|
ДАЛИ ИСУС Е БОГ? |
Внеси реплика | страница <1 1718192021 24> |
Автор | ||
fileo
Сениор Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Coveku, ne za sekoj koja vera ja saka, prasanjeto e: dali e toa vistinata? "Sekoj moze da si izbira vera" toa e post modernizam, ima samo edna vistina: Site se gresni i nikoj ne moze da se otkupi od svoite grevovi bez zrtva. Bog te sozdal i te ljubi i ne saka da odis vo pekol zatoa go pratil Isus da umre za tebe za da odis vo rajot. Nema drug pat do Bog osven preku onoj koj bil praten za taa pricina "Isus da umre za tebe i mene za site". |
||
dudulovski
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 998 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исус е Божји Син. Тој е отелотворение на својот Отец. Тоа се прастари архетипски слики и доживувања во колективната потствест на човештвото. К.Ј.Јунг вели дека физичкото не е единствен критериум за вистината. Според него, имено, постојат и духовни вистини. Така што, воопшто не е важно дали Исус физички се родил како Син Божји, важно е што од прадамнина во старите митови често ги среќаваме боговите што умираат и воскреснуваат. Според тоа, Исус е еден душевен факт, еден архетип во човековото несвесно, па според тоа слободно можеме да кажеме дека Тој е Син Божји.
|
||
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ебу - кога реков дека и според к*ранот е така, мислев да кажам дека и во к*ранот, единствен случај во кој Бог самиот "вдахнува" живот во тело на жена и ја зачнува на тој начин е случајот со Исус... кажи ми дали има друг...?
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Христос е првороден божји син, но не е Бог самиот. Во таа смисла Тој додека бил меѓу нас луѓето како Исус од Назарет, велел: „Јас и Отецот сме едно„ и „Отецот е поголем од мене!„ Христос од времето на настанот што се одиграл на Голгота(местото каде што Исус бил распнат)е избавителот на сите луѓе и души кој е гаранција дека сите ние колку и да сме одалечени од Бога, еден ден порано или подоцна ќе се вратиме(макар и после долги процеси на прочистување на нашите души) во чистите Небеса - Духовниот Универзум од каде некогаш многу многу одамна сме излегле сакајќи да станеме богови. Во таа смисла рекол: „Никој не доаѓа до мојот Небесен Татко освен преку мене!„ и „Јас Сум ПАТОТ, ВИСТИНАТА и ЖИВОТОТ!„.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вие Ме викате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум.
(Исус во Јован 13:13) "Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!
Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”
(Исус во Јован 20:28-29)
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Shaxito
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 260 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
DALI ISUS E BOG ? ---- Spored mene I spored ona sto jas go znam od razlicni Izvori i vo sto jas VEruvam ... POMEGU ISUS I BOG IMa ogromna razlika.
.1. BOG - Gospod,Bog,Allah EDEN i edinstven. .2. ISUS (ISA) - Pratenik na Bog Da gi izbavi lugeto od Grevovite i da si ja zavrsi svojata misija. ***: Gospod e eden i edinstven Toj e ist za site NO I SITE SE ISTI ZA NEGO: nema posebni kerki i sinovi. SITE SME NEGOVI !!! |
||
abibsmail
Нов член Регистриран: 28.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 25 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pocituvani allah da gi nagradi onije koi ni ovozmozija da ja iskazeme nasata islamska vistina preku ovije sajtovi i dosega zalev sto nikogas vo zivot nesum imal prilika da bideme povikani za debatta vo javnite servis ili TV pomedzu islam i hristijanstvo.
Pa bi posakal da postavam nekolku prasanja: 1.pred raganjeto na ISUS (ISA a.s) koj bil Bog (Gospod) 2.zosto hristijanite ja napustile evrejskata vera 3.zosto barate od vladika ili pop da vi prostuva zar imate uste bogovi da nanesuvate , 4.dali isus ostavil poraka dago pocituvaat krstot i dali toj nosel 5.kakvo covecanstvo imaat Hri,koga go pijat vinoto velat deka je krvta na isus pa zar tolku se krvopitci. |
||
abibsmail
Нов член Регистриран: 28.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 25 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ako bil isus bog zosto umrel
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
bog ne e isus , zasto isus bi bil bog
no neso mi mirisa tuka na legendi |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa da ti kazam od ovaa sto si go iznel izleguva deka vrska nemas od hristijanstvo..... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да не остане неодговорено, иако е во право Темплариус - не само што немаш никаква идеја што е Христијанството, туку не си се ни потрудил да го прочиташ малку форумов... 1. Бог е Еден - Исус е само човечката манифестација на Троиството 2. Христијаните "ја напуштиле" еврејската вера, затоа што дошол Месијата и направил ново откровение, ново послание. Но - тоа се само мал дел од Христијаните, останатите никогаш и не биле евреи, туку припаѓале на различни нации. 3. Покајанието е важно, затоа што претставува способност да си ги признаеш гревовите, а со самото тоа да ги осознаеш и да ја разбереш нивната тежина. А тоа што свештеникот потоа ти простува - да, тоа е суштината на Христијанството - простување и љубов. 4. Да, Исус го носел крстот. Одејќи кон Голгота, го носел крстот на своите раменици, и умрел на него. Крстот е симбол на маката низ која Тој поминал заради нас. Не е предмет на обожување, а едноставно потсетник, дека некој се жртвувал себе си, за нас. 5. Исус рекол - Ова е крвта моја - и дал на неговите ученици да се напијат... повторно - симболичко претставување. Нафората е телото Христово, виното е крвта Христова. Со примањето на причесната, се соединуваме со него, симболички. |
||
|
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ангелот Господов - Џебраил објави по смисла дека хазрети Иса а.с.(т.е.Исус) не го убиле туку така им се присторило на неговите противници. Ова има смсила ако сфатиме дека ние не сме ова тело, а соодветно на тоа Христа не може никој да го убие. |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А од каде да знаеме дека тоа што ти го велиш е вистина? Имаш доказ? Верата не може да се докаже, секој сам мора самиот да се одлучи и да го испроба учењето што го следи за да види дали тоа него му носи добри, помалце добри или лоши плодови. |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
?!?!?! |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1718192021 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |