IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 256>
Автор
Порака
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 00:55
ama mene me uchea na uchilishte deka narod bez minato, nema idnina
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
Polaris Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2007
Локација: Turkey
Поени: 1514
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polaris Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 01:35
aahhhh TITO, TITO, sto belja imas napraeno,ova prasanje ni vekovi nema da se resi..

Изменето од Polaris - 28.Септември.2008 во 01:36
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2008 во 15:40
Нема единствен став во државно владиниот врв и усогласени позиции по прашањето за името во клучната фаза од преговорите. Јазот меѓу Премиерот и Претседателот дополнително се продлабочи по денешната консултативна средба кај Црвенковски, по која Претседателот и јавно соопшти дека става крај на привидот за единство во државниот врв.

Црвенковски директно го прозва Груевски дека ги опструирал преговорите, префрлајќи ја целата одговорност за процесот врз него. Не е можно решение и без негово директно инволвирање, рече Претседателот.

„Упатувам апел до Премиерот во овие важни моменти за Македонија, да биде поодговорен, посериозен, да биде на висина на предизвикот, со други зборови да биде вистински премиер во РМ“, изјави Бранко Црвенковски, претседател на РМ.

Црвенковски изјави дека досега Груевски не излегол со јасен став кои се неговите позиции по прашањето за името и воедно негираше дека проблемот не може да се сведе на нивен меѓусебен анимозитет и политичка пресметка.

„Се согласувам дека се работи за концепциско одлучување. Немав прилика да го слушнам ставот на премиерот Груевски во однос на последниот предлог на медијаторот Нимиц, нити да дојдеме до некакви модификации, предлози, сугестии од наша страна, коишто ќе му ги изнесе на Нимиц со цел и со намера да се подобри тој предлог“, вели Црвенковски.

Наспроти ваквиот став на Црвенковски, Груевски претходно со умерена изјава.

„Бевме информирани за оној дел за којшто господинот Црвенковски сметаше дека требаше да бидеме информирани, за неговата средба со господинот Нимиц и за другите средби што ги имаше во Њујорк, ги слушнавме тие работи што ни ги кажа. Сега останува да видиме во наредниот период каков предлог ќе ни даде Нимиц“, изјави премиерот Груевски.

Од Владата истовремено информираа дека денешната средба на државниот врв минала во конструктивна атмосфера и дека во интерес на преговарачкиот процес не сакаат да откриваат детали.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2008 во 15:54
Груевски бара предлогот да се достави до Владите
Коментари (0)     

30.09.2008 15:46

Македонскиот премиер Никола Груевски побарал од преговарачот за името Метју Нимиц да го врачи својот предлог за решавање на спорот со името директно на владите на двете земји.

Ова денеска го пишува грчкиот весник „Елефтерос типос“, кој пренесува дека Груевски ова го побарал по синоќешната средба со претседателот Бранко Црвенковски.

Весникот, повикувајќи се на дипломатски извори, појаснува дека е можно специјалниот претставник на Обединетите нации (ООН), наместо да се сретне со преговарачкиот тим на двете држави во Женева, наскоро да ги посети Атина и Скопје, доставувајќи го својот предлог до политичките лидери, од кои ќе бара да се изјаснат дали предлогот е прифатен или одбиен.

Истите извори за весникот појаснуваат дека „е интересно прашањето дали Груевски самоиницијативно го доставил своето барање до Нимиц или тоа го направил по консултации со американската дипломатија“.

Грчкиот премиер Костас Караманлис и шефот на грчката дипломатија Дора Бакојани, според „Елефтерос типос“, веќе констатирале дека евентуалното одбивање на предлогот од грчка страна, ќе ја подложи Атина на силен притисок од САД, но и од ЕУ и НАТО.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2008 во 17:27
Грција во Стразбур бара да бидеме нарекувани Славомакедонци

Нанси - Грција не се откажува од негирањето на идентитетот на Македонците, одејќи до апсурдност да докаже пред меѓународната јавност дека „Македонци има само во Грција“.

Илустрација на овој пристап на официјалната грчка политика, како што дознаваме, се случила при претставувањето на извештајот за ситуацијата со човековите права во Македонија пред Комитетот на министрите на Советот на Европа.

При претставувањето, комесарот за човекови права, Томас Хамарберг, во повеќе наврати рекол Македонци за народот и ја именувал земјата како Република Македонија, што не му се допаднало многу на грчкиот претставник во извршниот орган на Советот на Европа.

Грчкиот претставник најпрво реагирал со дискусија,а неколку дена подоцна доставил и во писмена форма забелешка за користењето на термините „Македонци“ и „Република Македонија“.

Најпрво, претставникот на грчката влада побарал да се употребува само името под кое Република Македонија е примена во ОН, познатата референца. Но, и самите грчките претставници не го почитуваат ова, користејќи ја многу почесто само кратенката, на што често се реагира од македонска страна.

Вториот дел од реакцијата на претставникот на грчката влада во Стразбур е многу поинтересен. Имено, се бара да не се користи терминот „Македонци“ за населението во Република Македонија и наместо тоа да се нарекува само како „Славомакедонци“.

Jasno kako bel den e deka Grcija nema da zastane ako go promenime imeto, poveke od ocigledno e deka zadnata namera im e promena na identitetot.
Za zal nekoj nasi politicari Na celo So negovoto visocestvo BRANKO nemozat (ili potocno nesakat) da ja sogledat krajnata namera na Grcija i povtorno go furat narodot vo filmn deka ova e posden pat koga treba da popustime , vprocem istiot film sto ni go serviraa i koga go menuvaa znameto i togas bese posleden pat, i Grcija ne trebase da ne poprecuva vo Evro -Atlanskite integracii, kaj se sega tie dogovori i zosto PU ,PU nevazat nikoj ne se smeta za odgovoren da go pojasni ovoj fenomen.
Za zal na prag sme ponovo da go gledame istiot film.
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2008 во 18:19
tie mozat das baraat sto sakaat ...nivno pravo .... NAŠE E DA NE POPUSTIME PRED NIEDEN PRITISOK KOJ NE E VO SOGLASNOST SO IMETO NA DRZAVATA I NARODOT голема%20насмевка
Кон врв
mileg Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јули.2008
Поени: 1758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mileg Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2008 во 20:36
Јас предлагам да се вика Европска Македонија и мислам мдека тој ќе се прифати од нивна страна
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 08:16
Груевски прифаќа да ја подели одговорноста за името

Никола Груевски

Премиерот Груевски ги отфрли вчерашните обвинувања на претседателот Црвенковски за опструкција на преговорите за името, оценувајќи дека со ваквите лоши политички сценарија типични за полиотрач од транзициски ков ја брука државата.

Премиеирот вели дека од преговорите важни за иднината на земјата Црвенковски гради сопствена политичка кариера и се промовира во иден опозициски лидер.

„Ова не се ниту преговори со кои треба да се тргува со претставниците на меѓународната заедница, па да им се ветува дека кога некој ќе дојде на власт, ова прашање веднаш ќе го реши. Ова се преговори кога треба да се обединиме и со нашите сојузници, без никакви резерви да изнајдеме најдобро решение“ вели премиерот Груевски.

Премиерот вели дека ќе ги издржи и последните напади и клевети, кои секогаш се засилуваат кога Владата се труди активно да го реши спорот со Грција, со цел земјата да излезе од ќорсокакот во кој се наоѓа веќе 13 години.

„Проблемот со името и привременото име БЈРМ не го создаде Никола Груевски, туку човекот кој бара да ја споделиме одговорноста, човекот кој 13 години зборуваше дека двојната формула е нашиот максимален и фер компромис“.

„Истиот човек сега двојната формула ја нарекува бескомпромисна позиција која не ќе одвела во изолација. Значи ли тоа дека некој 13 години не водел во изолација“, праша Груевски.

Премиерот во исто време негира дека одбил преговарачите да се сретнат со медијаторот и да ги изнесат позициите пред неговиот последен и конечен предлог, но и дека за истиот ќе одлучат граѓаните на референдум.

„Прифаќам се, прифаќам и да ја поделиме одговорноста. Прифаќам и ако сака да нема никаква одговорност. Но, нека не заборава дека што и да се договори, каков и да е неговиот и мојот став, кој инаку ќе го потсетам дека е јавно објавен на страна 146 во програмата на ВМРО-ДПМНЕ од последните избори. На крајот за ова прашање, доколку има конечен предлог кој ќе го прифати и другата страна, ќе одлучи народот“, изјави Груевски.
Филип Рикер

Во меѓувреме американскиот амбасадор Филип Рикер, кој денеска во дипломатски манир не го коментираше вчерашниот настап на Црвенковски, побара од македонските лидери флексибилност и вистинско водство.

„Ова е многу важно време кога треба сериозно да се работи на решавање на тој проблем. Како што реков, САД ги поддржуваат ОН во процесот на изнаоѓање решение. Верувам дека тоа може да се случи. Потребна е флексибилност и вистинско лидерство во сите инволвирани страни“, изјави Филип Рикер, амбасадор на САД.

По вчерашната консултативна средба, Црвенковски посочи дека во државно владиниот врв нема единство и усогласени позиции по прашањето околу името.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=98289

„Проблемот со името и привременото име БЈРМ не го создаде Никола Груевски, туку човекот кој бара да ја споделиме одговорноста, човекот кој 13 години зборуваше дека двојната формула е нашиот максимален и фер компромис“.

„Истиот човек сега двојната формула ја нарекува бескомпромисна позиција која не ќе одвела во изолација. Значи ли тоа дека некој 13 години не водел во изолација“, праша Груевски.

Изменето од Vladimir88 - 01.Октомври.2008 во 08:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 08:28
Originally posted by mileg mileg напиша:

Јас предлагам да се вика Европска Македонија и мислам мдека тој ќе се прифати од нивна страна

И, што после??? ќе бидеме со сина крв како Европјаниве?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 10:05
Црвенковски денес и утре во Брисел

Претседателот на Македонија, Бранко Црвенковски, денес и утре ќе престојува во работна посета на Брисел. Како што соопшти Кабинетот, Црвенковски ќе се сретне со претседателот на белгиската влада, Ив Летерм, со комесарот за проширување на ЕУ, Оли Рен, потоа со високиот претставник за заедничка надворешна и безбедносна политика на ЕУ, Солана, како и со генералниот секретар на НАТО, Шефер.

Otkako Evropskite glavatari uvidoa deka so Gruevski nema razbiracka, resija da udrat tamu kaj sto e najednostavno,inaku na drug nacin nemozam da si go objasnam deka vo Posledniot mesec Crvenkovski ima poveke sredbi otkolku vo izmiatite 4Godini. Osven toa sto 100 Pati se sretna so delegacii od Srbija (kade e sekogas dobrodojden), i poseta na Kina i Rusija nekoj osobeni sredbi nemase.
Sega naednas koga treba da se smeni imeto site go baraat,.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 10:09
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Црвенковски денес и утре во Брисел

Претседателот на Македонија, Бранко Црвенковски, денес и утре ќе престојува во работна посета на Брисел. Како што соопшти Кабинетот, Црвенковски ќе се сретне со претседателот на белгиската влада, Ив Летерм, со комесарот за проширување на ЕУ, Оли Рен, потоа со високиот претставник за заедничка надворешна и безбедносна политика на ЕУ, Солана, како и со генералниот секретар на НАТО, Шефер.

Otkako Evropskite glavatari uvidoa deka so Gruevski nema razbiracka, resija da udrat tamu kaj sto e najednostavno,inaku na drug nacin nemozam da si go objasnam deka vo Posledniot mesec Crvenkovski ima poveke sredbi otkolku vo izmiatite 4Godini. Osven toa sto 100 Pati se sretna so delegacii od Srbija (kade e sekogas dobrodojden), i poseta na Kina i Rusija nekoj osobeni sredbi nemase.
Sega naednas koga treba da se smeni imeto site go baraat,.

Абе брат Груевски убаво си кажа,

Цитирај

Премиерот во исто време негира дека одбил преговарачите да се сретнат со медијаторот и да ги изнесат позициите
пред неговиот последен и конечен предлог, но и дека за истиот ќе одлучат граѓаните на референдум.

„Прифаќам се, прифаќам и да ја поделиме одговорноста. Прифаќам и ако сака да нема никаква одговорност.
Но, нека не заборава дека што и да се договори, каков и да е неговиот и мојот став, кој инаку ќе го потсетам дека е јавно објавен на страна 146 во програмата на ВМРО-ДПМНЕ од последните избори. На крајот за ова прашање, доколку има конечен предлог кој ќе го прифати и другата страна, ќе одлучи народот“, изјави Груевски.
Филип Рикер

Добро е ако има референдум за ФИ РОМ немаше референдум, во времето на К.Г. и на Б.Ц.
Дури и не ја прифаќаат одговорноста....
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 10:10
Ne mi odi vo glava navistina, nevikam deka treba da go sakame Gruevski megutao uste da se palis na Branko e toa e veke granica na ludost.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 10:17

Ne mi odi vo glava navistina, nevikam deka treba da go sakame Gruevski megutao uste da se palis na Branko e toa e veke granica na ludost.

Абе види и Груевски не е совршен, и он си има грешки......
Сега некои закони пример што ги воведоа во МКД се крајно без врска....али во врска со името бе бате убаво си кажа во својот говор...
Ќе видиш сега што ќе се случи и Б.Ц. сега да прифати одговорност, утре ќе негира, исто како што викаше дека нема да се кандидира за претседателските избори, па се кандидираше...

Б.Ц. се гледа дека е тотално заслепен, Грујо сите го заебаваат не знаел да каже л и р, ама Грујо се им собра на СДСМ-овциве, дури и им ја собраа нивната драга им општина Карпош, а 15 години беше под управа на Ес Де Ес...
Сега ти можеш да замислиш колкаво влијание имаат ВМРО во Македонија....
ЈБГА ги сака народот, можеби не се најдобри во светот, али барем работат........можеби не така како што викаа дека ќе работат, ама сепак работат и задоволен е граѓанинот од нив..во МКД..
И сега одма ќе се јават децата на некои Ес Де Ес пратеници и ќе почнат да ми викаат дека сум бил човек на паторот, ќе почнат да ме прават Бугарче..
Ќе прашуваат кој број на членска имаш во ВМРО, а ако им кажеш дека си обичен граѓанин на РМ и дека не си член на партија, готово, ќе те направат најголемиот лжов на светот...
Ќе речат Минхаузен не ми бил рамен, али тоа ти е..

Изменето од Vladimir88 - 01.Октомври.2008 во 10:23
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2008 во 10:53
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Абе види и Груевски не е совршен, и он си има грешки......
Сега некои закони пример што ги воведоа во МКД се крајно без врска....али во врска со името бе бате убаво си кажа во својот говор...
Ќе видиш сега што ќе се случи и Б.Ц. сега да прифати одговорност, утре ќе негира, исто како што викаше дека нема да се кандидира за претседателските избори, па се кандидираше...

Б.Ц. се гледа дека е тотално заслепен, Грујо сите го заебаваат не знаел да каже л и р, ама Грујо се им собра на СДСМ-овциве, дури и им ја собраа нивната драга им општина Карпош, а 15 години беше под управа на Ес Де Ес...
Сега ти можеш да замислиш колкаво влијание имаат ВМРО во Македонија....
ЈБГА ги сака народот, можеби не се најдобри во светот, али барем работат........можеби не така како што викаа дека ќе работат, ама сепак работат и задоволен е граѓанинот од нив..во МКД..
И сега одма ќе се јават децата на некои Ес Де Ес пратеници и ќе почнат да ми викаат дека сум бил човек на паторот, ќе почнат да ме прават Бугарче..
Ќе прашуваат кој број на членска имаш во ВМРО, а ако им кажеш дека си обичен граѓанин на РМ и дека не си член на партија, готово, ќе те направат најголемиот лжов на светот...
Ќе речат Минхаузен не ми бил рамен, али тоа ти е..

Zatoa i kazav deka mozam da razberam da ne go sakas Gruevski da ne ti e po kejf novata vlada, megutoa ne mozam da razberam kako posle se seuste ima luge sto go sakaat Branko.
navistina neznam za sto se raboti, da bese licen interes sigurno nemase da bidat 200.000 glasaci.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 256>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,437 секунди.