IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Српска пропаганда и окупација на Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Српска пропаганда и окупација на Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 33>
Автор
Порака
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2009 во 17:15
Не знам колку приметувате, но Македонците за делија се создале во 20 век, се дотогаш имало Бугари и Срби на оваа ТЕРИТОРИЈА но никако етнички Македонци. Цело време потенцирањето дека овааа ТЕРИТОРИЈА се вика Македонија е доволен сигнал каде води, како што е и Бугарската пропаганда, како и Српската.

Никако да одговори на директни прашања!

Изменето од macedon_alex - 29.Јули.2009 во 18:08
Homo homini lupus est...
Кон врв
Владо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Мај.2009
Поени: 185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Владо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2009 во 17:19
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Да ја “ОСЛОБОДАТ“ Македонија од Турците ...

Интересно е што секогаш се негира ОКУПАЦИЈАТА на Македонија од страна на србите, и кога и да се навлезе во полемизацијата, веднаш се прфрлаат темите од ПРОПАГАНДА на потекло на Бабунски, Шаторов и др. Со тоа се избегнува ТЕМАТА и Српската пропаганда. Грешка имаат и нашите историчари па дури и МАНУ која ниакко да објави ДО ДЕТАЛ нашинот на Србизацијата на Македонија. Имаме само малку детали од колонизацијата на Македонија од страна на Србите и сем приказните од нашите дедовци и баби за монструозното малтретирање и присилување на Македонското население, нашите институции за наука и историја молчат. Тоа е знак дека сеуште сме под “контрола“ на српската пропагандна машинерија и да не го “навредиме“ северниот сосед.
Јас мислам дека е подобро да се отворат архивите за историската “дупка“ од периодот 1913-1991 година, а што се однесува до северниот сосед, ако е навистина сосед кој го почитува нашиот Македонски народ, ке си ја признае грешката која лесно може тогаш да се прости.

Следејки некои коментари, мислам дека некој тешко ја прифаќа вистината за Српската пропаганда во Македонија што дури оди до таа мерка да ИНДИРЕКТНО го негира нашето Македонско битие. Тоа е јасен сигнал дека некој НЕ МОЖЕ да ја прифати вистината дека Македонија постои како држава и џабе се нарекува Македонец.

Бугимен, ќе се надоврзам на твојот пост така што ќе го повторам моето прашање до ДелијаСкопје кое беше избришано, а исто така ќе напомнам и некои други моменти.
Значи, ДелијаСкопје, дали ние треба да си ја ревидираме историјата според тебе, бидејќи ти велиш дека само Бугари се бунеле против Србите- Иван Хаџи Николов наш ли е? Даме Груев, Ѓорѓи Сугарев, Цепенков исто пишувал против Србите. Значи дали овие личности, покрај многуте други, како на пример Тодор Александров и Мара Бунева кои беа и уште се- табу тема во нашата историја, треба да бидат славени како наши великани или не? ММТРО исто така, Шарло и Ченто до нашето осамостојување беа пак- табу тема. Брашнаров и Павел Шатев исто така. Значи добар дел од нашите знаменити личности- се сама интелегенција, нам ни беа забранувани.
Или сега ми текна, можеби постот ми беше избришан затоа што напишав дека Њ,Љ и Џ се српски букви? Па чии се? Најдете ми ги тие букви во „За македонцките работи“ и ќе ви поверувам. Јас колку што знам Мисирков пишува Л’, Н’ и ДЖ. Да зависело само од Конески, денес ќе сме ги пишувале и Ћ и Ђ место нашите Ќ и Ѓ. Зар тоа не е српска пропаганда? Зар не е последица на српската пропаганда тоа што имаме голем број на србизми во нашиот разговорен јазик, зборови кои порано не биле присутни, а денес се, за сметка на наши изворни зборови? Но еве, ако во Македонија немало војска, значи и немало што да се окупира! Кој си го најде- негово си е ! Ај мајката! Ами комитите чии биле? Значи комитите не ослободувале од Турците 1903, а потоа се нашле Србите да не ослободуваат нас од ВМРО?!

Изменето од Владо - 29.Јули.2009 во 17:21
Кон врв
DelijaSkopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Поени: 1580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2009 во 17:30
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Во голем дел Делиjа е во право(во смисла дека Македониjа не била држава кога била поделена помеѓу соjузниците од Балканскиот пакт).
Во право е и за бугарскиот менталитет,ама затоа дека Бугариjа не била задоволна од поделбата-па како да биде, кога имало спорна и БЕСПОРНИ делови, кои србите припоили кон своите?

Делиjа, нели jа знаеш мапата?

E FALA mu na GOSPODA sto se pojavi uste eden realen covek koi gi gleda realno rabotite... Inace lesno e site ovde da izigravame golemi patrioti i da kudime i psueme... Bitno e da ja sogledame vistinata zosto koga toa ke go znaeme KE BIDEME POBOGATI...   
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2009 во 17:47

Кога ги анализираш работите биди малку поширок. Пробај да ги најдеш причините зошто територијата на Македонија била место каде си конк*рирале пропагандите на трите ново креирани држави.

Зошто и ден денеска тие на кои големите сили им помогнале да дојдат до својата државност и понатаму продолжуваат со истите пропаганди. Национал шовинистички и пред се хегемонистички цели опстануваат и по 100години, без разлика што има суштински разлики меѓу Македонците, Србите, Бугарите и Грците.

Нели ти е доволно што нашите добри соседи иако лути противници сега прават непринципиелни коалиции против Македонија?!

Дали ти е толку тешко да видиш она што на секому му е јасно?

Дали несметаш дека ваквите делби се производ на тие пропаганди и кампањи против Македонија. Боже чувај не од зло!

Изменето од macedon_alex - 29.Јули.2009 во 18:13
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2009 во 18:06
Платеник , не ја носи темата во друг правец, а и пак почнуваш со квалификации.  Сега имаш една опомена!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2009 во 18:20
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Платеник , не ја носи темата во друг правец, а и пак почнуваш со квалификации.  Сега имаш една опомена!

Алекс,

Јас не ги носам темите во друг правец. Но ако сум принуден да се бранам биди сигурен дека тоа право ќе си го задржам без разлика што ти доследно си одлучил да спроведуваш рестриктивна политика.

Како тоа само ти од сите модератори си толку ревносен? Да не доаѓа силата од позицијата?!
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2009 во 18:25
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Алекс,

Јас не ги носам темите во друг правец. Но ако сум принуден да се бранам биди сигурен дека тоа право ќе си го задржам без разлика што ти доследно си одлучил да спроведуваш рестриктивна политика.

Како тоа само ти од сите модератори си толку ревносен? Да не доаѓа силата од позицијата?!

Скоро на секоја тема ги споменуваш Бугарите, Туркомонголите и слично. Си има тема за тоа, таму дебатирај си слободно, ако си приметил таму и јас не учествувам, освен при спроведување на правилата, па ете, бидејќи сум толку лош, слободно можете да дебатирате без мене.
Лавче ништо не ти рече лично тебе, ако го стореше тоа јас сум тука, веднаш ќе реагирав ако те наречеше Бугарин или не знам како.

А за мојата политика и ревност, само сакам да спречам поголем конфликт, да нема навреди, препукувања и квалификации, а ако сметаш дека грешам и дека сум проблематичен, дека си правам што ќе ми текне и слично, слободно обрати се кај администрацијата.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2009 во 19:34
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Платеник, внимавај малку со термините! П.С. Дечки, постовите со Црквите ќе ги бришам, затоа што по еден мој разговор со еден монах, има различни датуми кога се градени истите, па кога се обновувани, па една дата е пречкртана, друга поставена, па рушени од Турци, па палени итн. Многу ќе отидеме од темава, убаво е да говориме за тоа, ама на посебна тема и само од историски аспект.

Се е во ред, но сепак црквите од сликате е доказ за пропагандите на Србите, симната е од интернет страница со која може да биде збунета меѓународната јавност, дека Србите граделе цркви во Македонија а не Македонците..

Да, се согласувам, но сепак тоа би била одлична нова тема каде што може општо да се говори за староста на Црквите во Македонија, секако ако веќе се отвора јас ќе пробам да поканам и некој кој е запознаен со оваа тема да учествува, некој кој има пристап до црковните и манастирските архиви, а верувај дека монасите од манастирите се навистина детално и точно запознаени со ова прашање, па ако има таква дебата, ќе пробам да поканам некој.

Инаку за црковните прашања од историски аспект има отворено тема "Историски аспект на црковните прашања", таму се дискутира за црковните прашања на народите од историски аспект.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2009 во 23:29

Дали сега сваќате кој е душманин на Македонија и Македонците - сите оние кои не ги приэнаваат Македонците и Македонија како татковина на Македонците - сте нашле и вие со Бугарин и Србин да раэговарате эа пропагандата нивна во Македонија,што се однесува до нив освен срби и бугари тука имало само Власи,Цигани,Турци и Албанци но никогаш Македонци,Е ТОА Е ПРОПАГАНДАТА НИВНА _ ПРАШАЈТЕ ГИ И ДЕНЕС ИСТОТО КЕ ГО ТВРДАТ.

И каде може после Србин да ти е пријател или Бугарин,тоа е најголемиот непријател на Македонија и Македонците.

На Српчето му пишав дека дедо ми со мајка му,братот и сестрата лежеле 2 год.во Ниш во логор приморани на тешка фиэичка работа и малтретирање эатоа эошто татко им кренал глава како Македонец против Српскиот окупатор - на ТуркоМонголчето исто му пишав эа истиот човек кој на сред Ќустендил со неговата чета ги раэоружале полицајците бугарски и голи эа Софија со по 100 стапа црвен г'э ги пратиле - Значи Македонци имало и во тоа време само треба некој да приэнае дека биле окупатори и уэурпатори
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 03:40
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Дали сега сваќате кој е душманин на Македонија и Македонците - сите оние кои не ги приэнаваат Македонците и Македонија како татковина на Македонците - сте нашле и вие со Бугарин и Србин да раэговарате эа пропагандата нивна во Македонија,што се однесува до нив освен срби и бугари тука имало само Власи,Цигани,Турци и Албанци но никогаш Македонци,Е ТОА Е ПРОПАГАНДАТА НИВНА _ ПРАШАЈТЕ ГИ И ДЕНЕС ИСТОТО КЕ ГО ТВРДАТ.

И каде може после Србин да ти е пријател или Бугарин,тоа е најголемиот непријател на Македонија и Македонците.

На Српчето му пишав дека дедо ми со мајка му,братот и сестрата лежеле 2 год.во Ниш во логор приморани на тешка фиэичка работа и малтретирање эатоа эошто татко им кренал глава како Македонец против Српскиот окупатор - на ТуркоМонголчето исто му пишав эа истиот човек кој на сред Ќустендил со неговата чета ги раэоружале полицајците бугарски и голи эа Софија со по 100 стапа црвен г'э ги пратиле - Значи Македонци имало и во тоа време само треба некој да приэнае дека биле окупатори и уэурпатори

Буги, ма јасно е како светол сончев ден. За жал пропагандите на соседните земји се присутни и актуелни и денеска 130+ години подоцна.

Најголемата трагедија во целата оваа приказна е во тоа што баш Србоманите, Гркоманите и Бугароманите ја држат вратата отворена, кое шовинистичките пропагатори на нашите добри соседи тоа го разбираат како отворена покана да си ги спроведуваат старите програмски цели.

Некому можеш со сила да му земеш, но неможеш со сила да му дадеш

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 11:43
Ne postojat srbomani ili drugi takvi kvalifikacii...   Toa e samo znak na nemok i znak na nesvakanje deka ima i Makedonci koi ne mislat kako vas... Deka ima Makedonci koi poveke sakaat da ja kazat vistinata, pa makar i na nivna steta...

Изменето од DelijaSkopje - 30.Јули.2009 во 11:43
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 14:14
Зборуваш за Србомани/Бугарофили или таканаречени пропагандисти кои ги има и од Српската и од Бугарската страна.Всушност тие две земји по неколку војни решиле дека копјата ке се кршат преку Македонското прашање и затоа потполно ги маргинализираат Македонците во време по Балканската војна,едните ги нарекуваат Срби(ако се против бугарите) а другите ги нарекуваат Бугари(ако се против србите) - едноставно борбата била против создавање на Македонска држава и допуштање на Македонско самоопределувањенамигнување

Тоа е вистината,а од неа бегање немаголема%20насмевка
Кон врв
Pirinec Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2009
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pirinec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 14:17
Здраво на сите во овоj форум :)
Като за почеток сакам да кажам дека несакам со никого да се карам...сакам просто дебата! :)
Сега по темата: Препорачувам на секоj коj сака да знае за Србскио геноцид врз народо по Вардар да прочита книгата на френскио писател и агент Анри Пози "Војната се враќа" има jа на нет.Поздрви бидете живи и здрави!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 16:06
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Зборуваш за Србомани/Бугарофили или таканаречени пропагандисти кои ги има и од Српската и од Бугарската страна.Всушност тие две земји по неколку војни решиле дека копјата ке се кршат преку Македонското прашање и затоа потполно ги маргинализираат Македонците во време по Балканската војна,едните ги нарекуваат Срби(ако се против бугарите) а другите ги нарекуваат Бугари(ако се против србите) - едноставно борбата била против создавање на Македонска држава и допуштање на Македонско самоопределувањенамигнувањеТоа е вистината,а од неа бегање немаголема%20насмевка

Ti begas od vistinata i ja tolkuvas sosema poinaku...   90 % od onie koi bile maltretirani ili deportirani bile bugari od Makedonija koi se borele za Bugarskata kauza... 90% od niv ucele i rabotele za Sofija i ne im smetalo toa sto ucat na bugarski, a im smetalo sto ucat na srpski... Pazi Bogati... Toa ze tebe da ne se Makedonci slucajno...???
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,113 секунди.