|
Изборно гласање од дијаспората |
Внеси реплика | страница <1 2223242526 54> |
Автор | |||
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако сакате дискусијата да ја доведеме до апсурд, размислете зошто не им се дозволи на луѓето родени во Кичево на пример, а што сега живеат во општина Центар во Скопје, да гласаат за градоначалник на општина Кичево? Зошто моето право да гласам на локалните избори во Карпош, кај што сум роден, е помало од правото да гласам на парламентарни избори?
|
|||
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како што реков претходно - решение на сево ова е да се избере пратеник од соодветниот регион, а не иселениците да гласаат за пратениците во местата од каде што потекнуваат. Италија, Швајцарија, Франција, Шпанија - сите го имаат тоа на овој начин регулирано. Секој иселенички реон има свој број на претставници кои се бираат во парламентот. На тој начин, не може да се случи "надгласување" на локалните гласови.
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Уште нешто - не е толку битно правото на глас или гласање за парламент, референдум итн...
Битно е да се регулира улогата на дијаспората во животот на државата. Многу држави го имаат тоа јасно дефинирано и тоа доведува само до напредок. Истото треба да се направи во Македонија. Кои привилегии (и обврски) ќе произлезат од тоа - тоа е работа на договор. |
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kanadskiot zakon veli "ako zhivee neprekinato povekje od pet godini". Znachi za tie pet godini ima pravo da glasa, kako sto ima pravo da glasa i ponatamu za sledni pet godini dokolku privremeno go prekini prestojot vo stranstvo. Ova prekinuvanje na prestoj vo stranstvo go koriatat mnogumina kanagjani koi zhiveat vo USA, Britanija, Irska i Shkotska ili nekoja druga zemja. Za da ne gi izgubat beneficiite koi im sledat od kanadskoto drzhavjanstvo se vrakjaat vo Kanada, pa potoa povtorno izlagaat. Изменето од Messenger - 08.Август.2009 во 01:21 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ovie drzhavi ne gi donele svoite zakoni za glasanje zatoa sto nivnata emigracija e "mala" ili "golema". Toa nema nikakva vrska so brojot na emigracijata, tuku so demokratijata i garantiranjeto na osnovnite prava na drzhavjanite na tie zemji. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Marshale, stara vistina e iluzijata deka lugjeto se sekogash objektivni koga mislat kako sto mislime i nie. Onie drugite sekogash ne znaat sto zboruvaat. |
|||
|
|||
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
„Привремен“ прекин на престојот во странство значи 183 дена, или пола година плус еден ден, во текот на една година. Значи, дури тогаш канадскиот повратник од странство се смета повторно за жител на Канада и може да гласа. Сега, не ми е јасно како и зошто канаѓани што живеат во земјите што ги наведе, оставаат работа, куќи и фамилии само за да се вратат во Канада и да го задржат правото да гласаат. Канаѓаните што јас ги знам во САД доаѓаат да се видат со своите за Божиќ и Велигден и остануваат по неколку дена годишно во Канада.
Изменето од Polar Bear - 08.Август.2009 во 06:22 |
|||
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Polar - Месинџер е во право.
Канадските државјани имаат право да гласаат, доколку живеат во странство (непрекинато!) помалку од 5 години. Провери на Elections Canada има детална информација за ова. Да биде уште посмешно - верувале или не - во Канада може да се гласа по пошта! Истотака - гласачките кутии се отворени 30 дена, не само еден ден (иако за официјален ден на изборите се смета последниот ден од 30-дневниот период). Верувале или не - нема злоупотреби со гласовите. Си замислувам само како ќе изгледа ако во Македонија се гласа по пошта... Така што - не треба работите да се постават црно-бели, туку да се бара регулирање на правото на глас и начинот на гласање. Треба да има јасни критериуми кои македонски граѓани имаат право на глас, кои не. За канаѓаните - мора да е роден во Канада (граѓаните кои добиваат државјанство по основ на родители, а не живееле никогаш во Канада, немаат право на глас), мора да е помалку од 5 години надвор од земјата (освен за војници, дипломати, или било кој што е пратен службено надвор од Канада). Доволно е истото да се направи и за Македонците. На тој начин - втората генерација ќе се исклучи автоматски од гласањето, исто како и оние кои се долго време надвор. Иако сеуште сметам дека Италијанскиот модел е најдобар. Изменето од zidarski - 08.Август.2009 во 06:55 |
|||
|
|||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не се работи за демократија тука... Туку за можноста да бидат надгласани оние кои туке живеат... од оние кои тука не живеат... а последиците од евентуална лоша проценка на дисјапората нема да ги сноси таа.. туку оние кои живеат тука... се согласувам со zidarski и идејата за пронаоѓање на некој модус... начин, закон со кој ќе се регулура влијанието, мислењето и значењето на дијаспората... односите помеѓу неа и државата и прифаќање на фактот дека дијаспората може и треба да учествува во креирањето на политиката и целокупното постоење на државата... но тоа никако не може да биде преку директно гласање на избори... П.С. Во најмала рака, барем не за сите... иако тогаш на демократијата, нели, ќе и се помати смислата, но тоа е тоа... Изменето од којсумјас - 08.Август.2009 во 07:13 |
|||
lilica
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пријател, многу ми е криво што вчера не се вклучив во оваа твоја дискусија. Не е хумано да се исмеваат лугето. Не е културно да се потсмеваш на тугата несреќа. Ако ТИ навистина си дел од некоја донација за РМ, сигурна сум дека со друг тон ке се обратеше до сонародникот и сограганин. И не е соодветно да се прават споредби со некои земји,кои не се од наш ранг - Канада или САД. А дали знаеш за убиството на наш патриот во Софија? Уште пред Втората светска војна? Го уби човек од дијаспората, македонец, кој мислел дека се она кое му го сервира амбасадорот во Софија е истина и се согласи да си го убие најдобриот пријател!.......Еј, како можел да ги знае случувањата во родната земја, ако не живее со години во неа! Така е и со денешната дојаспора која во нахголем дел е составена од АЗИЛАНТИ! Тие се надвор од сите збиднувања, а тоа што некој им сервира тоа мислат дека е стварно така! Е па најавената преродба во 100 чекори дефинитивно е повеќе потребна кај вас. Разбудете се и отворете ги очите! Македонија се повеке тоне во мрак! А за мкедонците кои се политички активни, и се бизнисмени, академци..........тие се луге надвор од РМ , во друга средина и во други околности. Еден нема инвестирано во мојот град!.......Значи.......што фајде од нив? Лугето од дијаспората со години демнат како подобро да не искористат, а не да остават нешто за земјата......затоа нека седат каде што се, без право на глас. |
|||
Кој бара ќе најде.
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
lilica - изгледа не ја следиш дискусијата тука, затоа што никого не исмевам, најмалку Маршал. Со него сме стари "познаници" од форумов и иако секогаш имаме спротивставени ставови, сепак - продолжуваме да дебатираме еден со друг.
Ајде сега малку за твојот пост... А со кого да правиме споредби? Со Молдавија и Грузија? Патем, споредбата која цело време ја правам јас е со Италија - токму затоа што имаат речиси идеално решение за оваа ситуација. Имајте во предвид дека Италијанската дијаспора е далеку поголема од Македонската и бројчано и процентуално. Никаде не сум рекол дека треба емиграцијата да гласа за пратеник кој се кандидира во Охрид (на пример), затоа што тоа е доста неадекватно. Велиш - Македонија се повеќе тоне во мрак... Интересно - но тоа не е кривица на емиграцијата - со оглед на тоа што до сега таа немаше право да гласа на избори! Зборуваш за информираност и за "сервирање" на мислење? Погледни ја тогаш ситуацијата во последните 20 години и ќе ти стане јасно колку гласачите се информирани и колку таа информираност им помага... На последните анкети, над 45% воопшто немаат став во врска со македонските политичари! (не го измислив јас ова, ова се податоци од Македонија). Како тоа луѓето од дијаспората "со години демнат како подобро да ве искористат"?!?! Со што тоа дијаспората ја искористува Македонија?! Те молам наведи еден пример за ова! Македонија ништо не прави за дијаспората, ама баш ништо. Конзуларните претставништва и амбасадите се само про-форма. Не се вклучени воопшто во животот на македонските заедници тука, затоа што амбасадорите и конзулите, се повеќе туристи, отколку што се претставници на матицата. Нема ништо, ама буквално ништо коешто е направено од Македонија во овој правец, додека постојано само се потенцира дека дијаспората треба да прави нешто за Македонија. Така што - те молам, наведи пример за тоа како дијаспората ја користи Македонија? |
|||
|
|||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
lilica , навистина не е следиш дикусијата за да приметиш дека не ми се исмева мене туку на сите граѓани на РМ ...........а што се однесува до мене , мене слободно може само да ми плукне под пенџер ...... иако ти никаде не спомена такво нешто , дека ми се “ потсмева “ мене , човекот беше љубезен да ти објасни за што станува збор ......... а станува збор дека се исмева самиот себеси бранејќи е одлуката на ОНОЈ со КОЈ прдат во иста тиква а во интерес на некои други а никако на РМ и нејзините граѓани под маската на “ патриотизам “ ......... од проста причина што гласовите на дијаспората ќе бидат многу пресудни на засега само референдумот а со самото тоа и прекин на преговорите под покровителство на ООН по што ќе следува и самоизолирање на РМ со влошена внатрешно политичко безбедносна ситуација и нормално , нарушени меѓуетнички односи ..... попусто ќе пишуваат оние од дијаспората дека тоа нема да се случи од проста причина што тие се НАДВОР и не можат да знаат ништо во врска со тоа ........ и така , се наметнува едно прашање кое на неколку пати го поставив а најгласните поборници за остварување на правото на глас на дијаспората никако да дадат одговор .......... КАКО ЌЕ ПОМОГНАТ да нашата држава се справи со сите негативни последици кои ќе се случат а ќе се случат на политичко - економски план откако нема да добиеме покана за влез во нато и датум за отпочнување на преговори со еу ............. зошто , правото на одлучување повлекува и некои одговорности ....... или , работата ќе биде , ние и понатака ќе “ лобираме “ и ќе набиваме модринки по градите од пристојна и безбедна дистанца а вие таму стиснете заби и забијте кубурот во појас ............
Изменето од МАРШАЛ - 08.Август.2009 во 11:38 |
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
E tokmu z atakvi problemi zboruvame site. Nie mnogu poubavo znaeme deka nisto ne pravat zatoa shto toa ne se shkoluvani prestavnici- profesionalci tuku partiski poslushnici ( site 18 godini ) koi se nagraduvani so besplaten prestoj vo stranstvo i shkoluvanje na svoite deca. Na covek creva da mu se kreva koga citame kade im s eshkoluvaat decata, kako odat na sekakvi moznio mondenski mesta i proslavi goamiti da ja prestavat Makedonija. Dijasporata tvrdi deka e mnogu dobro vladeenjeto vo Makedonija. A nie si znaeme kako e, samo nie tuka koga nemame nikakva moznost za promena. Tek ako glasa dijasporata, togash sami ke treba da si kupime jaze za besenje. Dijasporata moze da glasa za 1 do 2 svoi prestavnici ama nikako da ni gi reshava pratenicite vo parlamentot, gradocalnicite i sovetnicite vo opstinite. |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
којсумјас, nadglasuvanjeto e demokratija vo praksa. Zatoa postojat glasanjata, neli? Ne e demokratija sprechuvanje na drzhavjanite da smenat nechii pozicii zatoa sto toa ne nekoj ne mu se dopagja. Demokratija e koga na site drzhavjani kje im se dade podednakvi uslovi za prakticiranje na nivnite prava vo reshavanjeto na najvazhnite raboti za nivnata drzhava. Se razbira, dijasporata nema da glasa na lokalni izbori. Za drugoto mislam deka site se slozhuvame, deka na dijasporata mora da se dade uslovi da uchestvuva direktno vo kreiranjeto na politichko/ekonomskiot sistem na zemjata. Vo taa nasoka, odreduvanjeto na pretstavnichki mesta vo parlamentot e prviot dobar konstruktiven chekor. |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 2223242526 54> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |