IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата и Инцестот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата и Инцестот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
Автор
Порака
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 18:07
imase edna vakva tema...mnoogu odamna jas ja otvoriv zaradi toa sto na poctokot od biblijata so postanokot na svetot....eva bila majka na kain i avel od adam....
potoa bila majka na nejziniot vnuk od nejziniot sin kain...

i mi bese odgovoreno deka demek togas toa bilo dozvoleno zaradi toa sto tie nemale greski vo genite kako i segasnite luge...
donekade razbirlivo ama....kako ke im se objasni na decata ili na nekoj koj sto prv pat ja cita biblijata......

isto prodolzuvame i ponatamu posle potopot...koga ostanale samo noe negovata zena i negovite tri sina so zenite...a veke sodoma i gomora bile unisteni sto znaci greskite postoele.....a sepak za da ja naselat celata zemja tie morale da se zenat braka i sestri,ili prvi bratucedi.........

??????????????????????????????????????
end off days 15...14...13....
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 21:39
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Мила Ајша, зошто толкава возбуда, па јас само и реплицирав на Хепи,
со зборовите
Мала, прошетај по темите, објаснето е тоа, земи Библија в рака, истражувај...ако навистина те занима да научиш.
А Господ како Господ, ма добар си е Он, Ѓорѓи Колозов, како за когоголема%20насмевка.
Ако не ти чини, земи книшка и зачлени се кај Алах, Кришна, Вишна....барем избор има колку сакаш.
Како што гледаш јас и за христијанскиот Бог зборувам како за Ѓорѓи Колозов, тек да и дадам на малава претстава за Некаков Господ Создател...Па ако си објективна, таа само плука по христијанството, де каков е овој Господ, ваков таков, па затоа веќе повеќепати и беше сугерирано да го побара на друго место.
Па овде имаме и атеисти чии ставови подеднакво се вреднуваат, ама Хепи изгледа сака да си игра, го злоупотребува максимално фактот што не е сеуште банирана.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 21:46
Pa ovdeka site ostanati osven hristijanite, mozat da bidat i navreduvani i omalovazuvani. PA DURI I NA k*rANSKI PROPISI DA SE STAVAAT SLIKICKI NA GADENJE, ZOSTO NEMA KOJ VAS DA VE BANIRA.
a nie muslimanite i onie koi ne razmisluvaat kako vas, mozat i da bidat narekuvani nemoralni, i se, i na krajot od denot, sumiraj, samo oni se banirani....
I eve jas pukam od sreka sto sum edinsvtenata od muslimanite koja vo svojata istorija na pisuvanje nema ban. Simptomaticno zar ne.

Imajte prijatna vecer!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 21:56
Ајша, не се секирај, решив сама да се банирам од овој подфорум Вероисповед.
Нема потреба од толкави недоразбирања и се некој да се осеќа повреден. Најмалку го посакував тоа.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 22:08
Еве ви два мои поста кои ги напишав порано на темата "Религијата и хомосексуалноста". Се надевам дека ќе си го најдат местото и овде.
Поздрав до сите И НЕ СЕ КАРАЈТЕ МНОГУ! среќа

Следува копи-пејст од една моја дебата (читај караница) со еден тамошен еволуционист: 

Ако инцесот ти е смешен во библискиот модел на создавањето на животните, тогаш уште посмешен е инцесот во еволуционистичкиот модел, бидејќи додека во Библијата тој "инцест" период трае само неколку стотици години, кај еволуцијата овој "инцест" период трае со милиони години и тоа со незауздан инцест (читај: групен секс) во секоја следна генерација.
Животните не гледаат многу на брат сестра, туку што прво им замириса, крене опашка и се намести намигнување

Значи, врти-сучи, кој и модел да го одбереш за создавањето на животните и човекот, ти не можеш да избагаш од неопходниот инцест на почетокот, со таа разлика што инцестот во еволуционистчкиот модел е неспоредливо поголем од оној кај библискиот.

А што се однесува до инцесот, како што можеше да видиш и според Дарвиновата теорија, ние сме плод на инцест..и тоа инцест со милиони години, во секоја генерација...ужас, фала Богу што тоа е само претпоставка на креативниот Дарвин среќа

А што се однесува на библискиот модел на создавањето на човекот во спрега со инцесот, дозволи ми малку да те едуцирам. Иако ова тебе можеби ти е познато, сепак ќе дадам мал вовед за другите читатели..

Денес не е дозволено, со закон, стапување во брак на брат или сестра (и на полубрат и полусестра, итн.), бидејќи постои недозволено висок ризик нивните деца да се родат со деформитети. Колку поблиску се родителите по роднинска линија, толку поверојатно е дека некој од потомството ќе биде со деформитети.

Постои многу оправдана и лесно разбирлива генетска прична за таквиот закон. Секој човек има две групи на гени, со приближно 130000 парови кои ја одредуваат неговата градба и функција. Секој човек наследува по еден ген за секој пар од едниот родител. За жал, гените денес содржат многу грешки (поради гревот и Казната), и овие генетски грешки резултираат со најразлични аномајлии (деформитети) кај луѓето.

Колку се родителите подалечни роднини, поверојатно е дека децата ќе имаат различни грешки во своите гени. Тие наследувајќи по една група од секој родител, веројатно ќе имаат по еден пар гени што ќе содржат најмногу по еден неправилен ген во секој пар. Добриот (доминантен) ген во парот има тенденција да го потисне неправилниот (рецесивниот) ген така што деформитетот нема да се пројави.

Меѓутоа, доколку брачните сопружници се поблиски роднини, поверојатно е дека тие ќе имаат слични грешки во своите гени, бидејќи се наследени од исти родители. Затоа, брат и сестра најверојатно ќе имаат слични грешки во своите гени. Децата од брачна заедница меѓу брат и сестра можат да ги наследат истите лоши гени на истиот генетски пар од двата родитела, што ќе доведе до две лоши копии на гените и до сериозни аномалии.

Меѓутоа, Адам и Ева немале акумулирано генетски грешки!
Кога биле создадени првите две човечки битија, тие биле физички совршени. Се што создал Бог било "многу добро" (1 Мојсеева 1:31), така што нивните гени биле совршени - без грешки.
Но кога гревот навлегол во светот, Бог го казнил светот, по што совршеното создание почнало да се деформира, односно да страда со деформирање, болести, стареење, умирање и распаѓање. (Римјаните 8:22)

Во текот на илјада години, оваа деформација произвела најразлични генетски грешки во живите битија.
Каин бил од првата генерација деца што се родиле на Земјата. Тој примил гени од Адам или од Ева практично без грешки, бидејќи ефектот од гревот и Казната во почетокот бил минимален и потребно било време за да се акумулираат овие грешки при копирањето на гените.

Во таква ситуација, браќа и сестри можеле да стапуваат во заедница со Божјо одобрение, без каква и да е потенцијална можност за создавање на деформирани потомци.
Адам и Ева имале многу синови и ќерки (1 Мојсеева 5:4), така што Каин си земал за жена една од нив.

Во времето на Мојсеј (неколку илјади години подоцна), дегенеративните грешки се акумулирале во таков обем што се јавила потреба Бог да ја забрани брачната заедница меѓу брат и сестра ( и поблиски сродници 3 Мојсеева 18:6-18)

Во тоа време на Земјата веќе живееле огромен број луѓе и немало потреба од бракови меѓу блиски роднини. Бог испланирал се!

п.с. Смешното во овој инцес-проблем е тоа што дури и да го земете еволутивниот пристап, не можете да го избегнете инцесот, и тоа во овој случај не само во почетокот, туку и редоследно во сите генерации бидејќи животните кога ќе им се дигне опашот, не бираат ни брат ни сестра, туку што прво замириса и се намести Wink
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 22:25
аплауз
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 22:29

Evangelos, sekoja pocit kon tvojot post, no ovdeka stanuva zbor za Bozji pratenici. Primer deka vrsele incest odbranite Bozji luge!

Ti si dobarpoznavac na Biblijata i se nadevam deka ke mi objasnis, kako mozat da stojata takvi pasusi vo nea?
Kako da im se objasni na decata, deka Lot e Bozju pratenik, no se napil i nesvesno napravil incest so kerkite, no ako toj bil pijan, tie ne bile!
Zarem e mozno nekoj takvo nesto da napravi?
Jas gi citam bibliskite stihovi sega, i gi sporediv tvojot post. i ne se poklopuvaat.
Nema smisla....
Ako ne ti e tesko, i ako veke nekade si pisal, polesno ti e na tebe da si go kopiras. Ili mozes da objasnis, part II.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 22:49

Аиша, недоразбирањето е во различната дефиниција на "Божји пратеник" во христијанството и исламот. Додека во Исламот Божјите пратеници се свети и безгрешни, во христијанството тоа е поинаку. Во христијанството Божјите "пратеници" се исто така грешни луѓе, со наследен грев и исто така како  и останатите луѓе, со потреба од Спасител.

Како што објаснив погоре, инцессот во првите генерации воопшто не бил инцес во денешна смисла на зборот и како таков бил толериран од Бог. Дури и според Исламот, ние поттекнуваме од Адам и Ева, чии синови и ќерки исто така вршеле "инцес" и ако гледаме од оваа перспектива, тогаш и според Исламот ние т.е. човештвото е плод на инцес.

Ќерките на Лот не биле Божји пратеници. Но како што кажав и погоре, дури и да биле, тие не би биле имуни на грев. Ова е една разлика во дефинициите на "Божјите пратеници" во христијанството и исламот која доколку не ја прифатиме цело време само ке се расправаме и ке збориме на различни фрекфенции, и наместо дијалози, ке водиме неразбирливи монолози.

Прашувате зошто во Библијата има работи кои не се препорачливи за деца? Затоа што е Божја книга и затоа што реално ги набљудува и објаснува настаните баш онака како што и биле. А ние потоа на децата дополнително им објаснуваме како и зошто околу инцесот. Децата, порано или подоцна, секако ќе дознаат за инцесот. Дали ке дознаат од Библијата или од некоја друга книга тоа е ирелевантна работа.

Од друга страна, и во лошите приказни има поука за децата. Баш од тие настани ние можеме да ги поучиме нашите деца како НЕ ТРЕБА да постапуваат.
Така на пример, од приказната Црвенкапа, ние можеме да ги научиме децата дека не е убаво сами да се шетаат во шума затоа што може да ги апне некој волк. среќа
Или од приказната Снежана и 7те џуџиња, ние можеме да ги научиме децата да не примаат подароци од непознати и сомнителни луѓе (како што беше јаболкото од вештерката), да не бидат нарцисоидни, горделиви итн.
Светот не е розев. Во светот има и темни бои и Библијата отворено си збори за тие бои за да ги научи децата (а и возрасните!) како не треба да бојат (прават) и кои се последиците од тие бои т.е. од непослушноста, безаконието, гревот.

Бај д веј, и во Кyранот има работи кои јас не би сакал да му ги прочитам на моето дете. Но нејсе, тоа е друга и непотребна дискусија. Се надевам нема да има потреба ниту јас, а ниту ти да ја продолжуваме дискусијата во таа насока.

Изменето од EvAngelos - 04.Мај.2008 во 23:59
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 23:47
more ovaj protestantov so ubo odgoara alal da mu je
Кон врв
Burak Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 26.Април.2008
Поени: 42
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Burak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 00:59
Evangelose,ako edna Biblija ima nemoralen seks vo nea i nemoralen prikaz na Bozjite odabranici i kako sto gi narece gresnici koi baj de way ne se kazneti poradi tie grevovi tuku ke zavrsat vo rajot i spored tebe poveruvale vo Spasitelot koj ne go videle ,ke mi objasnis li kako eden obicen covek koga ke ja cita Biblijata ke go razbere ova?
Ti tvrdis li toa deka coveckiot rod ke isceznel dokolku ovie luge nestorile incest ili sto?
ti nas lugeto ne sporeduvas li so zivotnite,pa ke bide koj ke go digne opasot i na koj mu ide?Zarem Bog ne ne obdaril so razum!
Zboris za Crvenkapa koja mu se dala na volkot vo edna povulgarna verzija kazano?neli e toa poukata od ovde
deka ke se rodat i drugi luge kako toj od Avstralija sto napravil 4 deca so svojata kerka?
Neli na tie takvite sega si im nasol opravduvanje da mozat da kazat deka veruvaat vo Spasitelot i deka gi sledat Bozjite odabranici,i deka i on e gresnik kako niv?
Te molam so seta pocit bidi realen i priznaj deka ovie zborovi ne se Bozji,tuku deka se ufrleni zborovi na bednici koi nemaa druga rabota osven da ja unistat Bozjata vera.Volci vo ovcja koza!Barem za tebe Evangelose na forumov mozam da priznaam deka si ubeden hristijanin i deka ja baras vistinata, i ako ti e namerata da go branis ona sto netreba , ti ne si dolzen da go branis ona sto e ocigledno na site...i na malite deca.
„Ние Вселената со моќта Своја ја созададовме, а Ние, навистина и ја прошируваме.“к*р’ан,Ez-Zarijat, aјет 47
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Burak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 01:03
A za k*ranot imate pravo da otvorite nova tema .pa ke sporeduvame,ne e problem...seto toa e lesno i razbirlivo vo Islamot.
„Ние Вселената со моќта Своја ја созададовме, а Ние, навистина и ја прошируваме.“к*р’ан,Ez-Zarijat, aјет 47
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 01:20
Originally posted by Burak Burak напиша:

Evangelose,ako edna Biblija ima nemoralen seks vo nea i nemoralen prikaz na Bozjite odabranici i kako sto gi narece gresnici koi baj de way ne se kazneti poradi tie grevovi tuku ke zavrsat vo rajot i spored tebe poveruvale vo Spasitelot koj ne go videle ,ke mi objasnis li kako eden obicen covek koga ke ja cita Biblijata ke go razbere ova?

PA KE SVATI DEKA MOZEBI BOG PROSTUVA I DEKA NIKOGAS NE E DOCNA ZA DA IZLEZE NA PRAVIOT PAT...JAS barem kako ateist ova taka go svativ ....

Ti tvrdis li toa deka coveckiot rod ke isceznel dokolku ovie luge nestorile incest ili sto?

Burak zboris za inaet ili sto.......pa procitaj pogore si dade covekot objasnuvanje...toj ne tvrdi nisto taka pisuva vo biblijata i toj samo go objasni toa po negovo viduvanje.....

ti nas lugeto ne sporeduvas li so zivotnite,pa ke bide koj ke go digne opasot i na koj mu ide?Zarem Bog ne ne obdaril so razum!

ccccccc Pak istoto......sega ima nekoi raboti koi sto stvarno nekoi neznaat da gi objasnat isto i jas tuka reagiram ama ti mu vadis delovi od recenica i napagas.......ubavo go sporedi incestot so evolucijata......znaci ako toj problem se opisuva vo biblijata...i evangelos najde kako da go odbrani sega treba da se potrudime i nie a ne da napagame bez vrska......

Zboris za Crvenkapa koja mu se dala na volkot vo edna povulgarna verzija kazano?neli e toa poukata od ovde
deka ke se rodat i drugi luge kako toj od Avstralija sto napravil 4 deca so svojata kerka?

Nemam zborovi stvarno....crvenkapa bese spomnata vo eden sosema drug kontest.....kako poukata sto ja ostava vrz decata......a ti mesas babi i zabi......

Neli na tie takvite sega si im nasol opravduvanje da mozat da kazat deka veruvaat vo Spasitelot i deka gi sledat Bozjite odabranici,i deka i on e gresnik kako niv?

Ne prijatele......toj covek so kerka mu jas ne sum go sretnal vo biblijata....
Ev zborese za nekoja pouka koja treba da se izvadi od nea......a za covekot......nemoze hristijanstvoto isto kako sto nemoze ni islamot da odgovara za delata na site nivni pripadnici......

Te molam so seta pocit bidi realen i priznaj deka ovie zborovi ne se Bozji,tuku deka se ufrleni zborovi na bednici koi nemaa druga rabota osven da ja unistat Bozjata vera.Volci vo ovcja koza!

Prijatelce ni jas ne veruvam deka zborovite se napisani od boga,....

za ponatamu ke go ostavam evangelos da priznae ili ne
-ova bese samo moe viduvanje sorry ev

Barem za tebe Evangelose na forumov mozam da priznaam deka si ubeden hristijanin i deka ja baras vistinata, i ako ti e namerata da go branis ona sto netreba , ti ne si dolzen da go branis ona sto e ocigledno na site...i na malite deca.

end off days 15...14...13....
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Burak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 01:30
ubeden ateist, a advokat si mu na evangelos.
Da ne si slucajno nekoj drug..a?
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 01:35
Originally posted by Burak Burak напиша:

ubeden ateist, a advokat si mu na evangelos.
Da ne si slucajno nekoj drug..a?

Evangelos ubavo odgvori a ti daj te molam ne provociraj i ne navreduvaj nikogo,,,, i ti si covek se nadevam deka ce razberes deka ovaa e forum - mesto za diskusija a ne za decji igracki....

Pozz
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,195 секунди.