IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали верувате во БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали верувате во БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5657585960 73>
Автор
Порака
Karamazov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 144
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Karamazov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 12:32
Originally posted by pcelka pcelka напиша:

Ако Бог навистина постои, јас би сакала да Го запознаам?   Како   и каде да го најдам ... ???

On ti se javuval, ama bilo zafateno...
tre, tri, tra
Кон врв
pcelka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2009
Поени: 3326
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 13:16
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ако Бог навистина постои,  јас би сакала да Го запознаам?   Како   и каде да го најдам ... ??? 

Бог ни се објавил преку Библијата и во самата Библијата има многу потврди за тоа. Бог во неа објавил голем дел од Својот карактер,  атрибути, па и чувства што ги има кон нас Неговите созданија. Доколку сакаш да Го запознаеш, читај ја Библијата.
Ако немаш Библијата, обрати ми се по ЛП големо%20гушкање

Дали само преку библијата се запознава Бог ??? 
Сега почнувам да читам нешто околу ова, но не од Библија...
...Немам Библија.....!!!

секој нов ден, носи нова надеж...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 13:18
Originally posted by Karamazov Karamazov напиша:

Ако Бог навистина постои, јас би сакала да Го запознаам?   Како   и каде да го најдам ... ???

...Од каде пак ти знаеш дека било ,,зафатено,,  ....да не ти се јави на тебе и ти кажа,  а ... ??? 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 13:29

Во сите нас, без разлика на културата на која припаѓаме, постои едно универзално чувство за тоа што е добро, а што лошо. Дури и крадец ќе почувствува дека му е згрешено кога некој ќе украде од него. Чинот на грабнување и силување на дете се осудува како зол и се јавуваат чувства на бес и гнев за тоа дело, без оглед на културата. Од каде се имаме здобиено со тоа чувство дека некои работи се лоши? Како може да го објасниме тој општ закон во свеста кај сите луѓе кој вели дека убиството е лошо дело???

Од каде се јавиле и чувствата на сомилост, љубов, чест, должност, храброст, умирање за добра цел? Ако луѓето се обичен производ на еволуцијата и преживување на најдобрите и најиздржливите, тогаш зошто се жртвуваме едни за други? Зошто си ги даваме животите и сме спремни да ги положиме своите животи за најблиските? Од каде е во нас тоа чувство дека некои работи се правилни, а некои погрешни? 

Дали ова  најдобро може да се објасни со Бог кој се грижи за хармонијата меѓу луѓето и одлуките што луѓето ги носат...???
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 13:37

Originally posted by Karamazov Karamazov напиша:

...Од каде пак ти знаеш дека било ,,зафатено,,  ....да не ти се јави на тебе и ти кажа,  а ... ??? 

Кога ќе почнеш да Го бараш, ќе сфатиш една работа, дека Он тебе те барал одамна, пред ти да Го побараш него.

missing

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 19:05

Дали само преку библијата се запознава Бог ??? 
Сега почнувам да читам нешто околу ова, но не од Библија...
...Немам Библија.....!!!

Преку Библијата и преку заедништвото со Него. Сепак има најразлични искуства кои луѓето ги доживуваат, кои ги поврзуваат со Бог, своеглаво ги толкуваат и изведуваат заклучоци за Бог. Па така некои, толкувајќи го своето искуство, го запознаваат Бог на еден начин, а други на сосема друг начин. Затоа мора многу внимателно со искуствата. Библијата е далеку попогоден и посигурен начин за запознавање на Бог, бидејќи тоа е дирекно Негова објава, Божји сигурен Збор на кој може да му се верува. Уште подирекна објава за Бог имаме во личноста и делото на Исус Христос, затоа што Самиот Тој рече: "Кој Ме видел Мене, го видел и Таткото" (Исус Христос во Ев. Јован 14:9) Затоа, за да го запознаеме Бог, најдобро е да го запознаеме Исус, Неговото учење, делата кои Тој ги направил, осоебно делото кое го изврши на Голготскиот крст искажувајќи ја во полнота Божествената љубов кон нас. Се ова е опишано во Новиот Завет од Библијата,.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 19:44

Како е создадена Библијата и  кој ја напишал ... ???

Прочитав некаде дека Библијата е напишана во период од 1500 години, од 40 различни автори, на различни места и континенти, на три различни јазика, покривајќи различни теми во различни моменти во историјата...
Дали е точен овој податок  ???

Марија ми кажува дека....Кога ќе почнеш да Го бараш, ќе сфатиш една работа, дека Он тебе те барал одамна, пред ти да Го побараш него....

А зошто јас до сега немам никаков знак дека ме барал или побарал ??? 
  ...... Или можеби веќе имам...  !!!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 21:07
Да pcelka, тој податок е точен. За повеќе детали прочитај од следниов линк: http://www.veronauka.com.mk/biblijata/biblijata.html

Мислам дека Марија тоа ти го кажа зборувајќи од своето искуство и од искуството на многу христијани, кои откако Го нашле т.е. откако ја нашле вистината за Него, гледајќи ретроспективно, можат да забележат како Бог многупати во нивниот живот, преку разни луѓе и случки во нивните животи, се обидувал да ги најде и избави од нивниот суетен живот и како најпосле тоа го направил. Незнам дали Марија докрај прецизно се изрази, но јас сметам дека тоа сфаќање (дека Тој нас не барал далеку пред ние да го побараме Него) доаѓа отпосле, дури откако човек ќе го пронајде Него т.е. вистината за Него. На почетокот, ниту јас имав чувство дека Тој ме бара, но сега сум бескрано благодарен за тоа што ме најде тогаш кога мислев дека јас го барам него среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 23:33
АЛООООООО

Има ли администратори

Што беше темата???
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 23:34

Првпат доаѓам овде и сакам да кажам , но и да прашам нешто....голема%20насмевка

Милијарди луѓе кои доаѓаат од различна социолошка, интелектуална, емоционална и образовна позадина и средина, веруваат дека постои Создател, Бог кого треба да Го обожаваат. Но тоа што толку многу луѓе веруваат во нешто не значи дека е вистинито. Но кога толку многу луѓе со векови се лично убедени дека Бог постои, дали може да се каже со стопроцентна сигурност дека сите тие биле/се во заблуда?

„Антрополошките истражувања покажале дека дури и во најизолираните и најпримитивните племиња денес, постои општо прифатено верување во Бог. Исто така и во најраната историја и во разните усно пренесени легенди од разни народи низ светот, се гледа дека првичниот концепт секогаш бил Бог, Кој бил и создателот. Дури и во денешните политеистички општества изгледа дека порано тие обожувале еден Бог....

Кога станува збор за можноста дека Бог постои, Библијата вели дека доста луѓе виделе доволно докази, но сепак одлучиле да не веруваат во Бог.1 Од друга страна пак, за оние кои сакаат да Го запознаат Бог доколку навистина постои, Тој вели: „Ќе ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое срце и ќе оставам да Ме најдете.“2 

Ако Бог навистина постои,  јас би сакала да Го запознаам?   Како   и каде да го најдам ... ??? 

Пчеличке, теоретскиот одговор на твоето болдирано прашање - “Како   и каде да го најдам ... ??? “ - е двонасочен, но многу едноставен. Во нас и вон нас!
Но прашањето можеби би требало да биде поинаку поставено. На пример вака: Кога, каде и зошто сме ја “заборавиле“ - како поединец и како колектив - врската со ВСЁДРЖАТЕЛОТ, без Кого неможеме нити еден момент да постоиме?

Што повеќе еден човек се оддалечува од неговиот животонепријатен индивидуален и колективен егоизам, тоа поблиску се доближува до Христа, а со тоа и до БОГА ВСЁДРЖАТЕЛОТ!

Кога ќе легнеш вечерва да спиеш, вкрстиги рацете над срцето и не присилувај ништо но биди отворена за изненадувања!

Лека ноќ! Се радувам да те читам утре!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 23:39
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

АЛООООООО

Има ли администратори

Што беше темата???

Темата беше и сеуште е “Дали Бог постои или не“. Се си оди како подмачкано....среќа
Кон врв
abnormalen Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 05.Април.2009
Поени: 168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај abnormalen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 23:56
ако постоеше! ќе одеше се подмачкано.
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2009 во 00:09
Јас не гледам проблем во текот на дискусијата, се е во контекст на докажување и искуства околу Негово постоење или Непостоење.
Ако некому не му се допаѓа, имате други теми. Не гледам што е проблем кај тебе абнормален и кај атеист?

Кон врв
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2009 во 17:28
Ako <<VERUVAS>> DEKA POSTOI- TOGAS POSTOI.(ZA TEBE)
AKO << NE VERUVAS>> DEKA POSTOI- TOGAS NE POSTOI(ZA TEBE)

Изменето од BACHIOS - 13.Јуни.2009 во 17:28
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5657585960 73>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,234 секунди.