IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата и чиста и нечиста храна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата и чиста и нечиста храна

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2008 во 18:41
Originally posted by gospel gospel напиша:

КОГА ЌЕ СЕДНЕТЕ НА ТРПЕЗА, ПРЕД ДА ПОЧНЕТЕ ДА ЈА ЈАДЕТЕ ТАА ХРАНА, ДАЛИ ПРЕКУ МОЛИТВА МУ БЛАГОДАРИТЕ НА БОГА ШТО ВИ ЈА ДАЛ ТАА ХРАНА ДА ЈА ИМАТЕ СЕКОЈДНЕВНО ВО ИЗОБИЛИЕ?

Благодарам накратко за даровите од Бога преку природата, но во себе.

ИЛИ СЕДНУВАТЕ И ВЕДНАШ ПОЧНУВАТЕ ДА ЈАДИТЕ, КАКО ШТО ТОА ГО ПРАВИ ГУЦЕТО (ПРАСЕТО) БЕЗ ДА МУ БЛАГОДАРИТЕ НА БОГА?

А од каде знаеш дека прасето не се моли и не му благодари на Бога? Јас сметам дека токму животните се поблиску до Бога од повеќето луѓе...

Изменето од Majkl - 04.Август.2008 во 18:42
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2008 во 00:16
И КАКО ГИ ЗЕДЕ СЕДУМТЕ ЛЕБОВИ И РИБИТЕ,ЗАБЛАГОДАРИ, ГИ ПРЕКРШИ И ИМ ГИ ДАДЕ НА УЧЕНИЦИТЕ СВОИ, А УЧЕНИЦИТЕ НА НАРОДОТ.
И ЈАДЕА СИТЕ И СЕ НАСИТИЈА...
(МАТЕЈ 15:36-37)

КОГА ИСУС МОЖЕШЕ ДА БЛАГОДАРИ НА СВОЈОТ ОТЕЦ, КОЛКУ НИЕ ПОВЕЌЕ ТРЕБА ДА МУ БЛАГОДАРИМЕ НА НАШИОТ ОТЕЦ.

БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ГЛАСНО ИЛИ ВО НАШИОТ УМ ЌЕ МУ БЛАГОДАРИМЕ НА БОГА, ИЛИ ТЕАТРАЛНО КАКО ШТО ЗИДАРСКИ НАПОМНА,(ТОА Е ИЗБОР НА САМАТА ЛИЧНОСТ), КАКО ХРИСТИЈАНИ ТРЕБА ТОА ДА ГО ПРАКТИКУВАМЕ, БИДЕЈЌИ НА ТОА САМИОТ ИСУС НЕ УЧИ.
КОГА ИСУС ТОА ГО НАПРАВИ ГЛАСНО ЗА СЕКОЈ ДА МОЖЕ ДА СЛУШНЕ КАКО ТРЕБА ДА СЕ БЛАГОДАРИ, ЗОШТО НИЕ НЕДОСТОЈНИТЕ ДА НЕ БЛАГОДАРИМЕ ГЛАСНО, ЗА ОНИЕ КОИ ШТО НЕ ГО ПРАВАТ ТОА ДА МОЖАТ ДА НАУЧАТ КАКО СЕ ПРАВИ ТОА, И ДА ПОЧНАТ ДА ПРАКТИКУВААТ.

ИНАКУ БОГ НЕ ГЛЕДА НА ФОРМАТА, ТУКУ НА СРЦЕТО, ШТО СРЦЕТО ЧУВСТВУВА ПРЕМА БОГА.

ОВА ГО НАПИШАВ ЗАТОА ШТО ВО ПРАКСА РЕТКИ СЕ ЛУЃЕТО КОИ ШТО ВИСТИНСКИ ОД СРЦЕ МУ БЛАГОДАРАТ НА БОГА ЗА ХРАНАТА ШТО ИМ ЈА ДАВА. НО НЕ САМО ЗА ХРАНАТА ТРЕБА ДА БЛАГОДАРИМЕ, НО И ЗА СЕ ШТО НИ СЕ СЛУЧУВА ВО ЖИВОТОТ,БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ Е ДОБРО ИЛИ ЛОШО, БИДЕЈЌИ СЕ Е СО БОЖЈА ПРОМИСЛА И НЕГОВО ДОПУШТАЊЕ.

АКО ОВА ГО ПРАКТИКУВАМЕ, ДАЛИ ЈАВНО ИЛИ ТАЈНО БЛАГОДАРЕЊЕ, ТОГАШ ПОМАЛКУ ВАЖНО ЌЕ БИДЕ ДАЛИ ЈАДЕМЕ СПОРЕД СТАРИОТ ЗАВЕТ, ЧИСТА ИЛИ НЕЧИСТА ХРАНА, БИДЕЈЌИ ВО ИСУСА ХРИСТА СЕ Е ЧИСТО И БЛАГОСЛОВЕНО.

ПА ТАКА, НИКОЈ НЕКА НЕ ВЕ ОСУДУВА ЗА ЈАДЕЊЕ ИЛИ ПИЕЊЕ...
(КОЛОСЈАНИТЕ 2:16)

ОТИ ЦАРСТВОТО БОЖЈО НЕ Е ЈАДЕЊЕ ИЛИ ПИЕЊЕ, ТУКУ ПРАВДА И МИР И РАДОСТ ВО СВЕТИОТ ДУХ...
(РИМЈАНИТЕ 14:17)

ПОРАДИ ЈАДЕЊЕ НЕ УРИВАЈТЕ ГО ДЕЛОТО БОЖЈО. СЕ Е ЧИСТО, А ТЕШКО Е ЗА ОНОЈ ЧОВЕК, КОЈ ЈАДЕЈЌИ СЕ СОБЛАЗНУВА.
(РИМЈАНИТЕ 14:20)

ОНА ШТО БОГ ГО ОЧИСТИЛ, ТИ НЕ ГО СМЕТАЈ ЗА НЕЧИСТО.
(ДЕЛА 10:15)

НЕ ОНА ШТО ВЛЕГУВА ВО УСТАТА ГО ОСКВЕРНУВА ЧОВЕКОТ, А ОНА ШТО ИЗЛЕГУВА ОД УСТАТА ГО ОСКВЕРНУВА ЧОВЕКОТ.
УШТЕ ЛИ НЕ РАЗБИРАТЕ ДЕКА СЕ, ШТО ВЛЕГУВА ВО УСТАТА, МИНУВА ПРЕКУ СТОМАКОТ И СЕ ИСФРЛУВА НАДВОР, А ОНА ШТО ИЗЛЕГУВА ОД УСТАТА, ИДЕ ОД СРЦЕТО И ТОА Е ШТО ГО ОСКВЕРНУВА ЧОВЕКОТ.
(МАТЕЈ 15:11,17,18
)

ОТИ СЕКОЕ ТВОРЕНИЕ БОЖЈО Е ДОБРО И НИШТО НЕ Е ЗА ОТФРЛУВАЊЕ, ШТОМ СЕ ПРИМА СО БЛАГОДАРНОСТ, БИДЕЈЌИ СЕ ОСВЕТУВА ПРЕКУ СЛОВОТО БОЖЈО И СО МОЛИТВА...
(1 ТИМОТЕЈ 4:4)   

ХРАНАТА НЕ НЕ ПРИБЛИЖУВА КОН БОГА, ОТИ НИТУ ШТО ДОБИВАМЕ АКО ЈАДЕМЕ, НИТУ НЕШТО ГУБИМЕ АКО НЕ ЈАДЕМЕ.
(КОРИНТЈАНИТЕ 8:8)

СЕ ШТО СЕ ПРОДАВА НА ПАЗАР ЈАДЕТЕ, БЕЗ КАКВО И ДА БИЛО ИСПИТУВАЊЕ ПОРАДИ СОВЕСТА, ЗОШТО ГОСПОДОВА Е ЗЕМЈАТА И ОНА ШТО ЈА ИСПОЛНУВА.
АКО ВЕ ПОКАНИ НЕКОЈ ОД НЕВЕРНИТЕ, И ВИЕ ПОСАКАТЕ ДА ОТИДЕТЕ, ЈАДЕТЕ СЕ ШТО ЌЕ ВИ ИЗНЕСАТ, БЕЗ НИКАКВО ИСПИТУВАЊЕ ПОРАДИ СОВЕСТА.
(1 КОРИНТЈАНИТЕ 10:25-27)

НИШТО ШТО ВЛЕГУВА ВО УСТАТА НА ЧОВЕКОТ ОДНАДВОР, НЕ МОЖИ ДА ГО ОСКВЕРНИ, ОСВЕН ОНА ШТО ИЗЛЕГУВА ОД НЕГО, ТОА ГО ОСКВЕРНУВА...
(МАРКО 7:15)

И ЗА КРАЈ ЕВЕ ШТО ЗБОРУВА АПОСТОЛОТ ПАВЛЕ:

КОГА ЌЕ ГИ СОВЕТУВАШ ВО ОВА БРАЌАТА, ЌЕ БИДЕШ ДОБАР СЛУГА НА ИСУСА ХРИСТА, ХРАНЕТ СО ЗБОРОВИТЕ НА ВЕРАТА И НА ДОБРОТО УЧЕЊЕ, ШТО СИ ГО ПРИМИЛ.
(1 ТИМОТЕЈ 4:6)

Со почит, Госпел.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2008 во 01:16
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

КОГА ЌЕ СЕДНЕТЕ НА ТРПЕЗА, ПРЕД ДА ПОЧНЕТЕ ДА ЈА ЈАДЕТЕ ТАА ХРАНА, ДАЛИ ПРЕКУ МОЛИТВА МУ БЛАГОДАРИТЕ НА БОГА ШТО ВИ ЈА ДАЛ ТАА ХРАНА ДА ЈА ИМАТЕ СЕКОЈДНЕВНО ВО ИЗОБИЛИЕ?

Благодарам накратко за даровите од Бога преку природата, но во себе.

ИЛИ СЕДНУВАТЕ И ВЕДНАШ ПОЧНУВАТЕ ДА ЈАДИТЕ, КАКО ШТО ТОА ГО ПРАВИ ГУЦЕТО (ПРАСЕТО) БЕЗ ДА МУ БЛАГОДАРИТЕ НА БОГА?

А од каде знаеш дека прасето не се моли и не му благодари на Бога? Јас сметам дека токму животните се поблиску до Бога од повеќето луѓе...

АКО ТРЕБАШЕ ПРАСИЊАТА ДА МУ БЛАГОДАРАТ НА БОГА, ТОГАШ БОГ ЌЕ ИМ СЕ ОТКРИЕШЕ НА ПРАСИЊАТА, А НЕ НА ЧОВЕКОТ.
ЌЕ ИМ ДАДЕШЕ НЕ САМО УМ, ТУКУ И РАЗУМ. А КОГА НЕМААТ РАЗУМ, НЕ СЕ ВО СОСТОЈБА ДА МУ БЛАГОДАРАТ НА БОГА.

ПРАСЕТО УМИРА И НИКОГАШ ПОВЕЌЕ НЕМА ДА БИДЕ ВОСКРЕСНАТО ИЛИ СОЗДАДЕНО. ДОДЕКА, ЧОВЕКОТ УМИРА, НО ПОВТОРНО ЌЕ БИДЕ ВОСКРЕСНАТ ИЛИ СОЗДАДЕН ОД БОГА, ЗА ДА ЖИВЕЕ ВО СЛАВА ИЛИ ВО МАКА.

ПРАСИЊАТА СЕ СОЗДАДЕНИ ДА СЕ КОЛАТ И ДА БИДАТ ХРАНА ЗА ЧОВЕКОТ, А НЕ ЧОВЕКОТ ДА БИДЕ ХРАНА ЗА ПРАСИЊАТА.

ПОЗДРАВ.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2008 во 01:23
Praseto e kral na zivotnite se dodeka ne probam Lav...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2008 во 01:28

СЕ ИСКАЖАА МНОГУ РАБОТИ ОКОЛУ ЧИСТА И НЕЧИСТА ХРАНА,
(ТЕ ОВА ДА СЕ ЈАДЕ, ТЕ ОНА ДА НЕ СЕ ЈАДЕ) НО ДА ВЕ ЗАПРАШАМ ЕДНА РАБОТА ДРАГИ ФОРУМЏИИ:

ЌЕ ГИ ЗАМОЛАМ СИТЕ ОД ХРИСТИЈАНСКА ВЕРОИСПОВЕД ДА МИ ОДГОВОРАТ НА ОВА ПРАШАЊЕ ПОЕДИНЕЧНО, АМА ИСКРЕНО, КОЛКУ ГО ПРАКТИКУВАТЕ ОВА.

Зидарски, Марија Магдалена, Алдра, Орлов, и ред други одговорете....

Еве и јас прв да одговорам: Без молитва во мојата фамилија не смее да се конзумира храна, тоа е правило и потреба во фамилијата, без разлика каде се наоѓаме. Децата уште од најраната возраст, некаде 2-3 години се учат преку молитвата „Оче Наш“ да искажуваат благодарност на Бога, додека возрасните со свои зборови му благодарат на Бога.

Со почит, Госпел.

Gospel, секогаш кога седнувам да јадам, Му заблагодарувам на Бога за тоа што ми е овозможено да го имам по милоста Негова, и секојпат при тоа си спомнувам за оние кои страдаат за храна. Еднаш мајка Тереза во едно интервју, многу одамна, бев мала кога го гледав, беше запрашана: “Сте виделе многу луѓе како умираат, многу смрт...како е најтешко да се умре?„ А таа рече: “Најтешко е кога човек умира од глад“. Незнам зошто, но ете тоа толку ме погоди и никогаш кога заблагодарувам не ја заборавам и таа реченица. Заблагодарувам и не само кога седнувам да јадам, но кога ќе слушнам убава вест, кога ќе ми се случи нешто прекрасно мене и на блиските, или воопшто, кога ќе си купам нешто што сум го посакувала.....
Не драматизирам, јас сум по природа тиха и ненаметлива, понекогаш е тоа заблагодарување во себе, понекогаш во случај на некоја екстремна радост едноставно само ќе ми излета. Ама глуми, драматизации и одбранин зборови, театри и претстави-не ми приличат.

Но зошто го спомна свинчето, во негативен контекст, како најнеблагодарно суштество, ако е веќе очистено? И зар другите животни благодарат, или пак тоа онака го кажа, метафорички?

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2008 во 01:59
ТОА СЕ ПОДАЗБИРА ЗА СИТЕ ЖИВОТНИ, НЕ САМО ЗА ПРАСЕТО.
ЖИВОТНИТЕ НЕ МУ БЛАГОДАРАТ НА БОГА, ЗАТОА ШТО НЕМААТ СПОЗНАНИЕ ЗА НЕГО, И НИВ БОГ НЕ ИМ СЕ ОТКРИ ЗА ДА ГО СПОЗНААТ.
БОГ МУ СЕ ОТКРИ НА ЧОВЕКОТ.

Изменето од gospel - 05.Август.2008 во 02:01
Кон врв
al__ISLAM Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 23.Септември.2009
Поени: 102
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al__ISLAM Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2009 во 20:00
ZAREM SVINSKOTO MESO E DOZVOLENO SPORED VASATA VERA,,
ZAREM NE VELI VO BIBLIJATA ,,
NIVNOTO MESO NEMOJTE DA GO JADETE NITU NIVNATA MRSA DA JA DOPIRATE ZA VAS SE TIE NECISTI (STAR ZAVET ,LEVIT,11,8,9,
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2009 во 21:55
Originally posted by al__ISLAM al__ISLAM напиша:

NIVNOTO MESO NEMOJTE DA GO JADETE NITU NIVNATA MRSA DA JA DOPIRATE ZA VAS SE TIE NECISTI (STAR ZAVET ,LEVIT,11,8,9,

Al-Islam, топло добредојде на форумов.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2009 во 22:25
Stariot Zavet veli, isto taka, decata sto nema da ve slushaat kemenuvajte gi...

Inaku, za mene, sekoja hrana koja e izmiena, ubavo prigotvena i nutricijska e chista i dobra.

Na vremeto, koga nemalo frizhideri, ne se chuvalo taka lesno mrsno meso vo pustinite. Denes e sosem druga rabota...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2009 во 22:41
Originally posted by al__ISLAM al__ISLAM напиша:

Islam, зарем не вели Библијата исто така...
"Одете и раскажете му на Јован (Крстителот) што видовте и чувте: слепи прогледуваат, хроми проодуваат, лепрозните се очистуваат, глувите прослушуваат, мртвите стануваат и на бедните им се проповеда Евангелието;"
(Лука 7:22)

Дали тоа значи дека христијаните денес треба да одат кај Јован Крстителот и да му го кажат ова погоре?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2009 во 06:39
Prase, svinja, bishka, gude: abe tolku iminja shto ima tolku e i vkusno....
Zoshto da ne go jademe?
A al__ISLAM, zoshto ne prochitash shto veli vo Noviot zavet Gospod Isus Hristos za jadenjata?
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2009 во 12:27
За свињата конкретно (мое омилено месоцрвенеење) долгогодишните испитувања на врни научници од престижни институции докажаа дека свињата има интелигенција на ниво на 3 годишно дете ( и расата на кучиња Бордер Коли), дека е способна да решава интелектуални задачи што значи дека постои мисловен процес. Кучињата се обучуваат да ги водат слепите, да и помагаат на полицијата-дали 3 годишно дете може да го прави тоа? Не може.
Кога некој мисли тоа значи и дека може да расудува па сеа ај да кажеме дека тие не разбираат ништо и треба да бидат изедени.
Свињата не ја сметам за нечисто животно ами само од рационален аспект сметам дека не е најдобар избор за честа конзумација од здравстени причини.
Додека животни со повисок степен на интелигенција, како овие што ги наведов и делфините, загрозени видови, влекачи алигатори и крокодили  мислам дека не сум во состојба да јадам се додека имам избор.
Факт дека човекот е господар на Земјата и може секое животно да го покори и изеде. Сите се божји креатури па и животните.
Чиста и нечиста храна има, тоа стои. Не знам колку една хиена е добра за нечив стомак, или мршојадците кога знаеме со што се се хранат, какви гадости јадат.
Домашните животни се посебна приказна, ама ај да не ширам сега без потреба.
Библијата пишува како пишува во к*р-анот исто така, треба да запомниме дека се советодавни и не за џабе се обратило нејадење на одредени храни поради климатски услови на специфични региони, поради исхраната на тоа одередено животно итн.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2009 во 14:50
GlenKlouz ruchkaj si i ich ne mu se sekiraj!голема%20насмевка

Maria_Magdalena bishenceto e prsti da izlizhesh!плазење
Кон врв
al__ISLAM Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 23.Септември.2009
Поени: 102
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al__ISLAM Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2009 во 19:38
Prase, svinja, bishka, gude: abe tolku iminja shto ima tolku e i vkusno....
Zoshto da ne go jademe?
A al__ISLAM, zoshto ne prochitash shto veli vo Noviot zavet Gospod Isus Hristos za jadenjata?,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, zasto vie zabraneto   zato ne treba da go jadete adali vie toa go pocituvate se zavisi od vas koga nesto vi se zabranuva togas praktikuvajtego, zarem stariod zavet ne vazi za vas,
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.