IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3031323334 44>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 20:21
E pa, Isus ne bil teolog, a na teolozite glavnoto im e da si ja branat svojata gradba. A vo nea nema provizija za prifatilishat na trudni maloletnichki bez mazhi. Kako sakash da ima neshto takvo koga propagatorite na na taa teologija velat deka seksot e grev ako se izveduva von brachnite vodi!

Sega imame teoloshki lavirint od koj sekoj kreva race: od edna strana ne smee da se ima vonbrachen seks, od druga strana sakame da go zachuvame novostvorenot zhivot, od treta strana ako imame crkovni prifatilishta za tie majki togash indirektno podrzhuvame takov seks, ako gi ostavime sami togash go rizikuvame zhivotot na bebinjata...

I kako sto se sluchi prethodno na ovaa tema, koga ke gi soochish najzhestokite pobornici na teologijata so ovie problemi i ke pobarash konkretni reshenija od niv, tie ke zastanat, ke zamolchat i ke pochnat da se molat...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 22:23
Originally posted by rabani rabani напиша:

jas mislam deka majkata ima pravo na ljubov vrz deteto koe shto go nosi
a nitu vwerskite zaednici , nitu drzavata ne napravija dosega nishto da im pomognat na mladite majki koi imaat nesakana bremenost
taka da prashajneto e :SHTO BI NAPRAVILE VERSKITE ZAEDNICI(OSVEM SHTO IM SUDAT NA ZENITE), NA ONIE MAJKI KOI SAKAAT DA GI ZADRZAT SVOITE DECA , A NEMAAT RAZBIRAJNE OD RODITELITE ILI OD OKOLINATA ILI PAK NEMAAT FINANSII
JAS ZNAM SHTO BI NAPRAVIL ISUS:BI IMK POMOGNAL DA GO OSTVARAT PRAVOTO NA LJUBOV NA MAJKATA KON DETETO, ZA DA MOZI DA SE REALIZIRA RAGAJNE NA NOV CHOVEK. T.E. NOVA DUSHA, ZA RAZLIKA OD NASHIVE EDUCIRANI TEOLOZI KOI SAMO SUDAT I SUDAT I TROSHAT PARI I TROSHAT NARODNI PARI
ZAREM NEMOZI MPC DA NAPRAVI CENTAR ZA ZENI I TINEJGERKI KOI IMAAT NESAKANA BREMENOST PA VO TOJ CENTAR DA ZIVEAT DODEKA NE SE PORODAT ?
JAS ZNAM DEKA ISUS NE BI GI OSTAVIL SAMITE NA SEBE NEKOI 14-15 GODISHNI TINEJGERKI SAMI DA SE NOSAT SO SVOJATA NESAKANA BREMENOST
AMIN

Tinejdzerkite od 14-15 godini treba da se vozdrzuvaat od seks . Prvo tie ni fizicki ne se zreli, a kamo li psihicki na tie godini , ne pak da stanuvaat majki...

Inaku se soglasuvam deka nesto treba da se prezeme od strana na DRZAVATA vo vrska so slucaite na tinejdzerki koi imaat nesakana bremenost da im se pommogne da rodat otkolku da abortiraat.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 22:56
Mene me interesira sto konkretno mozhe crkvata da napravi vo vrska so ova, na strana od teoloshkite propovedanja, osudivanja, moraliziranja, sovetuvanja i t.n.

Znachi kako e spremna crkvata PRAKTICHNO da go primeni onoa sto postojano teoretski go propoveda ?

Sto bi rekle kaj mene, dali e spremna samata da go odi patot za koj tolku mnogu zboruva ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 09:27
Мес, не те разбрав, во врска со што да презема Црквата?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 14:14
Koga crkvata, kako organizacija, ke prevzeme neshto praktichno okolu ova sto go zboruvame? Koga od zboruvanje ke mine na prakticno deluvanje, na primer, za ublazhuvanje na problemot so nesakanata bremenost i abortusot kaj zhenite? Jas vekje dadov nekoi predlozi pochnuvajki od educiranje so pechaten materijal, pa do organiziranje dobrotvorni fondovi i domovi za zgrizhuvanje na bremeni devojki i ostaveni deca.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 15:24
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Koga crkvata, kako organizacija, ke prevzeme neshto praktichno okolu ova sto go zboruvame? Koga od zboruvanje ke mine na prakticno deluvanje, na primer, za ublazhuvanje na problemot so nesakanata bremenost i abortusot kaj zhenite? Jas vekje dadov nekoi predlozi pochnuvajki od educiranje so pechaten materijal, pa do organiziranje dobrotvorni fondovi i domovi za zgrizhuvanje na bremeni devojki i ostaveni deca.

Отците многу често имаат трибини во поглед на ова прашање. Значи, на кyрсевите по веронаука, секоја годиниа се зборува за чедоморството. Тие трибини не завршуваат тука. Имаат трибини и во јавноста, кога има јавни дебати и се повикани луѓе од различни профили.

Но, најбитни се личносните и конкретни примери.

Една пријателка остана бремена од еден човек, што после не сакаше да ја земе и ја остави на цедило. Претходно таа имаше девојче од бившиот маж, па поради тоа ја избркаа од дома.
На почетокот беше на мисли да го убие детето, но Слава му на Бога, се најде во Бигорскиот манастир. Претходно таа немаше добро мислење за монасите, но отиде во Бигорски како крајна варијанта пред да го изврши убиството.
Браќата од манастирот ја примија и ја пратија во Рајчица (женскиот манастир кој е под духовно раководство на Бигорски). Целата бременост таа ја помина во манастирот. Еден месец пред да се породи, мораше да оди на лекарси прегледи, па не можеше да седи во манастирот. Браќата и сестрите и изнајмија стан и и помагаа на секој можен начин.
И така, не го уби детето, а си роди здраво машко детенце. љубов
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 15:26
KOGA CRKVATA OD ZBORUVANJE I NEKAKVI POEDINECHNI PRIMERI KE MINE NA KONKRETNO ORGANIZIRANO POMAGJANJE VO RESHAVANJETO NA OVOJ PROBLEM?

Mislam deka sega sum pojasen vo prashanjeto.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 15:36
Па ова е конкретно и организирано. Не е утопија. Ако не ги знаеш мноштвото примери, не значи дека и ги нема.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 16:13
Nabroj barem tri koi ne se zboruvanje, tribini, intervjui, k*rsevi po veronauka ili nekoja sluchajnost kako onaa so devojkata, koja samata pobarala pomosh od manastirot, sto ja spomna vo prethodnata replika.

Kazhi mi barem tri KONKRETNI PROEKTI organizirani od MPC za ublazhuvanje ili reshavanje na problemot so nesakanata bremenost i abotiranjeto.

Ubeden sum deka osven nekoi sporadichni govori, tribini i k*rsevi po veronauka nema da najdesh nitu EDEN PROEKT ORGANIZIRAN od MPC so koj taa dirktno gi vnela svoite race i materijalni sredstva vo ovoj problem.

Ajde, od mnoshtvoto primeri nabroj mi samo tri koi se ORGANIZIRANO spravuvanje na crkvata so nesakanata bremenost i abortiranjeto.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 16:14
Ај сега вака. Јас кога велам дека вие Црквата си ја сфаќате како институција, а верниците за декларирани апстракти, вие се буните. Ама очигледно е така.

Црквата е жив и органски поврзан организам преку Светиот Дух во Христа. Црквата се` што прави - го прави како цело тело. Секоја проповед на свештеникот, секој збор од поединец не е единечно и самостојно дело - туку организирано, затоа што се` во Црквата се случува со благослов на Епископот. Во таа смисла, и една обична акција и добро дело на селско попче е дел од таа соборна активност на Црквата.

Примерот што ти го напишав е пример кој во моментот ми текна. Такви примери има многу. Зарем сакаш да ти правам листа и списоци на добрите дела на отците и верниците? Само уште овој пример ќе ти го кажам: во Струмица има еден човек, кој со благослов на дедо Наум организирано работи на овој конкретен случај. Но, организираното не му преминува во институционално - туку секој еден пример го третира личносно и целосно се предава на случајот за да го разреши. Тоа не мора да излезе во јавноста. Не мора да се популаризира и да се добива публицитет (како што прават некои со хуманитарните акции).

Во тој поглед рече и Опитен - спасот не треба да се бара после падот, туку пред се` треба да се проповеда воздржание и пост, а не користење презервативи.

Значи, гледајте помалце холивудски филмови со римокатолички попчиња, и почнете да одите по храмовите на Литургии, почнете да живеете живот внатре во Црквата. Ќе ја почуствувате благодатта, и ќе видите дека верниците не се апстрактни, туку живи и конкретни личности кои се сериозни околу своите ставови.

Изменето од makarios - 04.Декември.2008 во 16:17
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 16:20
Би додал и што се трудат да живеаат по тие ставови.
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 16:38
Odgovorot e ednostaven: NEMA.

Ne mi zboruvaj teoloshka demagogija deka crkvata e zhiv organizam povrzana so narodot preku Svetiot Duh vo Hrista i deka onaa obichna mala akcija sto ednash ja napravil nekoe selsko popche ili nekoj strumichanec na svoja raka e primer za INSTITUCIJALNO ORGANIZIRAN CRKOVEN PROEKT.

I ova neka bide povik do crkvata da se razbudi od vekovnata zachaurenost i neka gi zasuka rakavite vo neshto sto narodot od sekogash go ochekuval od nea. Pomina turskoto ropstvo i nema da bide sankcionirana ako organizira dobrotvori akcii, ako oficijalno dedicira manastirski prostori kako prifatilishta na mladi zabrementi majki i chuvanje na nesakani bebinja, ako oddeli fondovi za materijalna pomosh na semejstva koi imaat povekje deca i se naogjaat vo kritichna ekonomska sostojba i t.n.

Koga crkvata, kako INSTITUCIJA, ke povede so KONKRETNI ORGANIZIRANI SOPSTVENI AKCII, ke mu pokazhi na narodot deka praktichno stoi zad svoite teologii. Togash ke mozhe da ochekuva i narodot bezrezervno da ja prati vo niv, a ne obratno.

Изменето од Messenger - 04.Декември.2008 во 16:39
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 16:53
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Odgovorot e ednostaven: NEMA.

Ne mi zboruvaj teoloshka demagogija deka crkvata e zhiv organizam povrzana so narodot preku Svetiot Duh vo Hrista i deka onaa obichna mala akcija sto ednash ja napravil nekoe selsko popche ili nekoj strumichanec na svoja raka e primer za INSTITUCIJALNO ORGANIZIRAN CRKOVEN PROEKT.

I ova neka bide povik do crkvata da se razbudi od vekovnata zachaurenost i neka gi zasuka rakavite vo neshto sto narodot od sekogash go ochekuval od nea. Pomina turskoto ropstvo i nema da bide sankcionirana ako organizira dobrotvori akcii, ako oficijalno dedicira manastirski prostori kako prifatilishta na mladi zabrementi majki i chuvanje na nesakani bebinja, ako oddeli fondovi za materijalna pomosh na semejstva koi imaat povekje deca i se naogjaat vo kritichna ekonomska sostojba i t.n.

Koga crkvata, kako INSTITUCIJA, ke povede so KONKRETNI ORGANIZIRANI SOPSTVENI AKCII, ke mu pokazhi na narodot deka praktichno stoi zad svoite teologii. Togash ke mozhe da ochekuva i narodot bezrezervno da ja prati vo niv, a ne obratno.

Значи така. Си признаваш дека не можеш да сфатиш дека постојат верници кои живеат за Христос и дека Црквата не е институција.
Морам да те разочарам - привикни се да сфатиш, инаку ќе си останеш збунет. А најдобро може да сфатиш е ако почнеш да го живееш активно животот внатре во Црквата.

Кога ќе почнеш така да живееш, ќе сфатиш дека Црквата воопшто не е затворена, и токму напротив - многу е отворена и расположена да му пријде во пресрет секому. И се` се работи со љубов.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 17:06
Sto zboruvash makarios ???

Jas ne sum mozhel da sfatam deka postojat vernici koi zhiveat vo Hristos i deka Crkvata ne e institucija???

Izgleda deka ti i ostanatite koi se krijat zad narodot ne mozahat ili ne sakaat da sfatat deka Crkvata e institucija koja e vodena od sveshtenstvoto i vo koja chlenuva narodot.

So takvata demagogija crkvata odsekogash si gi miela racete od odgovornosta na sveshtenstvoto i sekogash udobno si sedela zatvorena vo svoite zdanija. Zatoa najmnogu sto pravi e da ja verbalizira svojata teologija i od nemaj kade da napravi po nekoe praktichno delo.

Dokolku i ponatamu ne se slozhuvash so ova, kazhi mi koj reshava za crkovnite proekti, narodot ili sveshtenstvoto? I ushte neshto, sto i nedostasuva na crkvata PRAKTICHNO DA ORGANICZIRA SVOI DOBROTVORNI AKCII : narodna zhelba ili neznaenje, nesigurnost i nesakanje od redot na sveshtenstvoto? Koj odluchuva sto prevzema crkvata kako institucija, narodot ili sveshtenstvoto?

Vreme e crkvata, kako institucija, da se razbudi od vekovnata uspienost i da pochne da go pravi onoa sto go pravel i Isus - praktichno da go pomaga narodot.

P.S. Sega mi padnaa vo ochi poslednite zborovi: Кога ќе почнеш така да живееш, ќе сфатиш дека Црквата воопшто не е затворена, и токму напротив - многу е отворена и расположена да му пријде во пресрет секому. И се` се работи со љубов.

Da, se raboti so ljubov, osobeno toa go pravi vo posledno vreme so turizmot i audio-likovnata produkcija. Od rentanje manastirski prostori na turisti i pechatenje CD plochi, ikoni i prizvodstvo na suveniri nema vreme za drugi proekti. Dali za ova sto go pravi go prasha nezinoto zhivo telo narodot ili reshenijata gi donesoa sveshtenstvoto?

Ne bila institucija? Kakva demagogija!

Изменето од Messenger - 04.Декември.2008 во 17:13
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3031323334 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.