IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Забрана за `поинакво` мислење
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Забрана за `поинакво` мислење

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 00:19
Originally posted by misterX misterX напиша:

... И ние ќе тргнеме по вашиот пат па можеби после 50години и ние нема да забрануваме да се печатат некои книги.

Дешаде побратиме, има само еден ПАТ кој е за одење и Тој ПАТ води во СОВРШЕНА СЛОБОДА.
Да побратиме *ВОЛЈАТА БОЖЈА, *МУДРОСТА БОЖЈА, *МИЛОСТА БОЖЈА се отелотвори и ни го покажа Тој ПАТ. Тој е Тој ПАТ! Не јас и не моите! Не ти и не твоите! Туку Живиот Господ и неговите! Сите ние сме Негови доколку Него (БОЖЈИОТ ДУХ, АЛАХОВИОТ РУХ) го имаме на прво место!
Тоа е КРСТОТ Негов! Жртвувај го твојот индивидуален егоизам (вертикално), жртвувај го твојот колективен егоизам (хоризонтално) и си стигнал (сте стигнале) на целта, си стигнал (сте стигнале) во Христос, МИЛОСТА АЛАХОВА!

Сите да ја видиме Мудроста Негова и да ја спроведиме во дело

ИНШАЛАХ!

Ве сакам сите!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 01:03
Кога имав 14 години почнав да пушам цигари. Таткоми ми забрануваше но јас сепак не го послушав.Пушев скоро 10 години и бев многу зависен од тоа зло. Кога почнав да се будам од спиење за да земам воздух почнав да размислувам за тоа колку бев глупав што не го послушав таткоми тогаш кога бев помлад. Една вечер купив една кутија БОСС и ја отворив. Пред да ја запалам првата цигара ми дојде едно дете на возраст од околу 14 години и ми побара цигара. Во тој момент јас ја фрлив куутјата и ја изгазив пред него. Му кажав дека тоа е многу лошо за неговото здравје и дека еден ден многу ќе се кае што воопшто почнал да пуши. Од таа вечер па се до сега(сега имам32)немам ставено цигара во уста. Со ова сакам да кажам неколку работи и ќе завршам да дискутирам на темава затоа што очигледно е дека никој не сака да разбере и да признае дека сите сме исти и сите грешиме.
1. Јас не го послушав таткоми иако тој ми забрануваше да пушам цигари. Тој имаше родителска обврска да ми се обрати и да ме предупреди дека тоа што го правам е лошо. Исто како што исламската заедница има морално право да ги предупреди своите верници дека некоја книга пишува лошо за нивната вера.
2. И покрај тоа што ги конзумирав цигарите и бев голем зависник од нив јас успеав да се откажам од пушењето. Исто така и доколку ја прочитам книгата која ми се забранува јас сепак нема да се откажам од вистината.
3 Откако научив да го ценам здравјето и ги разбрав зборовите на таткоми т.е го пробав злото и се откажав од него, сега на многумина сум им помогнал да се справат со проблемот наречен одвикнување од цигари. Истото е и со книгата. Таква литература на оној вистински верник може само да му ја разбуди и разгори страста кон својата религија.
4. таткоми секогаш ќе се труди да ме оттргне од лошите работи колку да е тоа недемократски од негова страна.Истото ќе го прави и исламската заедница а и црквата со своите верници, а вие господа може само да се преправате дека тоа не е така и дека сте големи демократи.
5. сега имам син и не би сакал тој да биде во мојата ситуација кога ќе порасне. Кога би имал шанса би ги забранил сите цигари, алкохолот,дрогите и се што му наштетува на еден човек. Сепак иако неможам да го направам тоа јас ќе се борам против овие пороци на било каков начин и секогаш ќе реагирам. Истото го прави и исламската заедница во случајот со книгата. Таа реагира и делува колку што може но сепак не е моќна да го сопре нејзиното издавање.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 01:07
Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by misterX misterX напиша:

... И ние ќе тргнеме по вашиот пат па можеби после 50години и ние нема да забрануваме да се печатат некои книги.

Дешаде побратиме, има само еден ПАТ кој е за одење и Тој ПАТ води во СОВРШЕНА СЛОБОДА.
Да побратиме *ВОЛЈАТА БОЖЈА, *МУДРОСТА БОЖЈА, *МИЛОСТА БОЖЈА се отелотвори и ни го покажа Тој ПАТ. Тој е Тој ПАТ! Не јас и не моите! Не ти и не твоите! Туку Живиот Господ и неговите! Сите ние сме Негови доколку Него (БОЖЈИОТ ДУХ, АЛАХОВИОТ РУХ) го имаме на прво место!
Тоа е КРСТОТ Негов! Жртвувај го твојот индивидуален егоизам (вертикално), жртвувај го твојот колективен егоизам (хоризонтално) и си стигнал (сте стигнале) на целта, си стигнал (сте стигнале) во Христос, МИЛОСТА АЛАХОВА!

Сите да ја видиме Мудроста Негова и да ја спроведиме во дело

ИНШАЛАХ!

Ве сакам сите!

Спиросе побратиме, еве го Дешад на линија. Се логира само за да ти каже дека си го испомешал со Мистер Х.

Затоа во иднина внимавај кому релицираш.

Ајде да ја повториме лекцијата:

-Јас сум Дешад, а другиот член е Мистер Х. Ние сме два различни членови.

Е,така, а сега,како што дојдов така и си одам,а тебе ти посакувам мир и иншАллах, Аллах да те упати,уште некое кривинче да совладаш ти остана од твоето патешествие кон исламот.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 01:48
Vratete se na temata i ne komentirajte lichnosti.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 02:02
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Не, но црквата нема да се меша во светските работи на луѓето, и нема да бара забрана за ништо од овој вид, затоа што тоа не ја засега. Може да осуди такво пишување заради навреди кои ќе бидат упатени кон нешто што е свето, но никогаш нема да побара да не се печати, ниту пак ќе бара смртна казна за авторот, нешто што изгледа е честа практика во денешно време...

Zidarski,kolku skass sega maznise,i pravise Nevin...dovolno e !!

Ne oti ke ja pisuvav knigata..sum ja cital(ne celosno)..Samo mi bese celta da vidam,kako ke reagiras,i sto ke kazes,i dojde nam mesto se!!

Kako be ce pisuvas kniga koga samiot velis deka duri ne si procital edna - sto se sluci ....?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 07:20
Originally posted by deshad deshad напиша:

Спиросе побратиме, еве го Дешад на линија. Се логира само за да ти каже дека си го испомешал со Мистер Х.
...

ПАТОТ кон СОВРШЕНАТА СЛОБОДА е трновит!
Се извинувам а посебно на мистерХ што го заменив неговото име,но повикот важи и за тебе побратиме и за сите луѓе! За сите што го сакаат СОВРШЕНИОТ МИР (ИСЛАМ) БОЖЈИ! Тој МИР и таа СОВРШЕНА СЛОБОДА е само во Вечниот ДУХ БОЖЈИ, оној кој живее во секое дечјо срце а за спасение на сите во ИСУС (ИСА) се отелотвори и ги ослободи сите што немаат повеќе никој друг и ништо друго помеѓу ними и БОГ, АЛАХ!

Нека биде само Тој (Чистиот БОЖЈИ ДУХ, АЛАХОВ РУХ) на сите еинствениот посредник и нема веќе никој никого со никакви книги или изјави да повредува и да биде повредуван!

ИНШАЛАХ

in Time & Eternity!

Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 12:12
Originally posted by spiros spiros напиша:

Ova e za Spiros!!

Taka da Spiros..smirise i ne se Nerviraj!

Ne sakam da se zamaram....Toa sto go kazav,bese samo Test za Zidarski...a,Zidarski ne Polozi

Побратиме, додека ние се тестираме пред компјутерите, надвор се водат војни, умираат деца, жени, стари, ... од глад! Човечкиот род на планетата земја - овој привремен но прекрасен дом - стои пред најголемата огнена катастрофа. Голема е казната за негирањето, за неверата дури и на најмалечката строфа!

Побратиме, срце и раце широко ни се отворени - како Исусовите на крст - да се сретнеме братски и единствени во Неговиот СОВРШЕН ИСЛАМ, каде што сите егоисти и егоистички колективи ќе загубат а целото човечанство ќе го добое СОВРШЕНИОТ МИР, ЉУБОВ и СЛОБОДА!

ТОЈ е единствениот ПАТ преку кој можеме сите да бидеме спасени! Те молам делувај прво кај себе и ослободи го своето срце од негирање кон небесната СОВРШЕНА КРВ, СОВРШЕНО ЕВАНГЕЛИЕ и СОВРШЕН ИСЛАМ, а пото во твојата околина!

Алах да те благослови

АМИН

Vaka da ti objasnam jas tebe Filozofu!

Prvo ne veruvam vo Nikakov si Krstnitu pak vo Raspnuvanje na Isus!

Prvo drugar,Moeto srce e slobodno i cisto...Mojata cistota na moeto srce me dovede da ja spoznaam Vistinata i da go sledam Islamot i da go Obozavam na Allah.s.w.t.Edinstveniot koj zasluzuva da bide Obozavan,Koj nema zdruzenik!

A,za toa tvoe sovrseno evangelie,sovrsena krv...Veruvaj si ti,mene ne mi treba takva verba..

P.s.Licemerno deluvash...Zarem znaes ti sto e Islam!?

Изменето од Messenger - 30.Август.2008 во 16:28
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 12:15
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Не, но црквата нема да се меша во светските работи на луѓето, и нема да бара забрана за ништо од овој вид, затоа што тоа не ја засега. Може да осуди такво пишување заради навреди кои ќе бидат упатени кон нешто што е свето, но никогаш нема да побара да не се печати, ниту пак ќе бара смртна казна за авторот, нешто што изгледа е честа практика во денешно време...

Ne oti ke ja pisuvav knigata..sum ja cital(ne celosno)..Samo mi bese celta da vidam,kako ke reagiras,i sto ke kazes,i dojde nam mesto se!!

Kako be ce pisuvas kniga koga samiot velis deka duri ne si procital edna - sto se sluci ....?????

A,za ova koj ti kazal deka ne sum procital niedna Kniga!?

MOZEBI NEKOJ OD TVOITE OD DOMA!?

p.S.Ne me zamaraj!
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 15:47

Vaka da ti objasnam jas tebe Filozofu!

Prvo ne veruvam vo Nikakov si Krstnitu pak vo Raspnuvanje na Isus!

Prvo drugar,Moeto srce e slobodno i cisto...Mojata cistota na moeto srce me dovede da ja spoznaam Vistinata i da go sledam Islamot i da go Obozavam na Allah.s.w.t.Edinstveniot koj zasluzuva da bide Obozavan,Koj nema zdruzenik!

A,za toa tvoe sovrseno evangelie,sovrsena krv...Veruvaj si ti,mene ne mi treba takva verba..

P.s.Licemerno deluvash...Zarem znaes ti sto e Islam!?

Знам! Тоа што во ИСУС се отелотвори е чистиот ИСЛАМ!
Ако смеам слободно моето мислење да го кажам а јас знам дека смеам, бидејќи сведочам за највисоката ВИСТИНА.
Тоа - на што за жал сите книжници на сите деноминации од овој свет сеуште неверуваат - е СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ!
Неговата КРВ, Прачистите капки, следењето докрај на Неговите стапки е СОВРШЕНИОТ, ЧИСТИОТ, НЕБЕСНИОТ ИСЛАМ!

Нека подари АЛАХ очи, уши и срце за Него

АМИН

п.с. Кога неверните книжници на овој свет би имале барем малку срце во градите а не камен, не би и се противеле на МИЛОСТА БОЖЈА и Нејзините широко отворени раце!

.

Изменето од Messenger - 30.Август.2008 во 16:29
in Time & Eternity!

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 17:09
Веќе долго читам што се пишува на оваа тема и решив и јас да се вклучам. Во однос на книгата и на разни книги насочени против сечија религија само ќе кажам дека пред да се осуди или забрани нешто ( книга, информација од медиумите или слично) треба убаво да се изанализира и да се види за што станува збор. Доколку станува збор за навреда нормално е да има реакција бидејќи навредениот има право да реагира. Знам дека на ова што го кажувам некој ќе реагира со реплика дека живееме во демократија и слично. Демократијата не дозволува се и сешто. Ние во Македонија си имаме лошо сфаќање дека демократијата дозволува се и затоа сме во состојбата во која што сме. Демократиајта претставува протегање на слободата на идивидуата или колективот дотаму додека не повреди нечија друга слобода. Значи мое мислење е дека доколку таа не е навредлива за Муслиманите треба да се објави. Меѓутоа, доколку во таа книга има констатации од типот сите Муслимани се терористи или нешто слично нормално е да се забрани бидејќи секој треба да си одговара за своите постапки, вклучувајќи го и авторот.

Мене на пример многу ми се допадна реакцијата на телевизијата на National Geographic за " Кодот на Да Винчи ". Во документарната емисија организирана за оваа книга говореа познати научници од областа на религијата, историјата, археологијата и слично. Сите тие го кажаа своето мислење, авторот не можеше да одговори на сите овие нивни констатации и книгата веднаш беше разобличена. Затоа мислам дека и книгата доколку не содржи навреди треба да биде објавена, а потоа да биде подложена на научна критика, која ќе утврди за што станува збор и колку е вистинита. Тоа не само што нема да биде контрапродуктивно, туку и корисно. Ако е лага ќе се утврди дека сето било лага и тоа дури и ќе ја зацврсти верата кај верниците. Ако научниот свет не излезе со некој заклучок за книгата тоа ќе ги поттикне верниците повеќе да истражуваат за својата вера. Значи во секој случај нема што да се изгуби туку може и да се искористи.

Јас на пример не ги читав книгите на Ден Браун но доста истражував за тоа што го напишав за на крајот да утврдам дека нема историска вистина во нив, што ете ми помогна да научам нешто повеќе за мојата религија, за историјата и слично.

Поздрав до сите
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 18:25
Не коментирајте кон Спирос, нема да може да одговори.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 01:12

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

A,za ova koj ti kazal deka ne sum procital niedna Kniga!?

MOZEBI NEKOJ OD TVOITE OD DOMA!?

p.S.Ne me zamaraj!

Moderatori vie ce reagirate ili jas ?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 01:15
Кога си го бараш - ќе си го најдеш. Не коментирај на лична основа, за да не добиваш коментари на лична основа.
А ако и двајцата продолжите со вакви коментари надвор од темата - и двајцата ќе ве банирам.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 02:08
VRATI SE DVE STRANI NAZAD I TAMU CE NAJDES EDEN KUP KOMENTARI NA TVOJA SMETKA NA SMETKA NA SPIROS I NA RED DRUGI ...... no koj sum jas da go kazuvam toa NELI - sakate da molcam i da ostavam da se igra koj kako saka so se so e sveto na eden pravoslaven hrisijanin eden Makedonec (o zaboraviv da se bide Makedonec ne e bitno na ovoj podforum) Makedonija e isto mojata religija...
Pa maka mi e bre od site licemerni gluposti koi ovdeka gi prodavate se vo ime na nekoj sozivo i nekoja verska tolerannost koja NE POSTOI
Maka mi e od toa sto dozvoluvate seto onaa sto e sveto za Parvoslavntie dozvoluvate da se pluka vrz nego...
Ne se plasam bre od nikogo ednostavno pocituvav nrkoi ludje tuka na forumov no gledam deka Makedonskata kletva i tuka raboti.....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.