IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС Е БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 24>
Автор
Порака
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2008 во 21:56
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Tvojata vera za tebe mojata za mene ..... veruvaj vo sto mislis deka e ispravno jas ce veruvam vo onaa sto mislam deka e ispravno......

Coveku, ne za sekoj koja vera ja saka, prasanjeto e: dali e toa vistinata? "Sekoj moze da si izbira vera" toa e post modernizam, ima samo edna vistina: Site se gresni i nikoj ne moze da se otkupi od svoite grevovi bez zrtva. Bog te sozdal i te ljubi i ne saka da odis vo pekol zatoa go pratil Isus da umre za tebe za da odis vo rajot. Nema drug pat do Bog osven preku onoj koj bil praten za taa pricina "Isus da umre za tebe i mene za site".
Кон врв
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2008 во 04:37
Исус е Божји Син. Тој е отелотворение на својот Отец. Тоа се прастари архетипски слики и доживувања во колективната потствест на човештвото. К.Ј.Јунг вели дека физичкото не е единствен критериум за вистината. Според него, имено, постојат и духовни вистини. Така што, воопшто не е важно дали Исус физички се родил како Син Божји, важно е што од прадамнина во старите митови често ги среќаваме боговите што умираат и воскреснуваат. Според тоа, Исус е еден душевен факт, еден архетип во човековото несвесно, па според тоа слободно можеме да кажеме дека Тој е Син Божји.
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2008 во 08:08
Ебу - кога реков дека и според к*ранот е така, мислев да кажам дека и во к*ранот, единствен случај во кој Бог самиот "вдахнува" живот во тело на жена и ја зачнува на тој начин е случајот со Исус... кажи ми дали има друг...?
Do what is right, come what may...
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 16:59
Христос е првороден божји син, но не е Бог самиот. Во таа смисла Тој додека бил меѓу нас луѓето како Исус од Назарет, велел: „Јас и Отецот сме едно„ и „Отецот е поголем од мене!„ Христос од времето на настанот што се одиграл на Голгота(местото каде што Исус бил распнат)е избавителот на сите луѓе и души кој е гаранција дека сите ние колку и да сме одалечени од Бога, еден ден порано или подоцна ќе се вратиме(макар и после долги процеси на прочистување на нашите души) во чистите Небеса - Духовниот Универзум од каде некогаш многу многу одамна сме излегле сакајќи да станеме богови. Во таа смисла рекол: „Никој не доаѓа до мојот Небесен Татко освен преку мене!„ и „Јас Сум ПАТОТ, ВИСТИНАТА и ЖИВОТОТ!„.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 17:11
Вие Ме викате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум.
(Исус во Јован 13:13)

"Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!
Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”
(Исус во Јован 20:28-29)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Shaxito Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2008
Локација: Macedonia
Поени: 260
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 04:06
DALI ISUS E BOG ? ---- Spored mene I spored ona sto jas go znam od razlicni Izvori i vo sto jas VEruvam ... POMEGU ISUS I BOG IMa ogromna razlika.
                                                                           .1. BOG - Gospod,Bog,Allah EDEN i edinstven.
.2. ISUS (ISA) - Pratenik na Bog Da gi izbavi lugeto od Grevovite i da si ja zavrsi svojata misija.

***: Gospod e eden i edinstven Toj e ist za site NO I SITE SE ISTI ZA NEGO: nema posebni kerki i sinovi. SITE SME NEGOVI !!!
Кон врв
abibsmail Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 28.Јуни.2008
Поени: 25
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај abibsmail Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 13:05
pocituvani allah da gi nagradi onije koi ni ovozmozija da ja iskazeme nasata islamska vistina preku ovije sajtovi i dosega zalev sto nikogas vo zivot nesum imal prilika da bideme povikani za debatta vo javnite servis ili TV pomedzu islam i hristijanstvo.       
Pa bi posakal da postavam nekolku prasanja:
1.pred raganjeto na ISUS (ISA a.s) koj bil Bog (Gospod)
2.zosto hristijanite ja napustile evrejskata vera
3.zosto barate od vladika ili pop da vi prostuva zar imate uste bogovi da nanesuvate ,
4.dali isus ostavil poraka dago pocituvaat krstot i dali toj nosel
5.kakvo covecanstvo imaat Hri,koga go pijat vinoto velat deka je krvta na isus pa zar tolku se krvopitci.
Кон врв
abibsmail Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 28.Јуни.2008
Поени: 25
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај abibsmail Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 13:19
ako bil isus bog zosto umrel
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 13:24
bog ne e isus , zasto isus bi bil bog

no neso mi mirisa tuka na legendiголема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 13:31
Originally posted by abibsmail abibsmail напиша:

pocituvani allah da gi nagradi onije koi ni ovozmozija da ja iskazeme nasata islamska vistina preku ovije sajtovi i dosega zalev sto nikogas vo zivot nesum imal prilika da bideme povikani za debatta vo javnite servis ili TV pomedzu islam i hristijanstvo.       
3.zosto barate od vladika ili pop da vi prostuva zar imate uste bogovi da nanesuvate ,
5.kakvo covecanstvo imaat Hri,koga go pijat vinoto velat deka je krvta na isus pa zar tolku se krvopitci.

Pa da ti kazam od ovaa sto si go iznel izleguva deka vrska nemas od hristijanstvo.....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 17:47

Да не остане неодговорено, иако е во право Темплариус - не само што немаш никаква идеја што е Христијанството, туку не си се ни потрудил да го прочиташ малку форумов...
1. Бог е Еден - Исус е само човечката манифестација на Троиството
2. Христијаните "ја напуштиле" еврејската вера, затоа што дошол Месијата и направил ново откровение, ново послание. Но - тоа се само мал дел од Христијаните, останатите никогаш и не биле евреи, туку припаѓале на различни нации.
3. Покајанието е важно, затоа што претставува способност да си ги признаеш гревовите, а со самото тоа да ги осознаеш и да ја разбереш нивната тежина. А тоа што свештеникот потоа ти простува - да, тоа е суштината на Христијанството - простување и љубов.
4. Да, Исус го носел крстот. Одејќи кон Голгота, го носел крстот на своите раменици, и умрел на него. Крстот е симбол на маката низ која Тој поминал заради нас. Не е предмет на обожување, а едноставно потсетник, дека некој се жртвувал себе си, за нас.
5. Исус рекол - Ова е крвта моја - и дал на неговите ученици да се напијат... повторно - симболичко претставување. Нафората е телото Христово, виното е крвта Христова. Со примањето на причесната, се соединуваме со него, симболички.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 21:03

Ангелот Господов - Џебраил објави по смисла дека хазрети Иса а.с.(т.е.Исус) не го убиле туку така им се присторило на неговите противници.

Ова има смсила ако сфатиме дека ние не сме ова тело, а соодветно на тоа Христа не може никој да го убие.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 21:08
Originally posted by fileo fileo напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Tvojata vera za tebe mojata za mene ..... veruvaj vo sto mislis deka e ispravno jas ce veruvam vo onaa sto mislam deka e ispravno......

Coveku, ne za sekoj koja vera ja saka, prasanjeto e: dali e toa vistinata? "Sekoj moze da si izbira vera" toa e post modernizam, ima samo edna vistina: Site se gresni i nikoj ne moze da se otkupi od svoite grevovi bez zrtva. Bog te sozdal i te ljubi i ne saka da odis vo pekol zatoa go pratil Isus da umre za tebe za da odis vo rajot. Nema drug pat do Bog osven preku onoj koj bil praten za taa pricina "Isus da umre za tebe i mene za site".

А од каде да знаеме дека тоа што ти го велиш е вистина? Имаш доказ?

Верата не може да се докаже, секој сам мора самиот да се одлучи и да го испроба учењето што го следи за да види дали тоа него му носи добри, помалце добри или лоши плодови.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 21:44
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Ангелот Господов - Џебраил објави по смисла дека хазрети Иса а.с.(т.е.Исус) не го убиле туку така им се присторило на неговите противници.

Ова има смсила ако сфатиме дека ние не сме ова тело, а соодветно на тоа Христа не може никој да го убие.

?!?!?!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.