IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Некои интересни работи за Бугарија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Некои интересни работи за Бугарија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 32>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 18:36
Originally posted by Kasnakoski Kasnakoski напиша:

Земи прочитај најдобро Паисиј, па сам се убеди кое како е.

http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=15&WorkID=92&Level=1

Сум читал. И во школо се учело тоа. Така и се убедив како и што било.
Кон врв
Kasnakoski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Декември.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 18:41
Учело се како што се учело и Мисирков. Знам како е. Некой налага некоя теза и тоа се прифакя како самата вистина.
И яс учев литература и учителката ме убедува што сакал да каже литературниот герой.

А той кажал што сакал да каже. Многу ми беше интересно литературниот герой кажал една реченица, а литераторите напишале иляди страници за тоа што сакал той да каже.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 18:43

Учело се како што се учело и Мисирков. Знам како е. Некой налага некоя теза и тоа се прифакя како самата вистина.
И яс учев литература и учителката ме убедува што сакал да каже литературниот герой.

А той кажал што сакал да каже. Многу ми беше интересно литературниот герой кажал една реченица, а литераторите напишале иляди страници за тоа што сакал той да каже.

Исто како кај вас што се учел Отец Паисиј!
Никој не налагаше тези, јас барем доста самостојно си ги правев своите критики, ме бидува за тоа, никој не ми наметнувал мислење.

П.С. Не сум учел во социјализамот, туку во демократија!

Изменето од macedon_alex - 03.Март.2009 во 18:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 18:56
Знам яс кога си учел.

Земи та прочитај уште еднаш, особено Мисирков. (Има веќе на нет и нови статии, осбено за Борис Сарафов.)
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 18:59

Знам яс кога си учел.

Земи та прочитај уште еднаш, особено Мисирков. (Има веќе на нет и нови статии, осбено за Борис Сарафов.)

Знам дека "знаеш". Исто како што "знаеш" кој сум, како сум и се по ред.
Отец Паисиј го имам читано и немам намера по стопати истото да го читам.
Мисирков имам намера да го читам, иако и за тоа сум читал.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 19:03
100 - 200 колку е неопходно, докако сфатиш суштината.
Имате превод на Историјата на Паисиј на македонски?

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 19:11

100 - 200 колку е неопходно, докако сфатиш суштината.
Имате превод на Историјата на Паисиј на македонски?

Имаме, во учебниците по македонски јазик и литература.
А суштината ја имам сфатено, не се секирај.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 19:15
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Бреј, а во нашите има само извадоци. Значи Македонците се интересираат повеќе од Паисиј одколку ние. Парадокс.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 19:22

Бреј, а во нашите има само извадоци. Значи Македонците се интересираат повеќе од Паисиј одколку ние. Парадокс.

Па и кај нас не е 100% од делото сместено во учебниците.
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 19:27

Originally posted by чоли чоли напиша:

Во нашите очи вакви како тебе са отродени Бугари кои Србите ви понудиха да се срамите од народносното име "Бугар". Како е ставала подмената ке илустрирам со оригиналот и фалшификатот на една творба на Воjдан Чернодрински:

Оригинал:

Кърста: Не, ние бугарки сме се родили, мори сестро.
Петкана: (нажалена) Бугарки, бугарки, бевме, мори сестро.
(явление 5, действие III)

Подмена:
Кърста: Не, ние рисjанки сме се родили, мори сестро.
Петкана: (нажалено) Рисjанки бевме, мори сестро.
(поjва 5, деjствие III)   

Оригинал:

Баба Кузманица: Ами кой им дал пари, море старо?
Дядо Кузман: Зер не знайш? Консулата сърбски, за да кажувает, оту са Сърби, а не Булгари.
(явление 4, действие II)

Подмена:

Баба Кузманица: Ами коj им дал пари, море старо?
Дядо Кузман: Зар не знайш? Консулата србски, за да кажуваат, оту са Срби.

(поjва 4, деjствие II)

http://www.geocities.com/mac_truth/voidan-chernodrinski.html

Пред да пушташ вакви бисери позанимавај се малку повеќе со Војдан Чернодрински. И погледни ги малку и аргументите на другата страна.

А јас повторно ќе ти речам дека можеш да мислиш за Македонците што сакаш, меѓутоа пред да гледаш во туѓ двор гледај си го својот двор, бидејќи и во него не цветаат рози. И ако ние сме поранешни Бугари, вие сте поранешни Грци.

И уште нешто. Моите никогаш не се велеле Бугари или не биле носители на некои слични придавки изведени од тој збор.
А пак од на мајка ми страната биле Патријаршисти, а знаеме колку "многу" ве сакале Патријаршистите. А пак да не зборувам за оние фамилии чии членови биле дел од самата Црква, како што е случајот со мојата.

Алекс, можеш ли набрзо да ми разкажеш за што става дума во "Македонска крвава сватба"? Имаше филм навремето ... може и да си го гледал, ако не си чел пиесата на Воjдан. Кои биа Крста, Петкана...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 19:30

Алекс, можеш ли набрзо да ми разкажеш за што става дума во "Македонска крвава сватба"? Имаше филм навремето ... може и да си го гледал, ако не си чел пиесата на Воjдан. Кои биа Крста, Петкана...

Хаде бе и ти, ще го изпитваш ли?

100% си някой даскал.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 19:32

Во нашите очи вакви како тебе са отродени Бугари кои Србите ви понудиха да се срамите од народносното име "Бугар". Како е ставала подмената ке илустрирам со оригиналот и фалшификатот на една творба на Воjдан Чернодрински:

Оригинал:

Кърста: Не, ние бугарки сме се родили, мори сестро.
Петкана: (нажалена) Бугарки, бугарки, бевме, мори сестро.
(явление 5, действие III)

Подмена:
Кърста: Не, ние рисjанки сме се родили, мори сестро.
Петкана: (нажалено) Рисjанки бевме, мори сестро.
(поjва 5, деjствие III)   

Оригинал:

Баба Кузманица: Ами кой им дал пари, море старо?
Дядо Кузман: Зер не знайш? Консулата сърбски, за да кажувает, оту са Сърби, а не Булгари.
(явление 4, действие II)

Подмена:

Баба Кузманица: Ами коj им дал пари, море старо?
Дядо Кузман: Зар не знайш? Консулата србски, за да кажуваат, оту са Срби.

(поjва 4, деjствие II)

http://www.geocities.com/mac_truth/voidan-chernodrinski.html

Пред да пушташ вакви бисери позанимавај се малку повеќе со Војдан Чернодрински. И погледни ги малку и аргументите на другата страна.

А јас повторно ќе ти речам дека можеш да мислиш за Македонците што сакаш, меѓутоа пред да гледаш во туѓ двор гледај си го својот двор, бидејќи и во него не цветаат рози. И ако ние сме поранешни Бугари, вие сте поранешни Грци.

И уште нешто. Моите никогаш не се велеле Бугари или не биле носители на некои слични придавки изведени од тој збор.
А пак од на мајка ми страната биле Патријаршисти, а знаеме колку "многу" ве сакале Патријаршистите. А пак да не зборувам за оние фамилии чии членови биле дел од самата Црква, како што е случајот со мојата.

Не била кај вас лектира "Македонска крвава свадба"?!

Еве ти и накратко нешто за тоа

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B1%D0%B0

П.С. Ова е на македонски, ако има проблем прашувај.

П.П.С. Македонскиот филм сум го гледал. Ако има бугарска верзија таа не сум ја гледал. Инаку оваа пиеса била надалеку позната меѓу Македонците. На пример Македонците од Егејска Македонија кои живееле во СССР по бегството од Грција, сами се организирале и ја одигрувале истата таму.

Изменето од macedon_alex - 03.Март.2009 во 19:34
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 19:49

П.С. Ова е на македонски, ако има проблем прашувај.

П.П.С. Македонскиот филм сум го гледал. Ако има бугарска верзија таа не сум ја гледал. Инаку оваа пиеса била надалеку позната меѓу Македонците. На пример Македонците од Егејска Македонија кои живееле во СССР по бегството од Грција, сами се организирале и ја одигрувале истата таму.

Има бугарска опера Цвета од маестро Георги Атанасов и либрето Воjдан Чернодрински. Ама за неа сигурно ништо не знаете...
Инаку скоро бе представена една пиеса "Чернодрински се завръща у дома" од македонецот (живеешт во Лондон) Горан Стефановски во театорот на Българска армия.

Изменето од чоли - 03.Март.2009 во 19:50
Кон врв
Aminta2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Март.2008
Поени: 361
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aminta2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2009 во 01:21

Туркомонголчета уште ли се глупипрате?!

Па работите се јасни. Аргументот на Отец Пајсие е: Волга = Словени = Вулгари = Бугари. Така кажувале Грците, според книгите кои што Пајсие ги прочитал.

И затоа Отец Пајсие вели дека тој е Бугарин и истото на вас ви го порачува: "O jуроде зошто се срамиш да се наречеш Бугарин?"

Тоа значи дека Отец Пајсие не се смета себе си за Турко-монгол, Персиец, Гот, Финец, ниту пак тој е Словен-татарољубец како што подоцна Јури Венелин и руската пропаганда ви наложиле дека имате сродство со турко-монголите на Аспарух.

Петар Берон признаа дека Венелин и Раич (менторот на Пајсие) ги изедначувале Словените и туркомонглите на Аспарух:

“ Раич и Венелин, като изхождали от положението, че днешните българи са славяни, твърдели, че и Аспаруховите българи, наречени "волжски", са били от славянско потекло.    

Немските историци Тунман и Енгел (от XVIIІ в.) смятали, че волжските българи са били татари, а днешните българи - пославянчени татари. ...“

Изменето од Aminta2 - 04.Март.2009 во 01:22
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 32>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.