IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 44>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 00:26
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Половиот однос, надвор од намерата за создавање на децата, нашата идна генерација, како продукт на љубов, е грев и според тао ако се воздржуваме од него ке ги немас и последиците од него. Логички.

???

So ova ni ja pretstavuvash teoloshkata logika ili go kazhuvash tvoeto mislenje bazirano na lichno iskustvo?

Вистината брате

п.с. сега морам да одам, поздрав

Seksot e blagoslov od Boga, dokolku se vrsi vo brakot .

Nikako ne se soglasuvam deka seks treba da se ima samo zaradi potomstvo

Dali e ova teolosko ucenje ili licno mislenje?
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 08:31
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Половиот однос, надвор од намерата за создавање на децата, нашата идна генерација, како продукт на љубов, е грев и според тао ако се воздржуваме од него ке ги немас и последиците од него. Логички.

???

So ova ni ja pretstavuvash teoloshkata logika ili go kazhuvash tvoeto mislenje bazirano na lichno iskustvo?

Вистината брате

п.с. сега морам да одам, поздрав

Seksot e blagoslov od Boga, dokolku se vrsi vo brakot .

Nikako ne se soglasuvam deka seks treba da se ima samo zaradi potomstvo

Dali e ova teolosko ucenje ili licno mislenje?

збунетост
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 02:37
Originally posted by Kristin969 Kristin969 напиша:

Nesakana bremenost se predizvikuva samo od sebicni pobudi na neodgovornite mazi koi smetaat deka nemaat nikakva odgovornost vo zastita na zenite i deka zenite treba da si ja cukaat glavata dali ke ostanat trudni ...

Не Кристинче, не си во право. Не треба жените да си ја чукаат главата само кога ќе останат трудни. Тоа треба да го прават пред да забременат. Со самото ова што го велиш ти, всушност самата се ставаш во подредена ситуација во однос на мажите, бидејќи му оставаш можност на мажот само тој да мисли дали ти ќе затрудниш или не! Ме разбираш што сакам да кажам? Значи, освен мажот, секако треба и ти (како и секоја еманципирана жена) да води сметка да не дојде до несакана бременост.

А, што се однесува до забелешката на Опитен, дека оправдан секс е само оној кој служи за размножување и дека секој друг е грев, навистина ме насмеа. Но и ме зачуди! Дали навистина е така пишано во библијата? Каде? Дали тој (и сите други кои се декларираат како непоколебливи верници) се придржуваат на таа заповед, забрана или што е веќе? Дали тие во својот досегашен живот имале само 2-3 пати секс со сопствените сопруги? И, навистина ме заинтригира, (а не смеат да лажат вернициве) што прават тие кога навечер ќе си легнат до невестите? Но не само навечер. Ами преку ден?намигнувањеплазењесмеење
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 02:44
Kolku sto mi e poznato Опитен e monah, taka sto negovata izjava doagja od sosem odreden aspekt.

Zatoa jas strpivo chekam da se vrti na forumov i da objasni sto misleshe so negovata kusa izjava vo vrska so seksot.   
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 02:52
изненадувањеМонах?не%20знам
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 09:10

Kolku sto mi e poznato Опитен e monah, taka sto negovata izjava doagja od sosem odreden aspekt.

Zatoa jas strpivo chekam da se vrti na forumov i da objasni sto misleshe so negovata kusa izjava vo vrska so seksot.   

Меси, што си има врска дали си монах или не во поглед на тоа прашање? Црквата вели дека најдобро (најсовршено, најбезгрешно) е да се има однос само заради продолжување на потомството, и само во тој случај е благословено.

Но, не секој може да се воздржува, па Црквата снисходи и вели дека кој колку може, но да се трудат на воздржание. Еден од начините да се зауздат страстите се и постите. Во тој период треба целосно да се лишиме од телесни наслади - вклучувајќи ги и сексуалните односи.

Златник, сега баш ми текна на житието на Св. Кирил Солунски (Философ). Таму е спомнато, откако Лав и Марија изродија седум деца, се договорија повеќе да не се состануваат.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 13:06
Originally posted by makarios makarios напиша:

... Црквата вели дека најдобро (најсовршено, најбезгрешно) е да се има однос само заради продолжување на потомството, и само во тој случај е благословено...

Чекај, велиш црквата! Многу работи има што црквата (т.е. свештениците) вели и ги прави, но не се спомнати во библијата. Затоа прашав, дали и каде во библијата е спомнато.

... Но, не секој може да се воздржува, па Црквата снисходи и вели дека кој колку може, но да се трудат на воздржание...

Аха, значи пак сега црквата вели, ама сега малку поинаку од претходно што велела. голема%20насмевка Значи тие од бога дадени заповеди (или забрани), зависно од желбите и потребите на луѓето, можат и да се променат, да се модифицираат, така? Ова „попустливост“ на црквата ми наметна една, по малку малициозна, но истовремено и смешна помисла. Кога веќе еднаш црквата попуштила пред неможноста од воздржување на луѓето, дали некаде има каде црквата вели: добро, доколку некој неможе да се воздржи, може да се имаа односи и почесто, ама не целосно. Само главчето!намигнување
Ако сето ова е вистина и, ако секој свештеник слепо се придржува кон тоа што вели црквата, тогаш јака им душа на попадиките!намигнувањеплазењесмеење

... Златник, сега баш ми текна на житието на Св. Кирил Солунски (Философ). Таму е спомнато, откако Лав и Марија изродија седум деца, се договорија повеќе да не се состануваат.

смеење Кога ќе ги поврзам претходниве две работи, јасно ми е зошто порано луѓето имале по 7-8, па и по 10-12 деца. И тоа само живи. А колку им умрирале ... само тие си знаат. Значи работава била да бидат безгрешни пред бога. Да не онаделе на „празно“!голема%20насмевка
И сега сериозно. Зошто повторно се ориентирате по нечие друго искуство? Само по некои поединечни примери? Зошто само по Лав и Марија? Зошто не по некои Митре и Митра, по Петре и Цвета, по Трајко и Перса, по ...? Можеби Лав не можел повеќе. Можеби Марија имала некои проблеми. Можеби се скарале и не сакале да се „видат“, можеби ...! Којзнае какви им биле приликите во нивниот дом? И сега, по која логика, тоа нивно однесување да биде параметар, мерило, за нечие друго понатамошно однесување?не%20знам
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 13:17
Не сфати многу работи, изгледа и јас не бев доволно јасен. Во друга прилика...
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 15:03

Почетокот на темата беше абортус. Опитен јасно кажа дека абортусот, односно чедоморството е убиство. И тоа да не речам од прв степен затоа што секое убиство на друго човечко суштество до некој степен може да се „оправда“ во смисла што може убиецот да се ваѓа дека тој и тој му сторил зло или бил грешен човек и ја заслужил смртта. Додека пак убиството на живо човечко суштество - дете во утробата на мајката кое сеуште не е родено, не видело бел ден... му била скратена светлината која ја дава Бог е неоправдано, затоа што едноставно извор на изговор на такво дело може да биде само егоцентричноста и суетата кај човекот односно мајката. Секоја причина од типот на немам пари да го одгледам не го сакам детето на силувачот затоа што ќе ме потсеќа на тој немил настан или премлада сум за да имам дете итн... се изговори за да се „смири“ совеста и да се спие „мирно“ навечер. Бракот е заедница на двајца кои се љубат меѓусебно при што од таа љубов се раѓа плод - дете. Ако сексуалните односи пред брак се во ред тогаш и раѓањето деца надвор од брак би било ок и би немал самиот брак смисла. Едноставно секој би живеел со кого сака без да поднесува сметки некому. Но не е така. Се доаѓа повторно до една егоистичка точка на задоволување на своите лични страсти.

Сексуалното искуство кое се доживува е побуда не себичен интерес, затоа што најчесто се гледа како себеси да се задоволи човек, а на другиот не мисли, или ако мисли, тоа пак ќе биде од суетна побуда „леле што ќе мисли оваа за мене, дали сум добар или не...“ Додека пак, доколку се мисли на потомство, на деца, на семејство, тогаш сето тоа добива друга форма.

Без разлика дали Опитен е или не е монах, тие ставови се такви во Црквата (мислам дека некои од вас треба да си расчистат со поимот Црква – со голема Ц, за да сфатат од каде таквите ставови). Интерсно е што наместо да се држите до темата, почнавте да изложувате ставови, кои мене ми звучат како „а бе што знае овој, кога е монах? Од каде знае тој што е тоа сексуален однос?“ Не навлегувам во тоа кој што е, а Опитен никаде не се ни изјасни дека е монах колку што го имам јас читано, така што или тоа сум го промашила, или Месси изнесува лично необјавени податоци, со што ги прекршува правилата на форумот!

А ако некој од вас е маж, еве да претпоставиме дека Опитен е монах, ај да видам кој така машки ќе може да се воздржи? Лесно е човек да си ги задоволи страсните желби и тоа воопшто не би рекла дека е јунаштво (како што не би рекла дека е јунаштво кога некоја женска се пушта на маж и тој паѓа на таа провокација со изговор „да не помисли дека сум педер“). Ајде да видиме што е полесно,а што потешко, што е помажествено, а не само да се суди кој зошто така рекол, и да го напаѓате човекот само затоа што има спротивни ставови.

И да, Златник, јас знам брачни парови кои имале сексуални односи само заради потомство. Ако тебе тоа ти е чудно затоа што не се движиш во таков круг на луѓе, мене и на некои од форумџиите не ни е воопшто чудно. И да, знам многу луѓе кои достигнале дури и до 30-тата година од својот живот, а немале сексуално искуство надвор од брак. И да, таквите се за почит. И да, мој личен избор би бил таков човек, а не некој кој претходно се направил „фраер“ со пола женски од Скопје! И да, за мене тоа е човек од доверба, што се потврдило и докажало во многу ситуации!

Тој што може да се обузда во страсните нагони, може и во многу побитните работи тоа да го стори!

И за крај, ДА, таков човек никогаш нема да посегне по животот на едно мило сеуште неродено детенце, затоа што тоа не би ни било можно... едноставно, деца не се прават од воздух!!!

п.с. ако вие не можете да се воздржувате на тој план, не судете ги другите ако можат!!!

Изменето од Maran Ata - 03.Декември.2008 во 15:04
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 15:44
Da se vratime na temata "Abortus?" i dokollku sakate da razgovarate za seksot, togash da ovorime nova tema.

Inaku, vo vrska so mojot komentar deka mislenjeto na Opiten e verojatno refleksija od negoviot nachin na zhiveenje e zatoa sto nash*te veruvanja, ubeduvanja ili filozofii se aktiven del od zhivotot i nash*te odluki gi donesuvame vo odnos so niv. Istoto bi go rekle i za stavovite na ateistite, budistite, muslimnaite i t.n. Ne znam sto se potresuvate okolu ovaa rabota? Zarem treba da se sramime za nash*te zhivotni principi ili za onoa sto svesno sme odbrale da bideme ? Inaku za toa deka nashiot chlen e monah znam od negovite pishuvanja na temite vo koi se javuva, isto kako sto znam deka anakin e ateist.

Ushte ednash, vratete se na temata za abortusot, a koj saka da zboruva za seks i kontrola na ragjanje neka otvori nova tema.

Изменето од Messenger - 03.Декември.2008 во 15:45
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 16:10

...i dokollku sakate da razgovarate za seksot, togash da ovorime nova tema.

da otvorime, koj ne saka da zbori za sex, i ne samo da zbori tuku i da go praktikuva - as often as we can....a zgora na se, i seta medicinaska nauka go sugerira istoto ! Interesno e da se vidime kako stoime: teisti vs ateisti i na vakva tema ?

logichki beshe prvin tema sex, pa potoa za abortus, ama toa e, ok, nishto ne e strashno.....se pravat greshki vo chekori

Изменето од Marko sk - 03.Декември.2008 во 16:15
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 18:56
Знам дека забегавме од темата. Верувам дека поради следливост на настаните ќе ми биде дозволено само уште два реда, кои секако не би биле актуелни на евентуелно новоотворената тема за секс.
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

... Без разлика дали Опитен е или не е монах, ...  ... почнавте да изложувате ставови, кои мене ми звучат како „а бе што знае овој, кога е монах? Од каде знае тој што е тоа сексуален однос?“ ...

Е, е,е... сега претера. Кај прочита или што те наведе на вакво мислење? Во ниту еден момент Меси (или некој друг) не ни наговести на такво нешто, а не пак да рече. Затоа непотребни се вакви инсинуативни размислувања. Зарем од досегашните наши пишувања неможе да се заклучи нашиот меѓусебен однос? Барем јас немам стекнато впечаток дека некој некого сака да го омаловажи за тоа што е или што не е!

... И да, Златник, јас знам брачни парови кои имале сексуални односи само заради потомство. Ако тебе тоа ти е чудно ...

Не само да ми е чудно, туку и ми е несфатливо, неразбирливо. Навистина неможам да го разберам тој вид луѓе и нивниот начин на живот.
Но, сепак, тоа е мој проблем, а не нивен. Ова ме наведе на една малку, би рекол смешна, ситуација. Што ако тој брачен пар од „прва“ не успее да зачне бебе? Или од неколку други обиди? Кај некои тоа може да потрае и со години, па тек потоа да се „фати“. Дали тогаш сите „пукања во празно“ ќе се сметаат за грев? Во тој случај ќе има за што да се покајуваат! (Признавам, ова последново е со извесна доза сарказам)

... И да, мој личен избор би бил таков човек, а не некој кој претходно се направил „фраер“ со пола женски од Скопје!

Ете! Во неможност на друг одговор одиш од една крајност во друга.  Или само една (или ниедна) или пола, (па и цело) Скопје! Нели е по нормално  човек   да запознае повеќе од еден партнер? Зарем секој ја има таа среќа од прва да го погоди вистинскиот?
Имам уште, но заради просторот и „промашувањето“ на темата, не би сакал да продолжам.
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 19:37
ZA MARAN ATA:
me interesira:
tvrdish deka bog ne saka da hristijanite uzivaat vo vodejneto ljubov duri i koga se vo svet monogamen brak i deka treba da se ima sex samo za pravejne deca?
zarem popovite koi imaat deca imaat sex nekolku pati vo zivotot?
duri i tvrdish deka i poznavash takvi ljuge?
koi se tie ?
si razgovaral li so nivnite zeni?kako im e niv?
mislish deka adam i eva nemale sex vo edemskata gradina ili mislish deka imale sex?
pozdrav
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 19:58
jas mislam deka majkata ima pravo na ljubov vrz deteto koe shto go nosi
a nitu vwerskite zaednici , nitu drzavata ne napravija dosega nishto da im pomognat na mladite majki koi imaat nesakana bremenost
taka da prashajneto e :SHTO BI NAPRAVILE VERSKITE ZAEDNICI(OSVEM SHTO IM SUDAT NA ZENITE), NA ONIE MAJKI KOI SAKAAT DA GI ZADRZAT SVOITE DECA , A NEMAAT RAZBIRAJNE OD RODITELITE ILI OD OKOLINATA ILI PAK NEMAAT FINANSII
JAS ZNAM SHTO BI NAPRAVIL ISUS:BI IMK POMOGNAL DA GO OSTVARAT PRAVOTO NA LJUBOV NA MAJKATA KON DETETO, ZA DA MOZI DA SE REALIZIRA RAGAJNE NA NOV CHOVEK. T.E. NOVA DUSHA, ZA RAZLIKA OD NASHIVE EDUCIRANI TEOLOZI KOI SAMO SUDAT I SUDAT I TROSHAT PARI I TROSHAT NARODNI PARI
ZAREM NEMOZI MPC DA NAPRAVI CENTAR ZA ZENI I TINEJGERKI KOI IMAAT NESAKANA BREMENOST PA VO TOJ CENTAR DA ZIVEAT DODEKA NE SE PORODAT ?
JAS ZNAM DEKA ISUS NE BI GI OSTAVIL SAMITE NA SEBE NEKOI 14-15 GODISHNI TINEJGERKI SAMI DA SE NOSAT SO SVOJATA NESAKANA BREMENOST
AMIN
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.