IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што не’ учи библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што не’ учи библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 08:35
Не ми е јасно зошто забегувате од темата? Си терате по она што си го знаете - во секоја тема за теологијата да се пишува за се и сешто и да се повторуваат исти работи во секој топик.изненадување
Ајде да бидеме малку по продуктивни во дискусиите.
Знае ли некој да даде одговор т.е. објаснување на моите претходно поставени прашања:
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Значи, се согласуваш дека бог прво (секако, заедно со небото) ја создал планетата Земја, која на почетокот била целосно покриена со води! Ме интересира каква била таа пуста, празна и темна „бездна во водите“(1 Мој. 1:2)? Но, во исто време ме чуди зошто на почетокот се вели во множина „води“? Нели била само една вода која целосно ја покривала површината на планетата Земја? Сеуште немало копно за да има други води: реки, езера, мориња...!
Ова неслучајно го велам. Во својот втор работен ден (1Мој. 1:6) бог направил свод со кој ги одделил водите. Кои води ги одделил за да од нив направи 2 води - води над сводот и води под сводот?(1 Мој. 1:7)
И додека сме тука кај сводот, кој бог го нарекол небо (1 Мој. 1:8), нели небото е веќе создадено уште во првиот работен ден? (1 Мој. 1:1 )Зошто сега повторно вели дека создава небо?

Се надевам дека со објаснување на овие нелогични работи, нештата во библијата ќе ми станат појасни.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 09:41
Едно по едно...
Битие 1.2 вели: темнината се простираше над бездната, и Божјиот Дух се движеше над водите.

Под "бездна" се подразбира длабочината на водата - на англиски преводот е само "and darkness was on the face of the deep" - односно, темнина се простираше над длабочините.
"Водите" не се однесува на неколку различни видови вода или различни мориња, а е термин кој многу често се употребува во множина, во речиси сите јазици. Верувам си го слушнал, на пример: Во водите на Охридското Езеро. Не станува збор за повеќе видови на вода во езерото, туку е едноставно израз за големо количество на вода.
Сводот кој ги одделува водите - се однесува на водата на земјата и водата на небото (која се јавува во форма на пареа, како и во водородни честици).
Сводот го нарекува Небо.
Небото не е создадено во првиот ден - во првиот ден е создадена само светлината.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 09:56
Добро е!среќа Тргна работава. Добро е објаснувањето за водата. Токму тоа сакав да го постигнам. Секој да даде свое видување, за да ја воочиме причината за разликата во гледиштата.
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

...Небото не е создадено во првиот ден - во првиот ден е создадена само светлината.

Е како не?збунетостизненадување Првите зборови на библијата токму тоа го пишуваат! 1Мој.1:1 „Во почетокот бог ги создаде небото и земјата...“ Тек потоа (во 1Мој. 1:3) се вели: „Бог рече нека биде светлина...“
Но, за светлината ќе поставам прашање во следниот пост. Сега да „расчистиме“ за сводот т.е. небото!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 10:09
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Во Јов 40 се спомнува едно интересно чудовиште...

"Ете чудовиштето, што сум го создал, како и тебе; тој јаде трева како вол; а силата негова е во бедрата негови, јачината негова е во бедрата негови, јачината негова - во мускулите е на стомакот негов. Ја размавтува опашката своја како кедар, а жилите на бедрата негови се како железни стапови; нозете негови изгледаат како бакарни труби; коските негови - како железни прачки; тоа е врвот на Божјите патишта: само Оној Кој го создал, може да го приближи мечот Свој до него;"
(Јов 40:10-15)

Благодарам Евангелос, многу прецизен одговор. Воопшто не би се потсетила на овој стих..а всушност и аждерот, змејот што ги споменува спирос се олицтворение на овие животни.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 10:11
Pod nebo se podrazbira duhovniot svet - odnosno angelite i site nivni cinovi.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 10:17
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Да? Ова не сум го знаела, јас пак мислев на буквално создавање, мислев дека небо=небесен свод, атмосфера...

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 10:21
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

БИБЛИЈАТА НИШТО НЕ НЕ УЧИ - НИЕ УЧИМЕ ОД НЕА... ОНА ШТО ГО САКАМЕ ...

општо разбрано ...

a so bi naucil tamu
so go nema vo milion drugi knigi????
aj prosvetli me
ej

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 10:23
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Да? Ова не сум го знаела, јас пак мислев на буквално создавање, мислев дека небо=небесен свод, атмосфера...

pogresno si mislela
ono bibijata ne smees da ja citas, nego treba da ja tolkuvas kako ti odgovara, pa tuka na forumk da raskazuvas vo mislish
upotrebi caj od bunika, da bide raskazuvanjeto po elegoricno
големо%20гушкање

Изменето од anakin - 13.Октомври.2008 во 10:24
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 10:38
газење%20од%20смеењеДобар си...ме изнасмеа...ама баш сакам да видам дали и другите мислат така, зашто сепак за мене небо си е небо, атмосфера и тоа, а духовните суштества, па што знам, незнам кога се создадени.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 10:41
pa nekoj nulti den valjda, oti nema niso za niv vo terminskiot plan so e naveden tamu na pocetokot na biblijata

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 10:52

Не ми е јасно врз основа на што го даваш ова тврдење?
Како правиш разлика од небо во 1Мој.1:1„Во почетокот бог го создаде небото ...“ и небо во 1Мој.1:8 „А бог го нарече сводот небо“?
Според мене, многу по логично е дека кога бог решил нешто да прави, тоа „нешто“ требало некаде и да го смести, значи во некој простор. Затоа на почетокот кажува - небото и земјата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 10:57
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

... а духовните суштества, па што знам, незнам кога се создадени.

Originally posted by anakin anakin напиша:

pa nekoj nulti den valjda, oti nema niso za niv vo terminskiot plan so e naveden tamu na pocetokot na biblijata

Полека луѓе. Се (=секое прашање) ќе си дојде во свое време. Одиме по ред. Малку трпение!среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 11:02
navistina golema razlika nebo i nebo

nekoj narod veli: ABE IMA RAZLIKA KO GUSLE I NEBO

e toa e bate razlika

ps (mak) zemja i nebo

Изменето од anakin - 13.Октомври.2008 во 11:07

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2008 во 11:25
чекање
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.