|
За нацијата |
Внеси реплика | страница <12345> |
Автор | |||
Legenda883
Сениор Регистриран: 28.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 701 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vozmozhno e, dokolku imash shto da kazhesh namesto da ja preflash topkata, vrtish prikaznata na druga strana i selektirano odgovash na prashanjata koi chekaat na tvoj odgovor....na tema shto TI SAMATA si ja zapochna!
A kade go "slushna" moeto "derenje" jas navisitna ne sum svesna...a ne veruvam deka i nekoj drug normalen bi bil??
Ochigledno e deka Grchkite simptomi na paranoja ne te odminale i tebe.
Изменето од anastea - 21.Февруари.2009 во 15:10 |
|||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Komu jas odgovaram i na koi prashanja, taa e moja rabota! A ti ne ja pochituvash ni tugjata privatnost, i sakash da se raspravash kako da si na pazar. Od tolku repliki, ti ne prilozhi nieden realen argument, nitu postavi edno smisleno prashanje. I sakash da "diskutirash"?!
|
|||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ako ti nemas nikakvi nacionalani cuvstva, tvoj problem, ti ne mozes da zboruvas vo moe ime , uste pomalku za moite cuvstva. eden covek vo zivotot moze da se preseli vo nekolku drzavi i soglasno so zakonite , moze da dobie i drzavjastvo od tie drzavi.... i toj ednas ke bide edno, drug pat drugo, tret pat treto po nacionalnost? cccccccc |
|||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
а кај полипатридите што да правиме? што е тогаш тој човек по националност? или тука е битно како се чувствува
|
|||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||
Pacifist
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: Switzerland Статус: Офлајн Поени: 1618 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
devojce , vo golema zabluda si ... gledam deka se razbiras malku po istorija i politika ama bi ti preporacal da citas malku i sociologija ... ima edna kniga od Risto Hristov -"Osnovi na sociologija" ... tamu moze da citas za poimite drzava,nacija , narod, i slicno (IX glava)... vaka samo djabe ne macis ... zemi citaj malku i dojdi diskutiraj so nas ... ako ne ,barem ne ne maci so tie glupavi komparacii megju drzavata i nacijata ... a veruvaj mi deka vaka samo ke se vrtime u krug i nikoj nisto nema da razbere a najmalku ti posto gledam deka si tvrdoglava ...
|
|||
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related |
|||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Асја, сега приметив дека кажуваш дека македонците можеле кога саккаат да се откажат од своето државјанство во Грција
А каде ќе живеат? |
|||
|
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Za stranec da dobie drzhavjanstvo vo nekoja drzhava, ponekogash e potreben cel vek. Sekoja drzhava ima svoi zakoni, no drzhavjanstvo ne se dobiva lesno vo niedna drzhava, ako chovekot ne e roden vo istata ili vo brak so nejzin drzhavjanin. Toa mozhe samo vo Bugarija i voopshto na balkanot, kade shto vladee anarhija, i za pari se e mozhno! Jas ne mozham ni sakam da zboruvam vo tvoe ime, nitu me interesiraat tvoite chuvstva, no ako ne sakash kritika na tvojata chuvstvitelnost, ne izlozhuvaj ja javno (toa e samo dobronameren sovet). Vprochem, chuvstvata se del od chovechkata intima i ne treba da se pokazhuvaat vo javnosta, bidejki ne mozhat da bidat merilo za neshto. Sekoj ima "svoi" chuvstva, koi se del od chovechkata sueta, i nikogash nema da se razbereme, zatoa shto vo toj sluchaj nastapuva suetna borba pomegju chovechkite sueti. Taa e glavna prichina za raspad na sovremenite brakovi, kade sekomu se najbitni sopstvenite chuvstva. Vistinata se opredeluva vrz osnova na postoechki fakti i dadeni zakoni, a ne vo chovechkite chuvstva. Povekjeto kriminalci "se chuvstvuvaat" nevini, no toa ne znachi deka se navistina takvi. Patem, chovechkite chuvstva se menlivi, t.e. nepostojani, zatoa nishto ne mozhe da opstane vrz nivna baza, duri ni brak, ako ne postoi solidna osnova na vistinska ljubov, pochit i razbiranje. No, da se drzhime do temata - "za nacijata", na koja ne i trebaat chuvstva, tuku realna drzhava i nadgradba, koja se postignuva so realen trud, a ne so "chuvstva" i ligavenje! Изменето од Asya - 21.Февруари.2009 во 20:38 |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa, ti kako golem patriot i zhrtva za makedonskata nacija, mozhesh da im go otstapish svojot stan, a bi mozhel i da im go podarish, bidejki vistinskata ljubov e beskrajna i ne znae za granici. Toa vazhi za site voobrazeni golemi "Makedonci" i t.n. "patrioti", koi neosnovano obvinuvaat nedolzhni lugje za predavstvo, mislejki deka na toj nachin ja izrazuvaat svojata ljubov za Makedonija. Realno, ljubovta ne se sostoi od zborovi, tuku ima realni svojstva i dejstva. Kolku shto jas se sekjavam, za vreme na voeniot konflikt, nie imavme begalci vo svojata drzhava, koi bea izgoneti od svoite ognishta, no "golemite makedonski patrioti", koi znaat samo da se udiraat v gradi, ne im izlegoa vo presret, iako nekoi imaat povekje stanovi i vikendici, duri i prazni (gi chuvaat za svoite deca, koga kje porasnat), tuku begalcite vo svojata zemja, edvaj bea zgrizheni po uchilishta i hoteli, vo nikakvi uslovi, a nekoi seushte ne mozhat da se vratat vo svoite domovi. Ako nekoj navistina saka da go demonstrira svojot patriotizam, neka pomogne na nekoe od ovie semejstva, na bilo koj nachin (stanbeno, finansiski, moralno, itn.). A tie lichnosti, koishto se silat na edna zhena (poslab pol), samo zatoa shto razmisluva poinaku od niv, ne se i ne mozhat da bidat nikakvi patrioti, bidejki se bezobrazni nasilnici! Butel II e ovde najemocionalna, i namesto naprazno da ja isfrla ovde svojata golema "patriotska" energija, mozhe da bide nekomu od realna korist. Pa, neka se vpregne i neka izora nekoja niva za nekoe makedonsko semejstvo, ili mozhe da gi chisti stanovite na invalidi - Makedonci, kako i da pruzhi druga pomosh na Makedonci vo kriza, koi imaat nekakva potreba. A da drdori za svoite chuvstva, i "baba" mozhe! No, "ako baba lazhe, rog ne lazhe"! Изменето од Asya - 21.Февруари.2009 во 21:11 |
|||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sto znaes ti za Butel2 pa da zboruvas sto da pravi i sto da ne pravi i ne mesaj ovde babi i zabi, prvo kako sto nekolkumina ovde ti kazaa , nauci gi poimite i nivnoto znacenje, pa potoa diskutiraj....
dosta ti bese pravenje haos vo veroipoved, pa sega dojde i na politika? |
|||
Pacifist
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: Switzerland Статус: Офлајн Поени: 1618 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
da da ... toa obazvezno treba da go pravi ... da gi nauci poimite drzava i nacija ... vo toa pole e nulla a bez da go znae znacenjeto na tie poimi ne znam sto diskutira vo edna tema od vakov tip ... a ako saka da ne maltretira toa e druga rabota ...
|
|||
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa, ne znam nishto povekje od toa shto sama demonstrirash na forumov, nitu sakam da znam. Ovde temata e "za nacijata", a ne za tvojata hiperchuvstvitelnost i patriotiozam, koi mozhesh, kako shto rekov, pravilno da gi iskoristish na drugo mesto, a togash, od premorenost ne kje imash mozhnost da se zanesuvash vo svoite emocii i fantazii. Tvoe pravo e da pravish shto sakash, no ako si dozvoloish javno da pokazhuvash lazhen patriotizam, najmalku treba da si spremna na kritika, koja e pravo na sekoj diskutant. Jas, mnogukratno rekov deka tvoite ili nechii chuvstva ne se predmet na diskusija, bidejki sekoj ima svoi chuvstva, i sekoj mozhe poinaku da gi dozhivuva neshtata. Megjutoa, ti ne samo shto ne sakash da razberesh, ami ne podnesuvash kritika, t.e. gi narushuvash pravata na drugite. Ako, pak, smetash deka ne go znam znachenjeto na poimite, obrazlozhi so realni fakti, shto konkretno ne znam? Jas tvrdam deka nacionalnosta e ednakva na drzhavjanstvo, a toa e potvrdeno vo makedonskiot pasosh (validen - zakonski dokument) pod tochka tri. Nasproti toj fakt, ti tvrdish deka tvoite emocii se vo pravo, pritoa neosnovano i bez obrazlozhenie izjavuvash deka jas ne gi razbiram poimite, shto e navistina smeshno. "Veroispoved" e na ban vo mojot kompjuter, a kade kje pishuvam e moe pravo; tvoe pravo e da me ignorirash, ako sakash. Ako, pak, nekoj tvori haos, taa si ti i slichnite na tebe, bidejki vo svoeto samovolie se obiduvate da ja nametnete svojata volja vrz drugite i ne go pochituvate tugoto pravo na govor, koeshto spagja vo osnovnite chovechki prava. Изменето од anastea - 22.Февруари.2009 во 10:41 |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ovoj e forum na politika, a jas govoram za nacijata vo politichka smisla. Inaku, sigurna sum deka kje najdesh nekoj romski forum na internet, kade shto se zboruva za "nacija" vo socioloshka smisla. Sega, vidi koj tvori haos? Ili, sakash bash ovde da gi prizname Romite za nacija na Makedonija, ili povekje ti godi, od socioloshki aspekt da ja proglasime Makedonija za romska nacija? A shto kje pravime so Gjuptite (drevni Egiptjani) vo Makedonija? Pa, i tie se "nacija" vo socioloshka smisla! Изменето од anastea - 22.Февруари.2009 во 10:41 |
|||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
прво, македонците во грција не се бегалци второ, не можеш да работиш ти за некој друг, колку и да е во тешка положба, не можеш да „изораш нива“ за некој друг да го изеде плодот, но заедно ако ја ораме може да добиеме и подобар плод и заедно ќе го делиме потоа не можеш да кажеш дека патриот ќе бидеш ако му помогнеш на иселеникот, и иселеникот изгубил дел од својот патриотизам, но секако дека не можеш да го наречеш предавник, а македонецот во македонија е премногу зафатен да се залага за оној во странство, како прво сеуште тој не си го исчистил својот двор а тоа што го збориш за емоционалноста на бутел, не си во право, да бидеш патриот не се подразбира да се бориш за татковината, туку да ја сакаш и почитуваш, да имаш почит кон секое камче во неа, а некогаш (поточно секогаш) не сме моќни да се бориме за нашата држава (а тоа и не треба ние да го правиме треба некој друг) и за крај ова разбери го, јас не би го дал својот стан, но доколку имам два стана вториот би го дал најпрво на македонец на кој му е потребен се согласувам со тебе, но мислам дека малку избега од овој свет, за некои работи и те како си во право ама мислам дека тоа што го збориш не е возможно, барем кај нас |
|||
|
|||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од anastea - 22.Февруари.2009 во 10:44 |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |