|
Библијата и чиста и нечиста храна |
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Автор | |||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Благодарам накратко за даровите од Бога преку природата, но во себе.
А од каде знаеш дека прасето не се моли и не му благодари на Бога? Јас сметам дека токму животните се поблиску до Бога од повеќето луѓе... Изменето од Majkl - 04.Август.2008 во 18:42 |
|||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И КАКО ГИ ЗЕДЕ СЕДУМТЕ ЛЕБОВИ И РИБИТЕ,ЗАБЛАГОДАРИ, ГИ ПРЕКРШИ И ИМ ГИ ДАДЕ НА УЧЕНИЦИТЕ СВОИ, А УЧЕНИЦИТЕ НА НАРОДОТ.
И ЈАДЕА СИТЕ И СЕ НАСИТИЈА... (МАТЕЈ 15:36-37) КОГА ИСУС МОЖЕШЕ ДА БЛАГОДАРИ НА СВОЈОТ ОТЕЦ, КОЛКУ НИЕ ПОВЕЌЕ ТРЕБА ДА МУ БЛАГОДАРИМЕ НА НАШИОТ ОТЕЦ. БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ГЛАСНО ИЛИ ВО НАШИОТ УМ ЌЕ МУ БЛАГОДАРИМЕ НА БОГА, ИЛИ ТЕАТРАЛНО КАКО ШТО ЗИДАРСКИ НАПОМНА,(ТОА Е ИЗБОР НА САМАТА ЛИЧНОСТ), КАКО ХРИСТИЈАНИ ТРЕБА ТОА ДА ГО ПРАКТИКУВАМЕ, БИДЕЈЌИ НА ТОА САМИОТ ИСУС НЕ УЧИ. КОГА ИСУС ТОА ГО НАПРАВИ ГЛАСНО ЗА СЕКОЈ ДА МОЖЕ ДА СЛУШНЕ КАКО ТРЕБА ДА СЕ БЛАГОДАРИ, ЗОШТО НИЕ НЕДОСТОЈНИТЕ ДА НЕ БЛАГОДАРИМЕ ГЛАСНО, ЗА ОНИЕ КОИ ШТО НЕ ГО ПРАВАТ ТОА ДА МОЖАТ ДА НАУЧАТ КАКО СЕ ПРАВИ ТОА, И ДА ПОЧНАТ ДА ПРАКТИКУВААТ. ИНАКУ БОГ НЕ ГЛЕДА НА ФОРМАТА, ТУКУ НА СРЦЕТО, ШТО СРЦЕТО ЧУВСТВУВА ПРЕМА БОГА. ОВА ГО НАПИШАВ ЗАТОА ШТО ВО ПРАКСА РЕТКИ СЕ ЛУЃЕТО КОИ ШТО ВИСТИНСКИ ОД СРЦЕ МУ БЛАГОДАРАТ НА БОГА ЗА ХРАНАТА ШТО ИМ ЈА ДАВА. НО НЕ САМО ЗА ХРАНАТА ТРЕБА ДА БЛАГОДАРИМЕ, НО И ЗА СЕ ШТО НИ СЕ СЛУЧУВА ВО ЖИВОТОТ,БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ Е ДОБРО ИЛИ ЛОШО, БИДЕЈЌИ СЕ Е СО БОЖЈА ПРОМИСЛА И НЕГОВО ДОПУШТАЊЕ. АКО ОВА ГО ПРАКТИКУВАМЕ, ДАЛИ ЈАВНО ИЛИ ТАЈНО БЛАГОДАРЕЊЕ, ТОГАШ ПОМАЛКУ ВАЖНО ЌЕ БИДЕ ДАЛИ ЈАДЕМЕ СПОРЕД СТАРИОТ ЗАВЕТ, ЧИСТА ИЛИ НЕЧИСТА ХРАНА, БИДЕЈЌИ ВО ИСУСА ХРИСТА СЕ Е ЧИСТО И БЛАГОСЛОВЕНО. ПА ТАКА, НИКОЈ НЕКА НЕ ВЕ ОСУДУВА ЗА ЈАДЕЊЕ ИЛИ ПИЕЊЕ... (КОЛОСЈАНИТЕ 2:16) ОТИ ЦАРСТВОТО БОЖЈО НЕ Е ЈАДЕЊЕ ИЛИ ПИЕЊЕ, ТУКУ ПРАВДА И МИР И РАДОСТ ВО СВЕТИОТ ДУХ... (РИМЈАНИТЕ 14:17) ПОРАДИ ЈАДЕЊЕ НЕ УРИВАЈТЕ ГО ДЕЛОТО БОЖЈО. СЕ Е ЧИСТО, А ТЕШКО Е ЗА ОНОЈ ЧОВЕК, КОЈ ЈАДЕЈЌИ СЕ СОБЛАЗНУВА. (РИМЈАНИТЕ 14:20) ОНА ШТО БОГ ГО ОЧИСТИЛ, ТИ НЕ ГО СМЕТАЈ ЗА НЕЧИСТО. (ДЕЛА 10:15) НЕ ОНА ШТО ВЛЕГУВА ВО УСТАТА ГО ОСКВЕРНУВА ЧОВЕКОТ, А ОНА ШТО ИЗЛЕГУВА ОД УСТАТА ГО ОСКВЕРНУВА ЧОВЕКОТ. УШТЕ ЛИ НЕ РАЗБИРАТЕ ДЕКА СЕ, ШТО ВЛЕГУВА ВО УСТАТА, МИНУВА ПРЕКУ СТОМАКОТ И СЕ ИСФРЛУВА НАДВОР, А ОНА ШТО ИЗЛЕГУВА ОД УСТАТА, ИДЕ ОД СРЦЕТО И ТОА Е ШТО ГО ОСКВЕРНУВА ЧОВЕКОТ. (МАТЕЈ 15:11,17,18 ) ОТИ СЕКОЕ ТВОРЕНИЕ БОЖЈО Е ДОБРО И НИШТО НЕ Е ЗА ОТФРЛУВАЊЕ, ШТОМ СЕ ПРИМА СО БЛАГОДАРНОСТ, БИДЕЈЌИ СЕ ОСВЕТУВА ПРЕКУ СЛОВОТО БОЖЈО И СО МОЛИТВА... (1 ТИМОТЕЈ 4:4) ХРАНАТА НЕ НЕ ПРИБЛИЖУВА КОН БОГА, ОТИ НИТУ ШТО ДОБИВАМЕ АКО ЈАДЕМЕ, НИТУ НЕШТО ГУБИМЕ АКО НЕ ЈАДЕМЕ. (КОРИНТЈАНИТЕ 8:8) СЕ ШТО СЕ ПРОДАВА НА ПАЗАР ЈАДЕТЕ, БЕЗ КАКВО И ДА БИЛО ИСПИТУВАЊЕ ПОРАДИ СОВЕСТА, ЗОШТО ГОСПОДОВА Е ЗЕМЈАТА И ОНА ШТО ЈА ИСПОЛНУВА. АКО ВЕ ПОКАНИ НЕКОЈ ОД НЕВЕРНИТЕ, И ВИЕ ПОСАКАТЕ ДА ОТИДЕТЕ, ЈАДЕТЕ СЕ ШТО ЌЕ ВИ ИЗНЕСАТ, БЕЗ НИКАКВО ИСПИТУВАЊЕ ПОРАДИ СОВЕСТА. (1 КОРИНТЈАНИТЕ 10:25-27) НИШТО ШТО ВЛЕГУВА ВО УСТАТА НА ЧОВЕКОТ ОДНАДВОР, НЕ МОЖИ ДА ГО ОСКВЕРНИ, ОСВЕН ОНА ШТО ИЗЛЕГУВА ОД НЕГО, ТОА ГО ОСКВЕРНУВА... (МАРКО 7:15) И ЗА КРАЈ ЕВЕ ШТО ЗБОРУВА АПОСТОЛОТ ПАВЛЕ: КОГА ЌЕ ГИ СОВЕТУВАШ ВО ОВА БРАЌАТА, ЌЕ БИДЕШ ДОБАР СЛУГА НА ИСУСА ХРИСТА, ХРАНЕТ СО ЗБОРОВИТЕ НА ВЕРАТА И НА ДОБРОТО УЧЕЊЕ, ШТО СИ ГО ПРИМИЛ. (1 ТИМОТЕЈ 4:6) Со почит, Госпел. |
|||
gospel
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
АКО ТРЕБАШЕ ПРАСИЊАТА ДА МУ БЛАГОДАРАТ НА БОГА, ТОГАШ БОГ ЌЕ ИМ СЕ ОТКРИЕШЕ НА ПРАСИЊАТА, А НЕ НА ЧОВЕКОТ. ЌЕ ИМ ДАДЕШЕ НЕ САМО УМ, ТУКУ И РАЗУМ. А КОГА НЕМААТ РАЗУМ, НЕ СЕ ВО СОСТОЈБА ДА МУ БЛАГОДАРАТ НА БОГА. ПРАСЕТО УМИРА И НИКОГАШ ПОВЕЌЕ НЕМА ДА БИДЕ ВОСКРЕСНАТО ИЛИ СОЗДАДЕНО. ДОДЕКА, ЧОВЕКОТ УМИРА, НО ПОВТОРНО ЌЕ БИДЕ ВОСКРЕСНАТ ИЛИ СОЗДАДЕН ОД БОГА, ЗА ДА ЖИВЕЕ ВО СЛАВА ИЛИ ВО МАКА. ПРАСИЊАТА СЕ СОЗДАДЕНИ ДА СЕ КОЛАТ И ДА БИДАТ ХРАНА ЗА ЧОВЕКОТ, А НЕ ЧОВЕКОТ ДА БИДЕ ХРАНА ЗА ПРАСИЊАТА. ПОЗДРАВ. |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Praseto e kral na zivotnite se dodeka ne probam Lav...
|
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Gospel, секогаш кога седнувам да јадам, Му заблагодарувам на Бога за тоа што ми е овозможено да го имам по милоста Негова, и секојпат при тоа си спомнувам за оние кои страдаат за храна. Еднаш мајка Тереза во едно интервју, многу одамна, бев мала кога го гледав, беше запрашана: “Сте виделе многу луѓе како умираат, многу смрт...како е најтешко да се умре?„ А таа рече: “Најтешко е кога човек умира од глад“. Незнам зошто, но ете тоа толку ме погоди и никогаш кога заблагодарувам не ја заборавам и таа реченица. Заблагодарувам и не само кога седнувам да јадам, но кога ќе слушнам убава вест, кога ќе ми се случи нешто прекрасно мене и на блиските, или воопшто, кога ќе си купам нешто што сум го посакувала..... Не драматизирам, јас сум по природа тиха и ненаметлива, понекогаш е тоа заблагодарување во себе, понекогаш во случај на некоја екстремна радост едноставно само ќе ми излета. Ама глуми, драматизации и одбранин зборови, театри и претстави-не ми приличат. Но зошто го спомна свинчето, во негативен контекст, како најнеблагодарно суштество, ако е веќе очистено? И зар другите животни благодарат, или пак тоа онака го кажа, метафорички? |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
gospel
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ТОА СЕ ПОДАЗБИРА ЗА СИТЕ ЖИВОТНИ, НЕ САМО ЗА ПРАСЕТО.
ЖИВОТНИТЕ НЕ МУ БЛАГОДАРАТ НА БОГА, ЗАТОА ШТО НЕМААТ СПОЗНАНИЕ ЗА НЕГО, И НИВ БОГ НЕ ИМ СЕ ОТКРИ ЗА ДА ГО СПОЗНААТ. БОГ МУ СЕ ОТКРИ НА ЧОВЕКОТ. Изменето од gospel - 05.Август.2008 во 02:01 |
|||
al__ISLAM
Сениор Регистриран: 23.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ZAREM SVINSKOTO MESO E DOZVOLENO SPORED VASATA VERA,,
ZAREM NE VELI VO BIBLIJATA ,, NIVNOTO MESO NEMOJTE DA GO JADETE NITU NIVNATA MRSA DA JA DOPIRATE ZA VAS SE TIE NECISTI (STAR ZAVET ,LEVIT,11,8,9, |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Al-Islam, топло добредојде на форумов. |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Stariot Zavet veli, isto taka, decata sto nema da ve slushaat kemenuvajte gi...
Inaku, za mene, sekoja hrana koja e izmiena, ubavo prigotvena i nutricijska e chista i dobra. Na vremeto, koga nemalo frizhideri, ne se chuvalo taka lesno mrsno meso vo pustinite. Denes e sosem druga rabota... |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Islam, зарем не вели Библијата исто така...
"Одете и раскажете му на Јован (Крстителот) што видовте и чувте: слепи прогледуваат, хроми проодуваат, лепрозните се очистуваат, глувите прослушуваат, мртвите стануваат и на бедните им се проповеда Евангелието;"
(Лука 7:22) Дали тоа значи дека христијаните денес треба да одат кај Јован Крстителот и да му го кажат ова погоре?
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Prase, svinja, bishka, gude: abe tolku iminja shto ima tolku e i vkusno....
Zoshto da ne go jademe? A al__ISLAM, zoshto ne prochitash shto veli vo Noviot zavet Gospod Isus Hristos za jadenjata? |
|||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За свињата конкретно (мое омилено месо) долгогодишните испитувања на врни научници од престижни институции докажаа дека свињата има интелигенција на ниво на 3 годишно дете ( и расата на кучиња Бордер Коли), дека е способна да решава интелектуални задачи што значи дека постои мисловен процес. Кучињата се обучуваат да ги водат слепите, да и помагаат на полицијата-дали 3 годишно дете може да го прави тоа? Не може.
Кога некој мисли тоа значи и дека може да расудува па сеа ај да кажеме дека тие не разбираат ништо и треба да бидат изедени.
Свињата не ја сметам за нечисто животно ами само од рационален аспект сметам дека не е најдобар избор за честа конзумација од здравстени причини.
Додека животни со повисок степен на интелигенција, како овие што ги наведов и делфините, загрозени видови, влекачи алигатори и крокодили мислам дека не сум во состојба да јадам се додека имам избор.
Факт дека човекот е господар на Земјата и може секое животно да го покори и изеде. Сите се божји креатури па и животните.
Чиста и нечиста храна има, тоа стои. Не знам колку една хиена е добра за нечив стомак, или мршојадците кога знаеме со што се се хранат, какви гадости јадат.
Домашните животни се посебна приказна, ама ај да не ширам сега без потреба.
Библијата пишува како пишува во к*р-анот исто така, треба да запомниме дека се советодавни и не за џабе се обратило нејадење на одредени храни поради климатски услови на специфични региони, поради исхраната на тоа одередено животно итн.
|
|||
Beauty fades, dumb is forever
|
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
GlenKlouz ruchkaj si i ich ne mu se sekiraj!
Maria_Magdalena bishenceto e prsti da izlizhesh! |
|||
al__ISLAM
Сениор Регистриран: 23.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Prase, svinja, bishka, gude: abe tolku iminja shto ima tolku e i vkusno....
Zoshto da ne go jademe? A al__ISLAM, zoshto ne prochitash shto veli vo Noviot zavet Gospod Isus Hristos za jadenjata?,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, zasto vie zabraneto zato ne treba da go jadete adali vie toa go pocituvate se zavisi od vas koga nesto vi se zabranuva togas praktikuvajtego, zarem stariod zavet ne vazi za vas, |
|||
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |