IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЛУТ НА БОГ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЛУТ НА БОГ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
Автор
Порака
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 17:16
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Ми заличи многу реторички ова твоево прашање Збунет.Но мора да за воља на вистината да искоментирам за бројката.
Не знам од каде ја избаци бројката од половина милион жени запалени на клада!Ако таа бројка е точна тогаш би требали да има демографска катастрофа во европа.
Реалната бројка изнесува не повеќе од 40.000 и тоа од поголем времески интервал.И не биле сите жени што биле ставани на клада.А од каде го знам ова?!Па инквизицијата би била ли инквизиција ако не си водела своја документација?!Бројките може да ги најдеш во научна литература за инквизицијата.
И најинтересниот момент е што најмногу жени на клада настрадале во протестантска германија и шведска.
На History chanel на кабловска имаше документарка за некол луд пастор во северна Шведска кој стаил на клада 10% од населението во еден округ,зашто сите му биле сомничави.Кај и да се појавел тој пастор секаде никнувале вештерки!Таа фарса прекинала кога регионалните власти му ја забраниле "дејноста" на тој пастор откако виделе дека жителите на селата од страв од тоа ловецот на вештерки, престанале да искачаат од дома и да работат на полињата.
Додека жртви на инквизицијата во римокатоличката Европа биле најмногу МАРАНОСИТЕ(покрстени евреи кои тајно ја исповедале јудејската вера).
Инаку ако сакаме импозантни бројки на егзекутирани(на овој или оној начин)тогаш шампион дефинитивно е Сталин со сибирските логори и рудници.Таму гинеле,се замрзнувале,бивале убивано и слично 40.000 ДНЕВНО(!!)во периодот на најголеми чистки три-четири години пред втората светска војна.
Важно вагоните со нови и нови робијаши стигале секојденво ,а СССР била голема земја со многу потенцијални робијаши.

Se podrazbira deka se raboti za podolgo vremensko rastojanie t.e. so zacetokot na sizofrenata institucija narecena " inkvizicija " pod zakrila na crkvata sostavena od homoseksualci - mentalno poremeteni licnosti so mantii zloupotrebuvajki go imeto na gospod na sekoj cekor steknuvajki ja reputacijata na "Gestapo ".  Onie koi vremenski bile mnogu poblisku do izvornata religija i so samoto toa bi trebalo da bidat povozviseni od segasnite bozji prestavnici. Istorijata na religijata e mnogu cesto zacineta so kolateralna steta za da ne predizvika somnez vo samite nejzini motivi prekriena so prozirna retorika i nepovrzani bladanja vo toa vreme koi po nekoj premolcan dogovor ne bi trebalo da gi spomnuvame.
Kolku cesto religioznite prestavnici se obvineti za pedofilija ukazuva na nesposobnost za procenka na teoloskite institucii i nivnata neukost.
Stalin ne e bozji prestavnik, bil ludak na vlast kako i mnogumina sto gi imame sega niz planetava, kako i mrsulavo sefce od planina koe se izivuva vrz vrabotenite vo edna samoposluga i koe ne bi bilo nisto podobro od Stalin dokolku bi ja imalo taa sansa.

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 17:36
Ми се случувале и тешки, и трагични и искушителни моменти во животот, и како кај секое нормално човечко суштество и кај мене се јавиле чувства на гнев, лутина, онеправданост, очај....
Во такви моменти секогаш се присеќавам дека Бог не дозволува да бидеме во искушение повеќе од нашата сила, секому му дава онолку товар колку што можат да поднесат неговите плеќи.
Самите зборови ми помагаат да ја пронајдам силата и храброста во себе, да се почувствувам посилна од искушението, тагата, гневот...
И полесно да го најдам излезот, за да можам да истрпам...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 17:49
Bog e sosem nesto drugo od toa sto ni e prestaveno od onie sto mislat deka znaat i pisuvaat za nego...i tie sto zarabotuvaat od nego.

Изменето од zbunet - 03.Јуни.2009 во 17:51
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 17:53
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Bog e sosem nesto drugo od toa sto ni e prestaveno od onie sto mislat deka znaat i pisuvaat za nego...

Tochno, Bog nema nikogash da bide samo onoa sto pishuvaat smrtnicite za Nego.

Toj sekogash kje bide i neshto drugo.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 18:00
Ako e beskonecnodimenzionalen i prostoren entitet, kolkavi ni se sansite da ne zabelezi koga sme samo eden od beskonecniot niz na negovi kreacii ?

Изменето од zbunet - 03.Јуни.2009 во 18:05
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 18:11

Ako e beskonecnodimenzionalen i prostoren entitet, kolkavi ni se sansite da ne zabelezi koga sme samo eden od beskonecniot niz na negovi kreacii ?

Kako nemozhe da zabelezhi negova kreacija? Pa ako toj ne si gi znae svoite kreacii togash koj kje gi znae?

P.S. Patem onoa sto go velish - "Ako e beskonecnodimenzionalen i prostoren entitet", toa e samo edna pretpostavka (iako nikogash do sega ne sum ja sretnal vaka definirana). Nikoj navistina ne znae kakov e...

Изменето од Messenger - 03.Јуни.2009 во 18:12
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 18:53
Zamisli deka e motordzija so kozna jakna so mnogu nitni i vozi coper i siba niz autoput. Kolku ke zabelezi deka mu ispadnala nekoja nitna dur nagazil jako na gas ?

Zamisli dobivas naednas direktna slika za site nastani vo vslelenata. Ke se zanimavas so sekoj poedinecno ? Dobivas sosem poinakva slika, sigurno nema da go zabelezis poedinecno sekoe dupce vo eden goblen tuku ja gledas celata slika na primer " Tajnata vecera " koja ide od 2000 evra pa nagore.

Изменето од zbunet - 03.Јуни.2009 во 19:13
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 19:27
големо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 19:28
големо%20гушкање   големо%20гушкање   големо%20гушкање
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 19:34

Zamisli deka e motordzija so kozna jakna so mnogu nitni i vozi coper i siba niz autoput. Kolku ke zabelezi deka mu ispadnala nekoja nitna dur nagazil jako na gas ?Zamisli dobivas naednas direktna slika za site nastani vo vslelenata. Ke se zanimavas so sekoj poedinecno ? Dobivas sosem poinakva slika, sigurno nema da go zabelezis poedinecno sekoe dupce vo eden goblen tuku ja gledas celata slika na primer " Tajnata vecera " koja ide od 2000 evra pa nagore.
Ама тоа е моторџијата, тоа е колекционерот на гоблени... не и Бог. Бог не е моторџија ни колекционер. Бог не е човек. Тој неможе да се сфати во човечки рамки.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 19:37
Toj e se...znaci i toa e. среќа

Mene mi e mnogu logicna taa varijanta. Baska objasnuva mnogu raboti.

Изменето од zbunet - 03.Јуни.2009 во 19:42
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 19:43
Мајкл, гледај ја суштината на постот. Зар не сме се запрашале сите, како Бог успева или не успева да ги здогледа сите свои созданија, како е можно да одговори или не одговори на сите потреби, на секој плач, на секое дупче од гобленот кое бара различен конец т.е. решение?

Каква слика добива Бог за збиднувањата во вселената која Самиот ја создал и потребите на созданијата поединечно? Дали воопшто човек тоа може да го разбере? Дали информациите му стигаат истовремено? Истовремено паднал авион, денес 100 000 умреле од АИДС, други од рак, трети се самоубиле или биле цел на бомбашки напад...

Значи, Бог мора да го гледа цел гоблен, глобално, за да може да пронајде соодветна боја конец за секое дупче.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 19:51
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Мајкл, гледај ја суштината на постот. Зар не сме се запрашале сите, како Бог успева или не успева да ги здогледа сите свои созданија, како е можно да одговори или не одговори на сите потреби, на секој плач, на секое дупче од гобленот кое бара различен конец т.е. решение?Каква слика добива Бог за збиднувањата во вселената која Самиот ја создал и потребите на созданијата поединечно? Дали воопшто човек тоа може да го разбере? Дали информациите му стигаат истовремено? Истовремено паднал авион, денес 100 000 умреле од АИДС, други од рак, трети се самоубиле или биле цел на бомбашки напад...Значи, Бог мора да го гледа цел гоблен, глобално, за да може да пронајде соодветна боја конец за секое дупче.
Слободно нека ме корегира zbunet(патем немам ништо против ако тој така ги гледа работите) но јас не го разбрав неговиот пример во таа насока. Напротив, во смисла дека Бог има далеку поважна работа отколку да се занимава со сите нас поединечно. Побитен му е „гобленот„ отколку поединечните конци.

Јас инаку се согласувам токму со тоа што Марија Магдалена велиш. Тоа е можно бидејќи Бог е сеприсутен низ својата нелична природа(Светиот Дух) прострујувајќи ги сите духовни и материјални форми, но тоа незначи дека сите форми се Бог. Кога станува збор за човекот, Бог не се вмешува во неговата слободна волја и последиците кои евентуално од тоа настануваат(паднал авион, самубиство, болести и сл.) туку само опоменува благовремено.

Изменето од Majkl - 03.Јуни.2009 во 19:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 19:51
A kaj se i drugite galaksii polni so zivot ? A kade...hm...mene mi se cini deka gospod e nesto sto bi mozelo da se narece organizam spored nasi svakanja, a site nie sme negovi delovi kako i se sto postoi...hm размислување...sega stvoriv dve verojatnosti  збунетост

Изменето од zbunet - 03.Јуни.2009 во 19:55
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.