|
Дали се срамиме или гордееме со големите споменици |
Внеси реплика | страница 123 12> |
Автор | |
zambija
Сениор Регистриран: 21.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 224 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 10.Мај.2009 во 11:07 |
Koj moze da kaze dali ovie spomenici ke gi ukrasuvaat gradovite, ili so nivnata golemina vo malite gradovi ke zafaakaat nekoja povrsina sto trebalo da bidi parking mesto ili zelena povrsina?
Dali vladata resava nekoi istoriski problemi so postavuvanje na spomenicite? Zosto ne se postavi nekoj evropski spomenik koj ke simbolizira evropa? Pr. zvezdi,simbolite na znameto na Evropa. Изменето од anastea - 10.Мај.2009 во 11:28 |
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
od samiot pocetok i najava za postavanje na vakvi spomenici edno nesto nikako ne mi e jasno .... sto vsusnost saka da postigne so toa ? ........ zasega , predizvikuva ne samo revolt i uste pogolemi problemi vo sporot so grcite tuku i kaj del od naselenieto vo RM koe sekojdnevno stanuva se posiromasno i zivee ne na rabot tuku pod rabot na ekonomska egzistencija ........... |
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
замбија, денес, во 21 век ретко кој крева споменици на одредени личности како маркантни обележја на начинот на кој кај нас се креваат
Во ред, нека има споменици, нека се одбележани битните личности од историјата, но зошто тоа се прави толку насилно, без никаков план, како споменициве да паднале од небо кога се прави споменик, детално се планира целата ситуација, од сите аспекти, споменикот треба да има одредено значење за просторот на кој се наоѓа, треба да биде од одреден материјал (има и друго освен бронза мајко му), треба да биде просторно организиран, да има соодветни пропорции сите споменици кои се со колосални размери се најчесто покажување на моќ или резултат на некое диктаторско однесување, ние навистина не сме такви нема што да се докажуваме некому со историјата и националните херои, и навистина не сме во состојба да покажувам,е моќ што сака да се постигне со спомениците? и мене не ми е јасно, викаат да се кренела културата на повисоко ниво, па може на некој да му ставиш сто скулптури пред лице, па пак да си остане на ниво на мајмун ќе се разубавел градот? па дај ти се молам, зошто луѓево се однесуваат како воопшто да не виделе споменик како изгледа? немало споменици? како бе нема, ги има милиони, а да бе, тие се заборавени, уништени, вандализирани можам уште многу да пишувам ама ме мрзи |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
zambija
Сениор Регистриран: 21.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 224 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aj neka se razmisli malku zosto se gradat spomenici na nepoznati licnosti,smizli,cistaci,bikovi,parodi,figuri.....
Dobro,poarno e da zboruvame sega za spomenicite,odkolku za inspekcite,kaznite ,zatvoranjeto na dukjanite so reformata bruto plata,ispustanjeto na rabotnici od frmite......Oti ako mislime premnogu za toa,ke svati narodot deka trebaat predvremeni izbori,a vaka neka se raspravat za spomenicite dali trebalo ili netrebalo,i taka se postaveni tie,ili ke se postavat,a ni jadat ni pijat. |
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ako narodot svati , ni predvremenite izbori nema da bidat soodvetno resenie ......
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.....deset milioni evra za ,..aco babachko i negoviot konj?!,..normalni li ste be ,..makedonci ?!?! |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас се гордеам со огромниот бик на улица Македонија
Се осекам ко у Мехико да сум ко ке поминам таму, патем и тука одма е Мексиканскионт ресторан Амигос што одма ми прај да викнам Андале андале |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
Biolica
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 808 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na narodot mue e sve med i mleko pa samo spomenite falea, so tie pari mozese da se investira vo osnovnite skoli , vo vashata idnina , vo mladinski aktivnosti da gi trgnime mladite od malskite ulici, ama spomenicite se mnogu bitni
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ќути и,.,..трај!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
pcelka
Сениор Регистриран: 10.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 3326 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не се срамам ... напротив...!!!
|
|
секој нов ден, носи нова надеж...
|
|
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Со споменици не се решаваат историски проблеми, туку се оддава почит на заслужена историска личност. А во нашата историја ги има доста такви, кои од оваа или онаа причина биле запоставени, негирани или отфрлени. Јас ќе се гордеам со споменици за овие луѓе, кои многу направиле за Македонија, а таа досега не нашла за потребно ни по еден споменик да им направи, колку за паметење... Не се гордеам со шмизлите, биковите и другите глупости кои ги изнаредија по улиците, да се сопкаат луѓето од споменици кои единствено ќе ги потсеќаат на нивните залудно потрошени пари. Треба прво својата историја да си ја почитуваш и цениш, за да можеш да цениш и почитуваш друга. Ни Европа нема високо мислење за луѓето кои сами не се почитуваат и ценат и повеќе го сакаат туѓото, отколку своето. За да ги ставиш звездичките на Европа (која, нели, многу не сака) на споменик, треба прво да имаш добар темел... |
|
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ama kako? pa nie istorijata ja menuvame.....kako ke ni tekne ... sega sme vo faza da so promena na vlast ni se menuva i istorijata...ne znam za vas...ama mene nekako najsigurno mi e da recam deka sum od druga planeta!
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
Внеси реплика | страница 123 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |