IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Македонска Православна Црква-Охридска  Архиепископ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонска Православна Црква-Охридска Архиепископ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
Автор
Порака
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Статус: Офлајн
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 15:02
Originally posted by vistinskipravoslavec vistinskipravoslavec напиша:

4леновите,ј

Мислам дека познато ми е кој член тука наместо буквата ч пишува 4...
Дали се лажам и дали некои членови може да си играат - користат неколку лажни имиња ...збунетост
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 15:19
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Originally posted by vistinskipravoslavec vistinskipravoslavec напиша:

4леновите,ј

Мислам дека познато ми е кој член тука наместо буквата ч пишува 4...
Дали се лажам и дали некои членови може да си играат - користат неколку лажни имиња ...збунетост

Чувствувам потреба овде да се вмешам, членот погоре не извести дека има проблеми со логирањето со претходниот ник, па заради тоа  и е дозволено да го користи овој.

Додуша, и овој е дамнешен и не било фер...но каде ќе биде крајот на форумов ако почнеме да ги ловиме клоновите...

Јас мислам дека секој ако има совест и ги почитува правилата на форумов не би смеел да отвара дупли никови.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 15:24
Ja potvrduvam maria.

Chlenot imashe problem so koj ne zapozna pred nedela dena. Za zhal nie mozheme da mu pomogneme, pa zatoa odnovo se zachleni so nov nik.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 15:35
Нели за тоа треба да бидеме известени... или членот да си напише пентакосталец1 или истото име со мала корекција...

Како би било јас да се напишам Мухамед и да збурувам против муслиманите...

Ова не е фер од негова страна - бидејќи треба да не извести сите,.,

п.с.
И не му работи ЛП на дечкото...

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 15:47

Нели за тоа треба да бидеме известени... или членот да си напише пентакосталец1 или истото име со мала корекција...Како би било јас да се напишам Мухамед и да збурувам против муслиманите...Ова не е фер од негова страна - бидејќи треба да не извести сите,.,п.с.И не му работи ЛП на дечкото...

Vo pravo si, trebashe javno da se pretstavi deka e stariot chlen, no sega so nov nik.

Maria i jas, bidejki bevme izvesteni za shto se raboti, mislevme deka i vie znaevte za ova promena. Sega razbirame deka ne bilo taka.

Ve molam da se vratite na temata.

Изменето од Messenger - 27.Ноември.2009 во 15:48
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 21:57
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Problemot so Pravoslavieto e vo toa sto sekoja drzava si ima svoja Crkva: SPC, GPC, BPC, RPC, MPC itn...

Katolickite, Protestantskite, Adventistite, Jehovinite svedoci, da gi zememe kako primer, vo koja zemja i da odis na nivniot verski objekt ke zabelezis natpis na imeto na verskata zaednica, a ne i na drzavata.

Bi bilo mnogu dobro koga taka bi bilo i vo Pravoslavnata Crkva. Bi se izbegnale mnogu problemi koi sega postojat.

Па тогаш да почнеме со овој „проблем“ од почеток, затоа што самиот апостол Павле организирал Антиохиска, Коринтска, Римска, Ефеска... Црква. Што правиме сега со апостолот?

Sakas da kazes deka problemite vo Pravoslavieto ne postojat zaradi iminjata na Crkvite i narodnosta?

Ili pak ne postojat nikakvi "problemi"....

Inaku, apostol Pavle organiziral Crkva vo Antiohija, vo Korint, vo Rim, vo Efes itn... No ne pisuvalo na vratata "Antiohiska Crkva"," Korinstka Crkva",ili na pr. "Efeska Arhiepiskopija" itn.

Zosto vo Katolickata Crkva na pr. go nema toj problem? Zatoa sto kade i da odis , vo bilo koja zemja Katolickata crkva ne e so nacionalno ime.

Isto e i kaj drugite verski zaednici, ne samo Hristijanski, pr. kaj Islamot, vo Makedonija nema Makedonska Islamska Verska Zaednica, tuku, Islamska Verska Zaednica....itn.itn.

Ne znam dali me sfakjate sto sakam da kazam, mnogu problemi izleguvaat vo Pravoslavieto od nacionalniot predznak koj stoi pred Crkvite.

Sekako, toa e nacin na koj e organizirana Pravoslavnata Crkva i nie tuka nisto ne mozeme, samo mozeme da konstatirame kakva e situacijata...

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 02:07
Што мислите, дали во ранохристијанскиот период постоела, на пример, Ерусалимска црква во Ефес? Или пак Солунска црква во Рим? Или Коринтска црква во Солун?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 02:24
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Што мислите, дали во ранохристијанскиот период постоела, на пример, Ерусалимска црква во Ефес? Или пак Солунска црква во Рим? Или Коринтска црква во Солун?

Мислам дека одговорот суштински само си го одговори:

Јас на пример познавам студенти бугари кои студираат тука. Зошто тие да немаат едно храмче (кое бугарската влада би им го изградила) каде што ќе можат да слушаат литургии на мајчин јазик?
Срби има многу повеќе. И тие сигурно би сакале да одат на литургии каде што ќе слушаат на својот јазик.

И не се работи само за јазикот. Во Америка и Австралија македонците знаат англиски јазик, па сепак идат во македонска православна црква. И самите знаете дека православните цркви се тесно врзани (да не речам слиени) со националнста. Така што секој православен верник, признал тој или не, си ја врзува својата вера со својата нација. Оттаму и нивните верски чувства се поврзани со името на храмот, со јазикот што се проповеда таму. Како што на македонецот не му е сеедно дали тој во туѓата земја (Америка, Австралија) ќе отиде во Америчка православна црква или пак во македонска православна, така е и со странците во нашата земја.
Бидете фер. Како што ви даваат, така треба и да давате.

Ако го прочиташ твојот предходен коментар на темава, односно твоите многу жестоки предходни коментари - ти сам че го добиеш одговорот на поставеното прашање

Судејќи според наменска потреба и со развојот на христијанството, особено после Миланскиот едикт 313, кога Христијанството станува слободна религија, а да не го заборавиме фактот дека тогаш сите служат и зборуваат елински (кини, коине) дијалект и латински и многу малку еврејски... тогаш самата потреба и развојот на времето налага такви работи... Во Солун да се служи и на Латински и на Грчки, во Рим исто, и т.н.... и секаде каде што има таква потреба..., Со понатамошен развој на Црквата и историските факти и потребите на Црквата - денес го имаме тоа што е....

п.с.
Да те потсетам темта е МПЦ

Изменето од Tetratka - 28.Ноември.2009 во 02:25

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 02:48
Знам дека темата е МПЦ, затоа и дискутирам конкретно на првата буква од кратенкста МПЦ.
Поентата ми е дека во ранохристијанскиот период црквите воопшто не се делеле по национална основа. Поентата ми е дека тогаш немало Солунска црква, Коринтска црква, Римска црква, туку имало Христова црква во Солун, Христова црква во Коринт и Христова црква во Рим. Национализмот и етнофилетизмот воопшто не се Христова наука, туку световна работа која што православната црква ја накалемила на себе (како и многу други работи).

Ако ти велиш дека јазикот бил причината што се формирале национални цркви, тогаш зошто ние денес гледаме сосема спротивна ситуација? Зошто МПЦ не им дозволува на србите во нашата држава да посетуваат српска православна црква и да слушаат литургии на мајчин јазик? Па што ако тие не ви го дозволуваат истото, зарем така учеше Христос да враќаме лошо за лошо? Покажете малку христијанска доблесност, а не да водите некои световни политики.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 03:05

Знам дека темата е МПЦ, затоа и дискутирам конкретно на првата буква од кратенкста МПЦ.
Поентата ми е дека во ранохристијанскиот период црквите воопшто не се делеле по национална основа. Поентата ми е дека тогаш немало Солунска црква, Коринтска црква, Римска црква, туку имало Христова црква во Солун, Христова црква во Коринт и Христова црква во Рим. Национализмот и етнофилетизмот воопшто не се Христова наука, туку световна работа која што православната црква ја накалемила на себе (како и многу други работи).

Ако ти велиш дека јазикот бил причината што се формирале национални цркви, тогаш зошто ние денес гледаме сосема спротивна ситуација? Зошто МПЦ не им дозволува на србите во нашата држава да посетуваат српска православна црква и да слушаат литургии на мајчин јазик? Па што ако тие не ви го дозволуваат истото, зарем така учеше Христос да враќаме лошо за лошо? Покажете малку христијанска доблесност, а не да водите некои световни политики.

тафтологија иди на тафтолог...

Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 12:46

Поентата ми е дека тогаш немало Солунска црква, Коринтска црква, Римска црква, туку имало Христова црква во Солун, Христова црква во Коринт и Христова црква во Рим.

Те читам, и се прашувам зошто повторно намерно ја правиш истата грешка?

Ова е од динамичниот превод, твојот омилен македонски...

Дела 13: 1 Меѓу пророците и учителите во антиохиската црква

Колосјаните 4: 16 Кога ќе го прочитате ова писмо кај вас, погрижете се да стигне и во Лаодикејската црква

Ако сакаш, можеме да прејдеме и на коине
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 20:00

Знам дека темата е МПЦ, затоа и дискутирам конкретно на првата буква од кратенкста МПЦ. Поентата ми е дека во ранохристијанскиот период црквите воопшто не се делеле по национална основа. Поентата ми е дека тогаш немало Солунска црква, Коринтска црква, Римска црква, туку имало Христова црква во Солун, Христова црква во Коринт и Христова црква во Рим. Национализмот и етнофилетизмот воопшто не се Христова наука, туку световна работа која што православната црква ја накалемила на себе (како и многу други работи).Ако ти велиш дека јазикот бил причината што се формирале национални цркви, тогаш зошто ние денес гледаме сосема спротивна ситуација? Зошто МПЦ не им дозволува на србите во нашата држава да посетуваат српска православна црква и да слушаат литургии на мајчин јазик? Па што ако тие не ви го дозволуваат истото, зарем така учеше Христос да враќаме лошо за лошо? Покажете малку христијанска доблесност, а не да водите некои световни политики.
тафтологија иди на тафтолог..

OFF topic:
Ha, ha...dobar si tetratke....so komentarov me poseti na gimnaziskite denovi, ( koga samo beshe toa), ha, ha..koga po Logika, profesorkata ni zadavashe zadacha sekoj da napishe po nekoj primer za tavtalogija....demek tvrdenjeto i obrazlozhuvanjeto deka vodata e vodena , toa beshe prva faza, a druga - izvornata varijanta beshe deka vodata e mokra.
E sega, vo stepenite na tavtalogijata kaj drvoto, nikogash nemalo dilemi, toa sekogash e epten drveno...primerov ovdeka, e i povekje od toa...nejse, mozhebi ova e za gromovite - topicot, ama nema vrska, i tuka ubavo stoi, ednostavno tavtalogijata e vo moda :)))
pozdrav,
ps: se izvinuvam na naprednite vernici i nevernici za ovoj logichko - indikativen drajv -upad :)))

Изменето од Marko sk - 28.Ноември.2009 во 20:14
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2009 во 02:00

Те читам, и се прашувам зошто повторно намерно ја правиш истата грешка?

Не читаш добро. Прочитај го убаво коментарот што ти го напишав на предходната страна.

Ами шо е работава со баптистичкиот динамичен превод, кој бај д веј, ти го изнафали воздигнувајќи го до небо велејќи дека бил „најдобар“ македонски превод?

Го претчувствувам твојот обид да избегаш, како и обично, надвор од темата, ама нејсе не ти е прв пат.
Прво, во линкот на кој што посочуваш јас не велам дека динамичниот превод е најдобар, туку само го кажав ставот на светското библиско здружение „Гидеон“:

Сепак светското библиско здружение "Гидеони", со достоен кредибилитет, ги разгледа повеќето македонски преводи на "Новиот Завет" и не одлучи да го одбере православниот квазибуквален превод, туку динамичниот превод плазење

Јас на темата Најдобриот библиски превод јасно си се произнесов дека за мене најдобар библиски превод е NIV (New International Version), а од македонските преводи ревидираното издание на Светото Писмо (2006г.).

Originally posted by evangelos evangelos напиша:

NIV (New International Version)
...
А кога сме кај македонските преводи, јас го имам новото ревидирано издание (2006 година macedon_alex плазење) на Свето Писмо (со благослов на Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква бла бла бла).

Модератори, се извинувам за оф-топикот, но некој мора да ги разобличува редовните клевети на Maran Ata.
Кон врв
Ивона02 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2009
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ивона02 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2009 во 02:06
jas sum vo pravslovavieto i najdobar e g.g. mihailov
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.