да одам.’’ Си дошле дома двајцата татковци и и на двајцата им било дозволено да одат на матурска. Неколку денови подоцна, оној вториот син станал еден ден и си рекол: ,,Татко ми беше многу добар кон мене. Навистина многу ме сака. Но, знам дека човекот е многу изморен и нема време да го испере автомобилот, па еве јас ќе го сторам тоа наместо него.’’ И започнал младичов да работи... но немало страв, отсуствувало прашањето: ,,Дали доволно добро направив се?’’. Работел од љубов кон татка си и од благодарност кон него. Слично на овие двајца матуранти се и многу верници. Едни мислат дека треба да си го заработат своето спасение, дека не им треба Спасител, дека не зависат од милоста Божја, туку дека самите можат да заслужат небесно жителство. Од друга страна има верници, тоа се оние кои исправно веруваат, кои велат: ,,Јас не заслужувам да ми биде простено. Јас сум многу грешен човек. Понизно Го молам Господа да ми прости.’’ По добивањето на прошката и на новата шанса за Богоугоден и свет живот, овие луѓе прават многу повеќе од оние првите, но не поттикнати од чувството на вина, туку од чувството на љубов и благодарност кон Оној Кој него го возљуби.    
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 17:47

Pavle pravel dobri dela . Pak ke kazam, vidi deka toj zboruva za delata na Zakonot deka ne spasuvaat.

Messi, se slozuvam so Apostol Pavle i negovoto ucenje koe e vo sklad so Biblijata. Ne mi gi izvrtuvaj zborovite
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 17:53

Ova e ubavo salto AlDra... tolku e ubavo e ednostavno shto nikoj nema da ja vidi negovata poenta:

Chovek mozhe da gi ispolnuva zapovedite samo ako veruva vo Boga (onaka kako shto veli Mojata religija)

Demek, samo oni shto veruvaat mozhat da gi ispolnuvaat zakonite i da pravat dobri dela i samo onie shto veruvaat ne pravat loshi dela.

Znam deka nekoj kje prokomentira deka toa ne e bash taka, no kazhanoto e formulirano da znachi tokmu taka.

Знаете ли вие во вашата религија што значи Милост!?
Знаете ли вие дека има луѓе кои сакаат а неможат да го направат правилното, туку го прават грешното и се каат за грешките како никој од нас “праведните“?

Знаете ли кој е за таквите грешници единствен спас?

Баш Истиот кој што е и за нас единсвен спас!

Еден од фарисеите Го покани да јаде со него; и Тој, кога влезе во куќата на фарисејот, седна на трпеза.

И ете, една жена од градот, која беше грешница, штом дозна дека Тој седи на трпеза во куќата на фарисејот, донесе сад од алабастер со миро;
па застана одзади покрај Неговите нозе, плачејќи почна да ги мие нозете Негови со солзи и ги триеше со косата своја; и ги целиваше и помазуваше со миро.

А кога го виде тоа фарисејот, што Го беше поканил, рече во себе, велејќи: „Кога Овој би бил пророк, би знаел која е и каква е оваа жена што Го допира, зашто таа е грешница.”

Му одговори Исус и рече: „Симоне, имам нешто да ти кажам.” А тој рече: „Кажи, Учителе!”

Исус му рече: „Некој заемодавец имаше двајца должници: едниот му должеше петстотини денарии, а другиот педесет.

Но бидејќи немаа да му вратат, тој им ги подари на обајцата. Кажи Ми, кој од нив повеќе ќе го милува?”

Симон одговори и Му рече: „Мислам оној, кому повеќе му подарил.” А Тој му рече: „Право пресуди.”

И тогаш се сврте кон жената, па му рече на Симон: „Ја гледаш ли оваа жена? Влегов во твојот дом, ти ни вода за нозете не Ми даде, а таа со солзи Ми ги обли нозете и со косата своја ги истри.

Ти не ми даде целив, а таа, откако влегов, не престана да ги целива нозете Мои.

Ти со миро не ја помаза главата Моја, а таа со миро ги помаза нозете Мои.

Затоа ти велам: нејзе и се простени многу гревови, зашто покажа многу љубов. А кому му е простено малку, тој мала љубов има.”

Нејзе, пак, и рече: „Простени ти се гревовите!”

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 17:56

Pavle pravel dobri dela . Pak ke kazam, vidi deka toj zboruva za delata na Zakonot deka ne spasuvaat.

Messi, se slozuvam so Apostol Pavle i negovoto ucenje koe e vo sklad so Biblijata. Ne mi gi izvrtuvaj zborovite

Delata od Zakonot ne spasuvaat???

Pa koi toa dela, koi ne se del od Zakonot, spasuvaat?

I koj voopshto diskutira dali Pavle pravel ili ne pravel dobri dela? Toa nema vrska so nashata diskusija za negovoto propovedanje.

Ne ti gi izvrtuvam tvoite zborovi, tuku neshtata gi stavam vo vistinskata perspektiva, bez da zaobikoluvam so teoloshko-filozofski egzibicii za da opravdam nekakva doktrina ili dogma.

A za toa dali na Pavle doktrinata mu e vo sklad so Biblijata ... ili so Isusovoto propovedanje... ili so Hristijanstvoto... toa e tvoe pravo na mislenje i veruvanje.

Изменето од Messenger - 19.Јануари.2010 во 17:57
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 18:05

Messi,neli gledas deka Apostol Pavle zboruva za delata na Zakonot, t.e.za zivotinskite zrtvi , za obozavanjeto vo Hramot, za ritualnite ceremonii, za obrezuvanjeto itn.

Ako ne znaes za koi Dela na Zakonot zboruva pocituvaniot Apostol, ti sovetuvam malku podobro da se zapoznaes so Biblijata i so nejzinata istoriska pozadina.

Onaka, za opsta kultura, ako ne za drugo. Pozdrav !

Изменето од KINGDAVID - 19.Јануари.2010 во 18:06
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 21:21
Nema nikava pricina za omraza kon Pavle!!!
Neumorniot Apostol Pavle, so negovata besmrtna, plamena revnost za Hristos, so toj ne nadminat kolerik koj vo ereova luspa bi go preplival i Pacifikot samo da go odnese evangelieto vo naj dalecnite kraista na zemjata. Da, so Pavle koj znameto na Hristovoto evangelie go podignal duri i vo domot na rimskiot cezar, vo paganskiot Rim, koj vo toa vreme upravuval so svetot so zelezna tupanica.

So ocite nasoceni kon neboto,obzemen od neiskazlivite vecni rajski ubavini, sto pred toa bil pocesten od Boga da gi vidi i sto ke ima moznost da gi uziva zaedno so spasenite, Pavle i ne go zabelezal mecot na dzelatot nad sebe, nitu pocustvuval koga glavata mu se strkalala na gubilisteto.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 21:32

Messi,neli gledas deka Apostol Pavle zboruva za delata na Zakonot, t.e.za zivotinskite zrtvi , za obozavanjeto vo Hramot, za ritualnite ceremonii, za obrezuvanjeto itn.

Ako ne znaes za koi Dela na Zakonot zboruva pocituvaniot Apostol, ti sovetuvam malku podobro da se zapoznaes so Biblijata i so nejzinata istoriska pozadina.

Ajde, prosvetli me KINGDAVID i kazhi mi za koj Zakon i koi dela na Zakonot (pa ako sakash i Dela na Zakonot) govori Pavle i za koj Zakon i dela govori Isus:

Nemojte da mislite deka sum doshol da go ponishtam Zakonot ili prorocite.
Mateja 5:17

Изменето од Messenger - 19.Јануари.2010 во 21:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 21:51

Ajde, prosvetli me KINGDAVID i kazhi mi za koj Zakon i koi dela na Zakonot (pa ako sakash i Dela na Zakonot) govori Pavle i za koj Zakon i dela govori Isus:

Mesi зошто не го цитираш стихот во целост? Патем, го прочита ли мојот пост на оваа тема?
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 21:59
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Mesi зошто не го цитираш стихот во целост? Патем, го прочита ли мојот пост на оваа тема?

Незнам дали меси ќе се согласи со мене, но стихот во целост само потврдува дека Исус инсистира на вршењето дела според законот(не оној лажниот за животински жртви вметнат од свештениците во стариот завет, туку оној вистинскиот - на пр. 10те Заповеди преку Мојсеј и сл.

Mateja 5:17-19”Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам.
18 Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.
19 И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;

Тој дури и го продлабочува законот:
21 ”Сте чуле дека им беше речено на старите: ‘Не убивај! А кој ќе убие, ќе биде виновен пред судот.’
22 А Јас ви велам, дека секој, кој се гневи на брата си без причина, ќе биде виновен пред судот. А кој ќе му рече на брата си „празноглавец”, ќе биде виновен пред синедрионот. А кој ќе го нарече „безумник”, ќе биде виновен за во огнениот пекол.

Изменето од Majkl - 19.Јануари.2010 во 22:00
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 22:12
Apsolutno se slozhuvam so kazhanoito Majkl, no se obiduvav sogovornicite samite da gi navedam na toa.

P.S. Koga kje imam povekje vreme kje napisham eden komentar okolu ovaa rabota, kako i odnosot na farizeite so sozdavanjeto beskrajna niza od zakoni i propisi veruvajki deka taka kje go napravat zhivotot pobogougoden.

Изменето од Messenger - 19.Јануари.2010 во 22:14
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.