|
Што не’ учи библијата? |
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Автор | |||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Месинџер - грешка - Матеј бил ученик Христов. Јован истотака (не само - ами цело време бил покрај Исус).
Марко е ученик на Петар, Лука на Павле. Евангелието на Јован нема никакво несогласување со другите Евангелија, но е факт дека е пишувано во сосема различен стил и со различен однос. А за последното... А што ако човек кој ги чита Евангелијата добие "просветление" и навистина разбере дека се Божја Реч, без да се консултира за тоа со некого, без да прашува дали е тоа така и без некој да го поучува или да го воспитува во тој правец? Дали и тоа мислиш дека е под влијание на "теолозите" (доста чуден термин)? |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Златник - треба да решиш со кого и за што точно дискутираш...
Месинџер и Мајкл (проштевајте што си земам за слобода да зборувам во ваше име, но чисто сакам да прецизирам нешто што веќе е кажано) - не се христијани во деноминациска смисла. Така што - ако дебатираш за прашањава со луѓе кои се христијани (деноминациски), тогаш тие сосема ја прифаќаат Библијата, во целост, онака како што ни е предадена и со сите текстови во неа. Истотака - христијаните сметаат дека Павле е директно воден од Исус и од Светиот Дух, исто како што се водени и другите апостоли... Ако зборуваш со луѓе кои го почитуваат Исус, но не во христијанско-деноминациска смисла - тоа е сосема друг муабет и сосема различна дискусија. |
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zidarski, toa sto go rekov za pishuvachite na evalgelijata i poslanijata ne go izmisliv, tuku e konsultirano so profesori po komparativna religija, doktori i avtori na nauchni trudovi po temi koi go obrabotuvaat tokmu hristijanstvoto . Znam deka teolozite si imaat svoi veruvanja i nema ednostavno da gi prifatat neshata koi ne im odat vo prilog na teologijata, no tuka nema sto da se pravi.
Inaku, nikogash ne sum negiral deka i pokraj taka napishanite evangelija i poslanija mozhe da pronikne vo vistinskata Isusova poraka do lugjeto. Zatoa na krajot od prethodniot komentar napishav: "Zatoa na Poslanijata i Evangelijata treba da se gleda kako na zbirka pisanija preku koi se dava mozhnost da se dolovi, povekje ili pomalu, Isusovata propoved, no ne da se smetaat kako nekakvi nesomneni Bozhji dokumenti zapechateni lichno so negov pechat, iako teolozite tokmu taka sakaat da gi pretstavuvaat ( vo smisla na onoa sto so pravo go potencira deka ...тогаш тие сосема ја прифаќаат Библијата, во целост, онака како што ни е предадена и со сите текстови во неа. Истотака - христијаните сметаат дека Павле е директно воден од Исус и од Светиот Дух, исто како што се водени и другите апостоли...)" Изменето од Messenger - 21.Октомври.2008 во 22:45 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зидарски, искрено да ти кажам појма немам кој во која деноминација спаѓа. Јас го гледам како член на форумов кој дискутира за библијата (и за теологијата воопшто) и, кој се декларира како христијанин. А сега кој, каков христијанин ... реков појма немам. А и кој ќе ги запамети, толку членови во уште повеќе (вистински) теолошки заедници. Во секој случај, ако со оваа моја аљкавост на некој начин го навредив Мајкл (но и другите) искрено се извинувам.
Р.Ѕ. Ако не тој, тогаш сигурно има некој кој ќе даде свој коментар на она што погоре го изнесов. Во спротивно ќе помислам дека со тоа се потврдува дека сум во право. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па затоа и ти реков - Мајкл и Месинџер не се декларираат како Христијани (во црковно-деноминациска смисла).
Тие и двајцата сметаат дека Библијата не може да се смета за Божја Реч, а само како приод кон Божјата Реч (како што Месинџер погоре објасни). Сакам да кажам - не можеш ним да им префрлаш нешто за Библијата, затоа што самите тие отворено кажуваат дека не ја прифаќаат 100%... |
|||
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Еее, вака објаснето(црвеното) веќе има смисла! Барем за мене. Месинџер ако сака самиот ќе се произнесе, тој има поинакви убедувања од моите. |
|||
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А какви верски убедувања има Месинџер? |
|||
I love Daphne Millbrook.
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Малку шала! А колку % се во прашање? Р.Ѕ. Искрено, за Месинџер (според некои негови писанија) помислив дека е многу блиску до мене, а според некои ми делуваше како христијан ... Ма нема врска, важно е да е човек, нели Изменето од Zlatnik - 21.Октомври.2008 во 23:10 |
|||
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мајкл - затоа и се извинив - затоа што не е во ред да зборувам во туѓо име - но знам дека ни ти ни месинџер нема да ми се налутите, затоа што забелешката беше добронамерна и всушност во одбрана на вашиот став по ова прашање. |
|||
|
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се извинувам што се мешам, ама би сакал и јас нешто да кажам.
Библијата е веродостојна карта на СОВРШЕНИОТ ЖИВОТЕН ПАТ! Таа ги содржи зборовите ГОСПОДОВИ и затоа може да се нарече дека е БОЖЈИ ЗБОР, но никој не би смеел да ја израмни или дури направи поголема од СЛОВОТО БОЖЈЕ - ХРИСТОС, без која е таа безвредна. Во ред е пишаното или треба нешто да средам? |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Messenger sekogash imal respekt prema site tugji veruvanja, no sekogash odel po svoj pat. Chitaj gi negovite komentari i ke razberesh koi se negovite pogledi. Ne go klasificiraj i ne go etiketiraj, oti taka samo ke go negirash i ke steknesh pogreshno mislenje. Da ne te ostavam potpolno nezadovolen, eve ke izjavam deka imam vrven respekt za Isus. No toa ne me pravi hristijanin bidejki ne se soglasuvam so hristijanskite dogmi. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Верувале или не, иако сум атеист, имам огромен респект кон Исус, но не од теолошка гледна точка, дека тој е господ - божји син ..., туку од сосема друг, човечки аспект. Му се восхитувам како човек кој со своето учење (јас тоа некогаш го нарекувам и политика) успеал да покрене огромна маса луѓе. Секако тоа заслужува почит. Истото тоа почитување (кон способни луѓе кои ја имаат таа дарба, харизма да организираат и да предводат маса луѓе) ја имам и кон Мухамед, кон Сидарта (Буда) ... како и кон Александар, Ханибал, Наполеон, Хитлер, Тито, Тоше...! |
|||
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Убаво....Хитлер, Мухамед, Исус, Ханибал, Тоше-сите во една кошница,
тропна Златникот на масата, и остана жив. |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Знаев дека ќе има неко оваков коментар, но незнаев кој прв ќе биде.
Да, факт е дека сите тие ја имале таа способност да привлечат, убедат, заведат, да се стекнат со следбеници ... или како сакаш речи го тоа! И јас тиокму на таа нивна способност се воодушевувам. Сосема друга работа е за што сето тоа го користеле. Ја сваќаш поентата? А, да! А зошто го испушти Александар во твоето набројување на „негативните“ личности? Мислиш тој бил поарен од да речеме Хитлер или Ханибал? Изменето од Zlatnik - 22.Октомври.2008 во 11:08 |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |