IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Живот после смрт?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Живот после смрт?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 02:32
Templarius, ne mora da veruvash nitu vo Raj i nitu vo pekol. Za nashiov muabet ne e nitu vazhno dali postojat. Ima civilizacii i religii kade sto nepostojat ovie dve mesta, p asepak lugjeto veruvaat vo toa deka dushata (svesta, energijata) go napushta teloto kako dotogashen dom i ne ischeznuva, tuku se zdomuva vo drugo mesto ili se transformira vo druga forma. Poentata e deka energijata ne se gubi i nashata svest, onoa sto vo sushtina sme NIE kako bitie, a ne kako materijalno telo, ne umira zaedno so teloto.

Ednash eden nauchnik napravi interesen eksperiment. Lugjeto sto umiraa gi stavashe na krevet-vaga. Teorijata beshe deka ako dushata e energija, a energijata i materijata se isto neshto, no vo razlichna forma, togash verojatno mozhno e da se zbelezhi razlika vo tezhnata na teloto koga chovekot ke "ispushti dusha". Na ovoj nachin bea napraveni pogolem broj merenja i se utvrdi deka tochno vo momentot na umiranjeto sekoe chovechko telo olesnuva za 18 grama.

Tema za razmisluvanje, neli?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 15:00
Jas veruvam vo raj i pekol, zasto moram na nekoj nacin sam na sebe da si dadam nekoj odgvor na toa sto ce se sluci odkako ce nastapi smrt - od site objasnuvanja i veruvanja jas sum go prifatil toa, na toj nacin jas se nadevam deka mojata svest nema da ja snema da se pretvori vo apsolutno nisto zasto od apsolutno nisto e nastanata pri zacnuvanjeto vo majcinata utroba se nadevam deka sega me razbiras od koja tocka poadjam vo veruvanjeto za raj i pekol....

Inaku sum slusna za toa istrazuvanje i e mnogu cudno, no pak od druga srana ima skeptici koi toa go objasnuvaaat so gravitacijata imeno koga teloto e zivo na nego gravitacijata vrsi eden pritisok a koga e mrtvo drug na toj nacin kompezirajci gi tie 18 grama, dodeka pak drugite velat deka tie 18 grama se kislorod koj nie go imame vo teloto i pri umiranje go ispustame...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 15:34
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Jas veruvam vo raj i pekol, zasto moram na nekoj nacin sam na sebe da si dadam nekoj odgvor na toa sto ce se sluci odkako ce nastapi smrt - od site objasnuvanja i veruvanja jas sum go prifatil toa, na toj nacin jas se nadevam deka mojata svest nema da ja snema da se pretvori vo apsolutno nisto zasto od apsolutno nisto e nastanata pri zacnuvanjeto vo majcinata utroba se nadevam deka sega me razbiras od koja tocka poadjam vo veruvanjeto za raj i pekol....

Inaku sum slusna za toa istrazuvanje i e mnogu cudno, no pak od druga srana ima skeptici koi toa go objasnuvaaat so gravitacijata imeno koga teloto e zivo na nego gravitacijata vrsi eden pritisok a koga e mrtvo drug na toj nacin kompezirajci gi tie 18 grama, dodeka pak drugite velat deka tie 18 grama se kislorod koj nie go imame vo teloto i pri umiranje go ispustame...

Рајот и пеколот се само состојби на свеста во која се наоѓа душата соодветно своите мисли, зборови и дела додека била гостин на Земјата како човек. После смртта душата го гледа својот животен филм и потота бива привлечена од одредени планети кои одговараат на нејзината моментална состојба на свест, се дур не созрее(честопати после долги временски периоди) да стапи во апсолутното постоење наречено и Чисто Небо, духовниот универзум од каде сите ние некогаш сме заминале и каде сите ние преку Христос ќе се вратиме кога своите гревови ќе ги исчистиме преку покајување, искрено молење за прошка, простување, поправање или надокнадување на стореното и повеќе не правење на истите грешки.

А душата бидејќи не е физичка не е ни мерлива, така да тие 18 т.е. 21 грама (како беше кажано во еден фестивалски филм)се веројатно нешто друго.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 20:36
Ushte poveke, Rajot i pekolot aktivno gi sozdavame ushte dodeka sme na ovoj svet so nash*te dela i nash*te intencii koi se reziltat od nashata svest. Ovie atraktirat energija od Kreacijata koja ni pomaga da gi realizirame istite i pretstavuvaat nash otisok, nashe depo i nashe milje koe ne cheka po egzistencijata vo ovoj materijalen svet. Vsushnost nie postojano se dvizhime vo energetsko/materijalni prostori koi samite gi kreirame ili privlekuvame so nashata svest.

Zatoa chesto pati ke slushnete lugje kako se zhalat deka se rodeni baksuzi i samo nim neshto losho im se sluchuva, kako nekoi postojano imale srekja vo zhivotot i dozhivuvaat samo ubavi neshta i t.n.

Kreacijata i eventualnata promena na seto toa se dolzhi na nivoto na nashata svest i na nejzinata promena.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2008 во 22:00
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Рајот и пеколот се само состојби на свеста во која се наоѓа душата соодветно своите мисли, зборови и дела додека била гостин на Земјата како човек. После смртта душата го гледа својот животен филм и потота бива привлечена од одредени планети кои одговараат на нејзината моментална состојба на свест, се дур не созрее(честопати после долги временски периоди) да стапи во апсолутното постоење наречено и Чисто Небо, духовниот универзум од каде сите ние некогаш сме заминале и каде сите ние преку Христос ќе се вратиме кога своите гревови ќе ги исчистиме преку покајување, искрено молење за прошка, простување, поправање или надокнадување на стореното и повеќе не правење на истите грешки.

А душата бидејќи не е физичка не е ни мерлива, така да тие 18 т.е. 21 грама (како беше кажано во еден фестивалски филм)се веројатно нешто друго.

Мајкл, почитувам тоа што си имаш интересни и невообичаени верувања. Но мора ли во нив да го мешаш и Христос? среќа
Некој неупатен ќе намине на форумов и ќе си помисли дека Христос поучувал така и дека она што ти го пишуваш е христијанство. Затоа, во интерес на вистината, морам јасно да забележам дека горенаведените верувања не се во согласност со христијанското верување.
Поздрав.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2008 во 00:08
ЕвАнгелос - во истиот контекст - Мајкл никаде не спомна Христијанство... а што прифаќа и што отфрла од учењето на Исус, тоа е веќе негова работа и негов избор. Иако не се согласувам со повеќето од неговите тези, сепак - самиот тој има право на нив.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2008 во 01:38
Vo red e no ne mozam da veruvam vo svesta zasto milion pati mislam deka e dokazano deka svesta kaj ludjeto ne postoi tuku toa se samo obrasci na odnesuvanje i kodovi spored koi nie se vladeeme i ja percepcirame sostojbata okolu nas (REALNOST namerno ne kazav) bi bilo ubavo da go pogledas filmot http://www.themist-movie.com/ The Mist mnogu ubavo e doloveno kako coveckata "svest" se menuva i kako taa ne e nesto postojano .... go preporacuvam na site .....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2008 во 14:42
Templarius, postojat telo, um i svest.

Teloto i umot se od materijalniot svet, a svesta ne e. Svesta e privremeno stokmena vo teloto. Umot e onoj sto go koordinira i rakovodi teloto, onoj koj kako operativniot sistem vo kompjuterot presmetuva i rakovodi so hardverot. Svesta e onoj sto stoi i upravuva zad kompjuterot.

Problemot e sto so vekovi sme indoktrinirani deka umot (operativniot sistem) sme NIE. Smrtniot udar go zadade Dekart koga pompezno izjavi: Mislam, znachi postojam!

Za zhal, toa beshe entuzijastichki prifateno od togashnata oficijalna nauka koja nemozheshe da se fati vo kostec so egzistencijata na svesta, kako neshto nevidlivo, nekontrolirano i nemerlivo od umot i laboratorijskite instrumenti, pa ovaa misla stana perjanicata na materijalistichkoto sueverie i chovekovata zabluda i slepechki se povtoruva do deneshen den.

Umot e odlichen sluga, no e najlosh gospodar. Umot go kreira Egoto kako zamena za svesta. Umot e iljada pati poglasen od svesta za da ja zadushi i potisne. Svesta e nenametliva i tivka i iako sakash da ja slushnesh i povtorno da se konektirash so nea, so svoeto sebstvo, ako sakash da go povratish svoeto gospodarstvo nad tvojot privremen materijalen dom, treba da go zamolchish umot.

P.S. Rabotite trgnaa naopaku koga umot ni se prestori kako svest i go zazema gospodarskit tron. Potseti se na Adam i Eva. Dodeka se vodea spored svesta i bea konektirani so Bozhjata svest (Svetiot Duh) zhiveeja vo Rajot. Vo momentot koga Eva dozvoli, a Adam prifati, umot da go zemi mestoto na svesta, padnaa vo negovata temnina i vo iluzijata na materijalniot svet. Gjavolskoto e proizvod na umot, a ne na svesta. Kako takvo toa e umstvenata supstitucija za Bozhenstvenoto.

Изменето од Messenger - 25.Јуни.2008 во 15:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2008 во 23:53
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Templarius, postojat telo, um i svest.

Teloto i umot se od materijalniot svet, a svesta ne e. Svesta e privremeno stokmena vo teloto. Umot e onoj sto go koordinira i rakovodi teloto, onoj koj kako operativniot sistem vo kompjuterot presmetuva i rakovodi so hardverot. Svesta e onoj sto stoi i upravuva zad kompjuterot.

Problemot e sto so vekovi sme indoktrinirani deka umot (operativniot sistem) sme NIE. Smrtniot udar go zadade Dekart koga pompezno izjavi: Mislam, znachi postojam!

Za zhal, toa beshe entuzijastichki prifateno od togashnata oficijalna nauka koja nemozheshe da se fati vo kostec so egzistencijata na svesta, kako neshto nevidlivo, nekontrolirano i nemerlivo od umot i laboratorijskite instrumenti, pa ovaa misla stana perjanicata na materijalistichkoto sueverie i chovekovata zabluda i slepechki se povtoruva do deneshen den.

Umot e odlichen sluga, no e najlosh gospodar. Umot go kreira Egoto kako zamena za svesta. Umot e iljada pati poglasen od svesta za da ja zadushi i potisne. Svesta e nenametliva i tivka i iako sakash da ja slushnesh i povtorno da se konektirash so nea, so svoeto sebstvo, ako sakash da go povratish svoeto gospodarstvo nad tvojot privremen materijalen dom, treba da go zamolchish umot.

P.S. Rabotite trgnaa naopaku koga umot ni se prestori kako svest i go zazema gospodarskit tron. Potseti se na Adam i Eva. Dodeka se vodea spored svesta i bea konektirani so Bozhjata svest (Svetiot Duh) zhiveeja vo Rajot. Vo momentot koga Eva dozvoli, a Adam prifati, umot da go zemi mestoto na svesta, padnaa vo negovata temnina i vo iluzijata na materijalniot svet. Gjavolskoto e proizvod na umot, a ne na svesta. Kako takvo toa e umstvenata supstitucija za Bozhenstvenoto.

Vo red ubavo kazano i se sl*gam so toa sto go kazuvas ...sekoja cest...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2008 во 01:41
SEGA I OVDE OVOJ EDNISTVEN ZIVEJGO KAKO POSLEDEN
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2008 во 15:17
\

Изменето од ACELERA - 27.Јануари.2010 во 03:56
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2008 во 16:26
газење%20од%20смеење ...ахх ACELERA љубов
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2008 во 19:56
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

Originally posted by *moon* *moon* напиша:

SEGA I OVDE OVOJ EDNISTVEN ZIVEJGO KAKO POSLEDEN

Ovoj slogan moze da posluzi vo kampanja za promocija na ukinuvane na
sekakvi moralni i eticki normi- praj sto sakas zasto samo eden e zivotot
kolku osloboduvacki.....mmmmmmmmm.......  задоволство задоволство задоволство

А ти во аватарот гледам го живееш на дело правилото.

Изменето од Majkl - 03.Јули.2008 во 19:56
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2012 во 05:26

Изменето од Messenger - 01.Мај.2012 во 06:17
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,145 секунди.