IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библиски христијани
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библиски христијани

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 12131415>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 23:49
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

ne sum jas google, ama sega ke vi go zadovolam nepotrebniot somnez. ama ova vi e prv i posleden pat. ne sum jas kriv ako ste neupateni. koj ne e upaten, neka ne diskutira.

znaci vaka, ke go dadam ovde direktno prevodot (moj) na ovoj tekst, a originalot mozete da go najdete na ovoj link. Eve go citatot od stranata:

Прво, погрешно е да се верува дека Лутераните сами си го избрале ова име. Историјата не известува дека ова име им било дадено најнапред од нивните непријатели со намера да ги навредат. Др. Ек, кој ја водел познатата расправа со Лутер во Лајпциг, бил првиот кој така ги нарекол оние кои се сложувале со Лутеровото учење. Јасно гледаме и од самиот Лутер што тој мислел за ова име во 1522 кога запишал во својата „Укор против бунтот“ во кое вели:

„Барам луѓето да го изостават моето име и да не се нарекуваат Лутерани, туку Христијани. Кој е Лутер? Ова учење не е мое! Не сум бил јас распнат за никого! И Св. Павле во 1 Кор. 3:4-5 не дозволува христијантие да се нарекуваат со името на Павле или Петар, туку христијани. Како би можел јас, обичен смрдлив црвјалник, да го дадам на Христовите чеда своето несвето име? Не треба така драги пријатели. Да ги заборавиме сите измислени имиња и да се нарекуваме Христијани, чие учење и го пазиме. Папските луѓе се оние кои не се задоволни со учењето и со името Христово, па сакаат да бидат со папата кој е нивен Господар. Јас не сум бил ниту ќе бидам нечиј господар. Заедно со Црквата го држам единственото Христово учење Кој е наш единствен Господар.“

sega prasanje do vas: zosto pravoslavnite ne se zadovolni so ucenjeto i imeto Hristovo, pa go izbrisale i od samoto ime na crkvata?

stevo, навистина ми е жал што си се помачил да преведуваш. За кого? За кого си преведувал? Па на некои тука и Лутер од мртвите да им се врати и да им објасни, тие пак ќе речат: "Грешка си, ти не рече така."
Затоа батали, нека си се нарекуваат како сакаат, и нека нарекуваат кого сакаат како сакаат, битно е ние што Го следиме Христа да се нарекуваме Христијани, а како ќе не нарекуваат другите, тоа е очекувано и проречено од Христа. Да бевме од светов, светов ќе не нарекуваше православни, правилно верни и сл., но не сме од светот и затоа светот не нарекува секташи, протестанти, еретици, сатантисти и сл. Впрочем, ако нашиот Господ го нарекуваа со погрдни зборови, зошто би не поштедиле нас? Но сето ова ни го прават заради Христовото Име, затоа да се радуваме за секој погрден збор кој го добиваме заради верата во Христос големо%20гушкање затоа што, како што рече Тој, голема е нашата награда на Небесата!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 00:06
Што било тогаш со “христијаните“ од појавата на православието до Лутер а особено овој Весли Џон? Кутри души, којзнае каде горат сега....тага

Изменето од maria_magdalena - 17.Октомври.2008 во 00:09
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 00:14
Од појавата на христијанството до православието христијаните биле нарекувани со погрдни зборови (секташи, атеисти).
Од православието до Лутер/Весли христијаните исто така биле нарекувани со погрди имиња.
Од појавата на Лутер до денес христијаните исто така се нарекувани со погрдни имиња.
Од денес па се до второто Христово доаѓање големо%20гушкање христијаните ќе бидат нарекувани со погрдни имиња.
Токму така како што прорече Христос!
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 00:22

Ispolnetoto proroshtvo na Hristos se objavuva vo Izvornite Hristijani!

..mnogu lazni proroci kje se pojavat i kje prelazat mnozina...

i ova e Hristovo proroshtvo...!!

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 00:30
По надприродната ЉУБОВ и МИР се познаваат ВИСТИНСКИТЕ ХРИСТИЈАНИ!       
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 00:39
Originally posted by belichka belichka напиша:

Ispolnetoto proroshtvo na Hristos se objavuva vo Izvornite Hristijani!

..mnogu lazni proroci kje se pojavat i kje prelazat mnozina...

i ova e Hristovo proroshtvo...!!

Tie sto prelazuvaat i zaveduvaat mnozina bidi sigurna deka ne se bibliskite hristijani.
    Jasno e kade pripagaat mnozinata.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 04:04
Маран Ата - имаш опомена за ова. Неколку пати рековме дека не треба да се занимавате со лични работи на другите верници.

Евангелос - истиот критериум важи и за тебе.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 04:08
Еве да го преформулирам моето прашање - зошто оние себеси што се нарекуваат *изворни христијани* не гласат исто така и во државните регистри?
Зошто не постои регистрирана заедница само под називот *христијани*?
И уште едно прашање - зошто во сите светски истории пишува дека има само три официјални религии - Православната, римо-католичката и протестантската, и кон која од овие три би се приброеле *изворните библијски христијани*?

Изменето од Maran Ata - 17.Октомври.2008 во 04:23
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 04:10
Ова е веќе коректно прашање и заслужува некој да даде одговор и свое видување.
Благодарам на разбирањето.
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 15:52
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Си прочитал што пишува во "Укор"? Си прочитал дека таму се обраќа кон сопствените следбеници и ги опоменува дека не треба да се нарекуваат себе си така, затоа што само од Бога е Словото, а не од него?
Прашањето го одговорив - Црквата Е Христова. Неможе да се крштева зграда со Неговото Име, затоа што не е достојна зградата да го носи Тоа Име.

zaradi svojata dobronamernost, ke dozvolam da bidam naiven i da pretpostavam deka ne si sfatil, a ne deka namerno vodis inaet.

tocno e deka vo ukor protiv buntot, luter pisuva za onie koi veke si go prisvoile toa ime za sebe. no procitaj go i prviot citat, kako toa ime zapocnuva. vprocem, jas toa i go tvrdam, deka site tie iminja niz istorijata zapocnuvale kako pogrdni, no podocna stanuvale i pozitivna identifikacija na poboznite.

taka da se potsetime zapocna i imeto 'hristijani'. i toa nie ne go izmislivme, tuku ni bese nakalemeno od paganite vo antiohija.

a pravoslavnite, sami si izbiraat, bidejki nikoj nema za sto da gi ismeva. tie se pretopeni vo svetot, do tolku sto megju niv i svetot nema razlika. zatoa, namesto ruganje, tie uste ordeni dobivaat. no kako sto rece isus, tie svojata nagrada veke si ja primile, i za niv ke izostane povrednata skapocena kruna na nebesnoto carstvo.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 19:15
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Tempralirus, секој може да го рече тоа, но праксата покажува дека малкумина на дело го покажуваат тоа.
Форумов ти е добар пример за тоа. Некои велат дека се "Христови ученици", а сепак во нивните коментари велат: "Вака рекол св. Јован Дамаскин, вака рекол Палама, вака авва Антониј итн.", додека пак Христовите ученици велат: "Вака вели Бог, вака вели Христос, вака пишува во Библијата итн."

Ете, ти открив една финта намигнување како да ги откриеш библиските христијани, според нивните авторитети на кои се повикуваат во своите тврдења. Доколку нивниот авторитет е Божјиот Збор - Библијата, значи тие навистина се библиски, а доколку се повикуваат на некои човечки зборови, тогаш тие не се библиски.

Go prefrliv ovaa ovdeka za da odgovara na temava se nadevam nema da se lutis...

Od ovaa sto go velis ti ,izlaga deka vie, imate nekoj poseben pristap do Biblijata, sto se razlikuva vasiot pristap do biblijata od pristapot na drugite????

Evangelose, se nadevam ce sakas da prodo;zis so diskusija i ce mi odgovris na prasanjeto..
I se uste se nadevam ...

Evangelose po sto se razlikuva vasiot pristap na biblijata od site drugi ?????????????????????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 19:53

Ние, библиските христијани, ја читаме Библијата дирекно со помош на просветлувањето на Светиот Дух, додека пак традиционалните христијани (православни, католици) ја читаат индирекно преку перото на православните/католички ткн. "светите отци".

Јас во Излез 20:4-5 читам дирекно како што пишува: „Не прави за себе идол, ниту некаква слика...немој да им се поклонуваш, ниту да им служиш"
(Излез 20:4-6)

Значи јас го читам и го поимам ова токму како што Бог кажал таму. Додека пак православните, согласно учењето на некои православни ткн. "свети отци" го прават токму спротивното: се поклонуваат пред слики, им палат кандила на сликите, се молат пред нив, ги целиваат.
Ние, библиските христијани, ја читаме Библијата како Божји Збор, додеа пак традиционалните христијани (православни, католици) ја сметаат истата како дел од Божјиот Збор.
За мене Библијата претставува Божја објава, додека пак за православните и католиците таа претстсавува шифрирана објава јасно упатена само до ткн. "свети отци" кои потоа ја дешифрирале, ја изџвакале и потоа им прераскажале на обичните верници што Бог таму всушност сакал да каже.

Значи јас кога ја читам Библијата го читам Божјиот Збор упатен до мене, кој секојдневно ме поучува, ме укорува, ме изобличува, ме прочистува итн., додека пак православните и католиците ја читаа Библијата преку посредници (ткн. "свети отци") кои им објаснуваат на обичните верници што Бог им вели во Библијата, што ги поучува и сл.
Се надевам сега ти е појасно.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 20:07
Евангелос - убаво што објасни како вие ја читате Библијата, но бидејќи не си разбрал како православните ја читаат - заклучоците ти се доста бесмислени.
Освен тоа... се повеќе останувам со впачаток дека за да си ја потврдите сопствената "правота", имате потреба да се занимавате со православието... Не ви е доволно вашето учење? Не ви е доволна вашата лична вера, па имате потреба од патерици и негирање на другите?
Ако некој друг не е во право, не значи дека јас сум во право - а токму тој став излегува како впечаток од она што сите го пишувате низ форумов.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 00:36

Ние, библиските христијани, ја читаме Библијата дирекно со помош на просветлувањето на Светиот Дух, додека пак традиционалните христијани (православни, католици) ја читаат индирекно преку перото на православните/католички ткн. "светите отци".

Vo red e toa vo sto si VERUVAS, no kako znaete deka Svetiot Duh ve prosvetlil tokmu vas ???

Od kade toa deka bas vie ja imate vistinskata biblija koj vi go ima toa potvrdeno ?????

Znaci ovdeka si totalno zbunet, Biblijata e ista i za Pravoslavnite i za biblijskite hristijani, togas se postavuva logicno prasanje ???
Ima li dve verzii na Biblijata ?????
-Sekako deka nema..... Togas od kade vi vas idejata deka bas vie ja citate ispravnata i ja tolkuvate ispravno, go spomnuvas Svetiot Duh kako da znameme deka bas vas ve prosvetlil ???
Znaci sepak ovaa e samo prpaganda za koja tvoite spremni napamet nauceni odgvori sepak ne drzat voda - poveli odgvori na konkretnite prashanja

Значи јас го читам и го поимам ова токму како што Бог кажал таму. Додека пак православните, согласно учењето на некои православни ткн. "свети отци" го прават токму спротивното: се поклонуваат пред слики, им палат кандила на сликите, се молат пред нив, ги целиваат.

So ovoj stav kazuvas deka sepak ste protestanti posto tie imaat ist stav, no jas sepak ce si zemam za pravo da kazam deka ste sepak samo proizvod na reformacijata koja ima stvoreno eden mal milion na razlicni crkvi koi site velat deka se vo pravo i deka tolkuvaat ispravno..
Pak si zbunet od edna strana sakas da veruvame vo tvojata ispravnost a od druga strana nemas nikakov poseben dokaz deka tvoeeto veruvanje e onaa vistinskoto ????

Deneska postojat mnogu crkvi a i ludje koi sepak i pokraj jasna povrzanost so protestanstvoto kako tebe TVRDAT deka se NE protestanski iako sepak vo nivnoto veruvanje nema nisto sto e nadvor od parametrite na SOLA FIDE i SOLA SCRIPTURA, kako ce mi go objasnis ovaa ????

За мене Библијата претставува Божја објава, додека пак за православните и католиците таа претстсавува шифрирана објава јасно упатена само до ткн. "свети отци" кои потоа ја дешифрирале, ја изџвакале и потоа им прераскажале на обичните верници што Бог таму всушност сакал да каже.

Vo toj slucaj mozes slobodno da zaboravis deka Biblijskite Hristijani ja smetale Biblijata za edinstven izvor na svojata vera (tuka nemas nekoj golem izbor, a pak si zbunet)
IMENO Obrazovanieto i pismenosta na Evropskite narodi (malku istoriski fakti samo kolku za potsetuvanje) doadja do eden opst izraz vo poslednive 200 godini no pred toa toa bilo dostapno samo na bogatite.Prakticno samo visoko obrazovani ludje od tie vreminja znaele da citaat a takvite vo 95% od slucaevi doadjale od bogati familii i bile bogati.
TAKA DA AKO E BIBLIJATA EDINSTVEN IZVOR NA VERA TOGAS SIROMASITE NE MOZELE NIKAKO DA DOJDAT DO TOJ IZVOR OD PROSTA PRICINA NE BILE OBRAZOVANI A TOA E KONTRADIKTORNO SO ONAA STO GO VELI BIBLIJATA...
Tuka drag moj Evangelose doadjame pak do edna tvoja zabluda, koga siromasite konecno naucile da citaa togas doslo do Reformacija, no ti velis (ili pak sakas da kazes) deka nemas nisto so Luter , no ako nemas nisto so Luter,togas 1.KADE STE BILE DOTOGAS ??????
NIKADE znaci ne ste postoele aaaaaaaaaa toaaaa pak Evangelose e mnogu protiv onaa sto go pisuva vo biblijata ZASTO
(JAS VO BIBLIJA CITAM DIREKTNO KAKO STO PISUVA ovaa se tvoi zborovi) ISUS IM VELI NA APOSTOLITE DEKA CE E SO NIV DO KRAJOT NA SVETOT I DEKA NEGOVATA CRKVA CE BIDE POJAKA I OD PEKOLNATA PORTA....OVAA ZNACI DEKA CRKVATA E OSNOVANA PRED 2000 GODINI I NE MOZE DA SE POJAVI STOTINA GODINI POSLE REFORMACIJATA.CRKVATA MORA DA E PRISUTNA VO SEKOJ MOMENT OD MOMENTOT KOGA ISUS JA NAPRAVIL - TAKA DA( vidi 1) VIE NE MOZETE DA KAZETE DEKA NE STE POSTOELE VCERA A DENES DA POSTOITE ZASTO CRKVATA POSTOI KAKO STO REKOV VECE 2000 GODINI ....

Изменето од Templarius - 18.Октомври.2008 во 01:59
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 12131415>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.