IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 44>
Автор
Порака
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 11:31
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Ама сепак не ми кажа за прашањето, дали смртта на мајката е планирано убиство и која е разликата меѓу двете убиства?намигнување

во случајот што го наведе е планирано убиство.
за мене е така.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 12:29
Originally posted by fiks fiks напиша:

Ама сепак не ми кажа за прашањето, дали смртта на мајката е планирано убиство и која е разликата меѓу двете убиства?намигнување

во случајот што го наведе е планирано убиство.
за мене е така.

Не е планирано убиство, затоа што, како што кажав, ризикот остава простор и за позитивен исход.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 13:26
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Смеатам дека прашањето за абортусот може да се разгледува од различни аспекти - биолошки, психолошки, верски, ама ние овде каша попара сме направиле.

Зошто не се нафатиме прво да дефинираме што е тоа живот, кога човекот почнува да живее, што се случува кога се прекинува животот?

Grevot mozhe da ima objasnenie, no ne i opravdanie. Zatoa, Gospod ni dal pokajanie.

Patem, treba da se pravi razlika pomegju ljubov i praznoslovie, smirenie i neumerenost.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 15:02

Не е планирано убиство, затоа што, како што кажав, ризикот остава простор и за позитивен исход...

... исто колку и за негативен, така? Е, што во тој случај, да е негативен? Да, имало и такви случаи, како што велиш ти, кога лекарите и предочиле на некоја жена дека постои шанса од смртен ризик, но жената да се извлече. А, што мислиш, дека нема примери кога се потврдила „прогнозата“ на лекарите? Што тогаш?

Уф, МаранАте, ептен си „тешка“ за човек да извлече нешто од тебе.голема%20насмевкаплазење Дај еднаш кажи го тоа „да“намигнување (дека и тоа е планирано убиство деее, да не помислиш некое друго „да“!намигнувањесмеење

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 15:12

Не е планирано убиство, затоа што, како што кажав, ризикот остава простор и за позитивен исход...

... исто колку и за негативен, така? Е, што во тој случај, да е негативен? Да, имало и такви случаи, како што велиш ти, кога лекарите и предочиле на некоја жена дека постои шанса од смртен ризик, но жената да се извлече. А, што мислиш, дека нема примери кога се потврдила „прогнозата“ на лекарите? Што тогаш?

Уф, МаранАте, ептен си „тешка“ за човек да извлече нешто од тебе.голема%20насмевкаплазење Дај еднаш кажи го тоа „да“намигнување (дека и тоа е планирано убиство деее, да не помислиш некое друго „да“!намигнувањесмеење

Zlatnik, многу чудна логика имаш. трепкање
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 15:37
Зошто? Немало такви случаи?
Значи за се може да одговорите, да кажете, ама за тоа што не ви одговара - никако! Дали „вртите“ затоа што согледувате дека не сте во право за некои работи или бидејќи за такво нешто нема некој цитат од библијата (или некои други свети книги)?
И на крај, еве повторно, по којзнае кој пат, ќе попуштам. Еве нека немало досега таков случај (што не е точнонамигнувањеплазење). Што ако денес се случи! Чисто хипотетички!

Р.Ѕ. Ова е последен пост што го испраќам за ова прашање. Секое понатамошно мое „инсистирање“ очигледно е илузорно.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 16:08

Ова е нај големата вистина:
Originally posted by Asya Asya напиша:

... koga chovekot ne mozhe da vidi neshto, zatoa mu se prividuva: crnoto mu zalichuva na belo i obratno, vo zavisnost od negovite misli i zhelbi...

Definitivno tochno!

Za chovekot vistinata zavisi od negovoto znaenje, kondicioniranost, interpretacija i zaednichkiot dogovor so ostanatite lugje od komunata vo koja zhivee. Ne postoi druga vistina za nego. Nekoj ke reche "ama ne e taka bidejki mora da ima neshto sto postoi iako chovekot ne znae za toa". Takvoto tvrdenje iako zvuchi logichno, vo sushtina e bezpredmetno od aspekt na chovekot. Toa e isto kako da se prasha "a sto bilo pred Boga i nastanokot na svetot, bidejki neshto moralo da bide pred seto toa da se zbidne iako nie ne znaeme za toa". Za chovekot postoi samo onoa za shto toj e svesen. Onoa sto e nadvor od negovoto soznaenie, poimanje i iskustvo ednostavno ne postoi za nego. Mozhebi zvuchi paradoksalno, no e tochno.

Изменето од Messenger - 20.Ноември.2008 во 16:09
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 16:17
Prashanje do site vernici:

Da ja zememe vo obzir situacijata vo koja poradi nekoja odredena komplikacija izvesno e deka majkata ili nerodenoto dete mora da pochine i deka ne e mozhno da se spasat dvete. Dokolku se trgnete nastrana i ostanete pasivni ke pochinat i dvete.

Sto bi napravile vie?    
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 16:27

Originally posted by fiks fiks напиша:

значи мило заклучок од твојот последен пост е дека и спермата и јајце клетката се живи,така ли?

ме интересира што велат религиозните догми по тоа,за спермата и јајце клетката?

Заклучокот од мојот последен коментар е дека јајцето и сперматиозоидот се дел од жив човек кој има способност за ко-создавање на нов живот. Јајцето и спермазоидот сами по себе не би биле ништо и би немале функција, доколку Бог не ја даде душата на детето. За тоа ти се доказ бездетните родители, или современо кажано - стерилните. Колку и да се соединуваат јајце клетката и сперматозоидот, нема да дадат живот, ако Бог не го создаде.

Maran Ata, sterilnosta e posledica od bezzhivotnosta ili nepostoenjeto na jajceto i sprematozoidite. Zhivot se sozdava so soedinuvanje na sekoe normalno jajce i spermatozoid. Tuka ne igra uloga rasata, nacionalnosta, dobrinata, loshotijata, verskoto ubeduvanje na chovekot ili momentalnata Bozhja raspolozhenost. Toa bezbroj pati e dokazhano so veshtachko oploduvanje.

Bog ednash si go stokmil svojot um kako toa ke funkcionira, go pretochil vo bioloshki zakon i povekje ne se mesha vo taa rabota.

Изменето од Messenger - 20.Ноември.2008 во 16:27
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 17:52
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Da ja zememe vo obzir situacijata vo koja poradi nekoja odredena komplikacija izvesno e deka majkata ili nerodenoto dete mora da pochine i deka ne e mozhno da se spasat dvete. Dokolku se trgnete nastrana i ostanete pasivni ke pochinat i dvete.

Sto bi napravile vie?    

Кога ти како лекар ќе ми дадеш 100% гаранција дека еден од животите ќе бидат спасени, јас ќе ти дадам одговор животопријатен!
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 18:02
Originally posted by spiros spiros напиша:

Sto bi napravile vie?    

Кога ти како лекар ќе ми дадеш 100% гаранција дека еден од животите ќе бидат спасени, јас ќе ти дадам одговор животопријатен!

Ne odgovoraras na prashanjeto i svojata odgovornot ja prefrlash na drug.

Ti si lekarot i ti treba da donesesh reshenie. Mozhesh so 100% garancija da go spasish ili edniot ili drugiot i so 100% garancija gi gubish i dvete ako ne donesesh reshenie.

Poveli silnoduhoven prijatele.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 18:46

Зошто? Немало такви случаи? Значи за се може да одговорите, да кажете, ама за тоа што не ви одговара - никако! Дали „вртите“ затоа што согледувате дека не сте во право за некои работи или бидејќи за такво нешто нема некој цитат од библијата (или некои други свети книги)?И на крај, еве повторно, по којзнае кој пат, ќе попуштам. Еве нека немало досега таков случај (што не е точнонамигнувањеплазење). Што ако денес се случи! Чисто хипотетички!Р.Ѕ. Ова е последен пост што го испраќам за ова прашање. Секое понатамошно мое „инсистирање“ очигледно е илузорно.

Duri i koga zhivotot na zhenata e zagrozen, nikoj ne mozhe da ja prisili na abortus, a izborot e nejzin. Crkvata, vo nikoj sluchaj ne blagoslovuva abortus, no koga bremenosta pretstavuva opasnost za majkata, grevot e olesnitelen, shto ne go iskluchuva pokajanieto. Odnosno, zhenata mozhe da pomine bez epitemija, t.e. zabrana, koja shto se sostoi od blagochestivi dela i nekoi lishuvanja. No, i toa e opshto recheno, bidejki sekoj sluchaj e poseben, i oddelno treba da se razgleduva. Sekoja hristijanka vo takva sostojba (bremenost opasna po zhivot), treba da se posovetuva so duhovnik (sveshtenik), pred da ja donese svojata odluka. Postojat nekolku vidovi na ubistvo, od razni stepeni, a koga chovekot ubiva vo odbrana/zashtita, kaznata e polesna ili vo nekoi sluchai, mozhe da pomine bez kazna, dodeka odzemanjeto na tugjiot zhivot nezavisno od povodot i okolnostite, ostanuva da bide ubistvo. Za tie shto ne se hristijani, se razbira ne vazhat hristijanskite pravila, no toa ne gi lishuva od grev.

Изменето од Asya - 20.Ноември.2008 во 18:52
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 18:59

Originally posted by spiros spiros напиша:

Sto bi napravile vie?    

Ne odgovoraras na prashanjeto i svojata odgovornot ja prefrlash na drug.

Ti si lekarot i ti treba da donesesh reshenie. Mozhesh so 100% garancija da go spasish ili edniot ili drugiot i so 100% garancija gi gubish i dvete ako ne donesesh reshenie.

Ne postoi takov lekar, koj mozhe da dade 100% garancija za zhivot ili smrt.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 19:05

Ако мене ми е даден дарот за лекување, тогаш ќе спасам!       

Изменето од spiros - 20.Ноември.2008 во 19:05
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.