IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2728293031 44>
Автор
Порака
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 05:52
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Asya, koga vekje tvrdish deka abortusot e ubistvo, koga postirash linkovi so video snimki koi go podrzhuvaat toj stav, dali:

1.sakash da se donese zakon toa da se tretira kako ubistvo?

2. sakash toa da se zabrani so zakon?

3. sakash toa da bide regulirano na nekoj podrug konkreten nachin od toa sto e storeno denes?

Kako na zhena koja ne ljubi filozofiranje na konkretni prashanja, ne odgovaraat repliki A toj shto svesno saka da izvrshi ubistvo, znaejki shto chini, koj mozhe da go sopre? Pa, ako zakonot mozhe da gi sopre site ubijci, sigurno ne bi postoele zatvori. Vidish, toa go znaeme site, no sepak i pokraj toa vospostavuvame zakoni so koi gi odreduvame slobodite na lugjeto i gi sankcionirame neshtata sto opshtestvoto gi smeta za neprifatlivi.

Ako abortusot e neprifatliv za tebe, kakov zakon predlagash da se donese? Kako zakonodavstvoto i opshtestvoto treba da se postavat prema nego i kako treba da go reguliraat i sankcioniraat ?

Da, samo shto nikoj ne me prashuva shto sakam jas, nitu sum ovlastena da izrabotuvam "nacrt" zakoni! Zatoa, tvoite prashanja nemaat smisla! Sekoj treba da ja vrshi svojata zadacha vo ramkite na sopstvenata dolzhnost i svoeto znaenje. Od mene bi bilo glupo da govoram za zakonski regulativi i sankcii vo otsustvo na zakonska vlast. A zhelbite se neshto sosem drugo! Glavno e svesta i moralot na narodot da se podigne, togash i zakonite kje se pochituvaat. No, vo korumpirana drzhava, kakva shto e denes Makedonija, badijala se zakonite, bidejki narodot ne gi pochituva. A kakov narod, takva drzhava! Koga "pravosudstvoto" im dozvoluva na zhestoki teroristi i kriminalci svojata sloboda da ja kupat so pari, ili da bidat amnestirani kako "borci za chovechki prava", shto mozhe da se ochekuva? A ti mene me prashuvash mene, shto sakam jas?! Daj, bidi seriozen...

Изменето од Asya - 26.Ноември.2008 во 05:53
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 05:54
Знам млад брачен пар чие дете поради компликации мораше да се роди во 5-от месец (мислам) од бременоста и тежеше само 750 грама.

Еве нешто во врска со тоа

И уште едно убаво :)

Изменето од Maran Ata - 26.Ноември.2008 во 06:01
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 05:59
Originally posted by Asya Asya напиша:

Da, samo shto nikoj ne me prashuva shto sakam jas....A ti mene me prashuvash mene, shto sakam jas?! Daj, bidi seriozen...

Eve jas te prashuvam tebe, 100% sum seriozen i voopshto ne me interesira kakva e drzhavata, zakonodavstvoto, dali nekoj so pari si ja kupuva slobodata i t.n.

Vprochem, ako ne pochneme so sopstven primer, kako ke barame od drugite da ne pratat so nash*te idei? Znachi od teorija i zborovi pomini na dela:

1. Dali sakash da se donese zakon toa da se tretira kako ubistvo?

2. Dali sakash toa da se zabrani so zakon?

3. Dali sakash toa da bide regulirano na nekoj podrug konkreten nachin od toa sto e storeno denes?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 06:13

Originally posted by Asya Asya напиша:

Da, samo shto nikoj ne me prashuva shto sakam jas....A ti mene me prashuvash mene, shto sakam jas?! Daj, bidi seriozen...

Eve jas te prashuvam tebe, 100% sum seriozen i voopshto ne me interesira kakva e drzhavata, zakonodavstvoto, dali nekoj so pari si ja kupuva slobodata i t.n.

Vprochem, ako ne pochneme so sopstven primer, kako ke barame od drugite da ne pratat so nash*te idei? Znachi od teorija i zborovi pomini na dela:

1. Dali sakash da se donese zakon toa da se tretira kako ubistvo?

2. Dali sakash toa da se zabrani so zakon?

3. Dali sakash toa da bide regulirano na nekoj podrug konkreten nachin od toa sto e storeno denes?

A koj si ti vo odnos na drzhavata? I kako mozhesh da mi postavish takvo prashanje, ako ne te interesira drzhavata i zakondavstvoto? Pa, vo realniot svet,
zakonodavstvoto e zadacha i rabota na zakonodavnite organi na drzhavnoto telo, a ne na dobri lugje, sobrani na internet, na forum za veroispoved!

Da, ti si "100% seriozen", samo malku sakash da se zafrkavash!

Изменето од Asya - 26.Ноември.2008 во 18:39
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 16:13

So neodgovaranjeto na konkretnite prashanjata vsushnost, kako i sekogash, kazhuvash mnogu povekje otkolku sto sakas da sokriesh.

Bidi zhiva i zdrava.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 22:15
Messi, sto se odnesuva do tvoite prasanja jas bi dal vakov odgovor:

1)Jas bi sakal da se donese zakon za namerno predizvikan abortus da se tretira kako ubistvo na nerodeno dete;

2) Sakam toa da se zabrani so zakon;

3)Ne treba da se regulira na podrug nacin od gore navedenoto;

No ovde ke dodadam uste nesto: Koj ke me slusa mene?
Koj smee da donese zakon protiv abortusot koga lugeto ne veruvaat vo Boga i ziveat vo sekularna drzava?

1 Jovanovo 5:19 veli deka celiot svet lezi vo zlo, odnosno satana ima silno vlijanie vrz opstestvoto.

Veke pocnaa da se legaliziraat brakovi pomegu isti pol,
pocnaa da donesuvaat zakoni vo vrska so posvojuvanje na deca.

Prava baraat i pedofilite...Svetot se poveke nalikuva na Sodom i Gomor. Katastrofa!!!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 22:39
KINGDAVID, te pochituvam kako chlen, chovek i vernik, isto kako sto gi pochituvam i site onie koi stojat zdravo, jasno i glasno pred svoite veruvanja i ne se krijat zad avtoriteti i teoloshki dogmatski lavirinti. Realnosta treba da se soochi direktno, da se pogledne vo nejzinite ochi i da se zazeme konkreten stav, a ne da se krie pozadi mantijata na popot.

Zatoa ke go prodolzham nasheto zaednichko diskutiranje so tebe, a koj saka da se postavi na istoto ramnishte, neka ne cheka da bide formalno pokanet. Me interesira i reakcijata na Maran Ata, koja beshe edinstvenata od najglasnite protivnici na abortusot sto se izjasni so konkreten odgovor.

Eve vo sto e problemot...

1. Ako se donese zakon abortusot da se tretira kako ubistvo, nitu eden lekar nema da saka da bide osuden za takov zlochin, iako mozhebi nekade ke mora da go napravi ovoj chin vo ochajnichki obid da go spasi zhivotot na majkata.

2. Ako se donese toj zakon, togash avtomatski abortusot ke bide zabranet bidejki nikoj ne ke saka da go pravi. Posledicata od toa e sto zhenite i NATAMU ke go pravat, kako sto od sekogash go pravele, pa poradi nemozhnosta da dobijat lekarska struchna pomosh, ovaa rabota kje ja prenesat vo podzemjeto so nesogledivi posledici po niv. Toa e dobro poznata vistina i tokmu zatoa abortusot e legaliziran.

3. Prvata tochka ja uslovuva vtorata, a tretata e samo posledica od prvite dve, pa zatoa ne bi polemiziral na nea.

Sakam da potenciram deka ne se raboti tolku za versko ubeduvanje, kolku za slobodata na lichnosta da reshi dali saka da rodi ili ne. Kako sto ne mozhe da ima zakon sto ke ja natera majkata da ne rodi, taka ne postoi zakon sto ke ja natera da rodi.

Zatoa smetam deka, iako teoretski e vozmozhno da se donese zakon za kriminaliziranje na abortusot, toa nema da bide opshtoprifatlivo od pogore iznesenite neshta. Poradi nesogledlivite zdravstveni posledici po zhenite veruvam deka i pogolem del od vernicite od site veri nema da se slozhat so neshto takvo. Kako sto bi se reklo, od dvete zla ke mora da se odbere pomaloto.

Zatoa jas ne bi menuval nishto vo dosegashniot zakon, a bi se zalozhil za podobruvanje na ekonomijata na zhiveenjeto, potkrepa za semejstvata so nedovolni materijalni primanja koi ochekuvaat deca, educiranje na mladite za kontracepcija, liberaliziranje na zakonite za prisvojuvanje bebinja od lugje vo zemjata i nadvor od nea, formiranje na drhzavni i privatni humanitarni fondovi i t.n.

Изменето од Messenger - 26.Ноември.2008 во 22:43
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 22:54

KINGDAVID, te pochituvam kako chlen, chovek i vernik, isto kako sto gi pochituvam i site onie koi stojat zdravo, jasno i glasno pred svoite veruvanja i ne se krijat zad avtoriteti i teoloshki dogmatski lavirinti. Realnosta treba da se soochi direktno, da se pogledne vo nejzinite ochi i da se zazeme konkreten stav, a ne da se krie pozadi mantijata na popot.

Zatoa ke go prodolzham nasheto zaednichko diskutiranje so tebe, a koj saka da se postavi na istoto ramnishte, neka ne cheka da bide formalno pokanet. Me interesira i reakcijata na Maran Ata, koja beshe edinstvenata od najglasnite protivnici na abortusot sto se izjasni so konkreten odgovor.

Eve vo sto e problemot...

1. Ako se donese zakon abortusot da se tretira kako ubistvo, nitu eden lekar nema da saka da bide osuden za takov zlochin, iako mozhebi nekade ke mora da go napravi ovoj chin vo ochajnichki obid da go spasi zhivotot na majkata.

2. Ako se donese toj zakon, togash avtomatski abortusot ke bide zabranet bidejki nikoj ne ke saka da go pravi. Posledicata od toa e sto zhenite i NATAMU ke go pravat, kako sto od sekogash go pravele, pa poradi nemozhnosta da dobijat lekarska struchna pomosh, ovaa rabota kje ja prenesat vo podzemjeto so nesogledivi posledici po niv. Toa e dobro poznata vistina i tokmu zatoa abortusot e legaliziran.

3. Prvata tochka ja uslovuva vtorata, a tretata e samo posledica od prvite dve, pa zatoa ne bi polemiziral na nea.

Sakam da potenciram deka ne se raboti tolku za versko ubeduvanje, kolku za slobodata na lichnosta da reshi dali saka da rodi ili ne. Kako sto ne mozhe da ima zakon sto ke ja natera majkata da ne rodi, taka ne postoi zakon sto ke ja natera da rodi.

Zatoa smetam deka, iako teoretski e vozmozhno da se donese zakon za kriminaliziranje na abortusot, toa nema da bide opshtoprifatlivo od pogore iznesenite neshta. Poradi nesogledlivite zdravstveni posledici po zhenite veruvam deka i pogolem del od vernicite od site veri nema da se slozhat so neshto takvo. Kako sto bi se reklo, od dvete zla ke mora da se odbere pomaloto.

Zatoa jas ne bi menuval nishto vo dosegashniot zakon, a bi se zalozhil za podobruvanje na ekonomijata na zhiveenjeto, potkrepa za semejstvata so nedovolni materijalni primanja koi ochekuvaat deca, educiranje na mladite za kontracepcija, liberaliziranje na zakonite za prisvojuvanje bebinja od lugje vo zemjata i nadvor od nea, formiranje na drhzavni i privatni humanitarni fondovi i t.n.

1) Ovoj zakon protiv abortusot nikogas nema da se donese,taka da toa e nasa pusta zelba. Moze samo da go dozvolat vo site zemji vo svetot( da bideme realni)

Biblijata go predviduva ova vo 2 Timotej 3:1-5;

2)Zakon protiv abortusot nikogas nema da bide donesen, zatoa sto lugeto po priroda se gresni i nemaat cuvsta i milost bo ovie vreminja, tuku sakaat da si ugoduvaat samo na sebe;

Vo Biblijata e proreceno sto ke se slucuva vo svetot.
Svetot ke tone vo se podlaboka kriza vo moralnosta, ke se donesuvaat zakoni za koi ni vo mislite ne ni teknuvalo, kako na pr. za pedofilite, tranvestitite, seks so zivotni itn... So eden zbor Sodom i Gomor.

Togas Bog ke stavi kraj na ovoj nepraveden svet i ke sozdade nov vo koj ke nema solzi, smrt, ni plac ni piskot,nitu bolka zasto poranesnoto ke pomine(Otkrovenie 3:4-5)

A dotogas ke se cudime do kade satanata ke go dovede ovoj svet, do krajna dekadencija i samozivost...
Кон врв
Losho Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Октомври.2008
Поени: 18
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Losho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 17:44
Dobro razgledajte go profilot. Vo nego ke najdete MNOGU informacii za abortusot

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewProfile&friendID=157759499

Изменето од Losho - 29.Ноември.2008 во 18:27
Кон врв
Kristin969 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Октомври.2007
Локација: Scotland
Поени: 340
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 18:28
Na sekoj maz sto dovel do nesakana bremenost kaj nekoja zena, da mu se zabrani edna godina bilo kakov kontakt od toj vid so zakon, zasto edisntveno tie i samo tie se vinovni za abortiranjata! Niedna zena ni dosega ni odsega sama ne si napravila dete!!!! mazite se vistinskite ubijci na nerodenite deca, a ne zenite!!!

Изменето од Kristin969 - 29.Ноември.2008 во 18:31
Ljubov i Svetlina!
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Losho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 18:29
Zivotot e ubav, poglednete.

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewProfile&friendID=128683898
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Losho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 18:31
Originally posted by Kristin969 Kristin969 напиша:

Na sekoj maz sto dovel do nesakana bremenost kaj nekoja zena, da mu se zabrani edna godina bilo kakov kontakt od toj vid so zakon, zasto edisntveno tie i samo tie se vinovni za abortiranjata! Niedna zena ni dosega ni odsega sama ne si napravila dete!!!!

Kristina,
za tango se potrebni dvajca.

No podocna za odlukata moze da e i na eden.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 18:33
Za kakvo tango zboruvas? Jas kolku sto znam na abortus zenata odi sama, yogas mazot nikade go nema, toj neviniot sto za nisto ne e kriv i nisto ne znae.
Ljubov i Svetlina!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2008 во 18:35
Koga mazite ke se cuknat vo praznite glavi deka odgovornosta ne e 100% na zenata togas ke ima mnogu pomalku i abortusi i nesakana bremenost. A dotogas raspalete po zenite kako edinstveno vinovni ! лутина
Ljubov i Svetlina!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2728293031 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,105 секунди.